objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 3. julij 2010 ob 08:11

Hudo: župan Kangler za šefinjo kampanje postavlja bivšo ženo protikandidata
V Mariboru je vroče: Tomaža Kancler solira in se nerodno igra s podporo Janševe stranke, za Tomaža Orešiča menda lobira židovski lobi, Gregor Jager pa županu Kanglerju očita vedno bolj nizek nivo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Boj kandidatov za mariborskega župana (ali pač samo kandidatov za županske kandidate) se vedno bolj zaostruje. Ta teden je najbolj počilo v stranki DeSUS, saj se je direktor in solastnik mariborske lokalne televizije RTS Janez Ujčič, sicer edini mestni svetnik Mariborske liste, ki velja za satelitsko stranka župana Franca Kanglerja, medijsko prehitro razglasil za županskega kandidata stranke DeSUS. Ujčiču sta kandidaturo obljubila novi predsednik mariborskega odbora stranke DeSUS Valter Drozg (prej je bil generalni sekretar stranke upokojencev) in prvak DeSUS Karl Erjavec, proti pa se je postavil Avgust Heričko, ki je doslej veljal za županskega kandidata DeSUS. Heričko, ki je z Drozgom pred časom že izgubil spopad za predsednika mariborskega odbora DeSUS, je zoper Drozga vložil celo odškodninsko tožbo, včeraj dopoldne pa je v Maribor prišel upokojenske strasti miriti generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič. Heričko je namreč Jasniču poslal pismo, da se je pripravljen sestati z Drozgom, vendar morata biti zraven Jasnič ali Erjavec, ki pa je do torka na dopustu na Hrvaškem. Po naših informacijah naj bi se Jasnič in Drozg dobila v ponedeljek, vsekakor pa bodo upokojenci počakali na vrnitev Erjavca. Županski kandidaturi Janeza Ujčiča nasprotuje tudi status stranke, ki določa, da morajo biti kandidati za poslance in župane večjih občin člani stranke, Ujčič pa naj bi bil še vedno član SLS in SDS, zanesljivo pa ni član DeSUS, trdijo naši viri. Po drugi strani naj bi Ujčič stiskal Erjavca, saj naj bi bila povezana preko nekih oglaševalskih poslov, še iz časov, ko je bil Erjavec minister za obrambo.
Težave z morebitno podporo SDS naj bi imel tudi neodvisni kandidat Tomaž Kancler, arhitekt in lastnik biroja Spring. Kancler se je pred štirimi leti neuspešno potegoval za člana mestnega sveta na Ujčičevi Mariborski listi, kot arhitekt pa je prenovil nekdanji kino Union v studio Ujčičeve televizije RTS. Za podporo SDS se je Kancler sam dogovoril s predsednikom mariborskega odbora SDS in direktorjem Splošne bolnišnice Maribor Gregorjem Pivcem (menda ob čevapčičih v restavraciji Ranca na Lentu), centrala SDS z Janezom Janšo na čelu pa še ni dala pravega soglasja. Težave naj bi bile v imidžu Kanclerja med člani SDS, ki ga ne prepoznavajo kot svojega, poleg tega je Kancler začel solirati s posameznimi morebitnimi akterji njegove predvolilne kampanje, ki definitivno ne ustrezajo SDS. Tako naj bi se Kancler že dogovoril z Matjažem Klipšteterjem, manjšinskim lastnikom agencije Futura PR, da naj bi mu Futura vodila kampanjo, toda Futura PR je večinsko v rokah Skupine Pristop in Future DDB, slednji pa preko hčerinskih in povezanih družb delajo za LDS. Direktorica Future PR je poleg Matjaža Klipšteterja še Marijana Kandutti, znana kot nekdanja tesna sodelavka bivšega premiera Toneta Ropa.
Mimogrede, oglaševalska agencija Futura DDB je tudi največji lastnik spletne strani Vest.si, ki pa ji obiskanost zadnje čase pospešeno upada. Pod lastniško taktirko Future in urednikom Janijem Severjem je uredniška politika Vest.si usmerjena izrazito pro-LDS&Zares ter anti-janševsko, in morda so tudi zato na lanskih medijskih razpisih ministrstva za kulturo pokasirali ogromno denarja.
Tomaž Orešič, neodvisni kandidat s podporo LDS, pa nam je demantitral govorice, da naj bi njegovi lobisti Janševi SDS ponujali zakulisni deal; češ, SDS naj v Mariboru podpre Orešičevo kandidaturo, Orešič pa naj bi v zameno zagotovil podporo ljubljanske LDS kandidatu SDS za ljubljanskega župana. "To ni res," trdi Orešič, "saj kaj takšnega niti ne morem storiti." Tudi naši viri iz ljubljanske strankarske centrale LDS pravijo, da bi "ta bila pa res močna." Slišati je tudi, da naj bi za Orešiča lobiral del mariborskega židovskega lobija, medtem ko je struja izrazitih pro-kanglerjevih eldeesovcev pod vodstvom predsednika mariborskega lokalnega odbora LDS in podžupana Andreja Verliča vedno bolj na okopih – proti Orešiču. Zdi se, da še vedno obstaja možnost, da bo del vodstva mariborske LDS, denimo Verlič, pa nekdanji poslanec Milan Petek in mestna svetnica Helena Hvalec, prestopil na tako imenovanovo Županovo listo Franca Kanglerja. Še posebej zato, ker je Kangler začel širiti glasove, da bo izvoljen že v prvem krogu in dobil 60 odstotkov glasov, zato je ene očitno postalo zelo strah za službe in funkcije. Vprašanje je tudi, pravijo naši viri, kakor se bo v kampanjo proti Tomažu Orešiču vključil nekdanji predsednik uprave Elektra Maribor Stanislav Vojsk in zaprisežen Orešičev nasprotnik (Orešič je bil član uprave Elektra Maribor); no, Vojska je nova uprava Elektra Maribor prek znanega odvetnika Ivana Antija Gorjupa kazensko ovadila zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe položaja.
Strah pa je očitno tudi Franca Kanglerja, ki se "spušča na vedno bolj nizek in osebni nivo," pravi županski kandidat stranke Zares in večinski lastnik Pekarne Jager Gregor Jager, potem ko je slišal govorice, da naj bi župan Kangler njegovo bivšo ženo in podjetnico Jernejo Jager, všečno plavolaso direktorico prodaje v podjetju Acron, postavil za šefinjo svoje predvolilne kampanje. "Kangler mi vrača za Dogoše (Jager je postavil spletno stran www.dogose.si, kjer se počasi razkriva Kanglerjeva povezanost z navozom domnevno zastrupljene zemlje iz območja celjske Cinkarne v Dogoše; op.p.)," trdi Gregor Jager, in dodaja, "da z nekdanjo ženo nimata nerazčiščenih stvari."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Ujčič Franca Kanglerja Valter Drozg karl erjavec Avgust Heričko Ljubo Jasnič Tomaž Kancler Gregorjem Pivcem Janezom Janšo Matjažem Klipšteterjem Marijana Kandutti Toneta Ropa Janijem Severjem Tomaž Orešič Andreja Verliča Milan Petek Helena Hvalec Stanislav Vojsk Ivana Antija Gorjupa Gregor Jager Jernejo Jager

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Hudo: župan Kangler za šefinjo kampanje postavlja bivšo ženo protikandidata