objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 3. april 2010 ob 09:40

Tajni prisluhi in cestno divjanje povezani: Kdo izdaja Kresalovo?
Znotraj ministrstva za notranje zadeve in policije boji med zagovorniki in nasprotniki ministrice ter direktorja Gorška
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjem medijskem razkritju prehitre vožnje voznika službenega audija (srebrni A8) ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal (14.marca) na avtocesti Senožeče-Fernetiči, kjer ga je ustavila policija, je vodja prometne policije Ivan Kapun sklical tiskovno konferenco, ministrica Kresalova pa je novinarjem razposlala izjavo o obžalovanju dogodka (ker njen voznik ni upošteval cestno-prometnih predpisov), na spletni skupnosti Twitter pa zapisala, da je bil voznik tudi primerno kaznovan. Vodja prometne policije Kapun je na tiskovni konferenci zagotavljal, da ministričin audi med merjenjem hitrosti nikoli ni prevozil več kot 200 kilometrov na uro, uradno pa naj bi divjal 166 kilometrov na uro. Signalnih luči ni imel vklopljenih, voznika pa so oglobili za 460 evrov in šest kazenskih točk, kar smo na našem portalu točno navedli že včeraj.
Pri tolmačenju kaznovanju voznika se je sicer malo zapletlo. Nam je policija že v četrtek povedala, da so zoper voznika audija vložili obdolžilni predlog in ga poslali sodniku za prekrške. Na naše vprašanje, kdaj je sodnik za prekrške oglobil voznika, če ministrica o primernem kaznovanju na Twitterju govori v preteklem času, nam je včeraj zvečer Leon Keder, predstavnik odnosov z javnostmi na policiji, pojasnil, da je med njim in prometno policijo nastal komunikacijski šum; po najnovejši verziji naj bi vozniku audija izrekli globo, če se bo pritožil, pa zadeva gre k sodniku za prekrške. Kazen, kolikor smo upseli izvedeti, zaenkrat še ni plačana. Kar je spet nenavadno, saj bi bila kazen, plačana v osmih dneh, avtomatično za polovico manjša!

Na naše vprašanje, ali držijo informacije, da naj bi poleg voznika audija sedel Stane Bogovčič, zasebni varnostnik Katarine Kresal, so nam iz kabineta ministrice sporočili, da "ministrica nima zasebnih varnostnikov." Na policiji še trdijo, da "ministrico za notranje zadeve varujejo policisti - varnostniki Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave. V vozilu so tako bili samo policisti - varnostniki. Gospod, ki ga omenjate nima posebne dovolilnice za vstop v stavbo MNZ ali UVZ. V objekte lahko vstopa pod pogoji, ki so za vse zunanje obiskovalce enaki." Ivan Kapun pa na tiskovni konferenci novinarjem ni hotel povedati, kam je bila ministrica namenjena, menda zato, ker bi tako "razkrili način varovanja in število varnostnikov ter ogrozili njeno varnost." Tudi v odvetniški pisarni ministričinega življenskega sopotnika Mira Senice nočejo povedati, kaj in kako pri njih dela Stane Bogovčič, ki je Kresalovo prevažal in varoval po njenem vstopu v politiko, plačeval pa naj bi ga Miro Senica.
Pri obžalovanju ministrice (primerjave njenega famoznega joka na tiskovni konferenci ob smrti otroka in divjanju njenega šoferja je označila za nedostojne) in tiskovni konferenci policije se takoj postavlja vprašanje, zakaj ministrica divjanje po avtocesti obžaluje šele zdaj, ko so jo razkrinkali mediji. To velja tudi za pojasnila policije. Torej ni dvoma, da so Kresalova in vodstvo policije neprijetno zadevo poskušali prikriti pred javnostjo in enostavno pomesti pod preprogo.

Zato najprej poglejmo, kako je zadeva priromala v javnost. Anonimno pismo o vožnji ministrice in nekaterih drugih dogajanjih v MNZ (odhod na karneval v Benetke z dvema službenima avtomobiloma, nenadna selitev sekretarja za notranje zadeve Gorana Klemenčiča v drugo pisarno ...) smo prejeli že pred desetimi dnevi, vendar se je zaradi obilice drugih afer nismo takoj lotili. Navedbe anonimke smo v kabinetu ministrice in pri državnemu sekretarju začeli preverjati v ponedeljek. Sekretar Klemenčič nam je odgovoril še isti dan, ministrica Kresalova pa naslednji dan, v torek, ampak šele potem, ko smo ji dali vedeti, da bomo članek objavili brez njenih odgovorov. Policija nam je delno odgovorila v sredo, drugi del odgovora pa smo dobili v četrtek; toda bil je prvi april, zato članka nismo takoj objavili. Objavili smo ga v petek, kot običajno, okoli sedme ure zjutraj. Na spletnem portalu Žurnal24 so ga objavili že nekaj ur prej, vendar z bistveno manj informacij, drugi mediji pa so temo začeli povzemati šele dopoldne. Pri tem je zanimivo, da so prometni fiasko Kresalove zadnji objavili na na Pop TV (portal 24ur.com), zamujali so celo za vodilnimi hrvaškimi portali. Zdi se, da so uredniki Pop TV čakali predvsem na demantije Katarine Kresal in tiskovno konferenco prometne policije. Generalni direktor policije Janko Goršek se tokrat  - najverjetneje iz taktičnih razlogov – ni ponovno izpostavil v vlogi zagovornika ministrice. Tudi Kresalova včeraj ni upala pred kamere in je raje pisala na Twitterju.

Vprašanje je torej, zakaj je zadeva prišla v javnost. Po naših informacijah se znotraj policije in ministrstva za notranje zadeve odvija vedno hujši zakulisni boj med zagovorniki in nasprotniki ministrice Kresalove ter direktorja policije Gorška. Naši viri to povezujejo tudi z nenavadnim uhajanjem informacij o telefonskih prisluhih, povezanih z afero Jelinčič in letalskega muzeja, kjer naj bi – vsaj v primeru prisluhov ministrici za obrambo Ljubici Jelušič – policija, po mnenju nekaterih odvetnikov, grobo kršila zakon. Telefonskih prisluhov, ki nimajo nobene zveze s kaznivimi dejanji, namreč sploh ne bi smeli pretipkavati na papir. Po naših informacijah je vse bolj skrivnostna tudi situacija sekretarja za notranje zadeve Gorana Klemenčiča, ki se je, kot smo že poročali, na lastno željo preselil stran od ministrice. Govorice so zelo različne. Po eni strani je Klemenčič reševal ministrico Kresalovo med predstavitvijo zagovora o interpelaciji v poslanski skupini DeSUS, kjer je ministrica – vsaj zaenkrat – ostala brez podpore poslancev stranke Karla Erjavca; in preko Klemenčiča naj bi po pripovedovanju naših virov odvetnik Miro Senica pošiljal "prijateljske signale" predsedniku opozicijske stranke SDS Janezu Janši; spomnimo: žena Gorana Klemenčiča, Nina Zidar Klemenčič, je Janševa odvetnica. Po drugi strani naj bi se Klemenčič in Kresalova razumela vsak dan slabše. Nekateri naši viri pa nas opozarjajo, da je Goran Klemenčič – preden je postal sekretar za notranje zadeve – na Fakulteti za policijske vede pred študenti zelo zelo kritično obravnaval Janeza Janšo. Po medijskem razkritju cestnega divjanja audija ministrice in neverjetnem uhajanju telefonskih prisluhov (kar se definitivno že obrača proti Kresalovi in direktorju policije Goršku, četudi je kdo s prisluhi sprva morda imel drugačne načrte; je pa tako rekoč zanesljivo, da uhajanje tajnih telefonskih prisluhov in razkritje avtocestnega norenja curlja iz policije oziroma notranjega ministrstva) bo na MNZ in policiji še frka, trdijo naši viri, ki ne izključujejo kadrovskih zamenjav, če ne celo kadrovske čistke.
Po naših informacijah poslanci stranke DeSUS skoraj zanesljivo ne bodo podprli Kresalove zoper interpelacijo treh opozicijskih strank. Karla Erjavca in vodstvo stranke naj bi baza zasula s pismi zoper Kresalovo, ki je po njihovem mnenju soodgovorna za padec ministra Erjavca, zato naj bi zahtevali zob za zob. Poslanci DeSUS naj bi zagato rešili tako, da se večinsko ne bi pojavili na seji državnega zbora, ko se bo glasovalo o interpelaciji zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Ivan Kapun Leon Keder Stane Bogovčič Mira Senice Gorana Klemenčiča Janko Goršek Jelinčič Ljubici Jelušič Karla Erjavca Janezu Janši Nina Zidar Klemenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajni prisluhi in cestno divjanje povezani: Kdo izdaja Kresalovo?