objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 9. junij 2010 ob 07:00

Iz oči v oči: jutri prvič na sodišču Janša proti Ropu zaradi afere Sova
Pred ljubljansko okrajno sodnico Martino Lepša Hajtnik se bosta ob enajsti uri dopoldne soočila dva nekdanja predsednika vlade, Janez Janša in Tone Rop. Janša je tožbo zoper Ropa vložil avgusta 2007
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Jutri dopoldne, točno ob enajsti uri, se bosta na ljubljanskem okrajnem sodišču v sobi številka 26 na prvem naroku soočila dva nekdanja predsednika vlade: Janez Janša, prvak opozicijske SDS, in Tone Rop, nekoč predsednik LDS, zdaj poslanec največje vladne stranke Socialnih demokratov. Gre za prvo obravnavo v civilni tožbi Janeza (uradno Ivana) Janše, ki jo je 8. avgusta 2007 vložil zoper Toneta Ropa, zaradi domnevno neresničnih Ropovih izjav, da sta se Janša in tedanji hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu.
Spomnimo, Ropovo izjavo je na TV Slovenija, ki je nemudoma prerasla v znamenito afero Sova, je objavil novinar Vladimir Vodušek, danes večinski lastnik komercialne televizije Info TV. Mimogrede, Vodušek in Rop, ki ga Pahorjeva vlada kandidira za podpredsednika Evropske investicijske banke v Strasbourgu, od izbruha afere Sova ne govorita več. Načrtovano tožbo Ropa zoper novinarja Voduška pa naj bi takrat še pravočasno ustavil Borut Pahor.
Janša od Ropa zahteva umik izjave in javno opravičilo (na tiskovni konferenci), Rop pa je takrat izjavil, da bo "vložena civilna tožba pomembno vplivala na to, da bomo lahko na sodišču in pred javnostjo dokazali, da je vse tisto, kar sem govoril, resnica." Po naših informacijah je Rop na sodišču predlagal tri priče, same nekdanje visoke vladne funkcionarje: direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova Iztoka Podbregarja, ministra za zunanje zadeve Iva Vajgla in ministra za notranje zadeve Rada Bohinca, torej ljudi, ki jim je bil kot predsednik vlade neposredno nadrejen. Ni pa za pričo predlagal svojega poslanskega in strankarskega kolega Dušana Kumra, dolgoletnega člana parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, čeprav se je govorilo, da naj bi v korist Ropa pričal tudi Kumer.
Janša je tožbo vložil preko odvetnice Nine Zidar Klemenčič in sodišču predlagal, naj zadevo obravnava prednostno (kar se očitno ni zgodilo), Ropa zastopa Emil Zakonjšek, sodi pa okrajna sodnica Martina Lepša Hajtnik. Čeprav je Janša ob vložitvi tožbe sodišču predlagal, naj zadevo obravnava prednostno, se to očitno ni zgodilo; in zanimivo, prva obravnava prihaja ravno v dneh po referendumu o abitražnem sporazumu.
Včeraj pozno popoldne so nam iz okrajnega sodišča sporočili, da je obravnava prestavljena na 18. avgust. Po naših informacijah je sodnica obravnavo prestavila zaradi bolezni Janševe odvetnice Nine Zidar Klemenčič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Tone Rop Ivana Ivo Sanader Vladimir Vodušek Borut Pahor Iztoka Podbregarja Iva Vajgla Rada Bohinca Dušana Kumra Nine Zidar Klemenčič Emil Zakonjšek Martina Lepša Hajtnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Iz oči v oči: jutri prvič na sodišču Janša proti Ropu zaradi afere Sova