objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 12. maj 2010 ob 06:55

Kresalova mora razkriti, da se je po smrti Baričeviča umaknila v St. Moritz
Katarina Kresal in Miro Senica poti v mondeno švicarsko središče nista zanikala niti potrdila, naši izračuni pa kažejo, da smo davkoplačevalci za ministričino varovanje v St. Moritzu plačali okoli 8 tisoč evrov
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal bo končno primorana razkriti, kam je odpotovala po smrti zdravnika Saše Baričeviča, ki so ga njegovi bulmastifi do smrti pogrizli v torek, 2. februarja, okoli štirih popoldne. Kot je znano, sta Kresalova in njen življenjski sopotnik, razvpiti ljubljanski odvetnik Miro Senica, v četrtek, 4. februarja, torej dva dni po izbruhu afere Baričevič, skrivnostno odpotovala v tujino, ministrica Kresalova pa javnosti doslej ni in ni hotela izdati, kam sta zares odšla. Povedala je le, da sta odpotovala na že prej dogovorjeni krajši dopust v tujino, v Ljubljano pa sta se po njenih navedbah vrnila v ponedeljek (9.2.) zvečer. Pot Katarine Kresal in Mira Senice velja za eno izmed največjih skrivnosti dramatične afere Baričevič; glede na to, da je umrl njun družinski prijatelj, Senica je takoj po Baričevičevi smrti prišel v Kliniko Barsos, v petek dopoldne se Kresalova in Senica nista udeležila niti pogreba na Žalah, policija pa se je med preiskavo nasilne smrti Saše Baričeviča in spolne zlorabe njegovih psov zapletla v številne, doslej še ne povsem pojasnjene zgodbe. Nekateri so prepričani, da sta se Kresalova in Senica zaradi afere Baričevič začasno "umaknila" v tujino, dokler se zadeve v Sloveniji malo ne poležejo, drugi pa so celo trdili, da naj bi Senica v Švici šel v bolnišnico ... Za takšna mnenje, ki prevladujejo v dobršnem delu javnosti, je kriva tudi Kresalova sam, saj je na vprašanja o njunem potovanju v tujino trmasto in skrivnostno molčala, češ, gre za njene zasebne zadeve, toda hkrati je javno veselo pripovedovala o nekem njenem potovanju po Namibiji.
Novinarjem tednika Reporter je s pomočjo informacijske pooblačenke Nataše Pirc Musar le uspelo prisiliti Kresalovo in Ministrstvo za notranje zadeve, da podatke, ki zadevajo pot Katarine Kresal, kočno tudi javno razgrnejo. Tako se je informacijska pooblaščenka (postopek zoper MNZ je vodila Kristina Kotnik Šumah, namestnica Nataše Pirc Musar) na podlagi zakona o medijih, zakona o dostopu do informacija javnega značaja in zakona o splošnem upravnem postopku odločila, da mora Ministrstvo za notranje zadeve uredništvu Reporterja sporočiti podatke iz potnega naloga za službeno potovanje v tujino (gre za potni nalog policista, pripadnika Urada za varnost in zaščito, ki je opravljal naloge varovanja Kresalove), datum odhoda, državo, v katero je potovala ministrica, začetek in konec ter kraj potovanja. Ministrstvo mora navesti še datum in kraj izdaje potnega naloga, obračun stroškov za službeno potovanje v tujino ter podatek o skupnih stroških. Rok za razkritje podatkov je pet dni, začel pa je teči v ponedeljek. Na pritožbo informacijske pooblaščenke se ni mogoče pritožiti, lahko pa ministrstvo s tožbo sproži upravni spor. Petra Škofic, svetovalka za odnose z javnostmi na MNZ, nam je včeraj popoldne sporočila, da "odločbo še preučujejo," glede na dosedanjo skrivnostnost Katarine Kresal pa je pričakovati, da bo ministrstvo vendarle šlo na upravno sodišče. Tako bodo sicer nastali dodatni sodni stroški za davkoplačevalce, toda skrivnostne počitnice ministrice Kresalove in odvetnika Mira Senice utegnejo še nekaj časa ostati lepo zapečatene.
Je pa definitivno zelo malo možnosti, da bi Kresalova uspela na upravnem sodišču, kajti stališče informacijske pooblaščenke je precizno in pravno zelo jasno: zahtevani podatki (dokumenti) vsebujejo informacije javnega značaja, niti niso označeni kot tajni podatki. Poleg tega, tako trdi informacijska pooblaščenka, domnevna škoda, ki bi bila storjena Ministrstvu za notranje zadeve, če bi se ta podatek razkril, ni večja od pravice javnosti, da se seznani z zahtevano informacijo. Naši viri sicer menijo, da je odločitev Nataše Pirc Musar, ki je ministrico Kresalovo s pričujočo odločbo nesporno temeljito stisnila v kot, tudi posledica hudega padca politične moči in vpliva, kar po aferi Baričevič in aferi Pogačar-NPU doživlja Katarina Kresal. Ministrstvo za notranje zadeve pa menda nima dokumenta, ki naj bi dokazoval, kdaj je ministrica prijavila dopust, ker po tolmačenju MNZ njihova ministrica dopuste prijavlja predsedniku oziroma generalnemu sekretarju vlade.
In kaj pravzaprav prikriva Katarina Kresal?

Po naših zanesljivih informacijah sta se Kresalova in Senica odpeljala v Švico, natančneje v super mondeno turistično središče St. Moritz; kar nam Kresalova doslej ni niti potrdila niti zanikala. Naši viri še trdijo, da sta bivala v prestižnem hotelu Kempinski, kjer sobe in suite stanejo od 430 do 7500 evrov na noč. Ker smo pot in bivanje policista-varnostnika Katarine Kresal plačali davkoplačevalci (gre za potni nalog št. PNI71451-10-00644, ki ga je namestnica informacijske pooblaščenke odkrila na MNZ), lahko vsaj približno izračunamo, koliko smo prispevali za štiridnevno udobje Kresalove sredi Švice, oziroma za njen umik pred medijsko-politično-policijsko afero Baričevič, ki je buhtela v Sloveniji. Poleg vseh stroškov bivanja je treba prišteti še potne stroške (policist se je najverjetneje peljal z dodatnim službenim avtomobilom, v kolikor tja niso leteli z najetim zasebnim letalom; vožnja z avtomobilom iz Ljubljane do St. Moritza sicer traja približno osem ur), 3-dnevno smučarsko karto in druge podrobnosti, kar skupaj nanese okoli 8 tisoč evrov. Ob upoštevanju dejstva, da je varnostnik spal v običajni sobi, ne pa v predsedniškem apartmaju. No, možno je tudi, da so Kresalova, Senica in varnostnik bivali še v dražjem hotelu, kot je Kempinski (ki jih v St. Moritzu seveda ne manjka), vendar Kempinski med slovensko elito velja za enega izmed najbolj priljubljenih in preverjenih luksuznih hotelskih verig. To so torej podatki in številke, ki jih verjetno skuša Kresalova na vsak način prikriti pred slovensko javnostjo, če se ne bo izkazalo še kaj drugega, bolj dramatičnega …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresa Saše Baričeviča miro senica Nataše Pirc Musar Kristina Kotnik Šumah Petra Škofic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

Četrtek, 19. marec 2015 ob 08:29


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova mora razkriti, da se je po smrti Baričeviča umaknila v St. Moritz