objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 26. marec 2010 ob 06:56

Isajlovič končal tragikomedijo, toda ostaja zaupnik ministra Križaniča
Isajlovičev odhod in Pahorjev spor z ministrom Križaničem še bolj zaostril odnose med glavnimi frakcijami v poslanski skupini in vodstvu SD, Isajlovič pa naj bi še naprej neuradno delal za Križaniča
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Drago Isajlovič, medijsko razvpiti pogodbeni svetovalec in dolgoletni prijatelj ministra za finance Francija Križaniča, je včeraj popoldne vendarle odstopil z mesta svetovalca in tako "na pameten način" zaključil zadevo, ki jo je pred novinarji imenoval "tragikomedija."  Da bo Isajlovič zanesljivo odstopil, smo napovedali takoj po rednem torkovem kolegiju vodstva Socialnih demokratov, kjer je predsednik vlade Borut Pahor – po navedbah naših virov – glasno obračunal z Bojanom Kontičem, šefom poslanske skupine SD, Milošem Pavlico, državnim sekretarjem v Pahorjevem kabinetu, in Urošem Jauševcem, generalnim sekretarjem SD, torej tistimi, ki naj bi Isajloviča zagovarjali in sodijo v tako imenovano "tokratno Križaničevo linijo." Pahor naj bi med kolegijem Denisu Sarkiču, komunikatorju SD, dejal, naj skliče novinarje, da jim bo jasno in glasno povedal, kaj se dogaja v njegovi stranki; do tega sicer ni prišlo, je pa Pahor v sredo zvečer, pred četrtkovim odhodom v Bruselj, novinarjem "povedal svoje" o Isajloviču in Križaniču, o čemer smo podrobno že poročali.

Križanič in Isajlovič sta se po naših informacijah pogovorila v sredo zvečer, ko se je Križanič vrnil iz Cancuna v Mehiki, Isajlovič pa naj bi svojo mizo in pisarno na ministrstvu za finance začel pospravljati že v sredo popoldne, še pred njunim srečanjem. Ko je Križanič pred četrtkovo sejo vlade nonšalantno izjavil, da bo Isajloviča zadržal v kabinetu, naj bi Križaniča po telefonu iz Bruslja poklical še Pahor. Kakorkoli, Križanič si je s to izjavo pred javnostjo rešil obraz, češ, jaz sem do konca ščitil svojega prijatelja Isajloviča, ta pa predsedniku Pahorju definitivno ni ostal dolžan.
"Žalostna je država, ki ima predsednika vlade, ki se pusti izsiljevati enemu nepomembnemu uradniku. Vprašanje je torej, kaj si sploh misliti o takem predsedniku. Jaz ne želim nič slabega pripevati v tej državi … Enega samega je naj pove (mislil je direktorje, ki naj bi se pritoževali Pahorju nad Isajlovičevim načinom dela; op.p.), pa bom vse, kar sem rekel preklical in še javno se bom opravičil," je Isajlovič govoril novinarjem, potem ko je obelodanil, da nepreklicno zapušča ministrstvo za finance. "Dost mi je. Dost mi je tako. Najbolj na kratko in enostavno," je včeraj popoldne zatrdi Drago Isajlovič.
Isajlovičev odhod in Pahorjev - pravzaprav bizarni - spor z ministrom Križaničem, ki je eskaliral do neverjetnih razsežnosti, naj bi še bolj zaostril odnose med glavnimi tremi frakcijami v poslanski skupini in vodstvu Socialnih demokratov, trdijo naši viri. Po drugi strani pa so poznavalci razmer v SD prepričani, da bo Isajlovič neuradno še naprej delal za Križaniča. "Počel naj bi podobne stvari kot doslej, čeprav formalno ne bo imel pogodbe z ministrstvom in ne bo sedel na sestankih. Se bo pa na kavi ali pivu dobival z direktorji in lobiral, morda celo bolj sproščeno kot prej, poslovna skupnost, ki jo omenja Pahor, namreč zelo dobro ve, da Isajlovič ostaja Križaničev zaupnik številka 1," pravijo naši viri, ki so tudi prepričani, da se "Isajlovičev poslovni in politični vpliv zaradi odhoda iz ministrstva za finance ne bo bistveno zmanjšal."

Je pa Drago Isajlovič v boju z Borutom Pahorjem in kontekstu najnovejših razmer na slovenski politični sceni že dosegel nekaj – doslej – nepredstavljivega. Čeprav gre za nekdanjega pripadnika državne varnosti, ga tokrat odkrito branita in zagovarjata celo tednik Mladina in kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak. Nekateri mediji pa medtem nepoznavalsko tolmačijo zgodovinsko fotografijo aretacije Janeza Janše (31. maja 1988 jo je s strehe Mikro Ade filigransko posnel tedanji fotograf Mladine Tone Stojko), kjer brkatega pripadnika državne varnosti Mirana Frumna gladko zamenjujejo z (brkatim) Dragom Isajlovičem; ta je namreč aretacijo Janeza Janše in preostalih članov četverice JBTZ "koordiniral iz ozadja." Na zgodovinski fotografiji Toneta Stojka je poleg Frumna, zdaj podjetnika na področju hotelirstva, tudi bivši kriminalist Zvonko Hrastar, mož državne tožilke Branke Zobec Hrastar, ki "pomaga rušiti" generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Isajlović Francija Križaniča Borut Pahor Bojanom Kontičem Milošem Pavlico Urošem Jauševcem Denisu Sarkiču Vlado Miheljak Janeza Janše Tone Stojko Mirana Frumna Zvonko Hrastar Branke Zobec Hrastar Barbaro Brezigar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Isajlovič končal tragikomedijo, toda ostaja zaupnik ministra Križaniča