objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 10. marec 2010 ob 08:08

Drago Kos kot Miša Molk: komentira govorice o sebi, ki jih širi tudi sam
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije začel javno kampanjo za svojo novo službo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Na včerajšnji tiskovni konferenci predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa se je pokazalo, kar smo na našem portali predvidevali že pred nekaj meseci; Kos, ki mu letos jeseni poteče šestletni mandat predsednika komisije, še ne ve, kaj bo počel v prihodnje, očitno pa bi se najraje vrnil nazaj v policijo. Potem ko mu v zakulisju ni uspelo postati generalni direktor policije (zanj naj bi sprva lobiral tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, vendar se je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal temu takoj postavila po robu; na mestu prvega človeka policije je želela imeti absolutno svojega človeka, Kosa pa ne mara niti njen življenski sopotnik in odvetnik Miro Senica – pri njima dvema gre za stare neporavnane račune iz Koroške, od koder sta oba doma), poskuša postati direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.
Medklic: državni zbor je včeraj sprejel spremembe zakona o policiji, ki določajo pogoje za delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada, NPU pa začasno, kot je znano, vodi bivši visoki uradnik kriminalistične policije Robert Črepinko. NPU in njegov direktor sta neposredno podrejena ministrici za notranje zadeve, zato mnogi že sumijo, da gre za novo politično policijo.
Kos natančno ve, da ga predsednica LDS Kresalova ne želi imeti na čelu NPU, tudi naši viri blizu Kresalove trdijo, da Kos absolutno nima nobenih možnosti. Čeprav Kresalovo po drugi strani javno vedno hvali Kosova sestra Marta Kos Marko, strokovnjakinja za javno nastopanje in stike z javnostmi, ki jo dovolj pogosto vabijo v razne televizijske oddaje. Lahko pa Kos zaradi afere z najemom stavbe na Dimičevi 16, ki jo je Kresalova za potrebe NPU najela od razvpitega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, oziroma njegovega podjetja Ram Invest, ter fasala interpelacijo (opozicija ji očita klientelizem in korupcijo), zdaj močno pritisne na Kresalovo. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč vso dokumentacijo, povezano z najemom stavbe, odstopilo Kosovi komisiji, ki naj presodi, ali je šlo za korupcijo. Kresalova je v nedavnem intervjuju za Mladino izjavila, da "če bo komisija ugotovila, da je šlo za korupcijo, bodo to zelo resne obtožbe, o katerih bom zelo resno razmislila." Tik pred tem odgovorom pa je na sugestivno vprašanje novinarja Mladine Jureta Trampuža, češ, vi "Draga Kosa zelo cenite ..." (tukaj se vidi, da novinar Mladine o pravih razmerjih med Kresalovo, Senico in Kosom nima pojma, ali pa se spreneveda), Kresalova Kosu polaskala, da je "Kos strokovnjak in strokovnega znanja mu ne oporekam." Pa vendar, potem ko smo na našem portalu objavili fotografije, ki nesporno dokazujejo, da so Kresalova, Senica in Pogačar tesni prijatelji (kar pomeni, da je Kresalova stavbo na NPU najela od tesnega prijatelja), Kosova komisija enostavno ne more presoditi drugače, kot da gre za korupcijo. Lahko pa zavlačuje sprejemanje ugotovitev, dokler v državnem zboru ne mine razprava in glasovanje o interpelaciji.
Mimogrede, omenjene fotografije so povzeli celo nekateri hrvaški mediji, denimo priznani zagrebški tednik Nacional, medtem ko jih – kobajagi - vodilni slovenski mediji niso ponatisnili. Kresalova o fotografijah še vedno vztrajno molči.
Dragu Kosu tudi ni naklonjen predsednik vlade Borut Pahor. Kos in Pahor, denimo, se po volitvah leta 2008 in formiranju Pahorjeve vlade še nista sestala, ker se Pahor nekdanjega kriminalista, na katerega se dobesedno lepijo afere, raje izogiba. Kolikor smo uspeli videti, se na januarski otvoritvi stavbe NPU na Dimičevi prav tako nista pogovarjal. Zato Kos "pritiska" z nekaterimi novinarji, morda celo vnaprej dogovorjenimi novinarskimi vprašanji in govoricami, ki jih potem sam komentira na tiskovnih konferencah.
Tako je na včerajšnji tiskovni konferenci nonšalantno komentiral govorice o samemu sebi(?!), ki "naj bi jih slišal tudi sam … da se omenja kot eden izmed možnih direktorjev NPU." Gre za tipično zakulisno igro, podobno tisti, ki so igra nekdanja televizijska zvezdnica in bizarna varuhinja pravic televizijskih gledalcev in poslušalcev Marija Miša Molk; tudi MMM v intervjujih sama komentira govorice, da jo omenjajo kot kandidatko za novo generalno direktorico RTV, skratka govorice, ki jih sproža in širi tudi (ali predvsem) ona sama.
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije, ki je nedavne zimske počitnice preživel na smučanju v italijanskem turističnem središču Civetta, skupaj z novinarko in urednico Pop TV Tjašo Slokar, pravi takole: "Tudi sam slišal govorice o tem, vendar se doslej z nikomur o tem ni resno pogovarjal. Če bi mu ponudili mesto direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada bo treba upoštevati vse elemente, ki vplivajo na takšno odločitev. Meni je kriminalistično delo zelo pri srcu, ampak vprašanje je, koliko ima resno kriminalistično delo ta trenutek v tej državi možnosti, da bi pripeljalo do kakšnih rezultatov." Drago Kos, ki se je enkrat že neuspešno prijavil na razpis za generalnega direktorja policije, tokrat trdi, da "vnaprej izgubljene bitke ne misli biti." Na (spet slučajno novinarsko) vprašanje, ali bo šel raje na tožilstvo, pa Kos pravi, da "ni bil nikoli tožilec. Po njegovem tožilstvo lahko vodi le tožilec."
Največ možnosti za direktorja NPU naj bi sicer imel državni tožilec Harij Furlan, ki v Novi Gorici trenutno menda opravlja marginalne tožilske posle, potem ko se je vrnil iz Bosne in Hercegovine, kjer je kot tožilec preiskoval premiera Republike Srbske Milorada Dodika, pred odhodom v BiH pa je zapustil posebno tožilsko skupino, formirano pri generalni državni tožilki Barbari Brezigar. Kos, ki je bil pred leti tako ali drugače vpleten v nezakonito prisluškovanje tedanjemu televizijskemu novinarju in zdajšnjemu odgovornemu uredniku Večera Tomažu Rancu, že zaradi te afere sploh ne bi smel niti pomisliti, da bi lahko vodil slovenski FBI.
Drago Kos za novega predsednika komisije za preprečevanje korupcije menda pripravlja in forsira svojega sodelavca in zaupnika Bečirja Kečanovića, zato da bi – tudi po svojem odhodu – zadržal vpliv na delo komisije. Kosov glavni zaupnik in vir v NPU pa naj bi bil po naših informacijah kriminalist Jure Rus, ki je sodeloval tudi pri zaslišanjih liderja opozicijske SDS Janeza Janše v aferi Patria. Rus, ki prijateljuje s Kečanovićem, naj bi se sprva hotel zaposliti na Kosovi komisiji, vendar se je kasneje odločil, najverjetneje po dogovoru s Kosom, da bo prestopil v NPU.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Draga Kosa Milan Kučan Katarina Kresal miro senica Robert Črepinko Marta Kos Marko Igorja Jurija Pogačarja Jureta Trampuža Borut Pahor Marija Miša Molk Tjašo Slokar harij furlan Milorada Dodika Barbari Brezigar Tomažu Rancu Bećirja Kećanovića Jure Rus Janeza Janše

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drago Kos kot Miša Molk: komentira govorice o sebi, ki jih širi tudi sam