objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 17. junij 2010 ob 09:53

Stari maček Zlatko Šetinc ponovno prevzel ljubljanski časnik Dnevnik
Med tremi prijavljenimi kandidati za novega odgovornega urednika menda tudi razvpiti televizijec Zvezdan Martič, ki sicer pikira na stolček direktorja TV Slovenija
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik Branko Pavlin je danes zjutraj za novega vršilca dolžnosti odgovornega urednika časnika Dnevnik imenoval Zlatka Šetinca, odgovornega urednika Nedeljskega dnevnika in starejšega brata Mileta Šetinca, znanega lobista LDS in Zares, ki je Dnevnik vodil že pred leti, dokler ga niso zamenjali z Miranom Lesjakom.
Spomnimo, Mirana Lesjaka je na stolčku odgovornega urednika Dnevnika lani januarja zamenjal Ali Žerdin (mimogrede, med Lesjakovim urednikovanjem je naklada časnika Dnevnik drastično padla, Lesjak, zdaj zaposlen kot svetovalec uprave Dnevnika, pa je pred kratkim postal član programskega sveta RTV, znotraj kvote Golobičeve stranke Zares), ki pa je v torek prestopil na Delo, kjer je prevzel vodenje Sobotne priloge. Dosedanja vršilka dolžnosti odgovorne urednice Dnevnika je bila Suzana Rankov (Žerdin je z mesta odgovornega urednika Dnevnika odstopil februarja letos), vendar se na razpis za odgovornega urednika ni prijavila, menda zaradi osebnih razlogov. Po naših informacijah so se na razpis prijavili novinar Vojko Flegar, ki Suzani Rankov že nekaj tednov pogodbeno pomaga urejevati časnik (Flegar je tudi urednik spletnega portal Razgledi.net), nekdanji novinar Dnevnika Marjan Lekše in presenetljivo bivši urednik Multimedijskega centra RTV Zvezdan Martič. Slednji naj bi sicer lobiral predvsem za stolček direktorja TV Slovenija, na naše vprašanje, ali držijo informacije, da je hotel postati tudi urednik Dnevnika, pa nam Martič ni odgovoril. Branko Pavlin nam je samo povedal, da se ni odločil za nobenega od prijavljenih kandidatov, njihovih imen ter priimkov pa ni hotel izdati, ker bi, kot pravi, kršil pravico do varovanja osebnih podatkov. Zlatko Šetinc naj bi Dnevnik začasno vodil do konca letošnjega leta.
Časopisna hiša Dnevnik, ki je v večinski lasti Bojana Petana oziroma DZS, ima danes tudi skupščino, kjer naj bi predvidoma spremenili tisti del statuta družbe, ki govori o obveznem soglasju novinarjev pri imenovanju odgovornega urednika. Obvezno soglasje naj bi lastniki statutarno spremenili v mnenje novinarskega aktiva, torej podobno ureditev, kot jo imajo na Delu in Večeru.
In tako se je tudi zgodilo. Delničarji Dnevnika so na današnji skupščini na predlog večinskega lastnika DZS spremenili statut družbe, da bo po novem pred imenovanjem in pred razrešitvijo odgovornega urednika potrebna le pridobitev mnenja uredništva posameznega medija in ne več obvezno soglasje pri njegovem imenovanju, kot je veljajo doslej. Izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dnevnika pa je v ločenem sporočilu za javnost izrazil "zgroženost nad takšno odločitvijo lastnikov." Po njihovih navedbah "gre za grob poseg v neodvisnost novinarskega dela, ki da se je v medijskih hišah, kjer so takšno rešitev že uvedli, pokazal za izredno škodljivega."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Pavlin Zlatka Šetinca Mileta Šetinca Miranom Lesjakom ali žerdin Golobičeve suzana rankov Vojko Flegar Marjan Lekše Zvezdan Martič Bojana Petana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stari maček Zlatko Šetinc ponovno prevzel ljubljanski časnik Dnevnik