objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 6. julij 2010 ob 07:05

Pahor spet zadel na lotu, Lahovnik izdal Ropa, Kacina in Golobiča
Matej Lahovnik naj bi Zares zapustil tik pred izbruhom nove afere, povezane z Ultro in Mobitelom, ki naj bi dokončno pokopala Gregorja Golobiča. Bo Lahovnik končal pri Pahorju, kot novi Gaspari?
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je stranko Zares zapustil že pred dvema tednoma, včeraj pa naj bi novico v medije lansiral prvak Zaresa Gregor Golobič, trdijo naši viri. O tem, kdo je vse vedel in kdaj je kdo kaj (iz)vedel, krožijo različne zgodbe, vsekakor pa naj bi predsednika vlade Boruta Pahorja minister Lahovnik poklical včeraj dopoldne in mu po telefonu (ustno, seveda) ponudil odstop z mesta ministra.
Zakaj naj bi Golobič šele včeraj Lahovnikov odhod spravil v javnost in zakaj se je Lahovnik točno pred dvema tednoma dokončno odločil za odhod iz Zaresa, lahko predvsem ugibamo, časovno pa Lahovnikova odločitev nesporno sovpada z odločitvijo Gregorja Golobiča, da na prihodnjem kongresu ponovno kandidira za predsednika stranke. Morda je Lahovnik strateško počakal na izid referenduma za arbitražni sporazum, kot pravi nogometni navijač pa na izpad slovenske nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Slišati je tudi, da Lahovnik pričakuje skorajšnji izbruh še ene velike afere, povezane z Ultro in Mobitelom, ki naj bi Golobiča do konca pokopala, zato je pravočasno spakiral kovčke, da ne bi tudi on izpadel luzer.
Da Lahovnik odhaja z Zaresa, sta pred dnevi, denimo, že vedela generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo Andrej Pagon (ki je blizu predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu, skratka Gregorju Golobiču) in generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec, torej precej različna paleta ljudi. Lahovnik naj bi se posvetoval tudi s predsednico ljubljanskega odobra SD Metko Tekavčič, nenazadnje je Lahovnik, izredni profesor za prevzeme in združitve gospodarskih družbe na ljubljanski ekonomski fakulteti, njen nekdanji asistent. Menda sta se Tekavčičeva in Lahovnik v zadnjem času politično precej zbližala. Tako je Lahovnik profesorico Tekavčičevo pred kratkim skušal spraviti v nadzorni svet Abanke, Tekavčičeva pa naj bi v neki ožji družbi izjavila, da bo Lahovnik "prišel v SD, vendar ni dobro, če se to zgodi takoj in prehitro." Golobič in Lahovnik sta se pred nekaj dnevi še enkrat sestala, ko naj bi Golobič ministru Lahovniku predlagal, naj odhod iz stranke prestavi na čas po lokalnih volitvah. Vendar se očitno nista nič zmenila.
Poslanci Zaresa po eni strani spravljivo pravijo, da je bilo vse skupaj "le še vprašanje časa, ko naj bi Lahovnik formaliziral svoj odnos s stranko," s katero menda (ali pa očitno) ni imel ničesar več – skupnega, še več, na trenutke jo je javno celo poniževal, "kot minister pa tako ali tako ni veliko delal." Naši viri blizu Zaresa pa trdijo, da se je Lahovnik užaljeno umaknil potem, ko ga vodstvo stranke ni postavilo vrh Zaresove liste kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu (izvoljen je bil Ivo Vajgl), na bližajočem se kongresu Zaresa pa naj bi Lahovnika nameravali celo izključiti iz stranke, ker naj bi, zaradi njegove ignorance, tako zahtevala strankarska baza.
Matej Lahovnik in Gregor Golobič sta se usodno počila ob aferi Ultra, ko je Lahovnik terjal Golobičev odstop z mesta ministra za visoko šolstvo in predsednika stranke ter umik iz politike, nato pa se je njun spopad preselil v elektrogospodarstvo, telekomunikacije in nazadnje v projekt Šestega bloka termoelektrarne Šoštanj, kjer je Lahovnik evidentno potegnil s famoznim "šaleškim lobijem." Močnim in vplivnim lokalnim, ampak nadstrankarskim lobijem, brez katerega noben politik iz tega specifičnega lokalnega okolje ne more računati na resno kariero. Bojan Kontič, vodja poslanske skupine SD, denimo, nikoli ne glasuje proti interesom šaleškega lobija. Področje energetike bo tudi poslej prizorišče zakulisnega boja med Lahovnikom in Golobičem, če bo Lahovnik seveda ostal minister, kar pa ne dvomimo. Tako se bosta namreč galantno sporazumela Pahor in Golobič. Bo pa Lahovnik zdaj precej razbremenjen, Golobič mu po liniji Zaresa pač ne bo smel več dihati za ovratnik.
Mimogrede, kar zadeva energetiko, naj bi imel Golobič še velike načrte, njegov adut pa je Robert Golob, predsednik uprave Gen I in Gen energije ter lider lokalne politične Liste Roberta Goloba v mestnem svetu Nove Gorice. Še natančneje, Golobič ima z Golobom tudi politične načrte; pripravlja ga namreč za župansko kandidaturo, če dolgoletni župan Nove Gorice in poslanec Socialnih demokratov Mirko Brulc ne bo več kandidiral za župana. Robert Golob bi v tem primeru imel velike možnosti za izvolitev, precej večje, kot jih ima Brane Tomažič, nekdanji predsednik uprave Hita, ki je bil v Novi Gorici doslej prva Golobičeva izbira. Ker Brulc skoraj zanesljivo ne bo kandidiral, bi Golobič z Golobovo zmago Pahorju na njegovem domačem terenu zadal lep udarec. Toda pomisleke zoper župansko kandidaturi naj bi imel sam Golob, ker se menda še nekaj časa vidi predvsem v energetskem biznisu. Če Matej Lahovnik ostane minister, pa je vprašljiva vloga Janeza Kopača, direktorja direktorata za energetiko, ki je v Lahovnikovem ministrstvu neposredna izpostava Gregorja Golobiča. Kopač najverjetneje ne bo dobil odpovedi, bo pa njegova vloga znižana na uradniško raven, čeprav bo še naprej mutil po svoje.
"Stari dobri člani velike LDS" pravijo, da ima Lahovnik izjemen politični instinkt, da je neverjetno prebrisan (drugi spet trdijo, da gre pri Lahovniku za zdravo kmečko logiko in nagon samoohranitve), hkrati pa tudi nestanoviten, kar v politiki sicer ni nujno minus. In cinično dodajajo, da "na koncu vedno izda svojega šefa." Najprej se je to zgodilo nekdanjemu premieru Tonetu Ropu, ko je Lahovnik postal podpredsednik LDS pod Jelkom Kacinom, nato je zapustil Kacina in šel med ustanovitvene člane Zares (dejansko kloniranih eldeesovcev pod vodstvom Golobiča), zdaj naj bi izdal Golobiča, in če bo šel med Socialne demokrate, bo "na koncu izdal še Pahorja." Zanimivo, da je ravno pred desetimi dnevi zaokrožila intrigantna anonimka, kjer avtorji Lahovnika imenujejo "politični vnuk Milana Kučana," tisti, ki sumijo, da za Lahovnikovim odhodom iz stranke Zares stoji Kučan, pa vlečejo vzporednice z nekdanjim odstopom ministra za šolstvo Slavka Gabra, ki je pod Kučanovo taktirko skušal sprovocirati politično krizo vlade pokojnega Janeza Drnovška.
Za osvežitev spomina: Matej Lahovnik je postal član LDS in minister v Ropovi vladi samo nekaj mesecev potem, ko je LDS zaničljivo označil z L(e)D(aj)S(ebi), tajkunski prevzem BTC pod taktirko Jožeta Mermala je na faksu predaval kot primer menedžerskega prevzema par excellance, zdaj pa je kobajagi "največji vladni borec" proti tajkunom.
Vsekakor pa sta največja poraženca nastale Lahovnikove situacije Gregor Golobič in njegov Zares (Lahovnikov odhod bo stranki dodatno zbil rejting, kar priznava tudi Golobič), za Boruta Pahorja pa se zdi, da je (spet) zadel na lotu – po aferi Ultra in prvem fiasku Gregorja Golobiča, aferama Baričevič in NPU, ki sta plavolaso predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal prestavila na politično obrobje, in aferi Stožice, ki ljubljanskega župana Zorana Jankovića spravlja v tipično predinfarktno stanje. Karkoli zdaj naredi Golobič, je zanj slabo. Če od Pahorja zahteva, kar bi bilo sicer v vsaki resni državni politično normalno, da Lahovnik ni več minister, vsaj ne iz kvote Zaresa, bo iz popularnega Lahovnika na koncu naredil mučenika in mu še dodal politični kapital. No, strankarske kvote so v Pahorjevi vladi dobesedno shizofreno pomešane in jim je komajda moči slediti. Lahovnik pa se lahko mirno umakne na mesto poslanca v državnem zboru, poslancu Zaresa Alojzu Posedelu brez milosti odžre poslanski stolček, kjer mu Golobič spet ne more nič. Po drugi strani si Golobič ne more privoščiti, da bi javno sesuval edinega politika njegove stranke (čeprav je zdaj že bivši), ki premore tako dober rejting. Zares, stranka z nizkim rejtingom in še nižjim rejtingom njenega liderja Golobiča, si tik pred lokalnimi volitvami preprosto ne more dovoliti prevelikega kažina. Sicer pa Zares tri mesece pred lokalnimi volitvami tako rekoč fizično razpada. V ljubljani, kjer je politična levica najmočnejša, Zaresovci množično bežijo na Listo Zorana Jankovića, poslanci zares bizarno odhajajo na porodniške dopuste (Vito Rožej), ministri izstopajo iz stranke in na koncu bodo v Zares ostali le še člani bivše politične združbe AS Francija Keka, ki jih Golobič uporablja samo za banalno lepljenje predvolilnih plakatov … Neverjetno, kako hitro na dan prihaja strukturna resnica o Golobičevi stranki, ki je pravzaprav ni.
Kar zadeva Boruta Pahorja, sta se z Lahovnikom v zadnjih nekaj tednih ujela na dveh pomembnih, čeprav različnih točkah. Oba, Lahovnik in Pahor, nista za vladno proračunsko pomoč Zoranu Jankoviću in njegovim Stožicam (Lahovnik je tukaj menda neizprosen), prav tako "ju druži" prodaja Nove ljubljanske banke strateškemu tujemu partnerju. Tako se zdi, da bo Lahovnik na koncu, pred parlamentarnimi volitvami leta 2012, postal Pahorjev "novi Mitja Gaspari," in zanimivo, eni ga celo vidijo kot Pahorjevega naslednika na čelu Socialnih demokratov. Nekateri insajderji v tej zvezi pravijo, da sta v gospodarskem delu Pahorjeve vlade dve struji; eno vodi minister za razvoj in evropske zadeve Gaspari, drugo pa Lahovnik, in ne minister za finance Franci Križanič. Zmaguje tista, ki na svojo stran pridobi Križaniča, ki menda "ni tako slab minister, je le obupno neartikuliran." Naši viri iz Janševe SDS trdijo, da ustanovitev nove stranke, ki naj bi združila Lahovnika, nekdanjega ministra za razvoj Žigo Turka in predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta "ni realna," prav tako ne ideja prvega človeka agencije Pristop Francija Zavrla, ki naj bi novo (levo)sredinsko stranko previdno ustanavljal s tihim soglasjem in pomočjo prvega menedžerja Mercatorja Žige Debeljaka ter predsednika uprave Kapitalske družbe Boruta Jamnika, zraven pa naj bi bil tudi razvpiti ljubljanski odvetnik Miro Senica, ki se v ožjih družbah rad samovšečno pohvali, da "bo on v vsaki vladi." Matej Lahovnik namreč teh ne obrajta preveč; bilo bi veliko presenečenje, če bi šel zraven.
In kaj na vse skupaj poreče (ne)srečni Lahovnik: "V zadnjem letu dni praktično nisem bil aktiven v stranki Zares, saj kot minister za gospodarstvo posvečam čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," lakonično pravi minister za gospodarstvo. V četrtek je na Brdu pri Kranju spet na sporedu velik sestanek ministrov in poslancev strank Pahorjeve koalicije in če kdo meni, da ministra Lahovnika tam ne bo, se debelo moti. Tokrat zanesljivo pride ... 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej lahovnik Gregor Golobič Boruta Pahorja Andrej Pagon Bojanu Petanu Uroš Jauševec Metko Tekavčič Ivo vajgl Bojan Kontič Robert Golob Mirko Brulc Brane Tomažič Janeza Kopača Tonetu Ropu Jelkom Kacinom Milana Kučana Slavka Gabra Janeza Drnovška Jožeta Mermala Katarino Kresal Zorana Jankovića Alojzu Posedelu Vito Rožej Francija Keka Mitja Gaspari Franci Križanič Janševe Žigo Turka Gregorja Viranta Francija Zavrla Žige Debeljaka Boruta Jamnika miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor spet zadel na lotu, Lahovnik izdal Ropa, Kacina in Golobiča