objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 4. junij 2010 ob 07:18

Kresalova, Pogačar, Kos in Šoltes, to, kar se greste z NPU, je res pišurija
Afera z najemom stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada, ki jo Pahorjeva vlada namerava odkupiti od Igorja Jurija Pogačarja, ki sploh ni lastnik stavbe, postaja bizarna tragikomedija
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Ne bom povedal, zakaj odhajam. Tisti, ki me poznajo in znajo brati med vrsticami, to vedo. Lahko pa povem, kaj gotovo ni razlog: domnevna ministričina politizacija ali instrumentalizacija policije oziroma ministrstva v politične ali zasebne namene. Ne morem dati roke v ogenj za vse, kar se je v mojem času dogajalo na ministrstvu, zanesljivo pa policija ni bila zlorabljena v politične namene."
Tako je za časnik Delo dejal zdaj že nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič, mož znane odvetnice Nine Zidar Klemenčič, ki je po odhodu iz ministrstva postal brezposeln. No, stanje njegove brezposelnosti bo trajalo le nekaj mesecev, saj bo novembra skoraj zanesljivo postal novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, ko naj bi brez dela ostal sedanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos ki mu letos poteče mandat. Klemenčičev odstop iz načelnih razlogov je v tej državi, kjer tudi ob največjih lumparijah praktično nihče ne odstopi, tako rekoč politični unikum; in hvalevredno, če ne celo herojsko dejanje javnega uslužbenca. Kakorkoli, ker smo odhod nekdanjega državnega sekretarja Klemenčiča prvi napovedali na našem portalu, naj nam bo dovoljeno brati tudi med vrsticami.
Goran Klemenčič po vsej verjetnosti odhaja zaradi afere NPU, ki jo je sprožila ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, ko je pogodbo za najem stavbe na Dimičevi 16, kjer domujejo uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada, podpisala z družinskim prijateljem, ljubljanskim podjetnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem oziroma njegovo družbo Ram Invest. Nacionalni preiskovalni urad velja za otroka Gorana Klemenčiča, po izbruhu afere NPU pa se bo projekt Nacionalnega preiskovalnega urada v zgodovino zapisal kot ena sama velika afera. Tudi sedanje vodstvo ministrstva za notranje zadeve, Kresalovo ter Klemenčiča, si utegnejo ljudje zapomniti samo po tem; okej, Kresalovo morda še bolj po aferi bulmastifi-Baričevič. Goran Klemenčič, ki zase pravi, da ni politik, si tega očitno noče dopustiti, zato je odšel. Vsaj verjemimo, da je temu tako.
Se pa Klemenčič rahlo moti, ko trdi, da policija zanesljivo ni bila zlorabljena v politične namene. Direktno morda res ne (čeprav lahko upravičeno dvomimo tudi v to), posredno pa zagotovo: poglejmo samo primer ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zoper Jankovića je vloženih že nekaj kazenskih ovadb. Vsaj ena, tista najbolj odmevna, se ni premaknila nikamor. Ko smo mediji to izvedeli, je Kresalova pod pritiskom javnosti povedala, da so zadevo Janković zaradi preobremenjenosti ljubljanskih policistov odstopili policistom v Postojni?! Poleg tega ministrica Kresalova zganja posredni pritisk na policijo, ko se intenzivno druži z Jankovićem. Res je, da je Zoran Janković župan, Kresalova pa notranja ministrica, tako da se službenim kontaktom ni mogoče povsem izogniti, toda kaj, za božjo voljo, pa je Janković počel minuli ponedeljek v ljubljanskem Mestnem muzeju na zadnjem srečanju LDS pred nedeljskim referendumom o arbitražnem sporazumu? Pogosto druženje Kresalove z Jankovićem, ki ga preiskujejo njeni kriminalisti, je dovolj jasen signal ministrice uslužbencem MNZ in policije, naj Jankovića pustijo na miru.
Druga sporna plat tega druženja pa je morala ministrice. Vprašajmo se čisto logično: se mora ministrica za notranje zadeve v prostem času res nujno družiti prav s tistimi, ki jih preiskuje njena policija? In kako naj to sporočilo razumejo državljani Slovenije? To me blazno spominja na afero BTC, ko je menedžerski odkup Jožeta Mermala, predsednika uprave BTC, nekaj let preiskovalo tožilstvo. Vlastka Nussdorfer, ena izmed medijsko najbolj izpostavljenih državnih tožilk, pa je med preiskavo hodila na sprejeme in šampanjec v BTC, menda zato, ker sta s članico Mermalove uprave Heleno Petrin veliki prijateljici. Tožilska preiskava zoper BTC se je, kot je znano, končala tako, da je nekdanji tožilec in zdaj odvetnik Miran Železnik spis o zadevi BTC enostavno založil v omaro in zamudil odločilne sodne roke.
Toda vrnimo se k aferi NPU, ki se spreminja v neverjetno tragikomedijo, kjer se pred državljani dobesedno sesuva pravna država, izbrani posamezniki pa ob tem blazno služijo – na račun davkoplačevalcev, seveda. Predsednik vlade Borut Pahor na mizi menda že ima ponudbo na nakup Pogačarjeve stavbe, ki z oddajanjem Dimičeve 16 od notranjega ministrstva kasira 136 tisoč evrov mesečno. Pahor je možnost nakupa stavbe napovedal že pred časom, kmalu potem, ko je interpelacijo zaradi afere NPU v državnem zboru preživela Kresalova, verjetno zato, da bi ublažil negativne posledice afere na celo vlado. Pahor glede nakupa stavbe zdaj pravi, da "gre za zaupno informacijo, zato se o njej ne bi izrekel, odvisno je od finančnih zmožnosti države in odločitve pristojnega ministrstva." Pogačarja naj bi ta famozna stavba sicer stala 13 milijono evrov, kot izhaja iz letnega poročila Ram Investa za leto 2008.
Ni pa jasno, zakaj naj bi vlada kupovala stavbo od Pogačarja, če je stavba v lasti Hypo banke, Pogačar pa jo ima samo na lizing. Pravni, torej uradni lastnik stavbe, to potrjuje tudi vpis v zemljiški knjigi, je namreč ljubljanska podružnica podržavljene avstrijske banke, ki je na področju nekdanje Jugoslavije zaslovela s kopico finančno-političnih afer. Hypo banka, denimo, je denar – po podatkih srbskih preiskovalnih organov - posojala tudi zloglasnemu balkanskemu kralju kokaina Darku Šariću, v Sloveniji pa Hypo banka na veliko kreditira stranko LDS. Povedano drugače, Pahorjeva vlada od Pogačarja sploh ne more kupiti stavbe, ker stavba ni v njegovi lasti (Pogačar je lahko pri prodaji ali nakupu Dimičeve 16 zgolj posrednik), če pa bo vlada kupila stavbo od Hypo banke, bo podlegla skušnjavi oziroma novi aferi, da nepremičnine čisto slučajno kupuje pri tisti banki, ki kreditira eno izmed strank vladne koalicije, konkretno LDS, torej Kresalovo, ki je skupaj s Pogačarjem vse to zakuhala. Za nakup stavbe Pogačar lobira verjetno tudi pri Jožefu Školču, (sicer ne več tako) vplivnemu politiku LDS in državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Pahorja, glede na to, da se Školč in Pogačar zadnje čase zasebno precej družita.
Gremo naprej, ampak bodite pozorni in berite natančno: prava blamaža se dogaja na relaciji med Komisijo za preprečevanje korupcije, Računskim sodiščem in policijo, ki na podlagi kazenske ovadbe preiskuje domnevna kazniva dejanja in korupcijo ministrice Kresalove pri najemu stavbe NPU. Že tako ali tako je problem, ker ministrica noče odstopiti in omogočiti kolikor toliko objektivno kriminalistično preiskavo (policija namreč "preiskuje" svojo šefinjo), zdaj pa naj bi policija celo odločilno zavirala Kosovo komisijo in računsko sodišče.
Drago Kos in njegovi sodelavci so za naš portal že nekajkrat napovedali, da bodo na prihodnji seji komisije sprejeli načelno mnenje glede afere NPU, pa nič od tega. Kos je celo nenadoma modro ugotovil, da "bi morali opraviti pogovore s posameznimi državljankami in državljani, a tega ne morejo in ne smejo." Mimogrede, če me spomin ne vara, je Kos pri aferi Patria opravljal zelo številne pogovore s posameznimi državljani in državljankami, ki so hodili k njemu v pisarno, tako se je vsaj hvalil sam. Komisija, pravi Drago Kos, bo "zato lahko svoje mneje izdelala šele po ugotovitvah policije," torej policije, ki, kot smo že ugotovili, preiskuje svojo ministrico oziroma samo sebe.
Kosova blamaža gre tu še naprej in se prelevi v politikantsko pišurijo. Kosova komisija je namreč pred dvema tednoma pozvala Računsko sodišče, naj pregleda načrtnost najema stavbe NPU. In kaj pravi Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča? Da "postopka ne bodo začeli, dokler ne dobijo mnenja Kosove komisije in dokler ne bo končan predkazenski postopek policije ..."
In krog je tako sklenjen.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
goran klemenčič Nine Zidar Klemenčič Drago Kos Katarina Kresal Igorjem Jurijem Pogačarjem Zorana Jankovića Jožeta Mermala Vlastka Nussdorfer Heleno Petrin Miran Železnik Borut Pahor Darku Šariću Jožefu Školču Igor Šoltes

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova, Pogačar, Kos in Šoltes, to, kar se greste z NPU, je res pišurija