objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 19. maj 2010 ob 07:07

Poljakinja zaradi porodniške Toneta Ropa ne spusti v Evropsko banko
Milan Cvikl je šel lažje skozi: diplomatska vojna med slovensko vlado in Evropsko investicijsko banko, kjer bi avgusta letos moral novo službo nastopiti bivši premier in poslanec Rop
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Bivši generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl že dela kot revizor na Evropskem računskem sodišču v Luksemburgu, Andrej Rant, viceguverner Banke Slovenije, naj bi postal prvi slovenski predstavnik v OECD (Ranta je osebno predlagal minister Mitja Gaspari), Tone Rop, nekdanji predsednik vlade in poslanec Socialnih demokratov, ki ga je slovenska vlada že oktobra lani predlagala za podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB) v Strasbourgu, pa je še vedno doma v Ljubljani.
V kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja so nam zanikali govorice, da naj bi se Pahor odločil, da Rop ni več uradni kandidat vlade za podpredsednika EIB, problem Ropovega imenovanja je očitno še vedno trmasta Poljakinja Marta Gajecka, podpredsednica EIB, ki Ropu noče sprazniti delovnega mesta. To je Gajecka dala vedeti že februarja, takoj potem, ko je slovenska vlada 9. februarja vsem članom tako imenovane konstituence (tistim državam Evropske unije, s katerimi Slovenija rotira mesto podpredsednika EIB) poslala dopis s predlogom Ropove kandidature. Način soglasja s kandidaturo je tiha procedura; Ropu so eksplicitno soglasje dale Slovaška, Bolgarija, Češka, Madžarska, ne pa tudi Ciper, Malta in Poljska. Z nekaterimi državami je prišlo do novih pogajanj (s Poljsko, od koder je Gajecka, pa ne) in usklajevanja posebnega pisma, s katerim bi Slovenija sprožila postopek odstavitve Marte Gajecke, kot to omogoča statut EIB. Mimogrede, o zamenjavi (odstavitvi) odločata Svet direktorjev in Svet guvernerjev, potrebna pa je kvalificirana večina. Konec aprila, po naših informacijah se je to zgodilo 26. aprila, je podpredsednik EIB Phillipe Maystadt po telefonu poklical ministra za finance Francija Križaniča in ga prosil, naj Slovenija ne začne odstavljati Gajecke, ampak naj po ustaljeni praksi pošlje pismo s predlogom imenovanja Toneta Ropa. Maystadt je Križaniču še obljubil, da bodo v banki poskrbeli, da bo Rop pravočasno zasedel podpredsedniško mesto, to je avgusta letos. Takšno pismo je Slovenija poslala štiri dni kasneje. 9. maja, med zasedanjem Ecofina in majskim zasedanjem Sveta direktorjev (dva dni kasneje), je Maystadt ministru Križaniču in direktorici direktorata na ministrstvu za finančni sistem za finančni sistem Katji Božič spet zagotovil, da bo Rop službo dobil v predvidenem roku. Potem je menda prišlo do majhnega verbalnega incidenta. Božičeva je namreč vztrajala pri dodatnih pojasnilih glede načina in časovnice Ropovega imenovanja, pa se je hitro izkazalo, da namerava banka s postopki imenovanja Toneta Ropa počakati vsaj do predsedniških volitev na Poljskem, ki bodo 20. junija. Po naših informacijah naj bi do ponovnega pogovora med Križaničem in Maystadtom prišlo pred dvema dnevoma, na majskem zasedanju Ecofina, ko naj bi Križanič evrobankirju dejal, da če EIB postopka imenovanja Ropa ne bo sprožila pred predsedniškimi volitvami na Poljskem, bo Slovenija začela odstavljati Poljakinjo Marto Gajecko.
Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah, naj bi Marta Gajecka kljub vsemu ostala podpredsednica banke še do avgusta prihodnje leto (2011), in šele potem naj bi nastopil Slovenec Tone Rop. Gajecka, ki je med mandatom (mandat podpredsednika EIB traje tri leta) šla na porodniško, namreč vztraja, da se porodniška ne šteje v njen delovni mandat, zato zahteva eno leto podaljšanja odlično plačane bankirske službe v Strasbourgu.
Vse to naj bi Ropu prejšnji teden že pojasnili na ministrstvu za finance in mu tudi zagotovili, da se bo vključil Pahor, če bo to potrebno. Tone Rop se je navidezno sicer precej umaknil iz prve linije na politični sceni (eni pravijo, da se je za vsak slučaj previdno potuhnil), potem ko sta se s Pahorjem razšla pri imenovanju slovenskega kandidata za evropskega sekretarja. Rop je bil namreč prepričan, da je Pahor to mesto obljubil njemu, Pahor pa je, po pričakovanju, ponovno predlagal Janeza Potočnika. Do prask med Ropom in ministrom za finance Francijem Križaničem (Rop ministra menda ne ceni preveč) skoraj redno prihaja tudi na sejah parlamentarnega podbora za finance, ki ga vodi Rop. Je pa Toneta Ropa še vedno čutiti v kadrovskem zakulisju, čeprav vedno manj, trdijo naši viri. Njegov nesporni kapitalski kadrovski dosežek pod Pahorjevo vlado je imenovanje Tomaža Kuntariča za predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe, ni pa mu uspelo, da bi razvpitega Marjana Rekarja spravil na čelo Pošte Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan M. Cvikl Andrej Rant Mitja Gaspari Tone Rop Boruta Pahorja Marta Gajecka Phillipe Maystadt Francija Križaniča Katji Božič Janeza Potočnika Tomaža Kuntariča Marjana Rekarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Poljakinja zaradi porodniške Toneta Ropa ne spusti v Evropsko banko