objavi na
pozareport.si

forum

Nedelja, 14. marec 2010 ob 08:40

Policija afero Baričevič potisnila v hudo enigmo: spet nič ne vemo!
Generalni direktor policije Goršek že 11. februarja govoril o sumu zlorabe mučenja živali, vodja ljubljanskih kriminalistov Japelj pa zdaj pravi, je šlo le za neke indice
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Kriminalistično preiskavo zloglasne afere Baričevič je vodstvo slovenske policije končalo dobesedno salomonsko: po petih tednih "temeljitih" preiskav, kot pravijo sami, suma spolne zlorabe bulmastifov Atlasa, Joy in Atosa "ne morejo niti potrditi niti ovreči, zato je za policijo ta zgodba končana." Če pa bo državno tožilstvo, ki ima zdaj v rokah vsa poročila, zahtevalo še dodatno preiskavo, bo policija to seveda tudi naredila.
Tako so na petkovi tiskovni konferenci povedali generalni direktor policije Janko Goršek, vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj in pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Marjan Fank. Mimogrede, na tiskovni konferenci ni bilo vodje slovenskih kriminalistov Aleksandra Jevška, ki naj bi bil na krajši rehabilitaciji (ampak nič resnega), kot je v neki ožji družbi kasneje povedal Goršek. Marjan Fank, ki je do nedavnega prihoda v Ljubljano vodil mariborske kriminaliste, pa naj bi veljal za novo zvezdo slovenske policije, trdijo naši viri.
Toda množice novinarjev, ki se je zbrala v prostorih policije na Mostah, pojasnila, odgovori in komentarji Gorška, Japlja in Fanka definitivno niso zadovoljili; Japelj je vmes celo na glas pojamral, da nekatere zadeve zdaj pojasnjuje že petič. Kljub temu je treba jasno in glasno zapisati, da se je policija – pri pojasnjevanju preiskave afere Baričevič - resno zapletla v določena protislovja, ki objektivno burijo domišljijo, spodbujajo raznorazne teorije zarote, vsekakor pa sejejo upravičen dvom v korektnost, profesionalnost in nepolitičnost policije, vsaj kar zadeva to preiskavo.
Japelj je med drugim povedal, da je "iz prvega poročila o raztelešenju psov, ki so jih od Nacionalnega veterinarskega inštituta dobili 11. februarja, razvidno, da so imeli psi poleg strelnih tudi druge poškodbe. Zato smo jim poslali dva dopisa z vprašanji, ali so te poškodbe lahko nastale s predmetom, najdenim na kraju dogodka (spomnimo, gre za umetni penis, dildo, dolg okoli 40 centimetrov, ki so ga policisti našli ob mrtvem zdravniku Saši Baričeviču; op.p.). Iz dodatnega mnenja NVI je razvidno, da ugotovljenih sprememb ne morejo nedvoumno in zanesljivo povezati z morebitno spolno zlorabo psov z uporabo predmeta, najdenega na kraju dogodka. Prav tako tega ne morejo izključiti. Navedli so šest možnih vzrokov, zaradi katerih bi lahko poškodbe nastale, nikjer pa ni govora o kakih hudih mehanskih poškodbah. Govori se o odstopanjih, ki so lahko posledica vnetja, odpovedi cirkulacije zaradi pogina, uporabe sredstev za omamljanje, evtanazije, posledice šoka zaradi streljanja …"
Za rahlo osvežitev spomina: predstojnica NVI Jelka Zabavnik Piano je 15. februarja dejala, da bodo na podlagi znanih patoanatomskih in patohistoloških rezultatov ter policijskega zapisnika o dejstvih, ugotovljenih na kraju samem, lahko potrdili ali ovrgli sum spolne zlorabe psov.
Vodstvo policije zagotavlja, da je preiskava potrdila, da zdravnika Saše Baričeviča niso ubili, kot je javno posumila pokojnikova sestra Dea Baričevič, v garaži pa ni tudi ni bilo tretje osebe. Po navedbah policije so Baričeviča našli na vrtu pred garažo in ga prenesli v garažo, kjer je umrl zaradi izkrvavitve. Med novinarji, ki so premljali afero, sicer prevladuje mnenje, da je Baričevič živali mučil (spolno zlorabljal) v garaži, ko so ga psi napadli, pa jim je pobegnil na vrt. Toksikološke preiskave, ki so jih opravili na Inštitutu za sodno medicino, so po navedbah policije ovrgle sum, da so bili psi omamljeni. Pri bulmastifu Atosu, ki so ga ustrelili policisti, ker jih je napadel, niso odkrili substanc, pri Atlasu in Joy, ki so ju uspavali in kasneje usmrtili veterinarji, pa so odkrili le sledi oporabljenega sredstva za uspavanje.
Janko Goršek je še povedal, da o nekaterih podrobnostih preiskave ne morejo javno govoriti, ker naj bi varovali pieteto pokojnika in svojcev, je pa vse zajeto v poročilu, ki je na državnem tolžilstvu. Tako ni bilo mogoče izvedeti, kaj je s kondomom ali kondomi, ki naj bi jih našli na umetnem penisu, kaj so pokazale preiskave človeških dlak, ki naj bi jih prav tako našli na umetnem penisu, kaj je s krvavimi obliži in tako dalje … Po nekaterih informacijah bi lahko policija na podlagi vseh teh preiskav kljub vsemu zelo jasno ugotovila, ali je šlo za spolno zlorabo psov, vendar je morebitni osumljenec mučenja živali tako ali tako mrtev, zato kazenskega pregona enostavno ni. Patologi NVI in Inštituta za sodno medicino o teh izsledkih javno ne smejo govoriti, medtem ko na tiskovno konferenco vodstva policije niso bili povabljeni.
Največ zmede pa je še vedno okoli tega, kako je policija s kraja tragedije (ali zločina) obveščala preiskovalnega sodnika in dežurno državno tožilko. Medtem ko policija trdi, da je preiskovalni sodnik jasno povedal, da ogled prepušča policiji, na okrožnem sodišču v Ljubljani pravijo, da bi preiskovalni sodnik prišel tja, če bi ga policisti obvestili o sumu zlorabe psov. Podobno trdi šefinja ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Tamara Gregorčič, ki je sicer potrdila navedbe policije, da je bila dežurna tožilka o dogodku obveščena s strani preiskovalnega sodnika, "ni pa bila obveščena o morebitnih sumih zlorabe psov, ki naj bi bili ugotovljeni že na kraju dejanja, ter o dejstvu, da so bili najdeni in zaseženi tudi določeni predmeti, povezani s tem dogodkom." Zato naj bi bilo dežurni okrožni državni tožilki tožilki onemogočeno, da vsebinsko odloči o morebitni udeležbi na ogledu.
Tukaj pa se policija hudo zaplete v lastne izjave. Na prvi tiskovni konferenci policije po Baričevičevi smrti, 11. februarja, je namreč Goršek povedal, da je "med ogledom dogodka veterinarski inšpektor ugotovil, da so na psih najdene sledi, ki bi lahko bile v vzročni zvezi s predmeti, najdenimi na kraju dogodka. To pa so razlogi za sum, da bi lahko bilo strojeno kaznivo dejanje mučenja živali. Kriminalisti so posebej opozorili tudi patologa, naj bo pri raztelešenju pozoren na sum mučenja živali." Na isti tiskovni konferenci je enako govoril tudi Jevšek: "Že na kraju samem je kriminalist opozoril veterinarskega inšpektorja, da so na trupih psov sledi, na katere je potrebno biti zelo pozoren in ki kažejo na sum, da bi psi lahko bili zlorabljeni." Toda Branko Japelj je včeraj zadevo dodobra obrnil na glavo. Češ, res je, da so policisti v garaži, kamor so z dvorišča prenesli Sašo Baričeviča, zaznali določene predmete. "To je bil razlog za neke indice, da bi lahko bilo kaj narobe. Če bi takrat te predmete lahko povezali s poškodbami psov, bi preiskovalnega sodnika o tem obvestili. A to so bili le indici, razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe psov, takrat še ni bilo. O tem smo lahko govorili šele 11. februarja, ko smo dobili prvo poročilo NVI." Ker indici še ne veljajo za utemeljene sume (tako pojasnjuje Branko Japelj), o tem niso obvestili preiskovalnega sodnika. Gre torej za dve različice, Gorškovo in Jevškovo (11. februar) ter Japljevo (včerajšnja tiskovna konferenca), zato se bodo morali vodilni na policiji čisto resno zamisliti in odločiti, katera je prava.
Spomnimo, generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v nedavnem pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju sporočila, da bi moralo ministra za pravosodje Aleša Zalarja skrbeti, kako policija obvešča preiskovalne sodnike in tožilce.

				Goršek pravi, da tovrstna policijska sporočila, ki jih dobiva ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, niso zaupne narave, ne more pa komentirati tega, komu in kako jih ministrica sporoča naprej.			Goršek pravi, da tovrstna policijska sporočila, ki jih dobiva ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, niso zaupne narave, ne more pa komentirati tega, komu in kako jih ministrica sporoča naprej.


Janko Goršek je tudi večkrat poudaril, da ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal ni vplivala na preiskavo, če bi šlo za zaroto, pa bi "moralo biti vključenih vsaj petdeset ljudi," kar je po Gorškovih besedah nemogoče. Na naše vprašanje, ali so tovrstna sporočila (informacije), ki jih policija pošilja notranji ministrici in državnemu sekratarju za notranje zadeve Goranu Klemenčiču zaupne narave (kot je znano, je policija o smrti Baričeviča ministrico obvestila pred preiskovalnim sodnikom in dežurno tožilko), in če so, kako komentira dejstvo, da je sporočilo policije o smrti zdravnika Baričeviča Kresalova takoj prenesla odvetniku in svojemu spremljevalcu Miru Senici, torej nepooblaščeni civilni osebi, je Goršek dejal, da tu ne gre za zaupna sporočila; tega, komu in kaj ministrica naprej sporoča, kar ji pove policija, pa ne more komentirati. Zanimivo; povedano drugače, po tej logiki je Miro Senica - preko ministrice Kresalove - lahko vedno zelo hitro obveščen tudi o aretacijah tipa Jelinčič & Pogačnik & Prijatelj ... Vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj pa je zavrnil govorice, da naj bi policija dopustila izginotje posnetkov dogajanj bližini Oražnove ulice 11, ki naj bi jih imelo podjetje Javna razsvetljava Ljubljana. Japelj trdi, da v bližini kraja dogodka ni bilo nobenih kamer oziroma posnetkov.
Janko Goršek in Branko Japelj sta potrdila, da policija vodi tudi prekazenski postopek suma kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki naj bi se zgodil v spornem postopku vračanja psov pokojnemu Baričeviču. O tem, koga naj bi že ali morda še bodo zališali kriminalisti, vodstvo policije včeraj ni želelo povedati. Nesporno pa gre za velik krog zelo znanih in vplivnih Slovencev, predvsem okoli LDS in Slovenske ljudske stranke. Kar se tiče famozne fotografije mrtvega Baričeviča, posnete na kraju dogodka, ki je prišla v javnost preko mobilnih telefonov in spleta, to preiskuje posebna skupina preiskovalcev, ki sodijo pod generalno državno tožilstvo; ti namreč preiskujejo sume kaznivih dejanj, ki jih storijo osebe s policijskimi pooblastili.
Generalni direktor policije Janko Goršek je na tiskovni konferenci tudi nekako priznal (na naše novinarsko vprašanje), da javnost rezultatom policijske preiskave afere Baričevič na žalost ne bo verjela.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Afera Baričevič Janko Goršek Branko Japelj Marjan Fank aleksander jevšek Jelka Zabavnik Piano Dea Baričevič Tamara Gregorčič Barbara Brezigar Borut Pahor Aleš Zalar Katarina Kresal goran klemenčič miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Policija afero Baričevič potisnila v hudo enigmo: spet nič ne vemo!