objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 10. marec 2010 ob 16:13

So ministra Pogačnika in Jelinčiča zgrabili zaradi afere Baričevič!?
Gre za udarec Kresalove: policisti in kriminalisti prvič v zgodovini samostojne Slovenije vkorakali v parlament
2010 Pozareport

Odpri galerijoPo včerajšnji dramatični in spektakularni akciji policije in kriminalistov, ki so začasno priprli ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, predsednika Slovenske nacionalne stranke in poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega, še enega poslanca SNS Srečka Prijatelja, nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, sicer člana Janševe SDS, župan Murske Sobote Anton Štihec pa naj bi "samo prostovoljno sodeloval v preiskavi", je doslej jasno vsaj dvoje.
Prvič se je zgodilo, da je policija vkorakala v prostore državnega zbora (kjer so naredili hišno preiskavo prostorov SNS) in nekega ministrstva; in drugič, policija se je, vsaj kar zadeva Pogačnika in Jelinčiča, močno vmešala v aktualno politično dogajanje na že tako ali tako totalno pregreti slovenski politični sceni. Pri Jelinčiču in Pogačniku naj bi šlo celo za "operacijo čiščenje afere Baričevič," kot praijo naši viri.
Direktor kriminalistične uprave Aleksander Jevšek je na popoldanski tiskovni konferenci povedal, da "policija preiskuje sum kaznivega dejanja izsiljevanja, dajanja in prejemanja daril, sum kaznivega dejanja podkupovanja in sum kaznivega dejanja prometa z orožjem." Gre za preiskavo več kaznivih dejanj, povezanih z Luko Koper, ki se vleče že od sredine lanskega leta, Luki Koper pa naj bi bila storjena škoda v višini 3,8 milijona evrov. Po dosedanjih informacijah naj bi šlo za sporno preprodajo zemljišč na Orleški gmajni v Sežani in Prekmurju, preko novogoriškega podjetja Premik Invest in nepremičninskega podjetja Premik.net, ki ga vodi Aleksandra Prijatelj, žena poslanca Srečka Prijatelja.
Po besedah Aleksandra Jevška (generalnega direktorja policije Janka Gorška ni bilo na tiskovni konferenci, medtem ko sta devet dni po izbruhu afere Baričevič na tiskovni konferenci nastopila oba, Goršek in Jevšek), naj bi policija včerajšnjo operacijo sprožila zato, ker se je okoli 12. ure poslanec Srečko Prijatelj sestal z neimenovanim podjetnikom (najverjetneje gre za Marjana Mikuža, solastnika Premik Investa in Premik.neta), katerega naj bi poslanec izsiljeval za denar (dobila naj bi se po dalj časa trajajočih grožnjah s strelnim orožjem, podjetnik pa je poslanca prijavil policiji), ta pa je poslancu izročil 323 tisoč evrov. Medklic: gre sicer za "nenavadno neokroglo" številko. Po prejetju denarja so kriminalisti poslanca Srečka Prijatelja prijeli in šli naprej v akcijo.
Ker je policija uporabljala posebne metode in sredstva, torej tudi prisluškovanje, naj bi v prisluhe ujeli Zmaga Jelinčiča in ministra Pogačnika, ki naj bi se pogajala (menda preko poslanca Prijatelja), da bi Jelinčičevi poslanci glasovali proti interpelaciji, ki sta jo zoper ministra Pogačnika vložili Janševa SDS in Žerjavova SLS, Pogačnik pa naj bi v Prekmurju uredil zemljišče in pomagal zgraditi letalski muzej v Murski Soboti, ki ga že nekaj časa forsira Jelinčič. Po logiki policije naj bi Jelinčič podkupnino dajal, Pogačnik pa jo prejel. Po besedah Jelinčičevega odvetnika Aleksandra Čeferina policisti Jelinčiču očitajo, da "naj bi v nekem pogovoru obljubil podporo ministru Pogačniku v primeru interpelacije, v zameno pa naj bi bil postavljen letalski muzej … Prepričan sem, da se bomo z lahkoto ubranili, saj ni bilo sledu o kaznivem dejanju," pravi Čeferin. Med hišno preiskavo Jelinčičeve vile v Ljubljani so policisti odnesli politikov osebni računalnik in nekaj dokumentacije, med drugim tudi dokument, ki govori o sestanku v hotelu Radin v Radencih, kjer so se srečali Pogačnik, Jelinčič, minister za promet Patrick Vlačič, državni sekretar Andrej Horvat in murskosoboški župan Štihec, pogovarjali pa so se o letalskem muzeju. Šlo je za sestanek v okviru obiska vlade v Prekmurju.
Zmago Jelinčič Plemeniti, ki ga je šokirala tudi brutalnost napisane odredbe o preiskavi, saj bi jo policija lahko opravila tudi ponoči in izven delovnega časa (čeprav so bili – po njegovih besedah – policisti zelo korektni), odvetnik Čeferin pa trdi, da takšne odredbe še ni videl, tudi ko gre za največje mafijce in narko dilerje ne, je že dejal, da gre za "udarec gospe Kresalove, ki naklepa, da bi iz vlade spravila ministra Pogačnika, zrušila SNS, Jelinčiča pa spravila iz političnega prostora."

Najbrž ni nobenega dvoma, da je bila ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal o včerajšnji akciji (predhodno) obveščena. Tudi predsednik vlade Borut Pahor je za policijsko akcijo izvedel od nje, po telefonu. Če so kriminalisti ob smrti zdravnika Saše Baričeviča ministrico Kresalovo obvestili prej kot preiskovalnega sodnika in dežurnega tožilca, je bolj ali manj jasno, da je Kresalova o tej operaciji vedela bistveno več, kot bo kasneje hotela priznati. Včeraj je vsekakor še molčala.

Z vidika aktualne politike in nekaterih njenih akterjev, seveda tistih, ki iz tega kujejo politični kapital, je bila policijska akcija narejena ob filigransko pravem času. Mimogrede, verjetno se bo treba tudi vprašati, ali ni policija sama sugerirala in celo naročila tistemu podjetniku, kdaj naj se dogovori s poslancem Prijateljem za predajo denarja in tako obvladovala timing operacije. Kakorkoli, policijska akcija je stekla takoj po razpravi o izbrisanih v državnem zboru in sprejetju ustreznih zakonskih predpisov o delovanju Nacionalnega preiskovalnega urada ali slovenskega FBI, ki je neposredno podrejen ministrici za notranje zadeve, Kresalova se je nenadoma odpovedal nakupu vodnega topa, ki so ga še pred nekaj dnevi na policiji menda nujno potrebovali, LDS in Zares bijeta finalni boj proti generalni državni tožilki Barbari Brezigar, Jelinčiču je v zadnjih nekaj mesecih strahovito narasel rejting (kar dokazujejo vse raziskave javnega mnenja), medtem ko se je liberalnim demokratov po izbruhu afere Baričevič rejting prepolovil, odhod ministra Pogačnika naj bi po mnenju strategov LDS odločilno ublažil pritisk afere Baričevič na Kresalovo in LDS, še ta mesec pa naj državni zbor razpravljal o interpelaciji zoper Pogačnika in Kresalovo. Šefica liberalnih demokratov in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal naj bi bila tudi osebno besna na Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ker se je pridružil SDS in SLS ter podpisal interpelacijo zoper Kresalovo; prvak SNS in predsednica LDS naj bi prej sicer imela zelo korektne odnose.
Zdaj lahko pričakujemo, da bo Jelinčič vrnil z velikimi topovi. Je pa lider nacionalistov Zmago Jelinčič Plemeniti že napovedal, da bo njegova stranka takoj ukrepala in poslanca Srečka Prijatelja izključila iz svojih vrst, pa tudi iz poslanske skupine, če "dobijo kakšno resno obvestilo, da je jemal podkupnino."
Politiki, s katerimi smo se pogovarjali po aretacijah Jelinčiča in Pogačnika, zanimivo, sploh ne dvomijo v politično ozadje najnovejše policijske akcije. Naši sogovorniki iz vrst Socialnih demokratov so prepričani, da bo minister Pogačnik moral zapustiti vlado; v najboljšem primeru mu bo to prijazno svetoval Pahor, ki izjavil, da bo minister izgubil njegovo podporo, če je bilo policijsko pridržanje utemeljeno. Stranka DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca pa je Pogačniku že odrekla podporo. So pa naši sogovorniku zaskrbljeni, kako bo to vplivalo na odnose v vladni koaliciji. Če bo na podlagi te akcije policije, torej Kresalove, moral iti Pogačnik (SD), se bo vsaj del poslanske skupine Socialnih demokratov obrnil proti Kresalovi, podobno naj bi veljalo tudi za stranko Zares. Zdaj je vedno bolj negotovo, ali bo Kresalova preživela interpelacijo; nekateri celo pravijo, da "Kresalova poskuša s policijo urejati odnose v koaliciji in da to ne bo pripeljalo nikamor." Je pa slišati tudi teorije, da bi lahko šlo celo za tihi sporazum med Pahorjem in Kresalovo.
Množičen prihod policistov in kriminalistov v slovenski parlament (predsednik državnega zbora Pavel Gantar je bil – spet slučajno - na uradnem obisku v Makedoniji) pa po mnenju naših sogovornikov "ustvarja psihozo, ki daje vedeti, da se nekatere preiskuje zato, da lahko drugi v miru furajo svoje zadeve ..."
Policijska preiskava se še nadaljuje, pravijo na policiji.
Po objavi članka nam je Petra Škofic, svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve, sporočila, da so "naša namigovanja o obveščenosti ministrice za notranje zadeve in o političnem ozadju so brez podlage. Tudi o tej akciji je bila obveščena v skladu z usmeritvami in navodili, ki jih ima policija in sicer po tem, ko se je akcija kriminalistov že začela. Policija tudi pri tej kriminalistični preiskavi dela neodvisno in v skladu s pravili stroke."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana Pogačnika Zmaga Jelinčiča Plemenitega Srečka Prijatelja Roberta Časarja Janševe Anton Štihec Aleksander Jevšek Aleksandra Prijatelj Janka Gorška Marjana Mikuža Žerjavova Aleksandra Čeferina patrick vlačič Andrej Horvat Borut Pahor Saše Baričeviča Barbari Brezigar Karla Erjavca pavel gantar Petra Škofic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

So ministra Pogačnika in Jelinčiča zgrabili zaradi afere Baričevič!?