objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 9. julij 2010 ob 16:40

Golobič kalimerovsko proti vsem: Jaz nisem nič kriv, to je na meji fašizma
Predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo trdi, da gre za kampanjo, ki je sramota za slovensko medijsko in politično sceno
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na včerajšnjo odstopno izjavo ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki je naprej zapustil stranko Zares, potem pa odstopil z mesta ministra v Pahorjevi vladi, se je danes, s frontalnim političnim spopadom, odzval prvak Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. "Gre za kampanjo, ki je sramotna za slovensko medijsko in politično sceno. V primeru mene, podjetja Ultra in stranke gre v resnici za pohod nečesa, kar je na meji fašizma," trdi Golobič.
V nadaljevanju objavljamo nekaj hudih verbalnih cvetk, ki jih je Gregor Golobič izrekel na današnji tiskovni konferenci:
- Moj delež v Ultri je dobil zelo veliko težo, a ne v denarju, pač pa v dimenzijah, ki jih izražamo z besedami čast, ponos, pokončnost, integriteta. Ta delež postaja moj upor proti zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev.
- Moj delež v Ultri je neprecenljiv in ni naprodaj pod nobenimi pogoji. Kdor od mene pričakuje prodajo tega deleža, je isto, kot če bi od Borisa Pahorja pričakoval, da govori italijansko, kjer ima pravico govoriti slovensko.  Gre za stvar načel, za vprašanje časti, za vprašanje tega, da jaz, ki sem nepodkupljiv v politiki in ki ne podkupujem nikogar, ne popuščam kljub aferam tistih, ki so očitno imeli precej težav s tem.
- To je prvovrstna nesramnost, da se meni očita kar koli spornega, pri čemer podjetje Ultra v vsem tem obdobju ni pridobilo niti enega evra državne pomoči ali posla v vrednosti enega evra. Kako je mogoče, da obstajajo taki očitki ob faktičnih dejstvih? Povejte mi, kako je mogoče, da jaz, kot domnevno človek z enormnim vplivom, nagnjen k zlorabam, nisem uspel na mnogih razpisih na različnih ministrstvih in v državnih podjetjih temu podjetju zagotoviti niti evra. Kako je to mogoče?
- Lahovnik je zatajil dejstvo, da sem ga na podjetja, ki so v povezavi z Ultro, opozoril sam. Jaz sem njegovi sekretarki po izbruhu te afere izročil seznam podjetij povezanih z Ultro in dejal, da naj opozori ministra če najde na razpisih katero od teh podjetij. Ona je to storila, nato pa je on poklical mene. Dejal mi je, bo podjetju, kljub temu da je bilo lansko leto že izbrano s strani razpisne komisije, preprečil, da bo pridobilo ta sredstva in da želi, da pozovem podjetje, da se umakne, preden on ukrepa po svoje. Jaz sem mu odvrnil, da na podjetje nisem vplival in da je on dolžan ravnati po zakonu in vesti. Dejal sem mu, da v kolikor sam ni pripravljen poklicati lastnika, s katerim sta sicer dobra znanca, lahko prenesem naprej in se oni odločijo sami. Tako sem tudi storil.
- Med etiko in moralo je velika razlika. Morala je stvar oportunizma, prilagajanja, mnenja, udobja in ugodja ter stvar popularnosti in najmanjše linije upora. Etika je nasprotje temu, je vedno v manjšini. Ni naključje, da imajo protagonisti zgražanja v tej zadevi, kot sta Gregor Virant in Matej Lahovnik, takšna stališča, kot jih imajo o izbrisanih, družinskemu zakoniku, da so toliko energije posvetili znamenitim psom. To je njihova dimenzija morale. O etiki ne vedo nič.
- Jaz nisem kriv nič. Kandidature za predsednika stranke Zares ne bom umaknil, za to sem se odločil po tehtnem premisleku, po posvetovanju s kolegi, ki so vsi po vrsti izražali željo, da kandidiram naprej. Enako so me prepričali tudi lani, ostal sem samo zaradi njih. Res pa je, da imamo v stranki Zares demokracijo, celo takšno, da nimamo delegatov, ampak bodo prav vse članice in člani odločali o tem, kdo bo novi predsednik ali predsednica. O moji zaupnici se bo glasovalo v najširšem krogu znotraj stranke. To se bo dogajalo konec avgusta ali začetek septembra. In v tem smislu je Zares in njen obstoj neodvisen od tega, kdo je njen predsednik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mateja Lahovnika Pahorjevi Gregor Golobič Borisa Pahorja Gregor Virant

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič kalimerovsko proti vsem: Jaz nisem nič kriv, to je na meji fašizma