objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 14. junij 2010 ob 07:04

Dokazi: Gaspari lagal glede odvetnika Goršeta, ki ga povezujejo s Šarićem
Medtem ko se sprašujemo, kdo je ključna zveza balkanskega kralja kokaina v Sloveniji iz vrst poslovnežev ali politikov, ugotavljamo, da nam je minister Mitja Gaspari lagal glede odvetnika Braneta Goršeta
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Jeseni leta 2003 je tedanji Drnovškov minister za finance Mitja Gaspari razvpitemu podjetniku in članu tako imenovane podjetniške frakcije LDS Vladimirju Slejku oziroma njegovemu podjetju Kovind Unec podpisal državno poroštvo v zvesku 1,7 milijona nemških mark; garancija je bila kasneje tudi vnovčena. Gaspari naj bi poroštvo podpisal potem, ko naj bi Slejko zagrozil, da bo razkril nekatere podatke o financiranju predvolilne kampanje liberalnih demokratov. Kot je znano, Slejko tega denarja nikoli ni vrnil, zato je znesek povečal javni dolg. Mitja Gaspari je ob podpisu garancije javno izjavil, da bo odstopil kot minister, če se denar ne bo vrnil v proračun. No, denar nikoli ni bil vrnjen, Gaspari pa je na obljubo pozabil. Kasneje je postal guverner Banke Slovenije, danes je Pahorjev minister za razvoj in evropske zadeve.
Slejkov poslovni sistem Optimizem se je sčasoma zrušil, toda Postojnčan Slejko zaradi finančnih mahinacij nikoli ni bil obsojen; iz poslovnega življenja se je samo umaknil, sporne Slejkove posle, zaradi katerih so bili oškodovani davkoplačevalci, pa je nadaljeval njegov sokrajan Andrej Sever, lastnik in direktor hranilno-kreditne službe Sicura ter lastnik in predsednik njene ustanoviteljice Zadruge S z.b.o. Sistem Sicura, okoli katerega se je spletla mreža satelitskih podjetij, ki so poslovala skoraj izključno sama s seboj, velja za neposrednega naslednika sistema Optimizem. Ta sporna transformacija je Gaspariju, nekdanjemu kandidatu za predsednika države, zelo dobro znana.
Mitja Gaspari je davkoplačevalski denar vlagal tudi v Komercialno banko Triglav, spet domnevno nezakonito. Z likvidacijo banke so bili ponovno oškodovani davkoplačevalci, Gasparija pa so politični botri zaščitili pred odgovornostjo.
Pred nekaj dnevi smo pisali o povezanosti Mitje Gasparija in javnosti doslej malo znanega ljubljanskega odvetnika Braneta Goršeta, stečanjega upravitelja Sicure, ki ga mediji razkrinkavajo kot odvetnika slovenskih poslov balkanskega kralja kokaina Darka Šarića. Gaspari nam je preko šefinje kabineta Gordane Pipan zanikal trditve naših virov, da naj bi ščitil Goršeta, toda pridobljeni novi dokumentirani podatki ministra Gasparija gladko postavljajo na laž. Gaspari nam je med drugim sporočil, da je "Banka Slovenije odvetnika Goršeta (ko je bil guverner Gaspari; op.p.) priporočila sodišču za prisilnega likvidatorja Sicure, ker je po mnenju pristojnih strokovnih služb gospod Gorše uspešno vodil stečaj HKS Soče." Kar pa je laž; kronologija namreč dokazuje, da je bil Gorše za stečanjega upravitelja HKS Soča imenovan približno 11 mesecev kasneje (4. novembra 2003), kot je prevzel stečajno upraviteljstvo HKS Sicure (15. decembra 2002). Gorše si je torej izkušnje za stečajno upraviteljstvo Soče nabiral v Sicuri, in ne obratno, kot zdaj trdi minister Mitja Gaspari.
Prav tako ne drži Gasparijeva trditev, da je Banka Slovenije odvetnika Goršeta "samo predlagala sodišču" za prisilnega likvidatorja. Banka Slovenija je namreč Goršeta v prisilni likvidaciji Sicure za upravitelja imenovala sama, sodišče ga je kasneje imenovalo šele za stečajnega upravitelja, in to na predlog Banke Slovenije, ki ji sodišče v teh primerih vedno sledi.
Mitja Gaspari nam je tudi zatrdil, da se z Goršetom praktično ne poznata in da sta se le nekajkrat srečala, predvsem na sestankih, povezanih s stečajem Sicure. Toda v času, ko je Banko Slovenije vodil Gaspari, je bila večina insolvenčnih postopkov med bančnimi firmami poverjena prav upravitelju Branetu Goršetu. Poleg že omenjenih stečajev Sicure, Zadruge S in Soče je vodil še stečaje Gozdarske HKS Sevnica, HKS Alpe-Adria, HKS Brana, KHS OZ Elektrovod, HKS Plamas, HKS Plankoop, HKS Strešica in HKS Vigred.
Odvetnika Goršeta so jezni upniki Sicure zaradi domnevno nezakonitega vodenja stečaja, kolizije interesov (hkrati je vodil stečaj s Sicuro povezane Zadruge S) in oškodovanja upnikov tudi kazensko ovadili, potem ko ga guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari ni in ni hotel razrešiti. Po najnovejših informacijah naj bi Goršeta in stečajno sodnico Jelko Rozman, zaradi vodenja stečaja Sicure, preiskovala tudi posebna skupina tožilcev za organiziran kriminal. Nesporno pa je bil Gorše več časa tesno povezan z Gasparijem, nenazadnje je bil najpogosteje imenovan stečajni upravitelj propadlih hranilnic. Po trditvah naših virov je Gorše s pomočjo Gasparija mastno služil, v Banki Slovenije pa je imel zanesljivega podpornika, zato ga takorekoč ni bilo mogoče odstaviti. Gorše naj bi stečaje vodil tako, da je Banka Slovenije postajala eden od upnikov, po drugi strani pa je Banko Slovenije, torej svojega delodajalca, ščitil pred možnimi sankcijami zaradi opustitev dolžnega ravnanja nadzora, denimo pri stečaju HKS Sicura. Drugim upnikom pa je celo onemogočal dostop do listinske dokumentacije, ki je obremejevala Banko Slovenije.
Medtem pa se nekateri mediji sprašujejo, kdo je ključna Šarićeva zveza v Sloveniji iz vrst domačih poslovnežev ali celo politike?

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drnovškov Mitja Gaspari Vladimirju Slejku Andrej Sever Braneta Goršeta Darka Šarića Gordane Pipan Jelko Rozman Šarićeva

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokazi: Gaspari lagal glede odvetnika Goršeta, ki ga povezujejo s Šarićem