objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 5. julij 2010 ob 07:14

Mizerno malo gejev in lezbijk na Paradi ponosa, Kresalova pa holivudsko
Slovenska homoseksualna scena še vedno čaka na veliko priznanje vsaj enega znanega Slovenca ali medijskega zvezdnika, ki si bo upal javno reči, ja ... jaz sem – gej! No, upanje umre zadnje
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Sobotne ljubljanske Parade ponosa, ki je potekala pod sloganom Dovolj čakanja (na zahteve homoseksualnih gibanj in sprejem družinskega zakonika), se je – po podatkih samih organizatorjev – udeležilo okoli  200 gejev, lezbijk, biseksualcev in transspolnih oseb. Kar je, priznajo to ali ne, mizerno malo.
Dobro, v mali povorki je hodila tudi ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal (Parado ponosa pa sta pozdravila predsednik državnega zbora Pavel Gantar in ljubljanski župan Zoran Janković), ampak to je čisto navadno zbiranje političnih točk. Pred njenim prihodom v politiko Kresalove na ljubljanskih Paradah ponosa ni bilo videti, če se prav spomnimo (in močno dvomimo, da je morda bila v Berlinu ali kje drugje), zato lahko sklepamo, da se ji je – prej - za zahteve gejev in lezbijk enostavno fučkalo, sobotne Parade ponosa pa se je holivudsko v zadnji modi udeležila v družbi generalnega sekretarja LDS Uroša Petohleba, svetovalke Petre Škofic in svetovalca Matije Sevška ter policijskih bodigardov. Varnost ministrice med kolono je bila menda celo okrepljena, trdijo naši viri iz policije.
Slovenske geje in lezbijke (pri tovrstnih javnih manifestacijah in njihovih zahtevah) mučita in bremenita vsaj dve veliki težavi. Istospolno usmerjeni se nočejo javno preveč izpostavljati, še manj, ali pa sploh ne, si to upajo geji in lezbijke med slovenskimi medijskimi zvezdniki ali znanimi Slovenci nasploh. Ker so očitno prepričani, da bi javno priznanje homoseksualnosti škodovalo njihovemu družbenemu ugledu in karieri, praviloma raje živijo "dvojno življenje." Okej, celjski koreograf in podjetnik Igor Jelen Igy sploh ne skriva, da je gej, daleč od tega, ampak tudi njega ni bilo Paradi ponosa.
Vzemimo na primer Maria Galuniča, slovitega televizijskega voditelja, ki že leta in leta živi z intimnim prijateljem. To "vemo vsi," še zlasti novinarji in dobršen del javnosti. Pa se je Galunič kdaj javno in pogumno zavzel za pravice (slovenskih) homoseksualcev in družinski zakonik, če hočete? Nikoli. Je morebiti katerikoli dobitnik viktorja na odru Cankarjevega doma med neposrednim televizijskim prenosom kdajkoli pogumno dejal ali priznal - jaz sem gej? Ne, nikoli. Pa ja ne boste rekli, da med slovenskimi politiki, vladnimi in opozicijskimi, med ministri in poslanci, ni nobenega geja ali lezbijke?! Halo. Ja, seveda so, verjetno jih je celo zelo veliko, toda nobeden in nobena si tega ne upa priznati. Ampak, si predstavljate, kaj bi takšno priznanje pomenilo za slovensko homoseksualno skupnost? Več kot vse ljubljanske Parade ponosa skupaj.
Prav tako je zanimivo, da ljubljansko Parado ponosa že na daleč ignorirajo tudi drugi slovenski medijski zvezdniki, ki jih "scena ne pozna" kot homoseksualce.
K mučnemu dvojnemu življenju gejevske in lezbične slovenske medijske zvezdnike spodbujajo tudi novinarji slovenskih tabloidnih revij. Kjer iz dneva v dan poročajo o gejevskih in lezbičnih podvigih tujih estradnikov, športnikov in politikov, o znanih domačih obrazih pa modro molčijo. Je potemtakem še čudno, kako v Sloveniji ni politika ali političarke, ki bi si upal(a) javno priznati, da je gej ali lezbijka, in s takšnim priznanjem šel ali šla na volitve. Hkrati pa vemo, kako močan je gejevski lobi, denimo v ministrstvu za zunanje zadeve oziroma državni upravi nasploh, in slovenskem gospodarstvu. Gejevski lobi obvladuje vsaj eno veliko slovensko založniško-revijalno podjetje, pa tudi nekaj "svetovno znanih Slovencev" je kariero vrtoglavo pospešilo predvsem zaradi povezav v mednarodni gejevski srenji, saj v določenih branžah praktično sploh ni več mogoče uspeti, če nisi gej ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal pavel gantar zoran janković Uroša Petohleba Petre Škofic Matije Sevška Igor Jelen Igy Maria Galuniča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mizerno malo gejev in lezbijk na Paradi ponosa, Kresalova pa holivudsko