objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 25. maj 2010 ob 06:29

Nenavadno malo: varovanje Kresalove naj bi letos stalo le 1911 evrov?!
Ministrstvo za notranje zadeve razkrilo skupni strošek varovanja ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal na potovanjih v tujini v letošnjem letu. Varnostnikom bi se lahko odpovedal, ampak se ne
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal novinarjem tednika Reporter kljub pravno jasni odločbi informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ni hotela razkriti, kje je dopustovala med 4. do 8. februarjem, takoj po izbruhu afere Baričevič. Ministrstvo za notranje zadeve je raje vložilo tožbo na upravno sodišče, ker naj bi razkritje teh podatkov (konkretno: razkritje potnega naloga varnostnika ministrice) poseglo v zasebnost Katarine Kresal in ogrozilo režim njenega varovanja. No, prvi razlog je že večkrat demantirala ministrica sama, saj javno mirne duše govori o svojih drugih zasebnih potovanjih v tujino, poleg tega tabloidnih revijam veselo pripoveduje zgodbice iz njenega zasebnega življenja, drugi razlog pa je skoraj brezpredmeten, saj se ministrica lahko pri zasebnih potovanjih v tujino celo sama odpove varovanju, če to želi, vendar tega Kresalova očitno ne počne. Zakaj, ni znano, morda se ji vanrostniki zdijo preprosto "nobel"?!
Je pa ministrstvo za notranje zadeve časniku Dnevnik posredovalo podatke o skupnih stroških varovanja ministrice na poteh v tujino v letošnjem letu. Ti so po navedbah MNZ znašali 1911 evrov, kar je nenavadno malo; spomnimo, na našem portalu smo izračunali, da naj bi samo varovanje ministrice v St. Moritzu, kamor sta po naših zanesljivih informacijah 4. februarja odpotovala Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica, stalo okoli 8 tisoč evrov, pod pogojem, da so bivali v hotelu Kempinski, čeprav v St. Moritzu ta hotel še zdaleč ni najdražji. Na ministrstvu trdijo, da so v znesku 1911 evrov zajeti vsi stroški varovanja ministrice v tujini v letošnjem letu, gre pa za njene službene in zasebne poti. V tem znesku naj bi bilo torej vse, od goriva, nastanitve, dnevnic, letalskih vozovnic … do smučarskih kart za varnostnike, razen njihovih plač.
Kot je znano, je ministrica letos v tujino zasebno potovala vsaj trikrat: enkrat v Italijo, ko je njen službeni audi zaradi prehitre vožnje ustavila prometna policija, potem v St. Moritz, nazadnje pa v Berlin, na najnovejšo premiero gledališkega režiserja Tomaža Pandurja, ko sta z Mirom Senico celo najela zasebno letalo.
Pri tem je zanimivo, da so na ministrstvu za notranje zadeve pripravljeni razkriti zgolj skupni strošek varovanja v tujini, ne pa tudi stroške posameznih poti. Časniku Dnevnik niso hoteli povedati niti to, kolikokrat je bila ministrica letos v tujini – službeno! Kjer naj bi bila sicer vsaj dvakrat, v Bruslju in Sarajevu. Kakorkoli, če je bila letos v tujini res samo petkrat, je njeno povprečno varovanje potovanja v tujino davkoplačevalce stalo okoli 400 evrov; kar je za štiri dni smučanja v St. Moritzu, z potjo, bivanjem, smučarskimi kartami in dnevnicami vred, komaj verjetno. Ampak na ministrstvu trdijo, da so številke točne, ker naj bi jih pripravila njihova finančna služba.
Postavlja se tudi dodatno vprašanje, kako je z Mirom Senico, če se prevaža v službenem vozilu varovane osebe. Slišati je namreč, da se odvetnik Senica skupaj s Kresalovo večkrat vozi v avtomobilu, ki je last urada za varnost in zaščito (MNZ) čeprav kot zasebnik do tega tega nima pravice, prav tako mu tega – po naši zakonodaji - ne more dovoliti varovana poseba, torej Kresalova. Se spomnite, ko je pokojni predsednik države Janez Drnovšek dvakrat ali trikrat prespal v protokolani brunarici na Brdu pri Kranju, pa je bil že cel hudič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Nataše Pirc Musar miro senica Tomaža Pandurja Janez Drnovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nenavadno malo: varovanje Kresalove naj bi letos stalo le 1911 evrov?!