objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 16. marec 2010 ob 07:08

Jelinčičeva uslužbenka in Jankovićeva frendica tajno delala za policijo?!
Slovenski watergate: Lara Mikuž, mlada pravnica poslanske skupine SNS, naj bi bila tajna policijska sodelavka
2010 Pozareport

Odpri galerijo


Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da je odločitev o sobotnem ponovnem priprtju poslanca SNS Srečka Prijatelja padla po njunem intervjuju v petek zvečer na TV Slovenija, v osrednjem TV Dnevniku. Takrat naj bi na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru zavladala panika, saj naj bi postalo jasno, da je poslanec Prijatelj liderju stranke Jelinčiču pokazal sporno policijsko dokumentacijo, ki naj bi bremenila poslanca, Jelinčič pa se je na podlagi pregleda te dokumentacije odločil, da Srečka Prijatelja ne bo vrgel iz poslanske skupine, še manj iz stranke, ampak ga bo raje zaščitil.
Verzija poslanca Srečka Prijatelja je - na kratko opisano - približno takšna. Med poslancem in gradbenim podjetnikom Marjanom Mikužem, pravzaprav v njihovem skupnem podjetju Premik Invest d.o.o. (kjer je solastnica tudi poslančeva žena Aleksandra Prijatelj), naj bi nastalo klasično upniško-dolžniško razmerje, po katerem naj bi Mikuž zakoncema Prijatelj dolgoval 404 tisoč evrov. Šlo naj bi za posel pri gradnji nekega stanovanjsko-poslovnega objekta, vsega skupaj pa naj bi Mikuž družini Prijatelj dolžan 800 tisoč evrov. Prijatelj priznava, da so včasih padle tudi grobe besede, menda pa mu nikoli ni grozil (kar pravi tudi policija), res pa je, da naj bi ga žalil.
Ko je Srečko Prijatelj januarja letos zoper Mikuža na sodišče vložil tožbo (zraven je priložil tudi račune, iz katerih je razvidno, da mu Mikuž res dolguje denar), je slednji šel na policijo in Prijatelja prijavil, češ, ta in ta poslanec me izsiljuje. Policija je šla v akcijo; še posebej zato, ker so si obetali kapitalski ulov Jelinčičevega poslanca, trdijo naši viri iz poslanske skupine SNS. Policija naj bi bila tudi politično motivirana, saj naj bi šlo tudi razbijanje SNS, predvsem zato, ker stranki v zadnjih mesecih močno narašča rejting, so prepričani isti viri. Gradbeni podjetnik Marjan Mikuž naj bi postal registriran tajni policijski sodelavec, enak status, torej registrirane tajne policijske sodelavke, pa naj bi dobila tudi njegova hčerka Lara Mikuž, zaposlena kot pravnica v poslanski skupini SNS. Mikuževo hčerko je v državni zbor pripeljal nihče drug kot Srečko Prijatelj, kmalu po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008.
Mimogrede, zanimivo je tudi, da sta oba akterja policijske operacije, doslej vsaj enkrat spremenila priimek. Marjan Mikuž se je prej pisal Đukić, Srečko Prijatelj, ki prihaja iz Trbovelj, pa Medved.
Marjan Mikuž je pod patronatom policije po telefonu poklical Prijatelja in mu dejal, da ima zanj denar; Prijatelj zdaj trdi, da je Mikužu denar posodila policija. Fino, je menda dejal Prijatelj, prinesi ga v Novo Gorico, če že nočeš denarja nakazati na banko. Mikuž naj bi namreč želel denar Prijatelju na vsak način predati v gotovini. Toda Mikuž ni hotel v Novo Gorico, namesto tega je rekel Prijatelju, naj pride v Solkan. Tam mu je izročil kovček z denarjem, potem pa so Prijatelja prijeli policisti. Akcija je bila očitno tudi zelo dobro medijsko podprta, saj so se na mestu aretacije znašle kamere Pop TV in nekateri fotografi; novinarji in fotografi tednika Mladina, denimo, so že čez dva dni v tisk poslali večstransko reportažo o aretaciji in policijski akciji, z naslovnico vred?! Jelinčič in Prijatelj sta prepričana, da je izbrane medije o tem obvestila policija. Po navebah poslanca Prijatelja naj bi kriminalisti dobri dve uri prej vstopili tudi v njegovo hišo, vendar brez njegove vednosti. Vstop policistov naj bi zabeležile alarmne naprave, kaj so počeli v hiši, pa Prijatelj menda ne ve.
Pravi šok pa naj bi Srečko Prijatelj doživel potem, ko so mu policisti pred nos pomolili obremenjujočo dokumentacijo. Vmes naj bi bila tudi poročila, ki jih je pisala Lara Mikuž, nanašala pa naj bi se na to, kaj se je dogajalo v prostorih poslanske skupine SNS, kakšno je bilo vzdušje, kakšne so razmere, da je poslanec Prijatelj vzkipljiv in podobno. Po navedbah Zmaga Jelinčiča naj bi šlo za poročila, ki jih je Mikuževa pisala po naročilu policije, nimajo pa nobene zveze s kriminalistično preiskavo; šlo naj bi za tipična politična poročila, kot so jih včasih pisali sodelavci in špiclji Uprave državne varnosti (Udbe) ali vzhodnonemškega Stasija, trdi Jelinčič. To je grozljivo, to je "slovenski watergate", ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal izvaja prikrit državni udar, pravijo naši viri iz poslanske skupine SNS.
Si predstavljate, kaj bi se zgodilo, če bi bil notranji minister Dragutin Mate, policija bi – zaradi suma korupcije ali izsiljevanja - aretirala nekega poslanca LDS, denimo Toneta Anderliča, med njegovim zaslišanjem pa bi se izkazalo, da je neka tiha pravnica poslanske skupine LDS v bistvu registrirana tajna sodelavka policije. Časnik Dnevnik, Mladina in drugi mediji bi eksplodirali, izbruhnila bi strašna afera, minister Mate bi moral odstopiti ... pravijo naši sogovorniki iz Jelinčičeve poslanske skupine.

Toda kriminalke pa še ni konec. Lara Mikuž naj bi predprejšnjo soboto, torej štiri dni pred aretacijo Prijatelja, Jelinčiča in zdaj že bivšega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, sodelavcem sporočila, da odhaja na dopust na Bali, v resnici pa naj bi ostala v Ljubljani. Morda se je po nasvetu policije tik pred aretacijami umaknila na varno. Lara Mikuž je tudi prijateljica Damijana Jankovića, ki naj bi prav od nje izvedel, da bodo Jelinčiča aretirali. Najstarejši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktor Electe, družinskega podjetja Jankovićev, nam je to zanikal (da naj bi Damijan Janković o Jelinčičevi aretaciji res govoril v ljubljanskem lokalu Acapulco, vendar šele dve uri in pol potem, ko so Jelinčiča aretirali, smo že poročali; Damijan Janković namreč trdi, da je vest o Jelinčičevi aretaciji prebral na spletni strani časnika Finance); pravi, da se z Laro Mikuž res poznata, vendar se po njegovih besedah že nekaj časa nista videla. Srečko Prijatelj pa naj bi nekaterim kolegom poslancem še dejal, da sta Lara Mikuž in Damijan Janković tudi intimna.
Policija nam tega, ali je Lara Mikuž dejansko registrirana tajna policijska sodelavka, ni hotela niti potrditi niti zanikati. Na "vprašanja, ki se nanašajo na izvajanje prikritih preiskovalnih metod in ukrepov vam odgovorov ne moremo posredovati zaradi narave teh postopkov, varovanja kriminalistične taktike in metodike in varovanja tajnih podatkov, s katerimi so ti postopki označeni," nam je v soboto zvečer sporočil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za podrocje kriminalitete. Damijan Janković nam je dejal, da o tem, ali je Lara Mikuž tajna policijska sodelavka, ne ve nič.
Spor med Jelinčičem in Zoranom ter Damjanom Jankovićem je izbruhnil tudi zato, ker je Jelinčič na ministrico Kresalovo naslovil poslansko vprašanje, zakaj kriminalisti ne raziščejo ozadja dogovarjanj med zdaj že bivšim ministrom Pogačnikom in županom Jankovićem glede odobritve prostorskega načrta Ljubljane. Jelinčič pravi, da je župan dosegel, da bo nekaj tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč postalo zazidljivih, zakupnik dela teh zemljišč pa je Jankovićeva Electa, zato bi lahko šlo za "koruptivne okoliščine." Jelinčič je še dodal, da lahko le upamo, da ministrice Kresalove pri tej preiskavi ne bo ovirala Jankovićeva podpora LDS oziroma levemu trojčku pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Zoran Janković pa je Jelinčiču odgovoril, da so njegova vprašanja trapasta, on sam pa je "tele ali bedak."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti Srečka Prijatelja Marjanom Mikužem Aleksandra Prijatelj Lara Mikuž Đukić medved Katarina Kresal Dragutin Mate Toneta Anderliča Milana Pogačnika Damijana Jankovića Zorana Jankovića Drago Menegalija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

Četrtek, 19. marec 2015 ob 08:29


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jelinčičeva uslužbenka in Jankovićeva frendica tajno delala za policijo?!