objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Ponedeljek, 28. junij 2010 ob 06:45

Presenečenje: slovenski FBI in kriminalistično upravo bodo varovali tujci
Američani odpovedali, mi podpisujemo: ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal tik pred podpisom pogodbe za varovanje stavbe NPU, ki naj bi jo varovalo nizozemsko podjetje v lasti Angležev
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi je vodenje Nacionalega preiskovalnega urada prevzel Harij Furlan, nekdanji vodja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala in okrožni državni tožilec v Novi Gorici, varovanje NPU, popularno imenovanega slovenskega FBI, pa naj bi kmalu prevzela družba Group4 Securicor d.o.o., ki je v 96-odstotni lasti nizozemsko-angleške družbe Group4 Securitas Holding (B) B.V., za to družbo pa naj bi, po nekaterih informacijah, stal arabski kapital. Preostali 4-odstotni delež ima podjetje Pan Elektronik, inženiring za alarmne sisteme iz Naklega, katerega ustanovitelja sta Alojz in Zdenka Podgoršek. Direktor Group4 Securicor s sedežem v Stegnah je Mladen Klavora, brat Mitje Klavora, nekdanjega direktorja kriminalistične službe. Družba Group4 Securicor je lani imela nekaj čez 5 milijonov in 200 tisoč evrov prihodkov ter slabih 80 tisoč evrov dobička.
Pogodba med Group4 Securicor d.o.o. in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal naj bi bila tik pred podpisom, naši policijski viri pa se sprašujejo, kako je mogoče, da stavbo, kjer domuje NPU in kriminalistična služba, prepuščamo v roke tujcem. In zakaj je ne varuje policija sama?! Znano je namreč, da varnostne službe povsod po svetu sodelujejo z obveščevalnimi službami, Group4 Securicor pa bo – po logiki varovanja, vključno s pregledovanjem oseb in prtljage ob vstopu v stavbo na Dimičevi 16 – imel pregled nad kopico zaupnih podatkov, povezanih z varovanjem slovenskih policijskih objektov. "Vodstvo ministrstva za notranje zadeve se gre nevarno igro," trdijo naši viri iz policije. Isti viri še pravijo, da je ameriško veleposlaništvo v Ljubljani odpovedalo pogodbo o varovanju, podpisano z Group4 Securicor, in da bi "bilo dobro izvedeti, zakaj Američani tej varnostni službi ne zaupajo več."
Group4 Securicor pa že varuje del letališče letališče Jožeta Pučnika in Brniku in še nekaj objektov MNZ. Predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder nam je delno potrdil in hkrati delno zanikal naše informacije. Pravi, da "varovanje objekta na Dimičevi ne bo prevzelo nobeno zasebno podjetje in da bo varovanje objekta tudi v bodoče zagotavljala policija sama, kakor je to počela tudi do sedaj. Za določen segment tehničnega varovanja, ki je samo dopolnitev lastnega varovanja s strani policije pa poteka iskanje optimalne rešitve, kjer proučujemo tudi možnost dopolnitve varovanja z zunanjim izvajalcem. Gre za segment, ki bi ga zaradi racionalnosti poslovanja izvajal zunanji pogodbeni partner, s čemer pa se varovanje znotraj sistema policije v ničemer ne spremeni. Odločitev ali bo celotno varovanje izvajala policija sama ali pa v sodelovanju z zunanjim izvajalcem bo znano v naslednjih dneh po preučitvi vseh vidikov, tako strokovnih, kadrovskih kot tudi finančnih. Policija sicer že več let sodeluje z zunanjimi pogodbenimi izvajalci za določene segmente varovanja."

Po objavi članko nam je odvetnik Marko Rajčevič Lah, v imenu njegove stranke Group 4 Securicor d.o.o., poslal naslednji popravek, ki ga objavljamo v nadaljevanju:
"Omenjeni članek Bojana Požarja z naslovom 'Presenečenje: slovenski FBI in kriminalistično upravo bodo varovali tujci,' ki se nanaša na izvajanje varnostnih rentgenskih pregledov v stavbi Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi 16 v Ljubljani, vsebuje vrsto neresničnih dejstev in še več zgrešenih domnev oz. sumov o družbi Group 4 Securicor d.o.o. Ljubljana (v nadaljnjem tekstu G4S).
Slovenska družba Group 4 Securicor d.o.o., ki jo vodi Mladen Klavora, je omenjeni posel varovanja dobila na javnem razpisu kot najboljši ponudnik. Posel se nanaša na izvajanje varnostnih rentgenskih pregledov v stavbi NPU in ne tudi na varovanje Uprave kriminalistične policije, kot zmotno piše v članku.
Ugotovitev, da naj bi varnostne službe sodelovale z obveščevalnimi službami, je v članku zapisana kot nekakšno splošno znano dejstvo. V družbi Group 4 Securicor o takšnem sodelovanju ne vedo veliko povedati. Mogoče vedo več o tem vaši zaskrbljeni »viri iz policije«.
G4S bo po pogodbi o varovanju v stavbi NPU opravljal le t.i. varnostne (protibombne) RTG preglede in pregled oseb na detektorju kovin. Preostalo varovanje bo še naprej v rokah policije, tako da je bojazen o odtekanju podatkov in o sodelovanju s tajnimi službami nekoliko odveč.
Ne drži tudi navedba v članku, da naj bi veleposlaništvo ZDA družbi G4S odpovedalo pogodbo o varovanju. V resnici je tej pogodbi potekel rok trajanja, kar je nekaj drugega kot odpoved pogodbe. Družba G4S je doslej izvajala varovanje veleposlaništva ZDA po dveh pogodbah, ki sta se iztekli. Po izteku zadnje pogodbe se je družba ponovno javila na razpis in zdaj čaka na izbor izvajalca varovanja. Vprašanje v vašem članku – zakaj Američani družbi G4S ne zaupajo več? – je torej napačno postavljeno, kajti ameriško veleposlaništvo doslej z zaupanjem v družbo G4S očitno ni imelo posebnih težav, glede na to, da je z njo doslej sklenilo že dve pogodbi o varovanju zapored.
Drugače pa je v članku zapisanih tudi nekaj resničnih podatkov, npr. tistih o lastništvu družbe G4S, o njenem uspešnem poslovanju in dobičku, le da o morebitnem 'arabskem kapitalu, ki naj bi stal za tujimi lastniki družbe G4S,' v sami družbi ne vedo ničesar in se s tem tudi ne ukvarjajo. Tudi podatek, da je direktor družbe Mladen Klavora brat Mitje Klavore, nekdanjega direktorja kriminalistične službe, je povsem nesporen. Kakšno zvezo ima Mitja Klavora, ki v MNZ ne dela več cca 15 let, s poslom varovanja NPU, pa bodo bolj vedeli zaskrbljeni 'viri iz policije,' katerih kakovost kaže vsekakor preveriti pri morebitnem pisanju novega članka o G4S.
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
harij furlan Alojz Zdenka Podgoršek Mladen Klavora Mitje Klavora Katarino Kresal Leon Keder Marko Rajčevič Lah

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Presenečenje: slovenski FBI in kriminalistično upravo bodo varovali tujci