objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 4. maj 2010 ob 06:57

Bizarno, ob dnevu svobode medijev dva kriminalista na Požareportu!
Ko so novinarja in urednika Igorja Mekino nezakonito metali iz službe, je bil Grega Repovž sramotno tiho kot miš
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Zelo bizarno, čeprav indikativno. V ponedeljek dopoldne, točno na svetovni dan svobode medijev (3. maj), naj bi naše uredništvo obiskala dva kriminalista.
Prvi (uslužbenec Policijske uprave Ljubljana) naj bi mi vročil sodno odredbo, ki naj bi policiji omogočila pridobitev IP-ja famozne Nine, ki naj bi sebi, otrokom, možu in ministrici za notranje zadeve ter predsednici LDS Katarini Kresal grozila s smrtjo; vendar ga, kljub natančnemu dogovoru, ob 9.30 ni bilo na Parmovi 41. Zakaj ga nismo dočakali, ne vem? Morda policisti sploh še nimajo sodne odredbe in čakajo na podpis kakšnega sodnika?
Moje stališče (in stališče našega odvetnika Francija Matoza) v tej zadevi je znano in že objavljeno. Zapis famozne forumašice Nine ne predstavlja nobene resne gožnje ministrici za notranje zadeve (sicer bi zanjo veljali poostreni varnostni pogoji in ne bi s privatim jetom frčala na gledališke premiero po Evropi), je pa nenavadna vnema (pretirana prizadevnost) policije pri odkrivanju tega IP-ja najverjetneje pogojena z dejstvom, da gre za zapise kontra notranji in policijski ministrici, če ne celo poskuse zastraševanja nekdanjih, sedanjih in bivših avtorjev postov na Požareportu. Z odvetnikom Matozem se bomo proti temu borili z vsemi pravnimi sredstvi.
Drugi, član specializiranega oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu, ki preiskujejo izključno kazniva dejanja policistov (novinarji časnika Dnevnik jim pravijo pretorijanska garda generalne državne tožilke Barbare Brezigar), je, prav tako najavljeno, ob 11.00 prišel s "posebnim zaprosilom" za posredovanje podatkov, povezanih z afero Baričevič (glej faksimile). Povedal naj bi mu podatek, kdo mi je posredoval poročilo o opravljenih preiskavah bulmastifov, ki so njih sestavili na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, in omogočil pogled originalnih poročil. Oboje sem zavrnil; razumljivo, kot novinar in urednik imam pravico in dolžnost varovati svoje vire. Moram pa poudariti, da je bil kriminalist izjemno profesionalen in korekten.
Zdaj me prav zanima, kako se bodo do naštetih policijskih posegov na dan svobode medijev opredelili oba slovenska novinarska združenja (Društvo novinarjev Slovenije ter Združenje novinarjev in publicistov) in poslanec stranke Zares Franco Juri, ki je tako glasen, ko gre za kakšnega njemu dragega novinarja. Če koga iz Mladine ali Dnevnika samo malce pogledajo postrani, takoj skliče tiskovno konferenco … Mimogrede, medtem ko Grega Repovž vodi Društvo slovenskih novinarjev, medijska svoboda v Sloveniji - po uradnih podatkih organizacije Freedom House – vztrajno drsi navzdol; včeraj, ko sem ga gledal na Odmevi, pa vidim, da Repovž na žalost samo brez okusa za obleko (joj, kje za božjo voljo pa je staknil ta zelen pulover in kravato iste barve?!), tudi vsebinsko in verbalno je čisto zabluzil. Saj sploh več ne ve, za kaj se gre.
In še dobra novica ob dnevu svobode medijev. Igor Mekina, nekdanji urednik in novinar časnika Dnevnik, je na ljubljanskem sodišču dobil tožbo zoper časopisno hišo Dnevnik, kjer so ga leta 2008 nezakonito vrgli iz službe.
Spomnimo, Mekini so delovno razmerje odpovedali zaradi domnevno neskrbnega ravnanja z dokumenti o vplivih Združenih držav Amerike na slovensko zunanjo politiko. Isti dan kot Dnevnik je namreč zgodbo objavila tudi beograjska Politika, katere dopisnica je žena Svetlana Vasović Mekina, žena Igorja Mekine, zato je vodstvo Dnevnika Mekini očitalo neskrbno ravnanje z zaupanimi podatki in zavajanje javnosti.
Pobudnik metanja Mekine iz službe je bil tedanji odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, prej celo družinski prijatelj Igorja Mekine in Svetlane Vasović. Trmasti Lesjak tako Dnevnikovi hiši ni nakopal samo enormnih finančnih stroškov (na Dnevniku morajo Mekino zdaj ponovno zaposliti in mu povrniti dosedanje plače ter stroške sojenja, najverjenje pa bo dobil še odškodnino), ampak tudi blamažo; za nameček je med urednikovanjem Lesjaka naklada časniku Dnevnik doslej najbolj padla. Toda Miran Lesjak je danes svetovalec uprave, pred kratkim pa je na listi stranke Zares postal član programskega sveta RTV. Do te funkcije mu je menda pomagal - spet njegov prijatelj - poslanec Franco Juri.
Igor Mekina pravi, da gre "za majhno zmago novinarja in veliko zmago slovenskega novinarstva," no, časnik Dnevnik o tem seveda ne poroča. Še nekaj: ko so Igorja Mekino nezakonito metali iz službe, je bil Grega Repovž sramotno tiho kot miš.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarini Kresal Francija Matoza Barbare Brezigar Franco Juri Grega Repovž Igor Mekina Svetlana Vasović Mekina Miran Lesjak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bizarno, ob dnevu svobode medijev dva kriminalista na Požareportu!