objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 11. marec 2010 ob 08:57

Kresalova se hvali s tangicami in šopingom, Jelinčiča pa bo tožila
Minister Milan Pogačnik nepreklicno odstopil, čeprav je zjutraj menda še kazalo, da ne bo, poslanec Prijatelj še vedno v priporu, Jelinčič in ministrica Kresalova pa se obkladata in grozita s tožbami
2010 Pozareport

Odpri galerijo


Poslanec Slovenske nacionalne stranke Srečko Prijatelj, ki so ga v torek dopoldne policisti aretirali v Solkanu, kjer naj bi od javnosti neznanega nepremičninskega podjetnika Marjana Mikuža izsilil 323 tisoč evrov, je še vedno v priporu, danes pa bo o njegovi nadaljni priporni usodi odločil preiskovalni sodnik v Kopru.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrani Milan Pogačnik je nepreklicno odstopil, kar je sporočil na tiskovni konferenci, skupaj s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Po naših informacijah je zjutraj kazalo, da se (še) ne bo zgodilo nič, zato naj bi nekatere vidne člane in poslance Socialnih demokratov Pogačnikov odstop presenetil. Še vedno pa ni znano, ali je Pogačnik odstopil sam, ali pa mu je odstop predlagal Pahor. Naši viri trdijo, da zna Pahor to narediti izjemno prefinjeno; češ, "glej, jaz te podpiram, samo ne vem, ali boš zmogel ves ta pritisk … ti se pa odloči sam."
Morda še bolj kot Pogačnikov odhod, ki smo ga na našem portalu sicer pravilno napovedali, pa je politično-medijsko sceno razvnela polemika med poslancem in predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim ter ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal. Jelinčič in njegovi poslanci (vsi tisti, ki niso v priporu) Kresalovi očitajo, da je vse to skupaj njeno maslo, ki naj bi hotela Jelinčiča in SNS spraviti iz politične scene. Jelinčič celo pravi, da je imel občutek, da kriminalisti pri hišni preiskavi njegove vile in prostorov poslanske skupine SNS iščejo nekaj povsem drugega, denimo morebitne fotografije in posnetke domnevnih orgij pokojnega zdravnika Saše Baričeviča.

V tej luči je še posebej zanimiv prihod kriminalistov v državni zbor, kar se je zgodilo prvič v samostojni Sloveniji. Menda se to v Evropi ne more kar tako zgoditi, gre za dejanje, ki je redko celo v državah Južne Amerike. Jelinčičev odvetnik Aleksander Čeferin pravi, da "glede vstopa v parlament ne veljajo nobena posebna pravila, prav tako se poslanci načelno ne morejo sklicevati na imuniteto glede preiskave in pridržanja; ustava namreč govori o priporu (in ne pridržanju, pripor pa lahko odredi le preiskovalni sodnik) in kazenskem postopku. To, kar se je dogajalo v torek, pa je le predkazenski postopek. Jelinčič se na imuniteto ne bo skliceval, saj gre za nepomembno stvar, ki nima znakov kaznivega dejanja," pravi Čeferin. "Glede na absurdnost obtožb zoper Zmaga Jelinčiča sem bil izjemno presenečen, da so kriminalisti sploh prišli v parlament; bili pa so izkjemno korektni in ocenjujem, da je bilo tudi njim jasno, da so preiskave prostorov popolnoma nepotrebne." Kriminalisti so v državni zbor vstopili pri zadnjih vratih, policija po je o tem predhodno obvestila predsednika državnega zbora Pavleta Gantarja, ki je na uradnem obisku v Makedoniji. Večina politikov in političnih analitikov, s katerimi smo se včeraj pogovarjali, je sicer prepričanih, da so kriminalisti za vstop v državni zbor predhodno pridobili politično soglasje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, podobno pa naj bi veljalo tudi za policijsko akcijo proti Jelinčiču in Pogačniku, ki sta "padla" v povsem korektno in profesionalno kriminalistično preiskavo sumljive preprodaje zemljišč za Luko Kuper in poslanca Prijatelja. Za nekatere je prihod policistov v najvišji hram slovenske demokracije pomenil celo "demonstracijo moči policijske ministrice njenega lobija."
Zmaga Jelinčiča, ki je včeraj dal kopico izjav, pa naj bi "zaj ... li" na javni RTV Slovenija. Pravi, da ga je odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič najprej povabil v večerno informativno oddajo Odmevi, kjer naj bi bil sam, kasneje pa smo mu iz uredništva Odmevov sporočili, da bi ga postavili v državni zbor in snemali, v Odmevih pa naj bi sedeli drugi gostje, med njimi razvpiti predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in pravnik državnega zbora Miro Cerar ml. Zato je Jelinčič sodelovanje v Odmevih zavrnil, sumi pa, da naj bi pri Geriču posredovala Kresalova, morda celo Pahor. Se je pa v Odmevih, ob Kosu in Cerarju, pojavil generalni direktor policije Janko Goršek, ki je včeraj prevzel nalogo "medijske obrambe" torkove spektakularne policijske akcije. Goršek je – oblečen v poštirkano policijsko uniformo - nastopil na vseh možnih televizijah, od Kanala A do Pop TV in TV Slovenije.
Notranja ministrica Katarina Kresal je bila med torkovo policijsko akcijo in pridržanji politikov na pogrebu matere ene izmed poslank Socialnih demokratov v mestu izven Ljubljane, kar je nekatere precej presenetilo, saj niso vedeli, da sta si poslanka in ministrica tako blizu. Včeraj zvečer pa se je ostro odzvala na Jelinčičeve navedbe o političnem vplivu na policijo. Zato Kresalova od poslanca in liderja SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pričakuje opravičilo, sicer bo zoper njega na sodišču vložila tožbo.
Kresalova je odprla tudi novo spletni stran www.katarinakresal.si z bleščečim naslovom Kresnice, ki so jo postavili v podjetju za razvoj komunikacijskih konceptov Innovatif, solastnica podjetja pa je tudi ljubljanska oglaševalska agencija Futura DDB, ki je preko hčerinskih podjetij sodelovala v zadnjih predvolilnih kampanjah Kresalove in LDS. Agencija Futura DDB je hkrati največja solastnica spletnega portala Vest.si, zato ni čudno, da je odgovorni urednik Vest.si Jani Sever v političnem smislu takoj pohvalil torkovo policijsko akcijo, saj naj bi policija tokrat izbrala tudi politično primerne cilje, to je člane SNS (Jelinčič, Prijatelj, SD (Pogačnik) in SDS (pridržani nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar); to je neko drugo, "alternativno koalicijo," kot je tista, ki je trenutno na oblasti, ugotavlja bivši urednik Mladine Sever. Spomnimo, spletni portal Vest.si je lani na dveh medijskih razpisih ministrstva za kulturo pokasiral več deset tisoč evrov državnega denarja, vseh obljubljenih projektov, za katere so prejeli denar davkoplačevalcev, pa še vedno niso realizirali.
Mimogrede, agencija Futura DDB je zraven tudi pri razkošni reviji Samaritan, ki jo ureja Jerca Legan, nova žena generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla.
Katarina Kresal naj bi izdelavo spletne strani naročila sama in zanjo plačala 1.900 evrov, mesečno vzdrževanje pa naj bi jo stalo 150 evrov. Tudi urejala naj bi jo sama. Na spletni strani so objavljene še povezave na spletne strani LDS in ministrstva za notranje zadeve (sprva je bil objavljen tudi logotip ministrstva, ki pa so ga kasneje umaknili); menda zato, ker je tam več informacij o delovanju in stališčih Kresalove, kot pravijo v LDS in na minstrstvu za notranje zadeve, v opozicijski SDS pa trdijo, da gre za dokaz privatizacije ministrstva za notranje zadeve. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je od Pahorja že zahteval zamenjavo Kresalove.
Na spletni strani je videti domačo vrv za obešanje perila, na njej visijo tangice, navadne ženske spodnje hlače, modrc in spodnja majica, vmes pa štiri mapice z vprašanji in odgovori Katarine Kresal. Spletna stran predsednice liberalnih demokratov in ministrice je po mnenju LDS in ministrstva za notranje zadeve vizualno koncipirana kot "nekoliko provokativen odgovor na obtožbe Katarine Kresal," ki med "drugim posegajo tudi v njeno zasebnost. Ker naj bi bila prekoračena tudi najnižja meja dostojnosti pri komentiranju Katarine Kresal, v zvezi z njo in njenim delom navržena že vrsta laži, je čas, da tudi Kresalova javno opere perilo, odstrani madeže vrženega blata s sebe in na prepihu pojasni velike in male zgodbe o sebi".
Odmevi na novo spletno stran Katarine Kresal pa niso najbolj ugodni, sodeč po spletnih komentarji in prvih novinarskih zapisih. Komenatorka časnika Finance Simona Toplak, denimo, je naredila lucidno primerjavo med Kresalovo in nemško kanclerko Angelo Merkel. "Merklova je absolutno normalna, povprečen Nemec se zlahka poistoveti z njo. Oblači se dobro, a ne drago. V lokalni trgovini je vsaj enkrat na mesec. Sama nosi svoje nakupovalne vreče. Ne kadi, ne pije - njeno orožje je moč. Katarina Kresal pa si naredi chick lit seks v mestu spletno stran, na kateri ob tangice obesi tragedijo: smrt človeka, ki so ga razgrizli psi. Ni problem političnega pozicioniranja nje same ne LDS, če hoče furati blond politični imidž, je to njena stvar in stvar volivcev. Je pa splošni vrednostni problem umestitve tragedije med gate s srčki. In to celo z logotipom Ministrstva za notranje zadeve  Republike Slovenije, ki je bil pozneje umaknjen. Gre za težavo ločiti, kaj je prav in kaj ne. In to ni ne nepomembna napaka ne enkratna peripetija. Je stanje duha."
Prav tako je z vidika odnosov z javnostmi prejkone nesmiselno, da se Kresalova na svoji novi spletni strani hvali s šopingi v Milanu in New Yorku, glede na dejstvo, da ljudje v Sloveniji celo gladovno štrajkajo, ker ne dobijo niti minimalnih plač, tistih nekaj sto evro za svoje pošteno delo. Ampak Kresalova takšna pač je in si očitno ne more pomagati, čeprav je to zanjo politično samomorilsko. Poznavalci sicer ugotavljajo, da je tako imenovani "krizni piar" Katarine Kresal takorekoč popolnoma zgrešen.
Spletno stran Katarine Kresal je "sesul" tudi Roni Kordiš, ustanovitelj najbolj branega slovenskega bloga Had.si. Vendar gre tukaj že za stališča konkurenčne stranke Zares; Kordiš je namreč zaposlen v razvpitem podjetju Ultra, katerega solastnik je predsednik stranke Zares in minister Gregor Golobič. Po naših informacijah je Kordiš tudi član vodstva lokalnega odbora Zares v Zagorju. Gre torej za glavnega Zaresovega blogerja in pred oblikovanjem uradnih stališč stranke Zares se Golobičeva stališča običajno preverijo ravno na tem blogu. Zato ni presenetljivo, da so na Had.si kmalu po izbruhu afere Baričevič v Kordeževi kolumni napadli Kresalovo in odvetnika Mira Senico. Med spletne strani, ki sodijo v politično in najverjetneje tudi finančno domeno stranke Zares, sta tudi bloga Drugi dom in Medijski.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Srečko Prijatelj Marjana Mikuža Milan Pogačnik Borutom Pahorjem Zmagom Jelinčičem Plemenitim Katarino Kresal Saše Baričeviča aleksander čeferin Pavleta Gantarja Rajko Gerič Drago Kos miro cerar ml Janko Goršek Jani Sever Robert Časar Jerca Legan Milana M. Cvikla jože tanko Simona Toplak Angelo Merkel Roni Kordiš Gregor Golobič Mira Senico

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova se hvali s tangicami in šopingom, Jelinčiča pa bo tožila