objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 31. maj 2010 ob 06:38

Minister Gaspari ščiti odvetnika Goršeta, povezanega s Tošićem in Šarićem?!
Nekdanji guverner Banke Slovenije in Pahorjev minister Mitja Gaspari ter ljubljanski odvetnik Brane Gorše zanikata navedbe naših virov, da se osebno poznata in da naj bi Gaspari ščitil ter forsiral Goršeta
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših zanesljivih informacijah naj bi ljubljanskega odvetnika Braneta Goršeta, menda povezanega s posli aretiranega domnevnega slovenskega narkobarona Dragana Tošića in zloglasnega balkanskega kralja narkotikov Darka Šarića, politično ščitil in forsiral Mitja Gaspari, nekdanji guverner Banke Slovenije ter minister za evropske zadeve in razvoj v Pahorjevi vladi. To nam je potrdilo več različnih virov, tudi naši viri blizu ministrstva za finance. Povezanost Goršeta in Gasparija naj bi se prvič pokazala pred sedmimi leti, ko je februarja 2002 Banka Slovenije, menda na podlagi osebnega posredovanja tedanjega guvernerja Gasparija, odvetnika Goršeta predlagala za prisilnega upravitelja Hranilno-kreditne službe Sicura. Ker naj bi med vodenjem stečaja Sicure Gorše delal nezakonito in upnike oškodoval za 192 tisoč evrov, so ti od Gasparija večkrat zahtevali njegovo zamenjavo, toda Gaspari naj bi Goršeta vztrajno ščitil. Tudi kasneje, v nekaterih drugih primerih, se je menda izkazalo, da naj bi Gorše delal pod patronatom Mitje Gasparija, trdijo naši viri.
Zato ker pri guvernerju Gaspariju niso dosegli ničesar, so upniki Sicure odvetnika Goršeta leta 2006 kazensko ovadili, zadevo pa obravnava posebna skupina tožilcev za boj proti organiziranemu kriminalu. Po naših informacijah naj bi sklep o preiskavi šele zdaj postajal pravnomočen. Po trditvah naših virov naj bi se zadeva tako dolgo vlekla zato, ker "za tem stoji mafija, nekaj sodnikov pa bi morali obsoditi," pravi eden izmed jeznih upnikov, ki ne želi biti imenovan. Branko Gorše je "car slovenskega pravosodja, doseže vse, kar hoče," pravijo isti viri, ker naj bi "imel zaslombo pri mafiji in nekaterih politikih." Zanimiva opomba o "carju slovenskega pravosodja," glede na to, da je odvetnik Brane Gorše slovenski javnosti praktično neznan, vsaj v primerjavi z nekaterimi drugimi, medijsko neprimerno bolj razvpitimi ljubljanskimi odvetniki, denimo Mirom Senico ali Stojanom Zdolškom.
Afera Sicura je podobno kot Gasparijeva afera Optimizem ena od tako imenovanih zamolčanih zgodb slovenske tranzicije. Za osvežitev spomina: Gaspari je kot minister za finance v Drnovškovi vladi postojnskemu podjetniku Vladimirju Slejku, lastniku podjetja Optimizem, iz državnega proračuna posodil 112 milijonov tedanjih slovenskih tolarjev. Slejko je bil takrat član famozne "podjetniške struje" LDS, denar pa nikoli ni prišel nazaj v državno blagajno. Gaspari je interpelacijo, ki jo je zaradi tega junija 1994 vložila opozicija, preživel z izjavo, da bo odstopil kot minister za finance, če se proračunski denar ne bo vrnil v državno blagajno. Čeprav se to ni zgodilo, je Gaspari postal guverner Banke Slovenija, zdaj pa je spet minister.
Ljubljanskega odvetnika Branka Goršeta, balkanskega kralja narkotikov Šariča in aretiranega Dragana Tošića naj bi po najnovejših medijskih razkritjih povezovalo poceni odkupovanje slovenskih podjetij in njihovega premoženja iz stečajne mase. Gorše je tudi odvetnik družbe Municipium S, ki je v lasti Darka Šarića, že pred dvema letoma je zastopal ameriško podjetje Financial Angels, registrirano v davčni oazi Delaware, večinskega lastnika Minucipiuma S (mimogrede, v Delaware naj bi imel registrirana podjetja tudi ljubljanski podjetnik Rok Furlan, najnovejši solastnik nastajajočega trgovskega centra Stožice, prijatelj in menda tudi poslovni partner Zorana, Damjana in Jureta Jankovića, o čemer smo na našem portalu že poročali), na naslovu Goršetove pisarne, Cesta v Gorice 8, pa deluje več podjetij iz skupine Finesto, ki so po javno dostopnih podatkih zadnja leta odkupovala premoženje slovenskih podjetij v stečaju, tudi v tistih stečajih, ki jih je vodil Gorše. Eno od podjetij, denimo, je za dobrih 300.000 evrov kupilo Litostroj Holding in ga pozneje prodalo že omenjeni ameriški firmi Financial Angels oziroma Darku Šariću, vse niti pri tem pa naj bi iz ozadja vlekel odvetnik Gorše. Finesto je skrbel tudi za stečajno dokumentacijo Zadruge S, ustanoviteljice propadle HSK Sicure. Pri tem velja spomniti, da so kriminalisti pri hišnih preiskavah v aferi Sicura, ki so se zgodile decembra 2002, večinoma naleteli na naleteli na izpraznjene prostore, brez uporabne dokumentacije. Očitno je bilo nekomu v interesu, da se ne najde ničesar, trdijo naši viri. Sploh pa naj bi policijo vsaj eno leto držali nazaj, preden so kriminalisti lahko začeli preiskavo. Odvetnik Gorše naj bi bil povezan tudi z aretiranim Draganom Tošičem, katerega premoženje poznavalci ocenjujejo na 50 milijonov evrov.
Po mnenju Marka Nicovića, nekdanjega vodje beograjskih kriminalistov in poznavalca boja proti organiziranemu kriminalu (mimogrede, Nicović je v intervjuju za Pop TV potrdil naše navedbe, da za aretacijami v Sloveniji stoji ameriška agencija za boj proti drogam DEA, ker politične in policijske strukture na Balkanu niso imele interesa, da bi delale proti Šariću), bo treba "zdaj iti po sledeh denarja. Kam vse ga je Šarić vlagal, koga je vse vpletel iz policije, carine, v političnih strukturah. Skratka, kje in kdo so njegove investicije v Sloveniji, predvsem na Primorskem." Marko Nicović, ki pravi, da je Šarić z narkotiki zaslužil okoli pet milijard dolarjev, niti slučajno ne izključuje Šarićevih povezav med slovensko politiko in policijo. Pričakuje celo, da bo prišlo "do likvidacij, ker morajo mafijci eliminirati priče, ki vedo, kam je Šarić investiral denar."
Minister Gaspari je preko vodje kabineta Gordane Pipan zanikal navedbe naših virov, da naj bi ščitil odvetnika Goršeta. "Minister za razvoj in evropske zadeve mag. Mitja Gaspari niti kot guverner Banke Slovenije niti kot Mitja Gaspari osebno ni posredoval pri imenovanju odvetnika Braneta Goršeta za stečajnega upravitelja HKS Sicura niti v nobenem drugem primeru," sporoča Gordana Pipan. "Je pa odvetnika Goršeta Banka Slovenije priporočila sodišču za prisilnega likvidatorja, ker je po mnenju pristojnih strokovnih služb gospod Gorše uspešno vodil stečaj HKS Soče. V stečajnem postopku HKS Sicure pa ga je za stečajnega upravitelja imenovalo sodišče skladno z veljavno zakonodajo. Sodišču ga je predlagala Banka Slovenije na osnovi predloga strokovnih služb. Prav tako ne drži vaša trditev, 'da je minister Gaspari odvetnika Goršeta vztajno ščitil, kljub pritožbam upnikov, da ravna nezakonito in kljub prošnjam, da ga zamenja.' Banka Slovenije je sodišču z dopisom guvernerja kot predstojnika BS takrat posredovala mnenje strokovnih služb, ki so delale na omenjenem primeru in ki so sprotno preverjale delo in reference gospoda Goršeta, da ni nobenih znamenj, da bi njegova ravnanja v tem postopku bila v nasprotju z interesi upnikov in razlog za zamenjavo. Sodišče bi lahko kljub temu mnenju odločilo drugače, ker je bila končna odločitev v pristojnosti sodišča. Minister Gaspari odvetnika Goršeta osebno ne pozna, ga pa je srečal nekajkrat na sestankih v Banki Slovenije, na katerih je poleg strokovnih sodelavcev iz nadzora bančnega poslovanja in takratnega namestnika guvernerja, pristojnega za področje nadzora bančnega poslovanja, sodeloval tudi gospod Gorše. Ta delovna srečanja so bila namenjena seznanitvi s potekom stečajnega postopka in prizadevanjih tudi Banke Slovenije za čim hitrejši in čim bolj uspešen potek ter zaključek stečajnega postopka v korist upnikov HKS Sicura. O njih obstajajo tudi uradne interne zabeležke. Je pa Banka Slovenije tudi vložila kazenske ovadbe proti vodstvu HKS Sicure zaradi suma kaznivega dejanja med drugim tudi zaradi oškodovanja upnikov."
Brane Gorše pa trdi, da Gasparija pozna toliko, kot sta se "srečevala v okviru reševanja vprašanj povezanih s tekom stečajnega postopka nad HKS Sicura, po spominu so bili pri njem trije sestanki. Drugače se z imenovanim nisem srečaval, niti ga ne poznam kako drugače. Kako je potekalo moje imenovanje na Banki Slovenije mi ni znano, so me pa predhodno z BS vprašali ali bi prevzel vodenje tega stečaja v kar sem privolil," je za naš portal odvetnik Gorše.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Braneta Goršeta Dragana Tošića Darka Šarića Mitja Gaspari Pahorjevi Mirom Senico Stojanom Zdolškom Drnovškovi Vladimirju Slejku Rok Furlan Zorana Damjana Jureta Jankovića Marka Nicovića Gordane Pipan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Gaspari ščiti odvetnika Goršeta, povezanega s Tošićem in Šarićem?!