objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 7. april 2010 ob 06:51

Če hoče LDS preživeti, morajo zamenjati amaterko Katarino Kresal
Po dvanajstih urah sestanka na Brdu liberalni demokrati Borutu Pahorju postavili nori ultimat
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnji maratonski seji sveta LDS na Brdu (sedeli so celih 12 ur!) so liberalni demokrati predsedniku vlade in Socialnih demokratov Borutu Pahorju postavili ultimat, ki gre nekako takole, skrajšano: premier Pahor naj z magnetograma tistega sestanka s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in tožilko Branka Zobec Hrastar umakne oznako zaupno, javno podpre ministra za pravosodje Aleša Zalarja in izpeljavo nadaljnjih reform na tožilstvu. Mimogrede, nekateri liberalni demokrati Pahorju užaljeno očitajo celo grimase na obrazu, ki jih je delal med izjavo o podpori Brezigarjevi na tiskovni konferenci po četrtkovi seji vlade!
Tovrstni "nori ultimati" so v normalni politiki redki, skoraj bizarni; tokrat kažejo predvsem nezrelost in politični dilentantizem vodilne strukture današnje LDS, zbrane okoli predsednice in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, ministra Zalarja in odvetnika Mira Senice, ki stranko LDS "rula" iz ozadja. Ker po dosedanjih informacijah proti odhodu LDS iz vladne koalicije lobirajo predvsem stari mački liberalne demokracije, denimo Jožef Školč in Tone Anderlič, menda pa tudi nekateri napol zasebni svetovalci Kresalove, postaja vedno bolj jasno, da je bil včerajšnji sestanek na Brdu prejkone namenjen reševanju politične kariere Katarine Kresal. Položaj Zalarja, čeprav sta Senica in Kresalova, kot bomo videli kasneje, vanj precej investirala, je tukaj morda celo drugotnega pomena. Po drugi strani naj bi bilo širše vodstvo LDS pod hudim pritiskom finančne sanacije stranke, kar naj bi bilo povsem v rokah - tudi menda precej zadolženega - odvetnika Senice, trdijo naši viri. Tako pač dela Miro Senica, samo na primer: LDS najame nekaj sto tisoč evrov kredita pri ljubljanski Hypo-Alpe-Adria Bank, nato pa Urban Golob, član uprave taiste Hypo banke, s politično podporo LDS postane član nadzornega sveta državnega Petrola.
Da jih je Pahor – zaradi afere Brezigar – tako potisnil v kot, so si Kresalova, Zalar in Senica najbolj krivi sami. Prav neverjetno je, kako infantilno Kresalova pada iz afere v afero, in kako politično ter pravno diletantsko se je Zalar lotil odstavljanja generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Na našem portalu smo že večkrat dokazali, da se političnima amaterjema Kresalovi in Senici pozna odsotnost političnih izkušenj in političnega marketinga; Kresalova v težkih in zapletenih situacijah enostavno ponikne (odpotuje v tujino ali se skriva pred mediji), vendar to zdaj enostavno ne zadošča več. Akumulacija njenih afer je prevelika, tik pred interpelacijo v državnem zboru, zlasti po odločitvi stranke DeSUS, katere poslanci očitno nočejo podpreti Kresalove, je celo ožjemu štabu Katarine Kresal postalo jasno, da njena politična kariera visi na nitki. Od Janine Slovenke leta se je prelevila v medijski fiasko leta.
Najnovejša novinarska razkritja zaposlitev nekdanjega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Aleša Zalarja pa dokazujejo, da so Zalarja dolgo pripravljali na funkcijo ministra za pravosodje. To potrjuje njegova enigmatična služba pri Miru Senici in njegova dosedanja politična kariera v LDS. Da je lahko postal predsednik lokalnega odbora LDS v Ljubljani, se je moral umakniti Slavko Slak, ulična legenda liberalnih demokratov v prestolnici; Slak je sicer zadržal funkcijo vodje miniaturne svetniške skupine LDS v ljubljanskem mestnem svetu, vendar je ostal brez politične moči, poslovno pa naj bi se povsem povezal z Mirom Senico. Zato je sedanje Zalarjevo politično ravnavnje povsem logično, on je dejansko edini pravi kader Katarine Kresal.
Katarina Kresal se lahko upravičeno boji interpelacije, ki so jo vložile vse tri opozicijske stranke (SDS, SLS in SNS), kljub temu, da je glasovanje javno. Poslanci lahko namreč manjkajo, pravijo naši viri blizu Pahorja in stranki DeSUS. Nič čudnega torej, da so lobisti Katarine Kresal posamezne poslance Socialnih demokratov "morili" celo čez velikonočne praznike, naj vendarle podprejo Kresalovo. Razen Janeza Janše nihče od dosedanjih ministrov, ki so tako ali drugače padli v državnem zboru, namreč politično ni preživel. Kresalovi se tako lahko zgodi usoda Mirka Bandlja, nekdanjega ministra za notranje zadeve na listi LDS. Tudi on se je po koncu (razmeroma kratke) politične kariere moral zaposliti v odvetniški pisarni Mira Senice, ker ni imel kam. No, danes ima Mirko Bandelj vsaj svojo odvetniško pisarno.
Ker je tudi Kresalovi in Senici najverjetneje jasno, da Borut Pahor torkovega ultimata ne bo sprejel in je ultimat zato namenjen predvsem potencialnim volivcem LDS, poglejmo, kakšne so njune kalkulacije. Odhod iz vladne koalicije predvidoma res lahko "reši kariero Katarine Kresal." Pod pogojem, da radikalizira svoja stališča in pobere tistih realnih pet ali šest odstotkov radikalnih levih volivcev, ki Janše in Pahorja ne morejo niti videti. Vendar mora te volivce Kresalova striktno pobrati Gregorju Golobiču in njegovi stranki Zares, odhod iz vladne koalicije pa podložiti in dramatično začiniti z velikimi govori o političnih principih. Že zdaj pa se je morala Kresalova psihično odpovedati svojim hudim ambicijam, da bo nekoč predsednica vlade ali države. To je pač nepovratno zafurala ob aferi Baričevič. Kar se dogaja potem, je tudi posledica njenega političnega psihičnega zloma. Prav šok ob spoznanju, da je njene velike politične kariere takorekoč konec, naj bi Kresalovo vodil iz ene bedarije v drugo. Zato je edina prava šansa dolgoročnega preživetja stranke LDS čim hitrejša zamenjava aferaške politične amaterke Katarine Kresal!
Pri tem je zanimivo, da lobi okoli Kresalove ni predvidel niti tega, da jih bodo na cedilu pustili tudi liberalni mnenjski voditelji, denimo vodilni politični kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak. Še zlasti po prestižnem sporu med Kresalovo in Miheljakom zaradi neke okrogle mize, kjer je Kresalova dala prednost ekonomistu Radu Pezdirju pred Miheljakom, pregovorno zamerljivi kolumnist pa ji tega ni in ne bo nikoli odpustil. Toda resnica prave pripadnosti liberalnih mnejskih voditeljev je drugačna; oni nikoli niso pripadali Katarini Kresal, ampak vselej Gregorju Golobiču.
Odhod LDS iz vladne koalicije gre na roko tudi stranki Zares in DeSUS. Morda je za Golobiča in Karla Erjavca v tem trenutku to celo sanjski scenarij, saj računata na okrepitev svojih pozicij znotraj Pahorjeve vlade. Premier Pahor namreč matematično lahko pogreša poslance LDS (v državnem zboru mu še vedno ostane 45 glasov, pri čemer je malo verjetno, da bi vsi poslanci LDS avtomatično glasovali proti Pahorjevi levosredinski vladi in podpirali Janšo), ne pa odhod še ene stranke. Glede na to, kar pripovedujejo naši viri iz Zares in DeSUS, je LDS ne samo najmanjša, ampak tudi daleč najbolj tečna in najmanj priljubljena stranka v Pahorjevi vladi.
Živčne izjave na meji žaljivosti in primitivnosti, ki sta jih včeraj popoldne na Brdu o Pahorju in Brezigarjevi prisotnim novinarjem trosila evropski poslanec Jelko Kacin in podpredsednik LDS Slavko Ziherl (glej rubriko Zvezde & izjave), so simptomatične. Ne samo, da v javnosti dodatno zbijajo ugled liberalne demokracije in dokazujejo porazno politično stanje, v katerega je zdrsnila LDS, gre za obup posameznikov, ki jih nihče več ne posluša in ne jemlje resno. Jelko Kacin, znan po nedavnih žaljivih izjavah na račun svojega bivšega mentorja in staroste slovenskega bančništva Nika Kavčiča, je kot predsednik LDS dobesedno propadel v nekaj mesecih in moral luzersko vse prepustiti Kresalovi, zdaj pa se iz Bruslja dela pametnega. Ziherl, dežurni poklicni psihiater LDS, je mesto državnega sekretarja za zdravje zapustil že po nekaj dneh, uradno zaradi nestrinjanja s Pahorjem(?!), neuradno pa zato, ker bi moral pod ministrom Borutom Miklavčičem preveč delati, je tudi akter afere Baričevič. Pokojni spremljevalki pokojnega zdravnika Zori Roter je pisal strokovno sporna izvedeniška mnenja, na podlagi katerih se je izogibala sodnemu postopku in tožbi pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zaradi denarne odškodnine, ki jo je zoper Saša Baričeviča vložil Stanislav Meglič, nesrečna žrtev Baričevičevih bulmastifov. Spomnimo, tudi Ziherl je, podobno kot Kacin, javno žalil priletnega Nika Kavčiča. Jelko Kacin na Brdu sicer ni ostal do konca seje sveta LDS, se mu je verjetno mudilo nazaj v Bruselj.
Mimogrede, ko bo LDS zapustila vladno koalicijo, naj bi Jožef Školč še vedno ostal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (menda je včeraj šel na Brdo "mirit" strasti, čeprav naj bi imel v službi polno obveznosti), predsednik sveta LDS Aleš Gulič pa naj bi še vedno vodil vladni Urad za verske skupnosti (Gulič je včeraj na Brdu dejal, da "položaj LDS v koaliciji ravno dober ni, se pa da zdržati ...);" če seveda ne bosta kolegialno - kar bi bilo po svoje tudi fer in transparentno - odstopila sama.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutu Pahorju Alešem Zalarjem Barbaro Brezigar Branka Zobec Hrastar Katarine Kresa Mira Senice Jožef Školč Tone Anderlič Urban Golob Slavko Slak Janeza Janše Mirka Bandlja Gregorju Golobiču Vlado Miheljak Radu Pezdirju Karla Erjavca Jelko Kacin Slavko Ziherl Nika Kavčiča Borutom Miklavčičem Zori Roter Saša Baričeviča Stanislav Meglič Aleš Gulič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Če hoče LDS preživeti, morajo zamenjati amaterko Katarino Kresal