objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 14. junij 2010 ob 06:52

Janković vidno slabe volje, Pahor ga je na pikniku gladko spregledal
Ljubljanski Socialni demokrati pripravljeni podpreti župansko kandidaturo Zorana Jankovića, če se ta odreče Listi Zorana Jankovića. Metka Tekavčič čaka na ponudbo in podporo Boruta Pahorja
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na sobotnem tradicionalnem srečanju Socialnih demokratov v ljubljanskem Mostecu, dvajsetem po vrsti, je za presenečenje poskrbel ljubljanski župan Zoran Janković. Predvsem zato ker je prišel (lani, denimo, ga ni bilo), še več, zraven je pripeljal tudi del svoje občinske ekipe. Med njimi podžupana Aleša Čerina v bermudkah, s svojo novo spremljevalko Špelo Draksler, ter direktorja mestne uprave Vasjo Butino.
Čeprav je podžupan Čerin zatrdil, da je na pikniku zasebno (kolikor se spomnimo, Čerin zasebno res ne hodi na strankarska srečanja Socialnih demokratov), je vse jasno: Janković in kompanija so v Mostec priromali lobirat za 20 milijonov proračunskega denarja za stadion v Stožicah (kar je Pahorjeva vlada že zavrnila) in volilne glasove na jesenskih lokalnih volitvah. Zato je Janković takoj po prihodu stopil do ministra za finance Francija Križaniča. Kaj sta se menila, nismo slišali, je pa Križanič nekaj odkimaval z glavo in roko, njun pogovor pa je bil hitro končan. Razvpitega Križaničevega svetovalca Draga Isajloviča nismo opazili, je pa Križanič dejal, da upa, da bo Isajlovič prišel. Manjkala sta tudi minister za šolstvo Igor Lukšič, ki se je opravičil (eni pravijo, da se namerno izogiba Jankovića), in minister za promet Patrick Vlačič, ki je prejšnji teden fasal dve veliki klofuti. Predsednik vlade Borut Pahor je najprej obiskal sedež Darsa in predsednico Darsove uprave Matejo Duhovnik brez spremstva resornega ministra Vlačiča (ta je bil ravno takrat na srečanju evropskih prometnih ministrov v španski Salamanci), dva dni kasneje pa mu je Križanić zaradi varčevalnega programa odvzel okroglih 120 milijonov proračunskega denarja.
Mimogrede, naši viri blizu predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik pravijo, da je pogovor med Pahorjem in Duhovnikovo "na trenutke deloval tako, kot da se pogovarjajo v dnevni sobi, Pahor je Duhovniki nekajkrat rekel celo Mateja. Vzdušje nam motil le delavski direktor Darsa Alojz Ratjac, ki je Pahorja tako vsiljivo tikal, da naj bi šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic kar zavijala z očmi." Spomnimo, Ratajc je tisti predsednik lokalnega odbora Socialnih demokratov iz Trebnjega, ki so hudo napadli Pahorja, potem ko je v svojem kabinetu za posebnega svetovalca zaposlil Dimitrija Rupla.
Zoran Janković se je kasneje največ pomenkoval s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičem, pravi šok pa je doživel, ko je prišel Pahor. Janković si je menda obetal, da ga bo Pahor poklical na oder, kjer bi lahko pozdravil udeležence srečanja; no, že ob svojem prihodu je Janković očitno pričakoval tudi aplavz, pa nič od tega. Zgodilo se je celo to, da je Pahor med pozdravljem gostov šel mimo Jankovića in Kocijančiča, čeprav sta stala le dva metra stran. Pahor ju je očitno spregledal, vidno šokirani Janković pa je nekdanjega direktorija Hale Tivoli in šefa predvolilnega štaba ljubljanskih Socialnih demokratov Borisa Makoterja začel spraševati, ali ga Pahor ni videl. Potem je Makoter skočil za Pahorjem in ga pripeljal nazaj do župana Jankovića, da sta se rokovala.
Meklic: po naših informacijah naj bi Boris Makoter jeseni prevzel vodenje Fundacije za šport, namesto sedanjega direktorja Draga Balenta.
Tudi govorniškega odra Janković ni videl, Pahor pa je kasneje v ožji družbi dejal, da lahko vsaj na strankarskem srečanju na oder povabi tistega, ki ga želi. Kmalu po koncu Pahorjevega govora je Janković odšel, vmes pa se je na trenutke držal kot užaljena mila jera.
Kot zanimivost povejmo, da je za kulinariko na pikniku skrbela ljubljanska Okrepčevalnica Zoki, ki jo vodi podjetnik Zoran Jovanović.
Zadeva z Jankovićem ima seveda tudi močno politično ozadje. Janković bi namreč rad, da Socialni demokrati podprejo na jesenskih volitvah podprejo njegovo župansko kandidaturo, predsednica ljubljanskega odbora SD Metka Tekavčič pa od Jankovića v zameno pričakuje, da na jesenskih lokalnih volitvah ne bi nastopil s svojo listo, Listo Zorana Jankovića. Kar je logično, tako velika stranka kot je SD pač ne more agitirati tistega županskega kandidata, ki ima svojo listo ali stranko, toda računica Metke Tekavčič je še posebej zvita. Ve se, da bo Janković zelo verjetno zmagal, čeprav mu to zanesljivo ne bo uspelo v prvem krogu, Socialni demokrati pa bi lahko postali najmočnejša svetniška skupina v ljubljanskem mestnem svetu. Tako bi Janković moral svojo politiko in odločitve najprej verificirati v novi mestni koaliciji, katere najmočnejša političarka bi bila – Tekavčičeva. Župan Zoran Janković, ki velja za diktatorja (celo njegovi mestni svetniki na sejah sveta ne smejo niti pisniti), se ob tem scenariju dobesedno zgrozi, hkrati pa naj bi mu že bolj manj kapnilo, da brez podpore SD (beri: levice) po jesenskih volitvah ne bo več župan. To naj bi mu povedal tudi njegov politični oče, nekdanji predsednik države Milan Kučan, trdijo naši viri. Metka Tekavčič, gostiteljica piknika v Mostecu, ki je včeraj tudi praznovala rojstni dan, je Jankoviću – med svojim slavnostmim nagovorom - dala zelo jasno vedeti, da "si ljubljanski Socialni demokrati še vedno želijo, da bi se stranke na levici uspele dogovoriti o tem, kako bodo skupno nastopile na volitvah in kdo bo njihov skupni kandidat, seveda na način, da bodo stranke lahko delovale tako, kot se za parlamentarno demokracijo spodobi."
Po naših informacijah naj bi Janković naredil tudi veliko politično napako, ker za tistih 20 milijonov evrov ni lobiral pri Metki Tekavčič; še več, menda ji je celo zabrusil, da je ne potrebuje, ker se bo sam zmenil z ministroma Lukšičem in Križaničem. Kot površen politik pa ni vedel, da so Lukšič, Križanič in Tekavčičeva tako rekoč ista frakcija znotraj SD; zato je padel v bizarno kolobocijo, ko so mu na ministrstvo za šolstvo denar najprej menda odobrili (eni sicer pravijo, da minister Lukšič tega nikoli ni storil, Janković naj bi to samo spretno lansiral novinarjem), na Križaničevem ministrstvu za finance pa to nakazilo preprečili, kot da bi šlo za vnaprej dogovorjen zakulisni scenarij. Naj se Janković nauči, da v tej država vlada parlamentarna demokracija, da so tukaj politične stranke, naj se preneha obnašati kot ljubljanski monarh, so nam takrat pripovedovali naši viri iz vrsti Socialnih demokratov.
Sicer pa je Metka Tekavčič menda skeptična, da se bodo z Jankovićem lahko zmenili, ker je preveč trmast, zato hkrati pospešeno išče županske kandidate. Menda sta ponudbi že odklonila profesor ekonomije in nekdanji minister Maks Tajnikar (po novem tudi predsednik upravnega odbora Adrie Airways) in poslanec Dušan Kumer (slednji pravi, da je preveč resen človek, da bi kandidiral za župana), Pahor pa se ne bo vmešaval, dokler se ljubljanski Socialni demokrati ne poenotijo, trdijo naši viri blizu Pahorja. Možno je tudi, da bo v tekmo za županjo šla Tekavčičeva sama, ki, tako je slišati, čaka na ponudbo in podporo Boruta Pahorja. No, to bo še zanimivo, saj se na župansko kandidaturo v Ljubljani menda pripravlja tudi njen nekdanji življenjski sopotnik Vlado Dimovski, ki precej neposrečeno vodi pred nekaj meseci ustanovljeno mini stranko Slovenska Unija.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Aleša Čerina Špelo Draksler Vasjo Butino Francija Križaniča Draga Isajloviča Igor Lukšič Patrick Vlačič Borut Pahor Matejo Duhovnik Alojz Ratjac simona dimic Janezom Kocijančičem Borisa Makoterja Draga Balenta Zoran Jovanović metka tekavčič Milan Kučan Maks Tajnikar Dušan Kumer Vlado Dimovski

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković vidno slabe volje, Pahor ga je na pikniku gladko spregledal