objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 1. april 2010 ob 07:26

Menda je fifti-fifti, da Branko Pavlin ne bo več šef Dnevnika
Miran Lesjak, nekdanji odgovorni urednik časnika Dnevnik, na listi stranke Zares postal član programskega sveta RTV
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po torkovem sestanku predsednika uprave DZS Bojana Petana s predstavniki aktiva novinarjev Dnevnika, ki je trajal dobri dve uri (novinarje Dnevnika so predstavljali predsednica novinarskega aktiva Meta Roglič, Ranka Ivelja, ki jo je nekdanji predsednik države Milan Kučan v zadnjem intervjuju za Mladino nenadoma povzdignil v gurujko slovenskega žurnalizma, in novinar redakcije Poslovnega dnevnika Primož Cirman), naši viri pravijo, da naj bi predsednik uprave Branko Pavlin imel le še 50 odstotkov možnosti, da ostane prvi človek Dnevnika. Na občnem zboru aktiva novinarjev Dnevnika pred nekaj tedni so namreč enostavno sprejeli sklep, da "novinarji ne morejo več sodelovati z upravo družbe, ki jo vodi Branko Pavlin." Potem so na Bojana Petana naslovili pismo, ki ga je podpisalo 57 novinarjev, in zahtevali krizni sestanek s prvim človekom DZS, večinske lastnice časopisne hiše Dnevnik.
Novinarje Dnevnika skrbi neobstoj dolgoročnega razvoja časopisne hiše, številni problemi z upravo pa naj bi se v zadnjih letih resno nakopičili. Pavlin teh stvari noče komentirati, saj pravi, da novinarji niso njegov sparing partner, on kot predsednik uprave pa odgovarja samo nadzornemu svetu. Za firmo je sicer prepričan, da jo vodi dobro, o morebitnem odstopu pa sploh ne razmišlja.
Po naših informacijah naj bi novinarjem prekipelo, ko jim je Pavlin na enem od uredniških kolegijev, kamor sta prišla skupaj z njegovim pomočnikom Aleksandrom Bratino, navrgel, da se bo padec prihodkov iz oglaševanja (šlo naj za približno 15 odstotkov) moral poznati tudi pri stroških dela; povedano drugače, novinarjem in urednikom naj bi zagrozil z znižanjem plač, potem ko so stroške honorarnih sodelavcev že skrčili. Pavlin naj bi tudi predlagal predrugačenje vsebine časnika, ki naj bi sledila spremenjenim navadam bralcev, to je nekaj manj politike in več tako imenovanih life-style tem. Novinarje pa naj bi skrbela tudi odločenost lastnikov, da razdelijo dividende. Na torkovem pogovoru med Rogličevo, Iveljo, Cirmanom in Petanom je padla odločitev, da bo o razmerah na Dnevniku nadzorni svet razpravljal na posebni seji, ki naj bi jo Petan sklical do konca tega meseca.  Novinarji pa zdaj stavijo na tezo, da je nemogoče zamenjati vse novinarje, medtem ko je "zlahka" mogoče zamenjati predsednika uprave.
Po nekaterih informacijah naj bi spor med novinarji in Pavlinom, ki velja za nepopustljivega pogajalca, skušali rešiti tako, da bi Pavlin ostal predsednik uprave, vendar bi Dnevnik dobil izvršnega direktorja, ki bi se ukvarjal z notranjim poslovanjem Dnevnika. Tako Pavlin kot Petan pa sta nam povedala, da o tem ne vesta nič. Res pa je tudi, da tokrat ni prvič, da Pavlin visi. Poleti 2006 je že kazalo, da ga bo Petan poslal za direktorja Term Čatež, predsednik uprave Dnevnika pa naj bi takrat postal Franci Zavrl, prvi človek agencije Pristop, vendar je vse ostalo po starem. Ne samo to, Pavlin je celo edini predsednik uprave večje časopisne hiše, ki je preživel nekaj zadnjih medijsko izjemno turbuletnih let. Vsi drugi direktorji (na Delu, Večeru, Primorskih novicah … ) so zlepa ali zgrda odleteli.
Lani se je tudi govorilo, da naj bi odhajajoči minister za zdravje Borut Miklavčič šefa Dnevnika Pavlina snubil za novega generalnega direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, vendar se Pavlin na javni razpis ni prijavil. Bil naj bi tudi v igri za novega predsednika uprave Dela, pa je to postal Jurij Giacomelli. Zdaj se govori, da naj bi Pavlin kandidiral za mesto generalnega direktorja RTV Slovenija, podporo pa naj bi mu dala predsednik stranke Zares Gregor Golobič in nekdanji predsednik države Milan Kučan. Pavlin je v torek za časnik Finance dejal, da "se doslej še ni prijavil, ali se bom jutri, na zadnji dan, pa ne bom komentiral." Včeraj nam je sporočil, da se ni prijavil. Bojan Petan pa nam je potrdil, da se DZS (Dnevnik) resno zanima za nakup mariborskega časnika Večer, zato so tudi oddali ponudbo.
Je pa na časniku Dnevnik pred nekaj tedni pristal Vojko Flegar, eden izmed nekdanjih vodilnih urednikov Dela, ki je po prihodu Danila Slivnika na Delu dal odpoved in ustanovil spletni portal Razgledi.net. Zdaj začasno, pogodbeno, do konca maja, "pomaga" vršilki dolžnosti odgovorne urednice časnika Dnevnik Suzani Rankov, z neko ambicijo, morda celo zagotovilom, da bo postal vsaj urednik notranje politike; ni pa izključeno, trdijo naši viri, da bo Flegar pikiral tudi na stolček odgovornega urednika. Še vedno pa ostaja odgovorni urednik portala Razgledi.net, kjer piše komentarje o "neuporabnosti" predsednika vlade in Socialnih demokratov Boruta Pahorja, kar je fino pihanje na dušo Golobiču, pa tudi ministrici za notranje zadeve in predsednici LDS Katarini Kresal, politikoma, ki naj bi imela na Dnevniku (predvsem Golobič) veliko kadrovske besede. Miran Lesjak, nekdanji odgovorni urednik časnika Dnevnika, ki zdaj dela kot svetovalec uprave Dnevnika, pa je pred nekaj tedni na listi stranke Zares prišel do stolčka člana programskega sveta RTV.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojana Petana Meta Roglič Ranka Ivelja Milan Kučan primož cirman Branko Pavlin Aleksandrom Bratino Franci Zavrl Borut Miklavči Jurij Giacomelli Gregor Golobič Milan Kučan Vojko Flegar Danila Slivnika Suzani Rankov Boruta Pahorja Katarini Kresal Miran Lesjak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Menda je fifti-fifti, da Branko Pavlin ne bo več šef Dnevnika