objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 29. junij 2010 ob 07:00

Rupar spet na sodišču, toda žena Marija mu je ljubico Ksenijo odpustila
Nekdanji poslanec Janševe SDS in bivši tržiški župan Pavel Rupar napovedal župansko kandidaturo in se takoj spet znašel na sodišču. Toda pozor, gre za zadevo, ki se je je zgodila pred sedmimi leti
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj dopoldne je moral na zatožno klop okrožnega sodišča v Kranju znova sesti zdaj že nekoliko pozabljeni nekdanji tržiški župan in bivši poslanec Janševe SDS Pavel Rupar. Tokrat zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe položaja in osebnega okoriščanja, kar naj bi razvpiti Rupar storil pred sedmimi leti; no, toliko o sodnih zaostankih, ki naj bi jih pospešeno zmanjševali, kot se hvali minister za pravosodje Aleš Zalar. Okrožno tožilstvo in občina Tržič, ki jo – po Ruparju - vodi Zalarjev strankarski kolega, župan, veterinar in celo vodja poslanske skupine LDS v državnem zboru Borut Sajovic, sta v enournem dokaznem postopku, ki ga je Rupar gladko označil za grotesko ("To je banalna stvar in navadna politična gonja proti meni. Soditi bi morali tistim, ki imajo marmor doma, in ne za izmišljena kazniva dejanja," je prepričan Rupar), razmeroma razočarala. Tožilstvo in občina namreč Ruparju očitata, da 14. julija 2003 v hotelu Elisabeth v kraju Saint Marie aux Mines, kjer je vodil delegacijo tržiških občinskih svetnikov med obiskom pobratenega francoskega mesteca, ni plačal hotelskega računa v višini 2.460 evrov, račun pa naj bi kljub temu predložil v povračilo svojih stroškov. Tržiška občina in tožilstvo zatrjujeta, da na računu, ki ga predložil Rupar, ni zapisanega stavka, da je račun tudi plačan. Pooblaščenec tržiške občine Zorko Benedičič meni, da bi moralo biti na vsakem hotelskem računu zapisano, da je račun tudi plačan. Dejstvo, da je bil račun samo izdan, menda še ni nobeno dokazilo o plačilu. Zato Pavletu Ruparju zdaj grozi do neverjetnih osem let zapora!
Nekdanji župan in poslanec je dokazoval, kako je iz svojega žepa pred sedmimi leti na recepciji plačeval račun, za priči pa predlagal Marto Jarc, direktorico občinske uprave, in njenega moža Darka Jarca, ki naj bi mu med prisotnimi občinskimi svetniki v hotelu pomagala zbrati denar. Rupar naj bi iz svojega žepa plačal 1.900 evrov, preostali znesek pa so nabrali med občinskimi svetniki, ki so bili člani delegacije. Ker tožilstvo in Sajoviceva občina ne verjameta, da je takratni župan Rupar zares plačal račun (zanimivo, zakaj pa francoski hotelirji doslej niso terjali zneska, če račun ni bil plačan?), sta za priče povabila tudi lastnike hotela Elisabeth, kjer se je sporna zadeva odvijala. Okrožna sodnica Marjeta Dvornik se je odločila, da bo hotelirja Dolores in Naud Loite zaslišala 13. septembra, prek videokonference. Pavle Rupar po nasvetu svojega odvetnika Franca Rojka iz znane koprske odvetniške družbe Matoz, ni želel odgovarjati na vprašanja tožilke Renate Vodnjov, je pa v zagovoru omenil, češ da gre za "totalni politični proces in burlesko." Sodnica Marjeta Dvornik je v zapisnik dovolila vnos Ruparjevih kritik na račun sodišča, ne pa tudi Ruparjevih navedb na račun tožilstva, da je "politično obremenjeno."
"Imel sem okoli 1900 evrov, zato je najprej primaknil Darko Jarc, mož direktorice občinske uprave Marte Jarc. Ker denarja še ni bilo dovolj, so prispevali tudi nekateri člani delegacije, in sicer po 10 evrov," je na sodišču povedal obtoženi Rupar, višek denarja pa naj bi Tržičani darežljivo pustili kot napitnino. Rupar je pojasnil, da "ima običajno tržiška delegacija šest ali sedem članov, julija 2003 pa jih je bilo z njim vred v Alzaciji kar 17. Francozi so vztrajali, da bodo plačali oni, a ker nas je bilo toliko in sploh, ker smo zvedeli, da naši gostitelji tisto leto ne bodo vrnili obiska v Tržič, smo se dogovorili, da bomo del stroškov poravnali sami. Večerje in oglede muzejev je plačalo več ljudi, ne samo jaz, račune pa je zbirala Marta Jarc. Tako sem ji takoj po plačilu še v Franciji izročil hotelski račun tudi jaz," trdi Rupar.
"Gre za navadno gonjo proti meni,“ je po zaslišanju za naš portal povedal bivši politik Rupar, ki se je na sodišču v Kranju znašel že nezavidljivih 67-krat. Zadnji poziv ga menda ni presetil, potem ko je pred kratkim objavil, da bo na listi SDS jeseni spet kandidiral za tržiškega župana. Glede (ne)plačila hotelskega računa je bil Pavel Rupar, znan tudi kot nekdanji predsednik jeseniškega hokejskega kluba Acroni, pri preiskovalnemu sodniku zaslišan že maja 2008. Po zaslišanju je bil menda prepričan, da bo tožilstvo – po njegovem mnenju za lase privlečeno - obtožnico umaknilo, toda očitno je postala aktualna šele zdaj, tik pred lokalnimi volitvami, ki bodo 10. oktobra.
Zanimivo je tudi, da je v korist razvpitega moža pričala Marija Rupar, ki je bila zraven, ko naj bi Rupar v francoskem hotelu plačeval sporni račun. "Imeli smo se luštno in vse je potekalo v redu. Kdo bi se potem spraševal o računu? Odpravili smo se domov in o tem, ali je vse poravnano ali ne, se res nismo pogovarjali," je na sodišču med pričanjem dejala Marija Rupar, ki je svojemu možu očitno že odpustila afero z (nekdanjo) ljubico Ksenijo Slak, ki je Ruparju odnesla poslanski stolček, županske volitve pa je izgubil proti Sajovicu. Rupar podporo za jesensko župansko kandidaturo množično išče tudi na Facebooku, kjer je tudi zapisal, da je Sajoviceva občina tako močno zadolžena, da nikjer več ne dobi kredita. "Prosim občinske gospodarje, da dokažejo nasprotno!!!,“ Rupar alarmantno poziva na Facebooku, vendar mu nihče od poklicanih na te njegove trditve, objavljene že sedmega junija, ni odgovoril
Spomnimo: julija 2008 je bil Pavel Rupar obsojen zaradi ponareditve poslovnih listin in zlorabe uradnega položaja (šlo je za famozno afero marmor in študentske napotnice), fasal pa je dve leti pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let. Plačati bi moral tudi premoženjskopravni zahtevek v skupnem znesku 50.724, 40 evrov (glavnica in obresti), ki ga je zahtevala občina Tržič. Rupar naj bi doslej plačal samo 17 tisoč evrov, za preostali znesek pa je občina zoper Ruparja že vložila sodno izvršbo. Rupar je kot lobist posredoval tudi v razvpitem sporu med koprskim županom Borisom Popovičem in nekdanjim generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem, vendar sta Pogorevc in Popovič kljub vsemu pristala na sodišču.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševe Pavel Rupar Aleš Zalar Borut Sajovic Zorko Benedičič Marto Jarc Darka Jarca Marjeta Dvornik Dolores Naud Loite Franca Rojka Renate Vodnjov Marija Rupar Ksenijo Slak Borisom Popovičem Markom Pogorevcem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rupar spet na sodišču, toda žena Marija mu je ljubico Ksenijo odpustila