objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 26. maj 2010 ob 16:41

Ekskluzivno: imena in fotografije študentskih razbijačev parlamenta
Razkrivamo vodje ločenega študentskega protesta pred Filozofsko fakulteto, ki naj bi kasneje aktivirali vandalizem pred parlamentom, povezanih tudi s pomladki vladnih strank
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah iz študentskih krogov naj bi študentske in dijaške demonstracije prejšnjo sredo, ko je prišlo do uničenja marmornega pročelja stavbe državnega zbora, z vandalizmom sabotirale in sesule posamezne levičarske, anarhistične in neonacistične skupine študentov, ki jih vodijo znani liderji, katerih imena in fotografije bomo objavili v nadaljevanju. Po navedbah naših virov naj bi pričujoče gradivo imeli tudi že kriminalisti.
Gre za skupino skrajnih levičarjev oziroma anarhistov, ki si za vsak dogodek nadenejo novo ime; tokrat, denimo, so bili 'Delovna skupina proti delu'. Vedno nova imena pograbijo zato, da jih je težje odkriti, čeprav gre za iste ljudi. Ta skupina je med študentskimi in dijaškimi demonstracijami organizirala vzporedni protest ali alternativno 'Manifestacijo proti malemu delu', kar so tudi prijavili na policiji, trdijo naši viri iz Študentske organizacije Slovenije. Jedro te skupine je pred marca letos hotelo vdreti tudi v prostore ministrstva za delo (ko so za svoje namere izkoristili protest sezonskih delavcev), kjer so se prav tako prerivali s policisti.
Že v torek, 18. maja, torej dan pred demonstracijami, so z grafiti poslikali okolice ljubljanskih fakultet, kjer so pozivali na svoj vzporedni protest pred Filozofsko fakulteto. Na Fakulteti za družbene vede so poleg grafita obesili tudi transparent z napisom "Slovenija nova Grčija." To skupino po naših informacijah sestavljajo skrajni levičarji iz FDV, Filozofske faklutete ter anarhisti iz Metelkove, Roga in Zasavja. Njihov vodja naj bil profesor Andrej Kurnik, znan aktivist, ki po navedbah naših virov iz ŠOS organizira praktično vse njihove javne aktivnosti, s svojimi sodelavci na FDV pa mlade študente novači za svoj krog ali druge skrajno levičarske skupine. Andrej Kurnik je že prej sodeloval pri organiziranju cele vrste protestov, kjer je prihajalo tudi do izgredov. Na sredinih demonstracijah po naših informacijah ni metal kock, je pa pomagal pri organizaciji in imel govore z agresivno retoriko.
Vsi, ki poznajo aktivnosti in delovanje omenjenega kroga študentov, vedo, da je njihov zgled "grški scenarij," pravijo naši viri. Informacije iz Grčije naj bi dobivali od grških anarhistov, pred časom so pred grškim veleposlaništvom organizirali manjši protest, ampak za podporo anarhistom. Na svojih sestankih in predavanjih rolajo videoposnetke izgredov po Grčiji in Nemčiji ter vabijo anarhiste iz tujine, ki jim predavajo o njihovem načinu delovanja in organiziranja. Nabolj problematični so menda tisti, ki so aktivni tudi v tujini, saj tam pridobivajo dobre izkušnje, kako se organizirati, da jih je težko odkriti in razkrinkati. Jedro skrajno levičarskih aktivistov predstavljajo študentje FDV in Filozofske fakultete, ki niso pripadniki subkultur, zato se jih med množico demonstrantov po videzu ne da ločiti. Za "terenske" akcije in udeležbe na shodih pa uporabljajo predvsem anarhiste iz Metelkove, Roga in Zasavja.
Naslednji dan, v sredo 19. maja, ko so se začele demonstracije, so se skrajni levičarji zbrali v parku za Filozofsko fakulteto, ločeno od ostalih študentov. Tam so Andrej Kurnik, Aigul Hakimova, Matevž Kladnik, Miha Kordiš, Andrež Mali in Mile Zukić imeli govore, kjer naj bi z agresivno retoriko pozivali k uporu, uničenju sistema in študentske organizacije. Nasprotovanje ŠOS in predsednici Katji Šoba so napisali kot eno izmed točk svojega programa. Na spletni skupnosti Facebook je dogodek prijavil Matevž Kladnik, menda tudi podpornik neonacistov in anarhist iz Metelkove ter podpredsednik študentskega društva Polituss na FDV, znotraj katerega so organizirani skrajni levičarji in anarhisti na FDV. Ko so študentje-demonstranti prišli na Šubičevo ulico in pred stavbo državnega zbora, so odšli na sredino množice in se pomešali med študente. Iz te smeri naj bi poletela prva jajca; ko je policija vklenila enega izmed njih, pa so začeli metati granitne kocke. Jedro skrajnih levičarjev iz FDV in FF se je nato umaknilo v ozadje, Andrej Kurnik naj bi celo pobegnil s protesta, njihovi terenski aktivisti pa so najbolj dejavno sodelovali v prvih bojnih vrstah, nekateri celo do konca protesta, trdijo naši viri.
Zanimivo je tudi, pravijo naši viri, da so omenjeni levičarji v dobri odnosih s pomladki vladnih strank, to je Mladega foruma, Mladih liberalnih demokratov in Zares Aktivnih. 27. aprila lani so celo skupaj organizirali 'Manifestacijo proti fašizmu', ko so podmladki posameznih političnih strank prispevali denar in pobrali medijsko pozornost, skrajni levičarji pa so lahko zakrinkani marširali in kričali sovražne parole. "Treba se je namreč zavedati, da so strankarski podmladki vladnih strank in levičarski ekstremisti med seboj povezani in se po potrebi vzajemno izkoriščajo, nekateri ekstremisti naj bi bili tudi člani pomladkov vladnih strank," trdijo naši viri iz ŠOS. Vsi pomladki vladnih strank so bili tudi proti študentskim protestom (pomladek Zaresa je prvi obsodil vandalizem pred parlamentom, že kakšno uro in potem, ko so se demonstracije uradno končale), skupina levičarskih ekstremistov oziroma anarhistov pa se je s parolami "bolj kot z malom delom ukvarjala s študentsko organizacijo, katere odstop zdaj terjajo pomladki vladnih strank. Je kaj lažjega, da likvidiraš pogajalca, kot da pošlješ na njegov protest skupino ekstremistov, ki povzroči nered," se čudijo in sprašujejo naši viri iz Študentske organizacije Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Kurnik Andrej Kurnik Aigul Hakimova Matevž Kladnik miha kordiš Andrež Mali Mile Zukić Katji Šoba

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno: imena in fotografije študentskih razbijačev parlamenta