objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 21. junij 2010 ob 06:59

Proti Francu Kanglerju ena cela generacija: Kancler, Jager in Orešič
Janševa SDS v Mariboru našla kandidata, ki se bo spopadel s Francem Kanglerjem: gre za arhitekta Tomaža Kanclerja, pred leti državnega sekretarja na Kopačevem ministrstvu za okolje in prostor
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko se mariborski župan Franc Kangler ukvarja z dvema najnovejšima aferama (sporno zemljino v  Dogošah in gradbenim poslom v občinskem projektu Dom pod Gorco, ki ga je dobilo fantomsko podjetje brez dviga dokumentacije in oddaje ponudbe na javnem razpisu), je Janševa SDS prišla do svojega županskega kandidata. Gre za Tomaža Kanclerja, arhitekta in lastnika arhitekturnega biroja Spring ter direktorja zasebnega podjetja Naša energija d.o.o. Mimogrede, Kanclerjev arhitekturni biro Spring je lani imel dobrih 286 tisoč evrov prihodkov in nekaj več kot 33 tisoč evrov izgube. Tomaž Kancler se je na prejšnjih lokalnih volitvah na Mariborski listi (vodil jo je Janez Ujčič, solastnik mariborske lokalne televizije RTS) neuspešno potegoval za mestnega svetnika, pred skoraj desetimi leti pa je bil nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, ko ga je vodil Janez Kopač, takrat član LDS, danes Zares.
Tomaž Kancler, sin najbolj znanega mariborskega pediatra Kurta Kanclerja, bratranec novinarke Petre Kancler ter nečak upokojnega športnega urednika in novinarja časnika Večer Pera Kanclerja, se je po naših informacijah za župansko kandidaturo pogovarjal z več političnimi strankami, menda tudi s Pahorjevimi Socialnimi demokrati. Odločitev o njegovi kandidaturi je lokalni odbor SDS sprejel prejšnji teden, na predlog predsednika mariborske SDS Gregorja Pivca, potrditi pa jo mora še izvršilni odbor SDS, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih desetih dneh. Kanclerjeva kandidatura je tako bolj ali manj potrjena, je pa še vprašanje, ali bo kandidiral na listi SDS ali kot neodvisen kandidat s podporo SDS. V stranki SDS so prepričani, kot pravijo neuradno, da se Kacler "lahko uvrsti v drugi krog županskih volitev;" letošnje jesenske lokalne volitve bodo na sporedu 10. oktobra.
Bolj ali manj je tudi že jasno, da se bo na listi mariborske LDS za župana potegoval Tomaž Orešič, direktor londonske družbe EFT Group za zahodno in centralno Evropo. Orešič, nekdanji član uprave Elektra Maribor, je bil pred leti podpredsednik lokalnega odbora LDS, toda stranko je zapustil po lokalnih volitvah leta 2006, ko je LDS odpeketala v koalicijo s Francem Kanglerjem in SLS. Sedanji predsednik mariborske LDS in podžupan Andrej Verlič nam je dejal, da sam najverjetneje ne bo kandidiral; znano je tudi, da je med Verličem in predsednico LDS Katarino Kresal ni nobene kemije. Ko je bila Kresalova nazadnje v Mariboru, sredi predvolilne kampanje za arbitražni sporazum, Verliču ni dala niti roke, medtem ko je v soboto 10. aprila v poznih nočnih urah prišla v mariborski lokal Rožmarin, kjer je Tomaž Orešič slavil 40. rojstni dan (o čemer smo na našem portalu že poročali). No, prav tako se "ne preneseta" Kangler in Orešič; župan Kangler naj bi celo po šerifovsko poskrbel, da se Orešič ne pojavlja na sprejemih, kamor vabita župan ali mestna občina.
Oba, Tomaž Kancler in Tomaž Orešič, imata tudi zelo ambiciozni soprogi. Romana Kancler je direktorica podjetja Seb d.o.o., ki trži in prodaja posodo Tefal, Tijana Orešič je dermatologinja v Splošni bolnišnici Maribor, lani pa je odprla še specialistično zunajbolnišnično zdravstveno dejavnost s.p.
Tomaž Kancler, Tomaž Orešič in že nekaj časa uradni županski kandidat stranke Zares Gregor Jager, podpredsednik lokalnega odbora Zares in solastnik podjetja Jager, so tudi generacija in po logiki stvari že vnaprej sestavljajo antikanglerjevo politično-poslovno-intelektualno koalicijo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Janševa Tomaža Kanclerja Janez Ujčič Janez Kopač Kurta Kanclerja Petre Kancler Pera Kanclerja Pahorjevimi Gregorja Pivca Tomaž Orešič Andrej Verlič Romana Kancler Tijana Orešič Gregor Jager

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Proti Francu Kanglerju ena cela generacija: Kancler, Jager in Orešič