objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 30. april 2010 ob 07:07

Težki dnevi za filozofa Slavoja Žižka: Je LDS sinonim za bulmastife?!
Razvpitega slovenskega filozofa in prijatelja Gregorja Golobiča hrvaški znanstveniki primerjajo z vulkani na Islandiji
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpiti Slavoj Žižek, menda v tujini najbolj priznani slovenski filozof, doma pa znan kot ideolog Zaresa in LDS ter prijatelj politika Gregorja Golobiča, se je ta teden znašel pod plazom hudih kritik.
Najprej je v vodilnem hrvaškem časniku Jutarnji list objavil tekst z naslovom "Ne verjemite jim: ozonsko luknjo vidijo samo znanstveniki," kjer se je lotil "vedno večje odvisnosti od znanstvenega in tehnološkega napredka, zaradi katerega smo ve bolj ranljivi, ko v naravi pride do nepredvidljivih dogodkov. Od znanstvenikov pričakujemo, da bodo vedeli, ampak oni ne vedo," trdi Žižek. Naš filozof in psihoanalitik se je spustil tudi do aktualnega vulkanskega prahu, ki je pred dnevi tako dramatično zaprl evropski zračni prostor. "Mnogi si strah pred letenjem predstavljamo zelo konkretno, muči nas razmišljanje o tem, koliko delov izjemno zakompliciranega stroja, kot je letalo, mora pravilno delovati, da bi le-to ostalo v zraku. Ko enkrat začneš razmišljati o tem, je težko preprečiti paniko," je prepričan Slavoj Žižek. Nastanek vulkanskega prahu je po njegovem "sprožila majhna sprememba mehanizma na Zemlji, kar je dober opomin, kako človeški rod kljub vztrajnim poskusom preoblikovanja narave ostaja le ena od živečih vrst na planetu."
"Ko govorimo o grožnjah ekoloških katastrof se znajdemo v dilemi, ali naj jih vzamemo resno in se danes odločimo, da bomo naredili stvari, ki se bodo v primeru, da se katastrofa ne zgodi, zdele smešne, lahko pa ne naredimo ničesar in v primeru katastrofe izgubimo vse. Žižek srednjo pot, ko sprejmemo omejeno količino ukrepov, označuje za najslabšo, saj bomo v tem primeru propadli ne glede na to, kaj se zgodi."
Kot možno rešitev Slavoj Žižek vidi nekakšen komunizem. Po njegovem mnenju "bi moral nekdo za ves svet določiti iste norme in ceno potrošnje energije za vsakega človeka, za kršitelje varnostnih mej bi morali uvesti resne omejitve liberalnih svoboščin," medtem ko se grožnji ekološke katastrofe "lahko upremo samo s kolektivnimi rešitvami. Vse te stroge ukrepe pa bi morala podpreti večina ljudi in s kombinacijo terorja in vere sodelovati v njihovi izvedbi," suvereno trdi slovenski filozof.
Žižkov tekst v Jutarnjem listu je sprožil silovite odmeve hrvaških znanstvenikov, ki so Golobičevega prijatelja hudo sesuli ali pa ga sprejeli s posmehom. "Žalostno je, ko ugledni intelektualci kot je Žižek, padejo na raven kavarniške filozofije," piše doktor Dejan Vinković iz splitske univerze. Dario Hrpec iz Inštituta Ruđer Bošković pa Žižku očita, da poziva k bojkotu sodobne znanosti. Doktor Tomislav Janović (Hrvatski studiji) se je duhovito vprašal, "kaj imajo skupnega islandski vulkani in najbolj donosen slovenski izvozni produkt, razen tega, da so njihova imena za neskandinavce in neslovane enako neizgovorljiva? Občasen izbruh!"
Slavoj Žižek pa se je zapletel tudi v Sloveniji, ko je za časnik Delo izjavil, da "pedofilija ni preprosto zasebna patologija nekaterih duhovnikov, temveč je očitno vgrajena v institucijo Katoliške cerkve kot njena obsedenost in skrita praksa oziroma kot identiteta Cerkve." No, Peter Štumpf, katoliški škof iz Murske Sobote, mu je gladko vrnil milo za drago: "Je potemtakem LDS, katere ideolog je gospod Žižek, sinonim za bulmastife?"
Mimogrede, Slavoj Žižek se je lani razšel s svojo argentinsko soprogo, manekenko Analio Hounie. Trači o tem so polnili argentinske tabloide, Analia pa naj bi Žiška zapustila zaradi mladega pisatelja Gonzalesa Garcesa. Analia sicer izhaja iz znane argentinske družine, njena starša, mama Silvia Ons in oče Eduardo Hounie, sta ugledna psihologa. Pred Žižkom je Analia hodila s popularnim argentinskim rockerjem Andresom Calamarom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Slavoj Žižek Gregorja Golobiča Dejan Vinković Dario Hrpec Tomislav Janović peter štumpf Analio Hounie Gonzalesa Garcesa Silvia Ons Eduardo Hounie Andresom Calamarom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Težki dnevi za filozofa Slavoja Žižka: Je LDS sinonim za bulmastife?!