objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 21. maj 2010 ob 06:16

Pisni dokazi: družina Janković skrivnostno posluje tudi na Cipru
Razkrivamo, kako so podjetji na Cipru, ki nimajo spletnih strani, telefonskih številk in poslovne zgodovine, poslujeta Damijan in Jure Janković, njuno premoženje pa je težko več kot 41 milijonov evrov
2010 Pozareport

Odpri galerijo

25. avgusta lani so elitno ljubljansko restavracijo in hotel Cubo prevzela tri ciprska podjetja, Disonco Investments Limited, Finadria Holdings Limited in Green Apollo Holdings Limited, kar smo na našem portalu podrobno že poročali. Gre za poštne nabiralnike, ki bivajo na istem naslovu, nimajo internetnih strani, niti telefonskih številk in prav nobene poslovne zgodovine. Med skrivnostneže, ki naj bi stali za ciprskimi podjetji in posledično ljubljanske restavracije ter hotela Cubo, poznavalci slovenske poslovno-politične scene postavljajo Damijana in Jureta Jankovića, sinova ljubljanskega župana Zorana Jankovića, razvpitega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, znanega kot lastnika družbe Ram Invest, ter odvetnika Mira Senico, partnerja ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal. Ko smo zgodbo pisali, je Damjan Janković zanikal poslovanje s podjetji iz Cipra, lastništvo omenjenih ciprskih podjetij pa sta zanikala tudi Senica in Pogačar.
No, tokrat objavljamo trdne pisne dokaze o "ciprskem" poslovanju družbe Electa holding d.o.o. (lastnika sta Damijan in Jure Janković, sicer pa Electa velja za krovno in najbolj znano podjetje družine Janković), ki izhajajo iz uradnega letnega poročila družbe in poročila neodvisnega revizorja KPMG za leto 2008; glej faksimile v galeriji slik.
V letnem poročilu (znotraj pregleda kratkoročnih finančnih naložb iz naslova danih posojil) najdemo podatek o posojilu družbi Ranstadt Holding Limited v znesku 350.165 evrov. To posojilo popolnoma demantira tezo Damijana Jankovića, da ne posluje s ciprskimi družbami. Družba Ranstad Holding Limited ima sedež v ulici Foti Pitta 7 v Nikoziji, v Sloveniji pa se je družba Ranstad Holding Limited prvič omenjala konec septembra 2007, ko se je začela krepiti v lastniški strukturi Maksime Invest. Borzno-posredniške posle v Sloveniji za ciprski Ranstadt Holding Ltd. Je opravljala Poteza, ki jo vodi Branko Drobnak. Maksima Invest d.d. je sicer v lasti tajkuna Stanislava Valanta in je največja lastnica NFD Holdinga, ena izmed največjih lastnic Športne loterije in Istrabenza. Ranstad Holding Limited pa najdemo tudi v lastniški strukturi družbe KIM d.o.o., ki ima v lasti znani ljubljanski lokal Bachus. Lastniki Bachusa so Ranstad Holding Ltd (50 odstotkov), drugo polovico pa imata zakonca Karin in Ivan Mikulin, vsak po 25 odstokov podjetja Kim d.o.o. No, lastniški delež Bachusa je ciprskemu Ranstadt Holdingu Ltd leta 2007 prodal prav Damijan Janković, ki pravi, da je iz Bachusa lastniško izstopil. Spomnimo, februarja letos se je za nakup lokala Bachus zanimala študentska organizacija Univerze v Ljubljani, ki jo vodita bivši direktor Sinfonike Roman Didovič in predsednik Jernej Štromajer. Za Bachus naj bi plačali okoli pol milijona evrov. Mimogrede, Univerzo v Ljubljani vodi Stanislav Pejovnik, član stranke Zares in dober prijatelj predsednika Zaresa ter ministra Gregorja Golobiča. Zanimivo je tudi, da je študentska organizacija ekonomsko študijo upravičenosti nakupa Bachusa naročila pri Potezi, stari znanki ciprske družbe Ranstad Holding Limited, pri poslih Maksime Investa.
Upravičene in logične sume povezanosti Damijana Jankovića in ciprskih podjetij dopušča tudi lastništvo družbe Klinika Ljubljana d.o.o., ki se ukvarja z zdravstvenimi storitvami, v Ljubljani pa naj bi gradila tudi zasebno bolnišnico. Trenutna lastniška struktura Klinike Ljubljana kaže, da sta lastnika dva: 50 odstotkov spet drži ciprski Ranstad Holding Ltd, drugo polovico pa avstrijsko podjetje Rehabilitazionscentrum Althofen DKFM H. Eder Bezitzgesellschaft M.B.H iz Celovca. Tukaj ponovno naletimo na zanimivo transakcijo; leta 2007 je svoj delež v družbi Klinika Ljubljana prodala Electa d.o.o., v lasti Damijana in Jureta Jankovića, kupec je spet ciprska družba Ranstad Holding Limited.
Konkretni dokazi torej govorijo svoje. Damijan Janković nas bo odslej zelo težko prepričal, da ne posluje s skrivnostnimi podjetji iz Cipra. Tako je čisto verjetno, da sta tudi restavracija in hotel Cubo preko Cipra pristala v rokah družine Janković. Zanimivo bi bilo tudi videti, koliko zemljišč na območju Mestne občine Ljubljana in koliko lastniških deležev v slovenskih podjetjih je v zadnjih letih pristalo v naročju skrivnostnih ciprskih nabiralnikov.
Sicer pa letno poročilo poslovne skupine Electa Holding razkriva, da je premoženje obeh Jankovićevih sinov vredno dobrih 41 milijonov evrov. V lasti Damijana in Jureta Jankovića tako najdemo lastništvo v družbah Composita d.o.o. (solastnik je tudi razvpiti ljubljanski direktor Marjan Rekar, bivši direktor Slovenskih železnic in nekdanji kandidat za generalnega direktorja Pošte Slovenije), Medilab d.o.o., Hotel Jelovica na Bledu, Portinvest d.o.o. (to podjetje najdemo jo med bivšimi lastniki Term Čatež, ki so v lasti Bojana Petana, lastnika DZS in časopisa Dnevnik), ljubljanski pivnici Kratochwill v BTC, družbi Luna park d.o.o., ki si je prizadevala za pridobitev igralniške koncesije v Sežani in številnih drugi podjetjih. Med finančnimi naložbami Electe Holdinga pa vidimo, da je Electa holding pomemben lastnik Pivovarne Laško (slabih 12 milijonov evrov), Komercialne banke Skopje (5,5 milijona evrov), Pozavarovalnice Save (1 milijon evrov), Mercatorja (5 milijonov evrov) in manjšinski lastnik mnogih eksotičnih družb, denimo Southeast Bank LTD v Bangladešu(!), Kookmin Bank iz Južne Koreje, ameriške družbo DryShips, ki se ukvarja z prevozom razsutega tovora na Japonsko, turške zavarovalnico Anadolu Sigorta in tako dalje in tako dalje ...
Postavlja se tudi resno vprašanje transparentnosti poslovanja družine Janković, pri čemer se očitno pojavlja zgodba poslovanja Mercatorja pod vodstvom Zorana Jankovića z njegovima sinovoma. Izredna revizija poslovanja Mercatorja iz časa, ko ga je vodil sedanji ljubljanski župan Janković, je ugotovila celo vrsto spornih poslov med Mercatorjem in Electo ter družbo Volos d.o.o., v lasti Jureta Jankovića. Revizorji so največ prostora v osnutku poročila namenili prav omenjenima družbama. Tako so, denimo, našli precej nenavadno prakso poslovanja Mercatorja z Electo; poročilo navaja sporen posel v Jesenicah, ko je Mercator od Electe odkupil dve hiši in jih podaril Zvezi prijateljev mladine. Podobno neokusni so bili tudi posli v Electe in Mercatorja z objekti na Vrhniki, v Podpeči, Krškem in Grosuplju. Vse te posle povezujejo zanimive okoliščine; Mercator je zemljišča za gradnjo trgovskih centrov najprej prodal Electi, ki je zemljišče kupila, zgradila trgovski center in vse to skupaj kasneje prodala nazaj Mercatorju. Nenavadno je tudi, da je Mercator pod Jankovićem storitve Electi največkrat plačeval vnaprej. Če je Electa zamujala dogovorjene roke, pa ji ni bilo potrebno plačevati. Večkrat se je tudi zgodilo, da sta bila podpis predpogodbe in pogodbe storjena kar isti dan. Zanimiv je tudi podatek, da je o sodelovanju Mercatorja in Electe odločala zgolj uprava pod vodstvom Zorana Jankovića, ne da bi se zanimala za konkurenčne ponudbe. Podobno je Mercator sodeloval tudi s podjetjem Volos, ki ga je fural Jure Janković. Volos je 99 odstotkov svojih prihodkov ustvaril pri poslovanju z Mercatorjem in v dveh letih podvajseteril svoje dobičke. Volos je Mercatorju med drugim dobavljal srbska živila, revizorji pa so ugotovili, da je Volos kot posrednik med Mercatorjem in njegovimi dobavitelji obdržal približno iste cene kot predhodni posredniki (ACB Trgovina in Marketing Trzin), toda ponujal je manjše popuste. Jure Janković je po izvolitvi njegovega očeta za ljubljanskega župana uradno izstopil iz Volosa, čeprav so se takrat po Ljubljani širile govorice, da se je v podjetje vrnil kot tihi družbenik.
Še en dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Pred Damijanom in Juretom Jankovićem je s ciprskimi podjetji posloval tudi njun oče Zoran. Revizijsko poročilo poslovanja Mercatorja je namreč ugotovilo, da je Zoran Janković 23. junija 2005 podpisal pogodbo med Mercatorjem in družbo Facim Limited iz Cipra, kateremu je Janković nakazal 100 tisoč evrov provizije, ker naj bi Mercatorju uredil gradbeno dovoljenje za Mercatorjev center v Nišu. Mercator je ta znesek plačal takoj, čeprav bi ciprskemu podjetju provizija pripadala šele po zagotovitvi gradbenega dovoljenja. To pa ni bilo edino nenavadno plačilo provizije v eksotične kraje; 27. oktobra 2005 je Zoran Janković namreč plačal 22 tisoč evrov srbski podružnici družbe World Invest & Finance, ki ima sedež v davčni oazi Britanski deviški otoki.
Časnik Žurnal 24 je pred nekaj dnevi poročal, da je bilo zoper župana Zorana Jankovića doslej vloženih devet kazenskih ovadb in 14 prijav Komisiji za preprečevanje korupcije. Toda kaj, ko notranja ministrica Katarina Kresal prostodušno odgovarja, da so za policijsko zamudo pri raziskovanju kazenskih prijav zoper Jankovića krive - organizacijske in kadrovske težave policije?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damijana Jureta Jankovića Zorana Jankovića Igorja Jurija Pogačarja Mira Senico Katarine Kresal Branko Drobnak Stanislava Valanta Karin Ivan Mikulin Roman Didovič jernej štromajer Stanislav Pejovnik Gregorja Golobiča Marjan Rekar Bojana Petana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pisni dokazi: družina Janković skrivnostno posluje tudi na Cipru