objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 30. junij 2010 ob 06:57

Guzej gladko zmaguje na sodišču, RTV-levica na robu živčnega zloma
Tudi po najnovejši odločitvi sodišča Anton Guzej ostaja na čelu javne televizije, Marku Filliju se direktorski stolček zanesljivo odmika, člani programskega sveta pa so politično totalno razdeljeni
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Anton Guzej je dobil še eno pomembno sodno bitko. Delovno in socialno sodišče je namreč zavrnilo ugovor programskega sveta oziroma RTV Slovenija, ki ga je podpisal predsednik programskega sveta Jernej Pikalo, zoper začasno odredbo, izdano 1. junija, s katero je sodišče prepovedalo izvršiti sklep o imenovanju Marka Fillija za novega generalnega direktorja RTV, in Guzeja nonšalantno vrnilo na stolček vršilca dolžnosti prvega človeka RTV.
Mimogrede, Guzej je prvi ponedeljek po imenovanju Fillija (25. maja) izpraznil svojo pisarno, vendar se Filli vanjo ni utegnil niti vseliti. Že v sredo, takoj po začasni odredbi sodišča, se je Anton Guzej vselil nazaj, Marko Filli pa je vmes uspel voditi samo direktorski kolegij.
Odločitev sodišča je Guzej označil kot "zmago pravne države nad poskusom grobih političnih posegov na RTV." Guzej še dodaja, da "se je po tem, ko vladajoča politika ni uspela zakonito razrešiti vodstva RTV, v preteklih tednih v številnih medijih nanj usul plaz diskreditacij in osebnega blatenja, nova odločitev sodišča pa dokočno razkrinkava nezakonito početje vodstva programskega sveta." Anton Guzej, ki na sejah programskega sveta verbalno ne deluje ravno impresivno, je očitno precej spretnejši v pravnih bitkah (nekateri tudi menijo, da Guzeja politično usmerja in redigira direktor - pravzaprav vršilec dolžnosti direktorja - TVS Jožko Možina), in zdaj ni več nobenega dvoma, da Guzej politično levico v programskem svetu RTV spravlja na rob živčnega zloma.
Toda prave - ne samo pravne - težave za tiste, ki pretirano živčno rušijo Guzeja in postavljajo Fillija, se šele začenjajo. Sodišče se je znova odločno in povsem jasno argumentirano postavilo na stališče, da je izvolitev Fillija za generalnega direktorja, ki je na seji programskega sveta dobil samo 14 glasov (brez potrebne absolutne večine vseh članov programskega sveta, torej najmanj 15 glasov) nezakonita. Kar pomeni, da tudi potem, ko 31. avgusta Guzeju dokončno poteče šestmesečni mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja, Filli enostavno ne more zakonito prevzeti funkcije generalnega direktorja. Zato je precej nerazumljivo, zakaj se člani sveta, ki so blizu vladajoče koalicije, izogibajo povsem korektni ponovitvi javnega razpisa za generalnega direktorja, še zlasti zato, ker je celo Filli sam dejal, da se na takšno odločitev programskega sveta ne bo sodno pritožil. Razlagi, zakaj "svetniki vladajoče koalicije" trmasto vztrajajo na Filliju, sta zaenkrat najmanj dve. Prvič, svetniki vladajoče koalicije pač nočejo priznati napake pri imenovanju Fillija s premajhnim številom glasov; in drugič, pravno-legitimno ni čisto jasno, ali lahko nov zakon o RTV, ki je v parlamentarni proceduri (ni pa še znano kdaj in če sploh bo sprejet), avtomatično prekine mandat generalnemu direktorju, zato je čisto možno, da svetniki vladajoče koalicije načrtno zavlačujejo pravilno imenovanje novega generalnega direktorja. Ampak tako posledično prispevajo k programskemu in splošnemu fiasku na javni televiziji.
Težava je namreč v tem, da je programski svet politično popolnoma razdeljen. Tisti, ki redno spremljamo seje sveta, lahko brez posebne analize vidimo in ugotovimo, da se svetniki po politični linijo bizarno razcepijo tudi ob vprašanju kakovosti kave, ki jo uslužbenci sosednjega internega bifeja v petem nadstropju stavbe RTV na Kolodvorski 2-4 delijo med sejami sveta. Največji "radikalci levice" med člani programskega sveta so Jernej Koselj, zaposlen kot svetovalec v kabinetu ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal (svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve Petra Škofic nam je ob Koseljevi izvolitvi v programski svet dejala, da v kabinetu Kresalove niso vedeli, da njihov kabinetni uslužbenec Koselj sploh kandidira v programski svet, čeprav je bil imenovan v kvoti predsednika države Danila Türka), Miran Lesjak, nekdanji odgovorni urednik časnika Dnevnik (imenovan v kvoti Golobičeve stranke Zares) in Gojko Bervar, nekdanji radijski novinar in urednik, ki ga je v programski svet imenoval državni zbor, na predlog poslušalcev in gledalcev RTV. Politična desnica pa si z nekaterimi "svojimi" člani sveta, denimo akademikom Jankom Kosom (izvoljen na predlog SAZU), predstavnikom rimsko-katoliške cerkve Janezom Griljem, ki ga je za člana programskega sveta, tako kot Koselja, predlagal predsednik republike, doktorjem sociologije in kolumnistom Demokracije Matevžem Tomšičem ter psihologom Hubetom Požarnikom (vse tri je v programski svet imenoval državni zbor na predlog gledalcev in poslušalcev RTV) ne more kaj dosti pomagati, ker med sejami sveta povečini pasivno molčijo. "Štango desnici" zato držita predvsem nekdanji odgovorni urednik časnika Delo Peter Jančič, ki je v svetu sedi na predlog državnega zbora, kot gledalk in gledalcevkot predstavnik Društva novinarjev Slovenija, in Matevž Caserman, ki je v programski svet prišel v kvoti Janševe SDS. Jančič je bil tudi tisti, ki je na zadnji seji sveta predlagal razveljavitev nezakonitega imenovanja Fillija in nov razpis.
Medklic: na tisti usodni seji programskega sveta 25. maja edinemu kandidatu za generalnega direktorja Filliju svoj glas ni dal Jernej Koselj. Če bi Koselj glasoval za Fiilija, današnjih težav z Guzejem (in Fillijem) ne bi bilo. Pomenljjivo, kajne?
Guzejeva sodna bitka je povzročila razkol tudi med ožjim vodstvom RTV, kjer naj bi Guzeja prva "izdala" njegova dosedanja pomočnica za pravne in organizacijske zadeve ter izobraževanje Cveta Žirovnik in prestopila v tabor Fillija, Pikala in predsednika nadzornega sveta RTV Lenarta Šetinca. V zakulisju prevladuje mnenje, da naj bi prav Žirovnikova in Šetinc v medije spravila informacijo o strašni odpravnini (72 plač) in drugih spornih aneksih razvpite pogodbe z Guzejem, ki jo je podpisal prejšnji predsednik programskega sveta Stanislav Granda. Zanimivo je namreč, da je podobne anekse in veliko odpravino imel v pogodbi tudi Marko Filli, vendar to ni prišlo v medije. Mediji tudi niso objavili rahlo hecnega pojasnila Marka Fillija, ki pravi, da je na sporne anekse v svoji pogodbi pozabil, ko pa se je v medijih pojavila Guzejeva pogodba, je šel v kadrovsko službo RTV in se spornim aneksom pisno odrekel?! Žirovnikova pa trdi, da pogodbe z Guzejem ni pripravila pravna služba RTV, saj so prišle od zunaj, spisala pa naj bi jih neka ljubljanska odvetniška pisarna. Ker je Cvetka Žirovnik hkrati tudi direktorica regionalnega RTV centra v Mariboru, naj bi Guzej celo tuhtal, ali naj jo fizično prekomandira iz Ljubljane v Maribor, vendar se za to po vsem sodeč (še) ni odločil.
Da je zmeda vodenja RTV trenutno skoraj popolna, dokazuje tudi enormno število tožb, pritožb, začasnih odredb in odvetnikov, ki po novem prihajajo celo na seje programskega sveta. Najprej je tožbo zoper RTV vložil nekdanji vodilni uslužbenec RTV Marko Makarovič, ker naj bi ga razpisna komisija kot kandidata za generalnega direktorja nezakonito izločila že iz prve faze izbora kandidatov. Postopek na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišče še traje, Makaroviča pa zastopa odvetnik Uroš Korenčan. Uradna odvetniška pisarna RTV so Ošabnik, Klofutar in partnerji, ki so Guzeja in RTV branili zoper tožbo, ki jo je sprožil nekdanji pomočnik direktorja TVS Igor Kadunc, ker je bil za generalnega direktorja RTV izbran Guzej, ne pa on. Kadunc je tožbo že izgubil. Guzej pa je za tožbo zoper RTV – zaradi domnevno nezakonite izvolitve Fillija na programskem svetu – najel odvetnika Ivana Kukarja. Slednji naj bi imel odlične zveze znotraj vodstva slovenske rimsko-katoliške cerkve, zastopal pa je tudi pokojnega Boruta Meška, ki naj bi ga z mesta odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije nezakonito odstavil direktor STA Bojan Veselinovič in ga za nameček še vrgel iz službe. Za ugovor zoper začasno odredbo, ki sta jo dosegla Guzej in odvetnik Kukar, je programski svet RTV najel Stojana Zdolška, katerega ugovor pa je sodišče, kot vidimo, že zavrnilo. Pri angažiranju odvetnika Zdolška je prišlo tudi do skrajno bizarne situacije, ki še najbolje ponazarja to, kar se pravkar dogaja na RTV in kako funkcionira ta javni zavod. Pikalo je za najetje in plačilo odvetnika Zdolška namreč potreboval pooblastilo odgovorne osebe RTV, torej vršilca dolžnosti direktorja, skratka Guzeja. In Guzej je podpisal pooblastilo za najetje odvetnika Zdolška, ki je ugovor vložil zoper njega – Guzeja. Tragikomično!
Jernej Pikalo najnovejše odločitve sodišča (kjer je poraženec pravzaprav Pikalo) ne komentira, ker naj bi mu tako velevala pravna kultura, saj gre še vedno za nepravnomočno odločbo, je pa že napovedal pritožbo. Po drugi strani pa je slišati, da bi moral Pikalo, zaradi težav okoli izvolitve Fillija, odstopiti z mesta predsednika programskega sveta. In zanimivo, za odstop Pikala naj bi lobirali tudi nekateri člani programskega sveta, ki so blizu vladajoči koaliciji, ker naj bi Pikalo po njihovem mnenju seje sveta vodil premalo avtoritativno. Zaradi kadrovskih pritiskov, ki naj bi jih pri Guzeju izvajal Lenart Šetinc, pa naj bi Guzej celo zagrozil, da bo šel do predsednika vlade Boruta Pahorja.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Anton Guzej Jernej Pikalo Marka Fillija Jožko Možina Jernej Koselj Katarine Kresal Petra Škofic Danila Türka Miran Lesjak Golobičeve Gojko Bervar Jankom Kosom Janezom Griljem Matevžem Tomšičem Hubetom Požarnikom Peter Jančič Matevž Caserman Janševe Cveta Žirovnik Lenarta Šetinca Stanislav Granda Marko Makarovič Uroš Korenčan igor kadunc Ivana Kukarja Boruta Meška Bojan Veselinović Stojana Zdolška Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Guzej gladko zmaguje na sodišču, RTV-levica na robu živčnega zloma