objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 1. julij 2010 ob 07:41

Lovše proti Valantu in Kocijančiču, to je prava vojna za prevlado v športu
Predsednik državnega zbora Pavle Gantar še vedno molči in ne odgovarja na očitke Lea Vesta, da slovenski šport obvladuje mafija
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ko smo prejšnji teden, dva dni pred sredino skupščino Športne loterije, ekskluzivno napovedali velik spopad med novim predsednikom Smučarske zveze Slovenije Tomažem F. Lovšetom in prejšnjim predsednikom zveze Stanetom Valantom za solastniški delež smučarske zveze v loteriji, smo že slutili, da gre za začetek prave vojne za novo porazdelitev moči in vpliva v slovenskem športu. Vojno, ki se je že začela, pa zanesljivo najbolj definira trenutni odnos med smučarsko zvezo in lastnikom slovenskega ter italijanskega Dinersa Lovšetom na eni in Olimpijskim komitejem Slovenije ter politično izjemno vplivnim Janezom Kocijančičem na drugi strani.
Ker se je olimpijski komite na skupščini Športne loterije (Lovše želi povrniti 10-odstotni solastniški deleža smučarske zveze) odločno postavil na stran podjetij oziroma lastnikov loterije, ki jih obvladuje Valant, je smučarska zveze povračilno zahtevala odstop generalnega sekretarja OKS Toneta Jagodica z mesta predsednika nadzornega sveta Športe loterije. Lovše, ki se je po navedbah naših virov iz Valantovega tabora na skupščini Športne loterije obnašal "primitivno in neprimerno za resnega poslovneža ter paktiral z Alešem Haucem, generalnim direktorjem Pošte Slovenije (Pošta je z 20-odstotki sicer drugi največji delničar Športne loterije, Haucu pa je Valant doslej uspešno preprečeval, da bi postal član nadzornega sveta; op.a.), za katerim naj bi "stali poslovni interesi nekaterih tesnih sodelavcev Janeza Janše," je Jagodica pozval, naj "nemudoma odstopi z mesta predsednika nadzornega sveta Športne loterije." Podobno je Lovše, prepričan, da ga je Valant "opeharil" za 250 tisoč evrov, sporočil Kocijančiču, češ, "Smučarska zveza Slovenije od Kocijančiča pričakuje, da do (minulega; op.a.) torka, 29. junija, pisno pojasni nekatere odločitve, za katere je videti, da Kocijančič ni ravnal skladno s svojo funkcijo, da prepreči morebitno škodno ravnanj in oškodovanja SZS."
Tomaž F- Lovše je zagrozil tudi s tožbo proti OKS in prijavo Staneta Valanta Agenciji za trg vrednostnih papirjev, saj naj bi bila Valantova tajkunska podjetja v Športni loteriji (NFD Holding, Maksima Invest in Fidina) nedovoljeno lastniško povezana in delovala usklajeno. Vodstvo OKS pa se je po Lovšetovem napadu očitno odločilo za taktiko zavlačevanja, ignoriranja in prenašanja osebne odgovornosti na kolektivni organ, tako vsaj kaže odgovor Toneta Jagodica na zadnje očitke vodstva smučarske zveze. Za naš portal je dejal, da "OKS namerava navedene očitke zelo resno obravnavati, o stališčih pa vas bomo tudi obvestili. Glede na odsotnost nekaterih članov IO OKS odgovora ne morem obljubiti pred ponedeljkom 5. julija."
Spomnimo, Športna loterija je Smučarski zvezi Slovenije za delnice lani plačala 652.763 evrov in jih je pripravljena prodati nazaj, vendar za 790 tisoč evrov. Lovše trdi, da je bil na skupščini loterije prisiljen glasovati za ta sklep, sicer bi smučarska zveza izgubila še veliko več. Že tako ali tako je ostala brez dividend, ki bi smučarjem prinesli dodatnih 110.000 evrov. Pogodbo o povratnem nakupu mora pripraviti predsednik uprave loterije Janez Bukovnik. Medtem pa se je Valant v izjavi za časnik Dnevnik po vsem sodeč gladko zlagal, ko je med drugim dejal, da je bila ob lanski prodaji delnic smučarske zveze edini kupec Športna loterija. Direktor Fundacije za šport Drago Balent je namreč Valantove trditve odločno zanikal: "Že leta 2008, ko je SZS želela prodati celotni svoj delež v Športni loteriji zasebnemu Valantovemu podjetju, smo na SZS poslali ponudbo za odkup in obvestilo, da se je Fundacija za šport kadarkoli pripravljena pogovarjati o nakupu teh delnic, saj želi, da se lastništvo delnic Športne loterije ohrani v javnih športnih organizacijah. To je tudi uradni sklep Sveta Fundacije za šport, katere član je tudi Jaro Kalan, ki je bil lani direktor SZS in je ta sklep in naš interes dobro poznal. O interesu Fundacije za šport je obveščena tudi Roža Žust iz Ministrstva za finance, ki daje soglasje za spremembo lastništva."  Naši viri še trdijo, da namerava Lovše, potem ko bo in če bo "nadzoroval" Športno loterijo, tudi zamenjati upravo loterije.
Nekdanji direktor SZS Jaro Kalan (Lovše je za novega direktorja postavil Matijo Vojska) je bil do prejšnjega tedna tudi eden od petih članov nadzornega sveta Športne loterije, ki so si razdelili 100 tisoč evrov za nagrade oziroma sejnine. Trije člani uprave loterije pa kar 700 tisoč evrov. Visoki denarni zneski članom nadzornega sveta in uprave loterije posledično pomenijo tudi 800 tisoč evrov manj denarja športu, ki se hkrati sooča s kroničnim pomanjkanjem finančnih sredstev. Športna loterija je bila ustanovljena zaradi športa, sedaj pa naj bi s pomočjo najvišjih funkcionarjev olimpijskega komiteja prehajala v zasebne Valantove roke, trdijo nekateri poznavalci naše športne scene.
Proti takšnemu privatiziranju športa je že pred časom odločno nastopil nekdanji predsednik Veslaške zveze Slovenije Tomo Levovnik. Morda je tudi zato olimpijski komite konec lanskega leta sprejel sklep, da Levovnik ne more biti več član Sveta Fundacije za šport, čeprav sam ni odstopil, prav tako ga ni odpoklicala veslaška zveza. Član Sveta fundacije Aleks Leo Vest je o tem že obvestil predsednika državnega zbora Pavleta Gantarja, ker člane sveta fundacije imenuje državni zbor na predlog olimpijskega komiteja. "Eno izmed področij delovanja športne mafije je obvladovanje denarnih tokov in legalno pretakanje denarja namenjenega delovanju civilne družbe na področju športa v zasebne žepe. Na tem področju je bil Tomislav Levovnik moteč. Upam, da sem Vam dovolj pojasnil, o čem boste dejansko glasovali pri predlogu Olimpijskega komiteja Slovenije za zamenjavo gospoda Levovnika. Glasovali boste o politični podpori športni mafiji in o moralni podobi političnih strank zastopanih v Državnem zboru," je Leo Vest sporočil Gantarju, na hude kritike pa se predsednik državnega zbora doslej še ni odzval.
Medtem je Kocijančičev olimpijski komite v Svetu Fundacije za šport zamenjal dva svoja člana; namesto "problematičnega" Levovnika je prišel olimpijec Iztok Čop, rokometnega predstavnika Janeza Živka pa je zamenjal generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič. Levovnik ni več predsednik Veslaške zveze Slovenije, Živko pa je službeno odšel v Bruselj, kar je bil uradni razlog za njuno zamenjavo. Toda kriteriji niso za vse enaki. Dušan Šešok, nekdanji predsednik Košarkarske zveze Slovenije, in Jaro Kalan, nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije, še vedno ostajata, saj za Kocijančiča očitno nista nič moteča.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomažem F. Lovšetom Stanetom Valantom Janezom Kocijančičem Toneta Jagodica Alešem Haucem Janeza Janše Janez Bukovnik Drago Balent Jaro Kalan Roža Žust Matijo Vojska Tomo Levovnik Aleks Leo Vest Pavleta Gantarja Iztok Čop Janeza Živka Tomaž Jeršič dušan šešok

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lovše proti Valantu in Kocijančiču, to je prava vojna za prevlado v športu