objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 13. april 2010 ob 07:52

Pahor in Kresalova na večerji v prestižnem Asu: LDS je spet doma
Po frapantnem medijskem stampedu in žaljivih psihiatričnih diagnozah Slavka Ziherla so se liberalni demokrati homogeno odločili, da ostanejo v Pahorjevi vladi. Crnkovič: LDS se je osmešila
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Razumel bi, da bi tako težke odločitve sprejemali, če bi šlo za nekaj usodnega, ne razumem pa, da grozijo z izhodom iz koalicije zaradi vprašanja, ali bo Barbara Brezigar še generalna državna tožilka ali ne." Tako je nekdanji minister in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec slikovito povzel bistvo bizarnega dodajanja zadnjih deset dni, ko je LDS, najmanjša stranka v Pahorjevi koaliciji, dober teden dni gozila z odhodom iz vlade, na koncu pa kljub temu in vsemu ostala noter.
Konec tedna, ko se je približevala točka odločitve, je bil medijski stampedo na predsednika vlade Boruta Pahorja dobesedno frapanten. Prednjačila sta časnik Dnevnik, ki je v petek na prvi strani z velikimi črkami nastisnil nek priložnostni pogovorček z Marto Kos Marko, strokovnjakinjo za odnose z javnostmi, ki je Pahorja preprosto spljuvala, in seveda tednik Mladina, toda o političnem navijaštvu revije Grege Repovža ne kaže več izgubljati besed. Naslov petkovega Dnevnika je zvenel tabloidno brez primere ("Pahor s svojimi izjavami škoduje ljudem"); ker pa je šlo za pravo tarčo, v tem primeru Boruta Pahorja, novinarka Ranka Ivelja, ki jo je nekdanji predsednik države Milan Kučan pred nekaj tedni označil za gurujko slovenskega novinarstva, ni povzdignila svojega glasu. Naslednji dan je Dnevnik objavil daljši sobotni intervju s predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ki je prav tako z vsemi topovi udarila po Pahorju. Hvala bogu, Kresalova je pač izkoristila podarjen medijski prostor, čudimo pa se lahko novinarki Meti Roglič in novinarju Vojku Flegarju, saj Kresalovi nista postavila niti enega vprašanja, povezanega z njenimi aferami; torej aferami, zaradi katerih je pravzaprav skuhala najnovejšo politično krizo. Zato je bil intervju narejen v najboljši maniri stikov z javnostmi. Časnik Delo, za katerega naj bi odvetnik Miro Senica govoril, da ima z njim "pakt o nenapadanju," pa je priobčil osrednji intervju z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem.
Je vprašanje, ali se Kresalova kot politična amaterka (nekdanji odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin pravi, da sta Kresalova in Aleš Zalar politična analfabeta) sploh zaveda teže obtožb, ki jih je v intervjuju za Dnevnik izrekla na račun vlade (predvsem tiste o pravni državi), kjer je tudi sama ministrica. Pa ne samo to, Kresalova se je v intervjuju očitno tudi zlagala, no, tako vsaj trdi Karl Erjavec.
"Na predstavitvi v poslanski skupini DeSUS je bilo res zanimivo," je v intervjuju za Dnevnik dejala Kresalova, "ker so mi postavili dve vprašanji v zvezi z interpelacijo, potem pa me je predsednik stranke Karl Erjavec vseskozi zasliševal, zakaj je moral on oditi iz vlade. Na koncu je rekel, da nisem odgovorila na vsa vprašanja. No, na enega res nisem, in sicer na njegovo vprašanje, v katerem zakonu piše, da minister ne sme biti v kazenskem postopku. Ob tem vprašanju sem zares osupnila in utihnila."
Erjavec trdi drugače. Kresalovi naj bi zastavil dve vprašanji, povezani z interpelacijo. Na prvega sploh ni odgovorila, na drugega pa neustrezno. Erjavca je v zvezi z nacionalnim preiskovalnim uradom zanimalo, kakšen je lizinški obrok podjetja Ram Invest (podjetje v lasti razvpitega podjetnika Igorja Jurija Pogačarja, ki je ministrstvu za notranje zadeve oddalo stavbo na Dimičevi 16 za potrebe NPU; op.p.) oziroma kolikšen delež lizinškega obroka pokriva najemnina, in zakaj se na ministrstvu za notranje zadeve niso odločili za neposredna pogajanja z banko Hypo-Alpe-Adria Bank, lastnice tega poslovnega objekta. Erjavec zagotavlja, da je glede svojega odhoda iz vlade sam ni spraševal, Kresalovo naj bi o podpori LDS Erjavčevemu odhodu vprašal poslanec Anton Urh. Sem pa polemiziral o tem, kako lahko trdi, da ne morem biti minister zato, ker je proti meni obtožni predlog v skrajšanem kazenskem postopku, pri tem pa pravi, da je vsakdo nedolžen, dokler ni pravnomočno obsojen, pojasnjuje Erjavec.
Da bo Kresalova najverjetnje ostala brez podpore stranke DeSUS, smo na našem portalu že poročali, saj naj bi vodstvo stranke DeSUS dobivalo številna pisma njihovih volivcev, ki naj bi zahtevali maščevanje za ministrski padec Erjavca.  Poročali smo tudi, da Kresalova vsaj na eno vprašanje res ni odgovorila, je pa namesto nje odgovarjal državni sekretar za notranje zadeve Goran Klemenčič. Tudi zanj smo že pred nekaj tedni zapisali, da se z ministrico ne ujemata več; po najnovejših informacijah Klemenčič celo takoj po interpelaciji zapušča mesto državnega sekretarja, ampak to je že posebna tema. Naši viri sicer trdijo, da ima Kresalova na ministrstvu precejšnje razsulo.
Ker iz ultimata LDS in izpolnitve Pahorjevih zahtev liberalnim demokratom tudi pri najboljši volji ni mogoč natančno ugotoviti, kaj so eldeesovci sploh hoteli od Pahorja, razen seveda razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar (vidno zaskrbljena Kresalova je na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer je uradno sporočila, da LDS ostaja v vladi, takole leporečila: "Javna zagotovila, ki jih je dal predsednik vlade v zadnjih dneh, pismo, ki mi ga je poslal, predvsem pa pogovor, ki sva ga imela v nedeljo zvečer, predstavljajo zadostno osnovo za to, da bo lahko LDS v tej vladi odgovorno vodila resorje, ki jih je prevzela ..."), gre še najbolj verjeti tezi, da je vladno krizo izzvala Kresalova, ker se je ustrašila interpelacije. Interpelacije pa se je zbala predvsem zato, ker afera Baričevič in najem stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (spomnimo, Kresalova jo je oddala zelo dobremu družinskemu prijatelju, o čemer pričajo zasebne fotografije, ki smo jih objavili na našem portalu) dejansko smrdi do neba, Kresalova pa doslej, tudi zaradi njenega načina delovanja v Pahorjevi vladi, ni imela nobenih resnih zagotovil, da posamezni poslanci Socialnih demokratov in Zaresa interpelacije SDS, SNS in SLS ne bodo podprli.
Na nedeljski večerji v Asu (tam sta namreč dobila Pahor in Kresalova; prestižna ljubljanska restavracija As je ob nedeljah zvečer običajno prazna, je pa priljubljena destinacija obeh politikov, Pahorja in Kresalove) pa naj bi Kresalova od Pahorja dobila ustrezna zagotovilo, da koalicija interpelacije vseh treh opozicijskih strank ne bo podprla. Pahor ji po mnenju naših virov v LDS doslej tega signala ni dajal, in prav to naj bi najbolj skrbelo Katarino Kresal.
Ja, res, kaj pa so liberalni demokrati za obstanek v koaliciji realno dobili od Pahorja? Oskubljeni magnetogram, ki je v slabo voljo spravil predvsem ministra Zalarja, saj navzven deluje kot avtogol v mrežo LDS, Pahorjevo podporo reformi tožilstva (le kateri premier, mlajši od petdeset let, ne podpira reform?!), medtem ko Barbara Brezigar ostaja generalna državna tožilka. Povedano drugače, zgodilo se je točno tako, kot smo ves čas vladne krize napovedovali na našem portalu. Kolumnist Sobotne priloge Dela Marko Crnkovič celo trdi, da so se liberalni demokrati "osmešili." Tudi naši viri iz LDS se bojijo strahovitega padca njihove stranke na prihodnjih anketah javnega mnenja, eni v šali pravijo, da bodo "dobili minus dva procenta."
Saj se tudi ni moglo zgoditi drugače. LDS je stranka enormnih poslovno-političnih interesov Mira Senica in drugih lobijev okoli Kresalove alias "blondinke s Harvarda," kot smo jo poimenovali ob njenem vstopu v politiko, ter eksistenčno stanje preostanka aparata nekdanje velike LDS v službah poslanca Toneta Anderliča, državnega sekretarja Jožefa Školča, direktorja vladnega urada za verske skupnosti Aleša Guliča (mimogrede, Gulič velja za velikega oboževalca Kresalove, toda ko je šlo za njegovo sedanje delovno mesto, je bil neverjetno spravljiv do Pahorja) in še nekaj nižjih državnih uradnikov. Jelko Kacin je svojo veliko priložnost v LDS že zapravil, iz Bruslja pa občasno prihaja opraviti to, kar mu naroči Kresalova; gre za vračanje uslug za mesto evroposlanca in političnega preživetja. Sicer pa se Kacin in Borut Pahor nikoli nista marala. Tukaj je še najnovejši jastreb LDS Slavko Ziherl, ki po eni strani velja za galantnega gospoda ter intelektualca, po drugi strani pa šokira z neverjetno žaljivimi izjavami, povezanimi z njegovim poklicnim delom psihiatra. Sta pa Ziherl in Kacin del (njihove) taktike; če ste pozorni, boste videli, da najprej po vladi udarita psihiater in evropski poslanec, potem stvari nekoliko mirita Anderlič in Školč, nato pa zaključi Kresalova. Po včerajšnjem sestanku vodstva LDS, ki je trajal samo eno uro in pol, naj bi se vodstvo odločilo homogeno in enotno, je na tiskovni konferenci zatrdila Kresalova. Hja, kaj naj to pomeni …? Je Ziherl spremenil svojo mentalno diagnozo in po novem zaupa Pahorju!? Še to, prvo uradno informacijo, da LDS ostaja v koaliciji, je medijem - dovolj pomenljivo - zaupal poslanec Tone Anderlič.
Okej, kaj pa zdaj. Kresalova in Zalar naj bi se tožilke Brezigarjeve po nekaterih informacijah lotila z reformo tožilstva, ki pa je letos menda še ne bo, Brezigarjevi pa mandat poteče aprila prihodnje leto. Ker je Brezigarjeva v igri za ljubljansko županjo, je Pahor zanesljivo ne bo dovolil rušiti do jesenskih lokalnih volitev, tudi zaradi vladnega imidža ne. Če bi minister Zalar zamenjavo Brezigarjeve vendarle porinil na vlado, kar ga menda nagovarja predsednik Zaresa Gregor Golobič, je Pahor že napovedal, da bo na vladi v tem primeru glasovanje. Toda Zalar lahko računa le na štiri glasove, trdijo naši viri (njegovega ter glasove Katarine Kresal, Gregorja Golobiča in ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs), vse ostale ministrske glasove pa naj bi zlahka obvladoval Pahor. Zato si minister Zalar razrešitve generalne tožilke na svojo roko pač ne bo upal predlagati, poleg tega je Zalar po tej vladni krizi ostal brez politične moči. Če bo še pred poletjem oziroma jeseni prišlo do večje rekonstrukcije vlade, bo minister Zalar definitivno na prepihu.
Predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal pa naj bi do interpelacije poniknila, saj nihče ne more jamčiti, koliko poslancev SD, Zaresa in DeSUS se bo sploh udeležilo glasovanja o interpelaciji, če bo LDS "še naprej težila," trdijo naši viri. Njeni svetovalci naj bi forsirali tudi čim hitrejšo medijsko pozabo vladne krize in nesrečnega ultimata LDS. Kresalova pa naj bi se pri interpelaciji najbolj bala verbalnih napadov poslanca in predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ker ne ve, kako "nizko" bo v debati šel Jelinčič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Boruta Pahorja Marto Kos Marko Grege Repovža Ranka Ivelja Katarino Kresal Meti Roglič Vojku Flegarju miro senica Alešem Zalarjem Ali Žerdin Igorja Jurija Pogačarja Anton Urh goran klemenčič Barbare Brezigar marko crnkovič Toneta Anderliča Jožefa Školča Aleša Guliča Jelko Kacin Slavko Ziherl Gregor Golobič Irme Pavlinič Krebs Zmaga Jelinčiča Plemenitega

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor in Kresalova na večerji v prestižnem Asu: LDS je spet doma