objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 18. marec 2010 ob 07:00

Zalar padel na realna tla, policist Goršek na robu živčnega zloma
Pred sestankom Pahorja z ministrom Zalarjem in Barbaro Brezigar se zdi, da hitre zamenjave šefinje tožilstva ne bo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Dan po naši objavi obdukcijskega poročila in patohistoloških raziskav Nacionalnega veterinarskega inštituta in ljubljanskega Inštituta za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo, je generalni direktor policije Janko Goršek pred novinarje stopil v dramatičnem in vehementnem tonu: "Da ne bo pomote: odgovorni smo javnosti in veste, da je pod mojim vodstvom policija bolj odprta do medijev in javnosti. Še veliko se moramo naučiti, to priznavam. Vendar pa to ne pomeni, da bo policija kot institucija ali njeno vodstvo brez besed nastavljalo hrbet vsaki neresnični, zlonamerni in z vidika ugotavljanja resnice popačeni novici, ki jo poda nek spletni portal. Enako velja za vse bolj pogosto prakso, ko se javno - v interesu politike ali zasebnih interesov - relativizirajo uspešno zaključeni predkazenski postopki v zahtevnih oblikah gospodarskega kriminala in korupcije; ko ljudje, ki niso videli kazenskega spisa na pamet, z neznosno lahkostjo bivanja na laž postavljajo odločitve tako policije, tožilstva kot sodišča; vse še preden se odprejo vrata sodnih dvoran." Tako Goršek, ki po izjavi na vprašanja novinarjev ni hotel odgovarjati. Ja, res je, še veliko se morajo naučiti.

Toda Goršek & Co. so - vsaj kar zadeva afero Baričevič – krivi čisto sami. Njihova "temeljita preiskava" jih je postavila navzkriž z vsemi: sodiščem, tožilstvom, mediji in državljani. Nenazadnje je Goršek prejšnji petek sam prostodušno priznal, da njihovemu poročilo o koncu preiskave ljudje ne bodo verjeli. Očitati zlonamernost tistim medijem, denimo portalu, ki ga pravkar berete, ker smo 5. februarja objavili zgolj to, kar so policisti našli na kraju smrti zdravnika Saše Baričeviča na Oražnovi 11, pred dvema dnevoma pa golo patološko poročilo, torej dejstva in spet dejstva, je z vidika funkcije generalnega direktorja policije vsaj nenavadno, če ne celo skrajno neokusno Taisti Janko Goršek je namreč cel prejšnji teden nastopal v odmevnih televizijskih postajah ter naokoli delil lekcije preiskovalnim sodnikom, tožilcem, politikom in medijem, njegovo famozno moralno presojanje kroženja fotografije mrtvega Baričeviča po svetovnem spletu pa je že od vsega začetka deplasirano. Če bi prvi policist Goršek pol toliko verbalnega truda, kot ga je porabil za ocenjevanje moralnosti fotografije, namenil bolj doslednemu pojasnjevanje policijske preiskave afere Baričevič, včeraj popoldne skoraj zagotovo ne bi deloval tako, kot da je na robu živčnega zloma.
Po drugi strani pa je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo vodstvo policije pritegnilo tistim politikom in njihovim medijskim lakajem (denimo Janezu Markešu, nekdanjemu odgovornemu uredniku Dela, ki z našim portalom že štiri tedne zapored politikantsko obračunava v Delovi Sobotni prilogi), ki znotraj konteksta afere Baričevič posamezne novinarje in medije histerično primerjajo celo s podganami; predsednik vlade Borut Pahor je Gregorja Golobiča, predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, v intevjuju za tednik Reporter zaradi tega - hvala bogu - javno že opomnil. Goršek pa bo verjetno moral tudi pojasniti, kaj je mislil z naslednjim stavkom "... to ne pomeni, da bo policija kot institucija ali njeno vodstvo brez besed nastavljalo hrbet vsaki neresnični, zlonamerni in z vidika ugotavljanja resnice popačeni novici, ki jo poda nek spletni portal …" iz ust generalnega direktorja policije, ki je kot visok državni uradnik odgovoren predvsem javnosti, namreč tole zveni celo kot represivna grožnja.
Sicer pa se lahko strinjamo s tistimi opazovalci, ki so prepričani, da je prvi policist Goršek tukaj pravzaprav mala riba. V igri so namreč veliko večji vložki, kjer je aktualni generalni direktor policije zgolj "potrošni material."
Torek je bil namreč bolj slab za Gorškovo šefico, ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal, kar velja tudi za Golobiča. Kljub siloviti kampanji izbranih medijev se je že pred rednim torkovim kolegijem predsednikov in predsednice koalicijskih strank izkazalo, da generalna državna tožilka Barbara Brezigar na četrtkovi seji vlade (še) ne bo zamenjana. Borut Pahor je dokaj hitro potegnil potezo v taktičnem slogu pokojnega Janeza Drnovška. Obljubljeni pogovor z Brezigarjevo in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem je namreč sklical šele v petek in tako enostavno preskočil današnjo sejo vlade, na kateri naj bi – po štabnem načrtu LDS in Zares – minister Zalar tudi uradno predlagal predlagal zamenjavo Brezigarjeve. Kresalova in Golobič sta medijski pritisk na Pahorja poskušala razširiti še na državni zbor, ko sta predlagala, naj se kolegija tokrat udeležijo tudi šefi poslanskih skupin vladnih strank. Tukaj pa sta se politično krepko uštela. Slabo sta namreč preračunala razmerje sil in razpoloženje v poslanski skupini Socialnih demokratov; ta se, to bi Kresalova in Golobič že lahko vedela, v ključnih trenutkih vselej postavi na stran Pahorja, čeprav bi ga nekateri poslanci in poslanke včasih najraje utopili v lončku vode.
V kriznih situacijah se očitno pozna, da zasebni par Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica, ki po naših informacijah de facto vodita stranko LDS, ne premoreta dovolj politične kilometrine; to pa vodi v slabe ocene stanja, nič boljšo prognozo in še slabše reakcije. Zato se Kresalova (navajena, da pred novinarji na pamet zdrdra nekaj nadudlanih stavkov, ki jih pol ure prej na plonk listič napišejo njeni svetovalci, nepričakovana novinarska vprašanja pa ji na obraz prinesejo rdečico, nasmeh izgine, z rokami pa začne živčno kriliti) vedno pogosteje zateka k hecnemu molku in pobegom pred novinarji. Tako je bilo v torek, pred in po Pahorjevem kolegiju, tako je bilo tudi včeraj v državnem zboru, ko ministrica ni hotela odgovarjati na vprašanja novinarjev, povezanih z afero Baričevič in Barbaro Brezigar, češ, vse "moje misli so danes pri izbrisanih." Ko sta Kresalova in Senica analizirala stanje znotraj poslanske skupine SD, sta mogoče preveč nasedla ocenam poslanke Melite Župevc, ki naj bi jo Kresalova nagovarjala za prestop v LDS. To nam je potrdilo več različnih virov iz vrst Socialnih demokratov, ki trdijo, da naj bi se Kresalova, Senica, Župevčeva in Tone Rop zadnje čase zasebno intenzivno družili. Župevčeva je tudi najboljša prijateljca poslanke Darje Lavtižar Bebler, nekdanje članice LDS, ki naj bi bila med najbolj glasnimi v poslanski skupini SD, vsaj kar zadeva zamenjavo Brezigarjeve. Sicer pa je stanje v največji vladni poslanski skupini menda naslednje: večina poslancev bi podprla zamenjavo Brezigarjeve (to naj bi zahtevala tudi volilna baza Socialnih demokratov), vendar ne pod diktatom LDS in Zares. Ravno obratno, zaradi agresivnega pritiska LDS in Zares so v torek dopoldne v poslanski skupini tudi prvič omenili možnost predčasnih volitev; resda naj bi to eksplicitno omenil samo en poslanec, šlo naj bi za župana Radeč Matjaža Hana, ostali pa naj bi se strinjali. Češ, pa da vidimo, ali si LDS in Zares upajo na volitve, ja kaj pa bodo dobili. Pahor je torej imel zelo luč; če Golobič in Kresalova grozita z odhodom iz koalicije, pa naj bo … gremo pač na predčasne volitve. Kako bi se na predčasnih volitvah odrezala LDS in Zares, upoštevajoč zadnje ankete javnega mnenja, plus krivdo, ki bi jo morali stranki prenesti za očitke zdraharstva in porabo denarja, ki ga bi zahtevale ne ravno poceni volitve, si lahko samo mislimo. Obe stranki bi se po vsem tem z veliko težavo sploh prebile čez parlamentarni prag.
Nekateri poslanci SD naj bi včeraj dopoldne prejeli tudi SMS-sporočila posameznih poslancev Janševe SDS, ki zagotavljajo, da bi največja opozicijska stranka podprla tehnično vlado Boruta Pahorja, če LDS in Zares zapustita vlado. To možnost naj bi poslanci SD zavrnili. Hkrati naj bi poslanci SD dali jasno vedeti, da LDS poleg notranjih zadev in pravosodja ne more pograbiti še tožilstva. Naj "ne prihajajo s kadrovskimi predlogi a'la Hinko Jenull (neuradni Zalarjev kandidat za novega generalnega državnega tožilca; op.p.) in podobno," jezno pravijo nekateri poslanci SD.
To je bilo izhodišče za Pahorjev vladni kolegij. Trajal je dve uri; Zalar je ponovil svoje, Golobič tudi, vendar oba bistveno bolj umirjeno kot prejšnji teden na seji vlade (kaj se je dogajalo na seji vlade, smo že poročali). Pri Zalarju je tudi izpuhtela njegova odmevna medijska napoved, da bo odstopil, če Brezigarjeva ostane generalna državna tožilka. Zdaj o tem ne govori več, na vprašanja novinarjev, ki so ga včeraj na to seveda takoj spomnili, pa se je verbalno izmikal. Kresalova na kolegiju ni veliko govorila, Pahorja je samo vprašala, kaj se bo zgodilo po petkovem sestanku. Bomo videli takrat, naj bi odgovoril Pahor. Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, veterinar po poklicu, je ocenjeval ustavnost in zakonitost dela generalne državne tožilke, poslanec Zaresa Franci Kek, ki je na kolegij prišel namesto radikalne šefinje poslanske skupine Cvete Zalokar Oražem, pa je bil ves čas tiho. Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki menda uživa stanje brez ministrskih obveznosti (za slovenski Playboy je dejal, "fino sem, super … danes sem šel tja, imam koalicijo … jutri grem boardat … tenis bom igral … kakšnemu bi se svet podrl, meni se ni …"), je Zalarju dal vedeti, da pravih dokazov o neustavnem in nezakonitem delovanju Brezigarjeve ni, zato je Zalarju predlagal, naj zamenjavo Brezigarjeve opremi z argumentom, da pač ne moreta delati skupaj.
Kolegij, ki je kljub vehementnim napovedim minil zelo mirno, sta Kresalova in Golobič zapustila tako, da sta se novinarjem izognila, z najbolj dolgim nosom pa naj bi odšel Sajovic, kot so ugotovili novinarji brezplačnika Žurnal24.
Vse kaže, da ima največ težav pred težko pričakovanim petkovim sestankom minister za pravosodje Aleš Zalar. Pismo devetih tožilcev predsedniku vlade, ki so podprli Brezigarjevo, in dosledno pismo ljubljanske okrožne državne tožilke Tamare Gregorčič, namenjeno ministru Zalarju, povezano z (ne)obveščanjem dežurne tožilke med policijsko preiskavo kraja smrti Saše Baričeviča, naj bi Pahorja prepričalo, da bo pravne argumente za zamenjavo generalne državne tožilke težko braniti, je pa Pahor menda proti temu, da bi tožilko zamenjali kar tako, saj bi vse skupaj izgledalo kot politično obračun, Brezigarjevo pa bi hkrati povzdignili v politično žrtev in jih dali super popotnico za morebitne županske volitve v Ljubljani (kjer Brezigarjevo omenjajo kot prokandidatko Zoranu Jankoviću) ali dve leti kasneje v tekmi za predsednika oziroma predsednico države. Potem ko je Pahor na petkov sestanek povabil tudi državno tožilko Brankoo Zobec Hrastar, ki naj bi mesto vodja specializiranega oddelka pri tožilstvu zapustila zaradi Brezigarjeve, se je Zobec Hrastarjeva vidno potegnila nazaj; izjav za medije ne daje, insajderji pa menijo, da bo na petkovem pogovoru s Pahorjem delovala razmeroma nevtralno. Po mnenju analitikov je Pahor s preložitvijo sestanka na petek Brezigarjevi podaril tudi možnost javne argumentacije in medijskih nastopov, kar naj bi Brezigarjeva solidno izkoristila.

Minister Aleš Zalar pa ne. Pretirano grobih izjav sicer ne daje več, njegova pripomba na devet podpisov tožilcev, ki so eksplicitno podprli Brezigarjevo, češ, to nima nobene omembe vredno težo, je bila v smislu odnosov z javnostmi precejšnja napaka. Okoli Zalarja je sicer slišati različna mnenja. Medtem ko se eni čudijo in sprašujejo, odkod Zalarju toliko politične energije in odločnosti, drugi opozarjajo, da je Zalar večji politični igralec, kot se morda zdi na prvi pogled. In spomnijo na vlogo, ki naj bi jo imel Zalar pri zamenjavi Karla Erjavca z mesta ministra za okolje in prostor. Zalar je bil namreč tisti, ki je po telefonu poklical šefinjo Pahorjevega kabineta Simono Dimic in zlobiral Pahorjev sestanek s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom, ta pa je pripravil formalni okvir za Erjavčevo zamenjavo. Hkrati je slišati, da naj bi Zalar pripravljal novo zakonodajo o mediaciji in arbitraži, ki naj bi mediacijo in arbitražo, kar doslej počnejo predvsem sodišča, v bodoče prepuščala zasebnim podjetjem z državnimi koncesijami. To naj bi Zalar, ki je aprila leta 2008 ustanovil zasebno podjetje Arbiter d.o.o., po govoricah sodeč, pripravljal tudi zato, ker naj bi v mediaciji in arbitraži - ko ne bo več minister - videl svojo veliko poslovno priložnost.
Po torkovem kolegiju naj bi Zalar padel na realna tla, saj hitre zamenjave tožilke Barbare Brezigar po vsem sodeč ni na vidiku, čeprav je večina vladnih politikov prepričana, da je "nekaj treba storiti." Še najboljšo rešitev zato po novem ponuja prav minister Zalar. Gre za spremembo zakonodaje, po kateri generalnega državnega tožilca ne bi več imenovala vlada ali parlament, torej neposredno politika, ampak bi o tem odločal državnotožilski svet. To je, kot kaže, zelo solidna rešitev, pravzaprav izhod za vse, saj bi po tem scenariju Brezigarjeva ostala na funkciji vsaj do spremembe tožilske zakonodaje, ministru za pravosodje Zalarju, ki bi to zakonodajo seveda pripravljal, pa tudi ne bi bilo treba trmasto oditi ... Čeprav je generalni sekretar stranke Zares Bogdan Biščak včeraj zvečer v oddaji Vroči stol na Info TV ministru Zalarju že "zagrozil", da bo moral Zalar pojasniti, kaj je zdaj z njegovimi strokovnimi ocenami, da Brezigarjeva dela protiustavno in nezakonito.
Tik pred jutrišnjim sestankom je zaokrožila še priložnostna anonimka o tožilki Branki Zobec Hrastar, ki menda ne hodi več službo in naj bi zaprosila za posebno policijsko varovanje. Kar pa očitno ni res; Hrastarjeva hodi v službo na vrhovno državno tožilstvo, policije pa za varovanje ni zaprosila. Bila je tudi na sestanku Eurojusta v Haagu, kjer so bili tudi preiskovalci afere Patria iz Finske in Avstrije. Zanimivo, da je bila takrat v Haagu še Brezigarjeva, vendar na nekem čisto drugem sestanku ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Goršek Saše Baričeviča Janezu Markešu Borut Pahor Katarino Kresal Barbara Brezigar Janeza Drnovška Alešem Zalarjem miro senica Melite Župevc Tone Rop Darje Lavtižar Bebler Matjaža Hana Janševe Hinko Jenull Borut Sajovic Franci Kek Cvete Zalokar Oražem karl erjavec Aleš Zalar Tamare Gregorčič Zoranu Jankoviću Brankoo Zobec Hrastar Simono Dimic Igorjem Šoltesom Bogdan Biščak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zalar padel na realna tla, policist Goršek na robu živčnega zloma