objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 9. april 2010 ob 07:12

Borut Pahor zelo jezno Katarini Kresal: Saj nismo otroci!
Ministrica za notranje zadeve in šefica LDS Katarina Kresal ter predsednik vlade in SD obračunavata na osebnem nivoju
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Borut Pahor včeraj na tiskovni konferenci:
"Saj nismo otroci, ne gre za neke tehnične trike, gre za politično odločitev."
Katarina Kresal včeraj na Brdu:
"S tem, ko premier Borut Pahor pravi, da ne verjame vsebini poročila ministra Zalarja, tiho dopušča nezakonito ravnanje na vrhovnem državnem tožilstvu."
Spor med LDS (beri Katarino Kresal) in predsednikom vlade in Socialnih demokratov Borutom Pahorjem je včeraj – po teh izjavah sodeč - prešel celo na osebno raven. Premier Pahor sicer zagotavlja, da bodo vsi pogoji, ki jih zahteva LDS za obstanek v koaliciji izponjeni, toda ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in minister za pravosodje Aleš Zalar hočeta predvsem glavno trofejo – zamenjavo Barbare Brezigar. Tega pa Borut Pahor, kot zagotavljajo naši viri blizu Pahorja, ne bo dovolil, vsaj na podlagi dosedanjih argumentov (beri: Zalarjevem poročilu, ki ga je vlada, vključno s Pahorjem že podprla) ne. Če Kresalova in Zalar prineseta nove (tehtnejše) dokaze o domnevno nezakonitem delu Barbare Brezigar, je to sicer možno, vendar zaenkrat teh "dokazov" očitno ni, sicer bi jih Kresalova in Zalar že dostavila.
Pahorjev štab ocenjuje, da bo LDS kljub temu zapustila vlado (z napenjanjem izjav samo potrjujejo našo tezo, ko smo jo zapisali že v torek zjutraj: da je ultimat Pahorju v resnici sporočilo njihovim potencialnim volivcem), podobno stališče je bilo včeraj dopoldne slišati tudi od naših virov blizu Kresalove. Ti pravijo takole: "Zgleda da bomo res šli ven." To, da Kresalova in Zalar včeraj pobalinsko nista prišla na sejo vlade, kaže na očitni bojkot in dokazuje, kako nizko je pripravljena iti LDS. Velja namreč pravilo, da ministri lahko odsotnost na seji vlade opravičijo samo v izjemnih primerih, predvsem ko gre za službene poti v tujino, vse drugo velja za manj pomembne obveznosti; Kresalova se je resda opravičila zaradi konference na Brdu na temo "nasilje nad otroki-razumeti in prepoznati," vendar jo je Pahor, kot pravijo naši viri, prosil, naj kljub temu pride zaradi sklepčnosti vlade, pa ni prišla, Zalar pa je celo dejal, da pride, vendar ga ni bilo. Ravnanje slednjega po vsem sodeč pritrjuje govoricam ljudi, ki Zalarja poznajo že dlje časa. Pravijo, da sedanja situacija presega njegove kompetence in sposobnosti, predvsem pa horizont njegovega političnega razmišljanja. Tukaj se utegne skrivati tudi odgovor na vprašanje, zakaj je Zalar že pred časom politično in kasneje tudi pravno diletantsko vnaprej ocenil, da je ravnavnje Brezigarjeve protiustavno in nezakonito. O protiustavnosti namreč odloča ustavno sodišče, o nezakonistosti pa konsekventno sodišče; saj to ve že vsak študent prvega letnika ljubljanske Pravne fakultete.
Poleg tega Pahor trdi, da če Zalar želi sprožiti postopek razrešitve generalne državne tožilke, naj to stori. Doslej Zalar namreč tega ni naredil. Ta hip tak predlog nima moje podpore, pravi Pahor, a če ga bodo ministri podprli, bo predlog šel v državni zbor. Ker Zalar že vnaprej ve, da je brez Pahorja in Socialnih demokratov tak predlog obsojen na neuspeh, predloga za razrešitev Brezigarjeve na vlado sploh še ni dal.
Objava razvpitega magnetograma (vlada ga bo najverjetneje že v ponedeljek objavila na svoji spletni strani, potem ko ga redigira višja državna tožilka na vrhovnem državnem tožilstvu Dragica Kotnik; ta naj bi prečrtala vse pikantne podrobnosti, ki jih magnetogram omenja v zadevi Baričevič, ker bi njihova objava lahko ovirala preiskavo) pa, bodimo realni, ne bo razrešila takorekoč nič. Tisti mediji, ki brezpogojno podpirajo zamenjavo Brezigarjeve iz političnih razlogov, bodo v magnetogramu pač našli kopico nekih dejstev, ki naj bi dokazovali, da mora Brezigarjeva pasti, in seveda obratno. Bo pa vsekakor zanimivo branje, ki bo razdelilo javnost. Liberalni demokrati z objavo magnetograma v javnosti torej ne bodo dobili ničesar.
S ponedeljkovim ultimatom, ki so ga po dvanajstih urah hude debate sprejeli na Brdu, so se eldeesovci politično amatersko pahnili v situacijo, ko je bolj ali manj slabo vse, kar storijo. Kristalno jasno je le eno: večina jih najraje ne bi šla v opozicijo, ker bodo hočeš nočeš izgubili dobro plačane in ziher državne službe. To velja tudi za del ožjega svetovalnega štaba Katarine Kresal in celo vrsto njihovih politikov. Jožef Školč, ki je službo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade dobil na podlagi osebnega dogovora s Pahorjem, menda lahko ostane; no, Školč ob sedanjem zapletu z LDS deluje zaprepaščeno, trdijo naši viri. Se bo pa moral definitivno posloviti Aleš Gulič, ki je direktor vladnega Urada za verske skupnosti postal izključno na podlagi strankarskega ključa in je za nameček celo še vedno predsednik sveta LDS. O tem smo že pisali in to je treba vedeti, trdijo naši vladni viri. Službo poslanca avtomatično izgubi Tone Anderlič, ker bi se v državni zbor vrnila Katarina Kresal, vendar Kresalova Aderliča najverjetnje sploh ne bi pogrešala, je slišati iz LDS.

Resno se dogaja tudi v poslovnem zakulisju. Odvetnik in življenjski sopotnik Miro Senica naj bi že v torek dopoldne znancem in poslovnim partnerjem govoril, da LDS gre ven, ker se s Pahorjem ne da zdržati. Hkrati pa naj bi klical celo vrsto poslovnežev, vehementno udrihal čez Pahorja in zahteval opredelitev, koga podpirajo, Kresalovo ali Pahorja. Mimogrede, če gre LDS iz vlade, naj bi Senica precej svojega vpliva izgubil predvsem v Mercatorju, Petrolu, Pivovarni Laško, Luki Koper, Istrabenzu in še kje, razmerje njegove moči pa naj bi se porušilo tudi v Združenju Yes. Ko se je na poslovni sceni razvedelo, kar počne, mu po naših informacijah nekateri raje niso dvigovali telefonov, večina pa je reagirala diplomatsko, češ, v sporu med zakoncema se pametni prijatelji in znanci ne opredeljujejo. Senica naj bi jih od poslovnih frendov tudi slišal, češ, kar počne Kresalova, bo na koncu fasala celotna levosredinska politika. Eni so celo zgroženi ... politična amaterka Kresalova bo uničila celo levico! Ljudje bodo enostavno rezonirali, da levica ne zna vladati, saj se samo prepirajo.
Kot veliki politični rešitelj koalicije pa je takoj propadel tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Če je Zares še pred nekaj dnevi Zalarja dobesedno silil k odstopu (in posredno LDS potiskal iz koalicije), se je Golobič panično ustrašil napovedi Boruta Pahorja, da se bo v primeru odhoda LDS iz vlade zavzel za predčasne volitve. Golobiču je namreč jasno, da Pahor in predsednik opozicijske SDS Janez Janša skupaj premoreta dovolj politične moči, da v državnem zboru dosežeta celo razpis predčasnih volitev. Teh se pa v Zaresu (in LDS) bojijo kot hudič križa (dokaz: berite Vlada Miheljaka, mnenjskega voditelja stranke Zares, ki v kolumnah praviloma piše to, kar Golobič noče ali si ne upa povedati na glas), saj sploh ni nujno, da se vnovič prebijejo v parlament. Ko je Pahor zagrozil s predčasnimi volitvami, je Golobič v trenutku popolnoma obrnil taktiko in predlagal hiter sestanek vrha koalicije, kjer bi se vse lepo zmenili. No, Pahor tega ni vzel resno (češ, Golobič je verjeno mislil na redni koalicijski kolegij), zato se bodo Pahor, Golobič Kresalova in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec srečali šele prihodnji torek na rednem koalicijskem kolegiju. To pa je že dan potem, ko se izteče ultimat LDS, ki mu Kresalova po novem sicer ne pravi več ultimat …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Katarina Kresal Aleš Zalar Barbare Brezigar Dragica Kotnik Jožef Školč Aleš Gulič Tone Anderlič miro senica Gregor Golobič Janez Janša Vlada Miheljak karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Pahor zelo jezno Katarini Kresal: Saj nismo otroci!