objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 19. marec 2010 ob 07:58

Drama v smučariji: Valant pred skupščino izumil slamnatega kandidata
Bankir Jazbec, eden od kandidatov za predsednika smučarske zveze, le slamnati človek Staneta Valanta
2010 Pozareport

Odpri galerijoV senci medijskih debat okoli denarja za najboljšo slovensko smučarko Tino Maze in skokov v Planici se v zakulisju slovenske smučarije dogaja strašna lobistična vojna za kadrovsko prevlado nad Smučarsko zvezo Slovenije in povezanih poslov. Skupščina bo, kot je znano, 31. marca, za predsednika zveze pa kandidirajo dosedanji dolgoletni predsednik Smučarske zveze Slovenije Stane Valant, član uprave Nove ljubljanske banke Marko Jazbec in lastnik Dinersa cluba v Sloveniji in Italiji Tomaž F. Lovše.
Tako je videti nazven, dejansko pa gre samo dva kandidata: Valant proti Lovšetu, saj nam je več različnih virov potrdilo, da je Marko Jamnik zgolj slamnati kandidat Staneta Valanta in njegove ekipe, če bi se na skupščini pokazalo, da Valant nima pravih možnosti za ponovno izvolitev. Po naših informacijah sta Valant in Jazbec dogovorjena, da Valant na koncu presodi, ali bi lahko bil izvoljen sam (načrt A), ali pač ne; po načrtu B naj bi Valant tik pred skupščino ali celo na sami skupščini odstopil od kandidature in podprl Marka Jazbeca.
Mimogrede, Nova Ljubljanska banka je že nekaj let največji sponzor slovenskih smučarjev, pogodba pa je težka okoli 200 tisoč evrov letno. Toda če bi Marko Jazbec postal novi predsednik Smučarske zveze Slovenije, bi to pomenilo vladavino Valanta brez Valanta, trdijo naši viri. Za Valanta in posledično Jazbeca po smučarskih klubih (na skupščini imajo volilno pravico predstavniki klubov) medtem intenzivno lobirajo Tone Vogrinec, direktor smučarske zveze Jaro Kalan, poslovni direktor smučarskih reprezentanc Matjaž Šarabon, pa tudi Anton Ribnikar, dolgoletni predsednik tako imenovanega alpskega odbora pri smučarski zvezi, znan kot nekdanji državni tožilec, visok uslužbenec NLB in član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav.
Če pa na skupščini Smučarske zveze Slovenije zmaga Tomaž F. Lovše, se bodo od "slovenske smučarije" morali zanesljivo posloviti vsi našteti, Vogrinec, Kalan, Šarabon in Ribnikar, trdijo naši viri. Za Lovšetom stoji nekdanji smučarski prvak Jure Košir, ki nam je potrdil, da je vložil kandidaturo za predsednika alpskega odbora, čeprav se govori, da Koširja zanimata tudi funkciji direktorja zveze ali poslovnega direktorja reprezentanc. Košir, ki je trenutno v Kanadi, severno do Whistlerja, na promociji nekega podjetja za "hell ski", naj bi v igro za novega predsednika zveze pripeljal Lovšeta, sicer rezidenta v Monte Carlu. Lovše je tudi že obljubil, da bo Smučarski zvezi Slovenije vsako leto osebno priskrbel 400 tisoč evrov. To je, denimo, enkrat več od velike Nove Ljubljanske banke. Medtem ko Valanta podpira vplivni večni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocjančič, je Lovše znan po povezavah s predsednikom republike Danilom Türkom in ministrom za finance Francijem Križaničem, bil pa je tudi med povabljenimi gosti zadnjem na rojstnem dnevu šefinje kabineta predsednika vlade Simone Dimic. Valanta pa v javnosti in medijih tepe precej slab imidž, povezan z njegovimi najbolj razvpitimi tajkunskimi posli (NFD Holding, Istrabenz, Mura …), precej spornim najemom poslovne stavbe na Podutiški 146 v Ljubljani, kjer domuje Smučarska zveza Slovenije in mučno najnovejšo afero z denarjem za Tino Maze, čeprav Valant (recimo temu cinično) zagotavlja, da je "njen uspeh na olimpijskih igrah v Kanadi tudi njegov uspeh." Za nameček Stane Valant zadnje čase novinarjem noče dajati izjav, vendar pri tem pozablja, da sploh ne gre za njegove skrivnostne zasebne tajkunske posle, ampak transparentno vodenje in delovanje Smučarske zveze Slovenije. Košir pa nam je zanikal namige, da naj bi on in Lovše stala za najnovejšimi "medijskimi napadi" na Valanta in poslovanje smučarske zveze, saj trdi, da se "ne grejo umazano kampanjo," res pa je, pravi Košir, "da zadeve enkrat morajo priti na dan, naj se razčistijo in uredijo." Kar zadeva skupščino je Košir prepričan, da se bosta na koncu spopadla samo dva kandidata, Jazbec in Lovše.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tino Maze Stane Valant marko jazbec Tomaž F. Lovše Tone Vogrinec Jaro Kalan Matjaž Šarabon Jure Košir Janez Kocjančič Danilom Türkom Francijem Križaničem Simone Dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama v smučariji: Valant pred skupščino izumil slamnatega kandidata