objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 26. marec 2010 ob 08:00

Kresalova sporoča novinarjem: Pogodbe je treba samo prebrati!
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal odgovarja na včerajšnji članek in spet zavaja javnost
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po objavi članka z naslovom "Dokazi: Kresalova prijatelju Pogačarju plačuje lizing stavbe NPU," kjer smo obelodanili poslovno dokumentacijo, povezano z najemom stavne na Dimičevi, ki jo je ministrstvo za notranje zadeve najelo za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada, nam je ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, preko Petre Škofic, svetovalka ministrice za odnose z javnostmi, posredovala naslednje sporočilo: "Vso dokumentacijo v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi, tudi najemno pogodbo in dogovor med MNZ, Ram Invest in Hypo leasing, smo novinarjem v celoti posredovali že na tiskovni konferenci 17.2.2010. Iz najemne pogodbe in dogovora jasno izhaja, da ima Ram Invest za stavbo sklenjen finančni najem s Hypo Leasing in da je MNZ za zavarovanje svojega najema ob morebitni razvezi leasinga, sklenil dogovor, da MNZ ostane najemnik poslovnih prostorov tudi, če stavbo prevzame Hypo leasing. Skratka, prav nič novega ni bilo razkritega, saj je vsa dokumentacija javno dostopna že več kot mesec dni. Samo prebrati jo je treba.
Za Ministrstvo za notranje zadeve je nepomembno, kdo je lastnik prostorov, ki jih najema, temveč, da je pravno-formalno vse skladno s predpisi in če je najem z vidika gospodarnosti upravičen.
Ob tem tudi ponavljamo, da ne objekt na Dimičevi, ne objekt na Litostrojski po 20 letih ne bi prešla v last MNZ. To jasno izhaja iz obeh pogodb. Kdor navaja drugače, zavestno laže. V obeh primerih gre za najem prostorov, višina 20 letnega najema objekta na Dimičevi, skupaj z vsemi obstoječimi najemi MNZ, bi predstavljalo strošek 48 milijonov evrov, 20 letni najem objekta na Litostrojski pa bi predstavljal strošek 110 milijonov evrov. Pa naj vsak sam presodi, kdo se je obnašal neracionalno.
" Preostalih - vsebinskih - navedb v našem članku ministrica ni demantirala.
Čeprav primerjava ustreznosti stavbe na Dimičevi 16 in Litostrojski (kar je forsiral bivši minister za notranje zadeve Dragutin Mate) sploh ni bila tema našega članka, se je pa ob to obregnila ministrica Kresalova, smo dolžni opozoriti, da Kresalova v tej zvezi spet krepko zavaja javnost. Celo iz njene zasebne spletne strani www.katarinakresal.si (Kresnice) je razvidno, da stavba na Litostrojski premore 34.821,50 kvadratnih metrov in bi se vanjo lahko vselilo 1075 kriminalistov in uradnikov, medtem ko stavba na Dimičevi 16 obsega "le" 10.450,95 kvadratnih metrov (torej več kot trikrat manj), zato se je vanjo lahko preselilo samo 295 kriminalistov in uradnikov; kar je spet najmanj trikrat manj, medtem ko je cena Litostrojske v primerjavi z Dimičevo samo 1,2-krat višja. Upoštevajoč te podatke bi torej najem stavbe na Litostrojski (mesečni ali 20-letni) davkoplačevalce stal približno 25-odstotkov manj kot zdaj stane najem Poslovnega centra Dimičeva. Saj to je vendar logično.
Iz Hypo Alpe-Adria-Bank pa so nam neuradno povedali, da Hypo banka ni kreditirala famozne kmetije Bužekijan v slovenski Istri, vendar tega, zaradi njihove bančne politike, uradno ne morejo niti potrditi niti zanikati.
Potem se je znova oglasila Petra Škofic, ki v pismu našemu portalu piše, da "ministrica za notranje zadeve ne zavaja javnosti! Primerjali smo ceni za Matejevo palačo in za vse objekte, kjer MNZ sedaj plačuje najemnino. Torej, tako za objekt na Dimičevi, kjer so Nacionalni preiskovalni urad, Inšpektorat za notranje zadeve in Uprava kriminalistične policije, kot tudi za vse ostale objekte, ki jih imamo v uporabi sedaj. Taka primerjava je korektna, ker nam pove, koliko iz proračuna sedaj plačujemo za vse najemnine in koliko bi plačevali, če bi se preselili v Matejevo palačo. In ta znesek za 20 let znaša za Matejevo palačo 110 milijonov evrov, za vse sedanje objekte pa 48 milijonov. Primerjavo najemnin za oba objekta smo objavili zato, ker se ministrica očita negospodarnost, kar pa podatki ne potrjujejo."
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Petre Škofic Dragutin Mate

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova sporoča novinarjem: Pogodbe je treba samo prebrati!