objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 6. marec 2010 ob 13:16

Ponavlja se Južna Koreja: Ivan Simič in nogometaši se bodo še stepli
Pet dni po našem članku je elokventni predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, ki pravi, da mu je osebno kot človeku prerekanje v nekih milijonih evrov že malo preveč, ponudil odstop
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Točno pet dni potem, ko smo v nedeljo zjutraj na Požareportu ekskluzivno objavili članek o velikem razdoru med reprezentanti in vodstvom Nogometne zveze Slovenije, je predsednik zveze Ivan Simič ponudil odstop.
Po objavi članka na našem portalu so se stvari odvijale bliskovito, čeprav so nekateri športni novinarji, ki spremljajo nogomet, spor med igralci in vodstvom zveze spet poskušali prikriti pred javnostjo in ga pomesti pod preprogo. V ponedeljek dopoldne je kapetan reprezentance Robert Koren med mini pripravami na Ptuju zagotovil, da bojkota sredine prijateljske tekme proti Katarju ne bo, je pa priznal nesoglasja med igralci in vodstvom zveze, povezana z razdelitvijo nagrade in premij, povezanih s svetovnim prvenstvom v Južni Afriki. Zvečer je prišlo uradno obvestilo izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenija, da so vse zahteve igralcev sprejete, zato naj bi bili nesporazumu rešeni. V torek je znova zasedal izvršni odbor, Ivan Simič pa je nastopil na tiskovni konferenci, kjer je povedal, da so igralci v torej zjutraj po elektronski pošti presenetljivo postavili nove zahteve. Kar je za vodstvo nogometne zveze nesprejemljivo, saj pogajanja enkrat morajo nehati, igralci pa naj začnejo igrati nogomet, ne pa, da se grejo politiko. Po koncu tekme s Katarjem na mariborskem stadionu Ljudski vrt, kjer je Slovenija slavila štiri proti ena, se je znova oglasil Robert Koren. V intervjuju za časnik Dnevnik in Žurnal24 je ostro napadel Simiča, ga hudo očrnil kot neverodostojnega ter slovenski javnosti povedal, da se igralci z njim sploh ne pogovarjajo več. "Simič naj raje dela," sporoča Koren.
To je bil nesporno najhujši napad kakšnega slovenska športnika na predsednika športne zveze; kaj takšnega si doslej ni privoščila niti bivša smučarka Mateja Svet (z "očetom" slovenskega alpskega smučanja Tonetom Vogrincem, denimo), niti sedanja šampionka Tina Maze, niti slovenski in svetovni super atlet Primož Kozmus, niti bivši nogometni as Zlatko Zahovič (on se je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji sprl s selektorjem Srečkom Katancem, ne pa tudi s tedanjim predsednikom nogometne zveze Rudijem Zavrlom; Zavrlu je samo zameril, da je potegnil s Katancem). Koren je tudi povedal, da igralci s predsednikom zveze komunicirajo le še preko nekega posrednika; tako je postalo jasno, da izhoda ni več, nekdo bo moral iti. Če bi vsi ti skupaj šli v Južno Afriko in tam skupaj stanovali v hotelu, bi se še lahko stepli; ponovila bi se nam tragikomična zgodba iz Južne Koreje, in to na kvadrat.
Da je ravno časnik Dnevnik objavil intervju s Korenom (mimogrede, kapetan reprezentance je počakal na konec tekme s Katarjem, kajti visoka zmaga je igralcem dodala še večjo legitimnost), morda sploh ni presenečenje. Ivan Simič je namreč z Dnevnikom že nekaj časa v sodnem sporu, ker naj bi lažno in žaljivo poročali o njegovem (bivšem) delu generalnega direktorja davčne uprave (Durs), Dnevnikovega športnega novinarja Jožeta Okorna pa je Simič - zaradi nekega nogometnega komentarja - prijavil na novinarsko častno razsodišče.
V četrtek zvečer pa je Ivan Simič ponudil odstop z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije. "Glede na to, da so me igralci s svojimi neresnicami, prekrivanji dejstev in izjavami za medije označili za glavnega krivca vseh težav, sem pred nekaj trenutki skupščini in izvršnemu odboru NZS ponudil odstop s funkcije predsednika," je v sporočilu za javnost zapisal Simič. "Po vseh dogodkih in obtoževanjih s strani igralcev nogometne članske A-reprezentance, sploh pa ob dejstvu, da praktično vsi mediji poročajo o tem, da lažem in da se ne držim dogovora, sem se odločil, da zaradi zaščite NZS in svojega dobrega imena slovenski javnosti predstavim dejanske zneske, ki so jih ali jih bodo prejeli vsi igralci članske nogometne reprezentance ter strokovno vodstvo. Ob vsem tem ne smemo prezreti dejstva, da je v Sloveniji vedno več nogometnih klubov, ki so v velikih finančnih težavah, ter da je v Sloveniji vedno več nezaposlenih oseb ali tistih, ki morajo preživeti s 500 ali manj evri na mesec. Zaradi tega je tudi NZS nogometnim klubom, medobčinskim nogometnim zvezam in drugim, ki so v nogometu, že namenila skoraj 400.000 evrov pomoči.
Igralci so za vse tekme v kvalifikacijah za SP 2010 prejeli 1.103.867 evrov premij, da so samo za zadnje tri pomembne tekme proti Poljski, Slovaški in Rusiji prejeli 648.333 evrov premij (premija za Rusijo še ni izplačana), da bodo za uvrstitev na SP prejeli nagrado v znesku 2.940.000 evrov, da imajo trenutno od sponzorskih pogodb že pridobljenih 302.900 evrov in da to vse skupaj znese 4.346.767 evrov. To pa je znesek, piše Simič, ki jim je bil odobren s sklepom izvršnega odbora NZS, a se igralci z njim niso strinjali in so z grožnjo bojkota sponzorskih aktivnosti izsilili še dodatnih 195.000 evrov, kar skupaj znese 4.541.767 evrov za igralce. Simič nadaljuje, da strokovnemu vodstvu pripada za uvrstitev in že osvojene premije skupaj 658.000 evrov, kar pomeni, da bo vsem skupaj (igralcem in strokovnemu vodstvu izplačanih) 5.199.767 evrov. Po prvotnem sklepu izvršnega odbora NZS, z dne 18. februarja 2010, bodo igralci prejeli 836.232 evrov (dodatnih premij za 533.332 + 302.900 evrov sponzorskih zneskov) več, kot jim je bilo obljubljeno ob začetku kvalifikacij za SP 2010, po izsiljenem sklepu pa 1.031.232 evrov,
" pravi Simič, po zmagi s Katarjem pa je zveza igralcem že plačala v znesku 12.967 evrov.
Ivan Simič je naredil tudi primerjavo z nekaterimi drugimi reprezentancami in nagradami za njihove uspehe: "Po informacijah medijev naj bi vsak igralec nemške reprezentance za uvrstitev na SP 2010 prejel 50.000 evrov nagrade, za osvojitev naslova svetovnega prvaka 250.000, vsak igralec slovenske reprezentance pa bo za uvrstitev na SP 2010 po sklepu izvršnega odbora NZS prejel nekaj manj kot 150.000, za osvojitev naslova svetovnega prvaka pa vsak po 550.000 evrov." Zanikal pa je tudi nekatere druge navedbe Roberta Korena: "V zvezi z navedbo kapetana reprezentance Robija Korena, da je eden od njihovih predlogov za porabo njihovega denarja nakup zdravstvene naprave, ki je v reprezentanci nimajo, čeprav jo potrebujejo, poudarjam, da navedena trditev ne drži, saj je NZS to napravo kupila že pred meseci in je ne potrebujejo. Ta reprezentanca je zaradi mojih zahtev dobila vse, kar je želela, vključno s pristanki letala na letališču v Mariboru, da se igralci ne bi utrujali z vožnjo na ljubljansko letališče."
Reprezentančni igralci so predsedniku zveze še očitali, da se ni držal dogovorov, kar pa Simič odločno zanika. "To ni res, sa ni šlo za dogovor, temveč za predloge, kar je razvidno tudi iz elektronske pošte in priponke, ki sem jo poslal Robertu Korenu 10. februarja 2010. Robert Koren pa je že 12. februarja 2010 zahteval še, da NZS njihovim najbližjim plača aranžmaje v Južni Afriki. Vse te njegove predloge in zahteve sem predstavil izvršnemu odboru NZS, ki pa dodatnih zahtev igralcev na seji 18. februarja 2010 ni sprejel. Tako ne drži trditev igralcev, da njihovih zahtev nisem predstavil članom izvršnega odbora NZS. Menim, da je v tem trenutku in po vseh teh dogodkih edina logična poteza, da ponudim odstop in o njem naj odločata izvršni odbor in skupščina NZS. Če bo treba predložiti še kakšne dokumente in dokazati, da trditve igralcev ne držijo, da bi bili karkoli dogovorjeni, bom pokazal, da jih tudi imam. Po vseh težavah, ki jih imajo klubi, ki jih imamo vsi v Sloveniji zaradi gospodarske krize, mi je tudi osebno kot človeku prerekanje v nekih milijonih evrov bilo že malo preveč. Mislil sem, da do tega ne bo prišlo, ampak najbolje je, da o tem, da se na koncu zaradi 200.000 evrov postavi vse na kocko, odločijo tisti, ki delajo v nogometu, to pomeni delegati skupščine NZS," pravi Ivan Simič.
Po Simičevem odstopu se je v časniku Dnevnik oglasil tudi športni direktor NK Maribor Zlatko Zahovič, ki naj bi zadnje čase precej "svetoval" selektorju reprezentance Matjažu Keku. Po naših informacijah naj bi Zahovič prišepetaval tudi Korenu in reprezentatom, kako naj se pogajajo z vodstvom zveze.

"Igralci imajo vedno prav in če jim je bilo tako obljubljeno, se je tega potrebno držati. Predsednik Ivan Simič in njegovi sodelavci niti slučajno niso na ravni funkcije, ki jo opravljajo, glede na to, da ne držijo svoje besede … Ne verjamem, da so igralci izsiljevali. Edina možna opcija je, da obljube niso bile izpolnjene." Zahovič je spomnil tudi na pogajanja, ki jih je z vodstvom zveze vodila njegova, tako imenovana "zlata generacija". "Pogajanja so bila prav tako dolgotrajna in težka. Edina razlika je bila v tem, da se je naš selektor postavil na stran predsednika, kar je povsem neetično. Tokrat se je selektor postavil na stran igralcev, kar je povsem normalno." Tako je Zahovič dokaj neposredno opozoril Keka, kje mu je mesto, čeprav se previdni Kek med Simičem in igralci doslej ni izrazito postavil na eno ali drugo stran.
Naši viri trdijo, da naj bi prav Zahovič, ki ima močne reprezentančne ambicije, dodatno prilival ogenj na že tako pregrete razmere v reprezentanci. Simiču naj bi zameril, da ga ni postavil za direktorja reprezentance, kar naj bi bilo dogovorjeno pred izvolitvijo Simiča za predsednika NZS. Po naših informacijah naj bi se na enem izmed konspirativnih sestankov pri mariborskem županu Francu Kanglerju (Kangler je bil nekaj časa tudi podpredsednik NZS, potem pa je nenadoma odstopil) dogovorili, da bo Simič, ko bo izvoljen za predsednika NZS, Zahoviča postavil za športnega direktorja, Darka Milaniča za selektorja, Mirana Pavlina pa za generalnega sekretarja NZS. Ta dogovor naj bi padel v vodo po tisti znameniti tekmi z Irsko, ko je Kek (napačno) ocenil, da ga namerava Simič zamenjati z zamejskim Slovencem Edoardom Reyo, v resnici pa je bil v igri Zahovič. Zadnji poskus se je zgodil tik pred pomembno tekmo proti Slovaški, kjer je Slovenija v gosteh presenetljivo zmagala z dva proti nič in obrnila potek kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Tik pred tekmo naj bi bilo še enkrat zmenjeno to, kar je bilo dogovorjeno na sestanku pri Kanglerju, vendar le v primeru, če bi Slovenija tekmo proti Slovaški izgubila. To pa naj bi zvedeli igralci in Simiču dali vedeti, da ne bodo več igrali za reprezentanco, če bo padel Kek.

Naši viri blizu zlate generacije trdijo, da naj bi Simiča na čelo zveze tako ali tako inštalirala Pavlin in Zahovič. Mimogrede, Zahovič naj bi se pred kratkim sprl s svojim najboljšim prijateljem in bivšim nogometašem Maribora Petrom Binkovskim.
Vendar, kot opozarjajo naši viri, Ivana Simiča niti slučajno še ne gre odpisati. Simič naj bi bil precej "težji plejer" od Rudija Zavrla; kot nekdanji direktor Dursa ima dobre politične zveze na levici (Borut Pahor) in desnici (Janez Janša), poleg tega naj bi bil finančno preskrbljen, zato ni odvisen od denarja in prilivov nogometne zveze. Ima tudi dobro kadrovsko pošlihtan izvršni odbor, zato še zdaleč ni izključeno, da izvršni odbor in skupščina nogometne zveze njegovega odstopa – sploh ne bosta sprejela. Je pa Simič menda naredil eno veliko strateško napako, ker si ni zagotovil zaveznikov v "slačilnici ali garderobi", torej med igralci. Po drugi strani pa med reprezentanti spet ni tako velike enotnosti, kot jo navzven skuša prikazati Robert Koren. Na tekmi s Katarjem je bilo namreč razločno videti, kako je Koren pri streljanju enajstmetrovke grobo odrinil Milivoja Novakoviča, kar pomeni, da se igralci kregajo, kdo bo streljal penale. Koren pravi, da so se nogometaši v petih minutah dogovorili, kako si bodo med seboj razdelili milijonske nagrade in premije. Če je to res, potem so se dogovorili tako, da vsak dobi enak delež. Tako so se zmenili tudi člani zlate generacije, če pa temu tokrat ni bilo tako, bo izbruhnilo tudi med nogometaši. Bojkotu sredine reprezentančne tekme v Mariboru proti Katarju pa naj bi se igralci odrekli zato, ker so se ustrašili reakcije slovenske javnosti, katere podporo nujno potrebujejo v pogajanjih z vodstvom nogometne zveze, so prepričani naši viri.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Robert Koren Mateja Svet Tonetom Vogrincem Tina Maze Primož Kozmus Zlatko Zahovič Srečkom Katancem Rudijem Zavrlom Jožeta Okorna Matjažu Keku Francu Kanglerju Darka Milaniča Mirana Pavlina Edoardom Reyo Petrom Binkovskim Borut Pahor Janez Janša Milivoja Novakoviča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ponavlja se Južna Koreja: Ivan Simič in nogometaši se bodo še stepli