objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 12. april 2010 ob 06:46

Minister Zalar, nič seksa, laži in sporni Pahorjev magnetogram
Krokodilje solze ministra Aleša Zalarja po javni objavi famoznega magnetograma. Branka Zobec Hrastar tožilki Brezigrajevi želi še en mandat, zaupne informacije pa očitno uhajajo iz policije
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Objava famoznega magnetograma sestanka med predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in državno tožilko Branko Zobec Hrastar, ki naj bi po mnenju nekaterih političnih analitikov veljala za ključno točko ultimata LDS predsedniku vlade Pahorju, se je kmalu po objavi razblinila skoraj v nič. Ne glede na pričakovana različna tolmačenja in izvlečke, ki jih objavljajo posamezni mediji, ključne besede magnetograma dokazujejo to, kar smo na našem portalu objavili takoj po sestanku 19. marca. To je, da minister Zalar nima pravih argumentov za zamenjavo Brezigarjeve (razen legitimne politične želje), vse ostalo so nianse.
Res je, da je edino zanimivo v magnetogramu manjka (to, kar naj bi tisti policist povedal državni tožilki Branki Zobec Hrastar, Brezigarjeva pa zanika), res je tudi, da Pahor, Zalar in šefinja kabineta predsednika vlade Simona Dimic teh podrobnosti sploh ne bi smeli poslušati, tožilka Zobec Hrastar pa jih Pahorju, Dimičevi in Zalarju ne bi smela pripovedovati; toda pri ključni dilemi glede morebitnega nezakonitega ali celo protiustavnega ravnavnja Barbare Brezigar, je Branka Zober Hrastar povsem jasna: dejanja Brezigarjeve ne kriminalizira ("jaz njenega dejanja ne kriminaliziram v nobenem pogledu"). Še več, Branka Zobec Hrastar je pred Pahorjem in Zalarjem eksplicitno dejala, da Brezigarjevi želi, da funkcijo konča in če se bo tako odločila, naj ima še en mandat ("želim ji, da jo dokonča in če se bo tako odločila, tudi morda še eno") … Tukaj se je Zalar res povsem blamiral. Njegova sinočnja jamranja, da so v spornem magnetogramu "črtani ključni deli besedila, ki bi javnosti omogočili, da bi se lahko celovito seznanili s tem, kdaj, kolikokrat in na kakšen način se je Brezigarjeva nezakonito vmešavala v predkazenske postopke," so zato povsem odveč. Drži pa, kar pravi Zalar, da magnetogram zato "nima velike uporabne vrednosti;" ja, res je, nima je, ampak za potrebe strašnega (ultimata) LDS.

Zato je minister Zalar, tik pred objavo magnetograma, drastično spremenil taktiko očitkov Barbari Brezigar. V petek zvečer ni več govoril o nezakonitosti in neustavnosti, ampak slabem delu tožilstva pri razkrivanju gospodarskega kriminala. In kot primer navedel menedžerski odkup BTC (za osvežitev spomina: izpeljal ga je predsednik uprave BTC Jože Mermal, ob pomoči odvetnika Stojana Zdolška; Mermalov prevzem BTC pa je na ljubljanski Ekonomski fakulteti pred študenti izrazito hvalil tudi profesor in sedanji Zaresov minister za gospodarstvo Matej Lahovnik), kjer je nekdanji tožilec Milan Železnik spis o BTC založil v omaro. Ampak taisti Železnik je pod Brezigarjevo letel iz tožilstva, s kom se danes druži v Ljubljani, pa tudi vemo. Še več, aprila 2007 ljubljansko sodišče (cinično rečeno Zalarjevo sodišče) bivšega tožilca in zdaj odvetnika Milana Železnika oprostilo obtožbe kaznivih dejanj ponarejanja uradne knjige in nevestnega dela v službi.
Ne gre tudi spregledati, kar so pri izvlečkih objave magnetograma (ne)namerno povsem zanemarili pri časnikih Delo in Dnevnik, kjer so sicer največ poročali ali razkrivali med razvpito afero Patria. Branka Zobec Hrastar je namreč na sestanku pri Pahorju eksplicitno povedala, da se Brezigarjeva v preiskavo afere Patria ni vmešavala. Preiskavo afere Patria pa še vedno, kot je znano vodi tožilka Branka Zobec Hrastar.  
Potemtakem res ni jasno, zakaj je LDS tako vroče in energično zahtevala objavo magnetograma. In spomnimo, kmalu po sestanku LDS na Brdu, ko je ven prišel tisti ultimat, smo zapisali, da se bo magnetogram liberalnim demokratom še zataknil v grlu.
V magnetogramu pa je zanimivo še nekaj: Branka Zobec Hrastar je mimogrede povedala, da so informacije o njeni odstopni izjavi do novinarja Dnevnika Roka Praprotnika (novinarjevo ime je sicer izbrisano, vendar se točno ve, za koga gre) prišle uro ali dve potem, ko so za njeno odstopno izjavo z mesta vodje posebnega oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu izvedeli na Generalni policijski upravi. Prej je bil en teden mir, trdi tožilka Zobec Hrastarjeva; odstopno izjavo je napisala 19. februarja, policistom je to zaupala 26. februarja, torej sedem dni kasneje, in še isti dan je za tekst njene odstopne izjave izvedel Rok Praprotnik, za katerega tožilka Branka Zobec Hrastar pravi, da ga še nikoli ni videla, telefona pa mu menda tudi ne dviguje. To je morda (ali pa celo najverjetneje) odgovor na uganko, kdo je kriv za celo serijo skrajno nenavadnega odtekanja zaupnih preiskovalnih informacij, od telefonskih prisluhov ministrici za obrambo Ljubici Jelušič do prometnega prekrška tiskovnega predstavnika Socialnih demokratov Denisa Sarkiča. Čeprav policija odločno zanika (tako je v državnem zboru nazadnje zatrdil direktor kriminalistične uprave Aleksander Jevšek), da "bi ji uhajalo," izjave državne tožilke Branke Zobec Hrastar v pisarni pri Pahorju takorekoč dokazujejo, da zaupne informacije v medije prihajajo naravnost iz policije, katero vodi generalni direktor Janko Goršek.Včeraj zvečer naj bi se osebno dobila Borut Pahor in predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki naj bi zato zadnji hip odpovedala tudi pogovor za TV Dnevnik. Epilog bo znan danes, ko poteče rok ultimata, Pahor pa je že včeraj zatrdil, da je izpolnih vse zahteve LDS. Liberalni demokrati tako skoraj ostajajo v vladni koaliciji, Barbara Brezigar pa - kakopak - ostaja generalna državna tožilka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutom Pahorjem Alešem Zalarjem Barbaro Brezigar Branko Zobec Hrastar Jože Mermal Stojana Zdolška matej lahovnik Milan Železnik Roka Praprotnika Ljubici Jelušič Denisa Sarkiča aleksander jevšek Janko Goršek Katarina Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Zalar, nič seksa, laži in sporni Pahorjev magnetogram