objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 12. julij 2010 ob 07:24

Golobič govori kot član Al Kaide, za Ultro bi šel očitno tudi v partizane
Namesto Mateja Lahovnika bo ministrica Darja Radič, premieru Borutu Pahorju, ki za ministra ni hotel Janeza Kopača, pa očitajo, da je ponoči začel preveč natančno brati Machiavellija
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Klan okoli Golobiča so kot črvi. Najedajo neko drevo, ko zmanjka, pa gredo drugam." Tako je po izbruhu "afere Lahovnik" eden od vplivnih članov Socialnih demokratov po darwinovsko definiral politični moto stranke Zares.
Po petkovi tiskovni konferenci predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča se je prenekaterim zazdelo, da se mu je "pa zdaj čisto utrgalo." Nedavni zloglasni Golobičevi izpadi proti natančno izbranim novinarjem in medijem (Kanal A, Reporter, Požareport, Finance) so z retoriko na petkovi tiskovni konferenci dobili logično nadaljevanje, le da je bila tokratna verbalna porcija še bolj bizarna. Minister Golobič je lastniški delež v podjetju Ultra označil z nič manj kot "častjo, ponosom .. uporom proti zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev …" ampak tako radikalno govorijo člani teroristične Al Kaide, in če smo ga pravilno razumeli, je za lastniški delež v Ultri pripravljen iti celo v hosto, v partizane. Golobičeva skrajna retorika, ki je bruhala iz njega, je nonsens moderne politike. Videti je bilo, da je popolnoma izgubil živce, kar je šokiralo celo nekatere posameznike v njegovem Zaresu.
Po razpletu konec prejšnjega tedna, ko je Matej Lahovnik odstopil tudi kot minister za gospodarstvo, je bolj ali manj jasno, da je Lahovnik stranko Zares zapustil zdaj in zato, ker se je Golobič odločil ponovno kandidirati za predsednika stranke in nadaljevati politično kariero. Toda Lahovnik se je očitno uštel, računal je namreč, da bo lahko ostal minister, kar naj bi mu v torek potrdil tudi predsednik vlade Borut Pahor, češ, "ti si moj minister." Ko sta v sredo dopoldne Pahor in Lahovnik skupaj šla na Telekom (Lahovnik je bil oblečen v suknjič, podoben tistim, ki jih je bivši mariborski televizijski zvezdnik Stojan Auer nosil pred petnajstimi leti), je njun prihod izpadel skoraj simbolično, čeprav je bil obisk na Telekomu dogovorjen že nekaj časa nazaj, še pred referendumom o arbitražnem sporazumu. Ja, res je, v torek in sredo nihče v Pahorjevem kabinetu ni računal, da bo Matej Lahovnik v četrtek zjutraj odstopil (ali bil prisiljen odstopiti) kot minister.
Toda ko smo novinarji prebrali Lahovnikovo pismo Pahorju, kjer je konkretno napadel Ultro in Golobiča, se je igra začela znova. Stroj Zaresa, katerega člen je (bil) Lahovnik, je medijsko udaril nazaj, kar smo tudi napovedali, da se bo zgodilo. Če Golobič govori o "sramotni medijski in politični kampanji," ki naj bi sesuvala njega in mejila na fašizem, so Golobičevi novinarji in mnenjski voditelji takoj udarili po Lahovniku. Golobič in Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak sta Mateju Lahovniku nenadoma sinhrono očitala, da pri famoznem družinskem zakoniku razmišlja podobno kot politična desnica; kot da bi to imelo kaj zveze z delokrogom ministra za gospodarstvo. Pri tem je nastopil paradoks; Lahovnika sploh niso napadali tam, kjer je dejansko najbolj ranljiv in občutljiv, na dvomljivih rezultatih njegovega resorja. Hja, lahko si mislimo, kako gre Golobiču in Zaresu politično za nohte, če tako obračunava z edinim (resda bivšim) članom njegovega tima, ki med ljudmi uživa enormno popularnost. In spet preseneča večinska medijska zvestoba nekdanjemu generalnemu sekretarju LDS Golobiču (Delo, Dnevnik, Mladina); si predstavljate, kaj vse bi že omenjeni Miheljak štancal v podobni situaciji, če bi se xy zasebna podjetja, katerih solastnika bi bila slučajno Janez Janša ali Borut Pahor, neženirano prijavljala na javne razpisa in "harala z državnim denarjem," kot pravi nekdanji Janšev minister za javno upravo in predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Mimogrede, Golobič je na petkovi tiskovni konferenci sprenevedavo pozabil povedati, da Ultrina podjetja harajo tudi z denarjem mestne občine Ljubljana, po zaslugi župana Zorana Jankovića, ki je nesporno zelo blizu stranki Zares, katere člani polnijo velik del njegove Liste Zorana Jankovića.
Tokrat se politični račun ni izšel niti Borutu Pahorju, ki mu člani ene od frakcij v SD očitajo, da je začel ponoči preveč natančno brati Machiavellija. Predsednik vlade Pahor je namreč potihem računal, da bo z novo afero Ultra Golobiča še bolj potisnil med luzerje (kar se je sicer tudi zgodilo), in da bo hkrati v vladi obdržal ministra Lahovnika. Na tej točki pa se je Golobič "zainatil" in Pahorju zagrozil z razbitjem koalicije. Potem je Pahor hočeš nočeš moral priznati, da je Lahovnik predvsem Golobičev – minister..
Golobičeva primerjava lastniškega deleža v Ultri in boja slavnega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja za pravice do slovenskega jezika v Italiji, je bizarna brez primere. Toda Golobič je tokrat verjetno dokončno spoznal, da se Ultre in svoje enkratne politično-poslovne zgodovine, povezane z njegovimi sumljivimi posli v telekomunikacijah, kot Golobičevem dolgoletnem fevdu, na odprti politični sceni ne more in more znebiti. Afera Lahovnik je še en dokaz, da se Golobič ne bi smel vrniti v politiko, ali drugače, njegova vrnitev na politično sceno je bila enostavno – napaka. Da je v petek "kar bruhalo iz njega," kot pravi eden izmed Zaresovcev, pa je še en dokaz tako imenovanega Drnovškovega kompleksa, o katerem govorijo nekateri bivši člani LDS, ki so delali z Golobičem. "Golobič se tega kompleksa nikoli ne bo mogel znebiti, vedno je skušal biti kot Janez Drnovšek, toda živel je povsem drugače. Drnovšek izrazito skromno, Golobič pa je imel velike potrebe, ki seveda stanejo, zato je padel noter, v biznis," trdijo njegovi politični sopotniki iz LDS. Po drugi strani je bil Golobič doslej navajen samo ukazovati, tudi Mateja Lahovnika je on pripeljal v politiko in mu namenil status pop zvezdnika.
Kaj pa Matej Lahovnik in njegova politična prihodnost? Lahovnik, politik z največ vzdevki na slovenski politični sceni (Frutek, Laškovnik, Lahi ...) ima politične ambicije, kar dokazuje kalkulacija, da je hotel ostati minister. Slavni pokojni britanski premier Winston Churchill je nekoč dejal, da lahko uspešno zamenjaš samo dve stranki, torej, prestopiš lahko samo enkrat. V luči te življenjske ugotovitve starega političnega lisjaka lahko zapišemo, da je Matej Lahovnik svoj bonus že izkoristil; razen, če dopuščamo možnost, da sta novi LDS in Zares pač samo dve liberalni podvarianti. Toda če se bo Lahovnik čez nekaj časa začel spogledovati z Borutom Pahorjem in Socialnimi demokrati, mora kalkulirati tudi to, kar se je zgodilo s prestopniki iz LDS. Tako rekoč vsi veliki ali vsaj silno ambiciozni politiki, od Toneta Ropa preko Milana M. Cvikla do Marka Pavlihe, so ostali zunaj politične moči. Če sta prva dva vsaj dobila dobro plačani funkciji v evropski birokraciji, je slednji politično čisto aut. Da bi Lahovnik šel jeseni na volitve za velenjskega župan proti svojemu stricu Borutu Mehu (SD), kjer naj bi unovčil popularnost, pa so špekulacije brez veze. Padel je v situacijo, ko se mora za nekaj časa vrniti na ljubljansko ekonomsko fakulteto, kjer pa bo njegov mobilni telefon vsak dan zvonil vedno manj. Zanimivo je tudi, da se je v aferi Lahovnik na Golobičevo stran izrazito postavil nesojeni Pahorjev naslednik in minister za promet Patrick Vlačič. To sovpada z našo - že prejšnji teden objavljeno - teorijo, da bi Matej Lahovnik, tisti trenutek, ko bi prestopil v tabor Socialnih demokratov, on dobil status bodočega naslednika Boruta Pahorja. Še to, Lahovnik in nekdanji predsednik države Milan Kučan naj bi nazadnje govorila pred nekaj meseci.
Ja, seveda, da ne pozabimo na LDS. Vmes, ko sta se počila Golobič in Lahovnik, pa ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal in ter odvetnik Miro Senica "mirno poslujeta" naprej, čeprav naj bi Lahovnik pri pisanju pisma Pahorju imel v mislih tudi Kresalovo. Ker Lahovnik zanesljivo ne bo (spet) šel v LDS, je malo verjetno, da bi Kresalova in Senica iz tega spora lahko potegnila kakšen politični kapital.
Predsednik vlade Borut Pahor bo že danes v državni zbor poslal predlog, da nova ministrica za gospodarstvo postane Darja Radič, dosedanja Lahovnikova državna sekretarka. Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko, znan kot izrazito Golobičev človek, pred leti pogodbeni sodelavec Ultre (podobno kot Roman Jakič, direktor dvorane Tivoli, torej bodoči prvi človek Jankovićevega športnega parka Stožice in mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića), je bil za Pahorja praktično nesprejemljiv. Tudi zato, ker je Kopač "neodvisni" ljubljanski mestni svetnik (ko se je ustanavljal Zares, je Kopač zapustil svetniško skupino LDS), ki je prejšnji ponedeljek glasoval za Jankovićev prilagojeni prostorski načrt Ljubljane. Po drugi strani pa je slišati napovedi, da je Radičeva ne bo dorasla ministrski funkciji. Kar zadeva ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs, ki prav tako razmišlja o odhodu, jo je Gregor Golobič, kot pravijo naši viri, v četrtek poklical na sestanek in pošteno nahrulil, češ, kaj se zdaj gre ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Golobiča matej lahovnik Borut Pahor Stojan Auer Vlado Miheljak Janez Janša Gregor Virant Zorana Jankovića Machiavellija Borisa Pahorja Janez Drnovšek Winston Churchill Toneta Ropa Milana M. Cvikla Marka Pavlihe Borutu Mehu patrick vlačič Milan Kučan Katarina Kresal miro senica Darja Radič Janez Kopač Roman Jakič Irmo Pavlinič Krebs

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič govori kot član Al Kaide, za Ultro bi šel očitno tudi v partizane