objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 4. marec 2010 ob 15:14

Urednik Dela Košir priznava, da je parkrat klonil pred tajkunom Šrotom
Novinarji časnika Delo so se na tajnem glasovanju večinsko uprli predlogu šefa uprave Jurija Giacomellija, da razreši odgovornega urednika Darijana Koširja. Če Košir ostane, bo moral iti Giacomelli
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je novi predsednik uprave Jurij Giacomelli članom nadzornega sveta 12. februarja predlagal razrešitev odgovornega urednika časnika Delo Darijana Koširja, so včeraj dopoldne o tem glasovali novinarji. Mnenje novinarskega kolektiva za predsednika uprave in nadzornike statutarno ni obvezujoče, je pa dokaj pomembno, imelo naj bi tudi poseben moralni in prestižni pomen, nanj se namreč ni mogoče čisto požvižgati. Košir je bil v zadnji plejadi odgovornih urednikov Dela tudi edini, ki ga je – na vseh glasovanjih doslej, podprla velika večina novinarjev; močno negativno mnenje novinarjev pri imenovanju za odgovornega urednika pa sta, denimo, pokasirala dva bivša odgovorna urednika, Peter Jančič in Janez Markeš.

Tajno glasovanje, ki se ga je udeležilo rekordnih 74 odstotkov novinarjev, se je za Koširja ob treh popoldne spet končalo neverjetno ugodno. Proti Koširju se je izreklo 45 novinarjev, kar je približno 35 odstotkov sodelujočih, podprlo pa ga je 84 novinarjev ali 64,12 odstotka vseh tistih, ki so včeraj oddali svoj glas. Po koncu glasovanja je na Košir na spletni strani Dela izjavil, da je "izida glasovanja izjemno vesel in se zanj novinarjem Dela iskreno zahvaljujem. Uredništvo Dela se je o meni kot odgovornem uredniku izrekalo že četrtič v zadnjih sedmih letih in vsakokrat sem dobil okrog dvotretjinsko podporo kolektiva. Tokratna podpora je glede na okoliščine tako visoka (ob rekordni volilni udeležbi), da sem prepričan, da nadzorni svet Dela na petkovi seji ne bo mogel mimo volje uredništva in bo predlog predsednika uprave za mojo razrešitev zavrnil." Za svojega šefa Jurija Giacomellija pa je cinično dejal, da je "kot predlagatelj njegove razrešitve dobil precejšnjo nezaupnico s strani zaposlenih." Košir se tudi sprašuje, kakšen nauk bo iz tega potegnil Giacomelli. Očitno precej razočaran in vidno poklapani predsednik uprave Dela Giacomelli pa pravi, da je "izid glasovanja v neskladju s tem, kar sem pač v zadnjih tednih in mesecih poslušal in doživljal pri vsakodnevnem delu in spoznavanju razmer na Delu. Govori mi predvsem o strahu pred spremembami, ki sem jih napovedal in jih zaposlenim tudi predstavil ter brez katerih je nemogoče rešiti družbo iz težkih razmer."
Zdaj je razrešitev v rokah nadzornega sveta, kjer pa stvar ni povsem predvidljiva. Vsaj en član nadzornega sveta, novinar Brane Piano, se je že izjasnil proti Koširjevi razrešitvi, saj naj bi se doslej vedno izkazalo, da če je vodstvo razrešilo nekoga, ki je bil deležen podpore zaposlenih, je začela padati naklada časnika. Piano se je zaradi Koširja zapletel tudi v polemiko z najnovejšim predsednikom novinarskega aktiva časnika Delo Janezom Markešem, in to celo na časopisnih straneh Dela. Celjan Brane Piano, dolgoletni Delov dopisnik iz knežjega mesta župana Bojana Šrota, naj bi Koširja podpiral tudi zaradi starih povezav s padlim tajkunom Pivovarne Laško Boškom Šrotom in razvpito Andrijano Starina Kosem, nekdanjo predsednico nadzornega sveta in kasneje upravnega odbora Dela. Spomnimo, ASK je Braneta Piana želela postaviti za odgovornega urednika Slovenskih novic, Košir pa je bil "zvesti vrtnar" medijskih interesov Boška Šrota in ASK. Tudi v pismu, ki ga je Košir vsem novinarjem Dela poslal pred glasovanjem (o tem podrobno pišemo v nadaljevanju članka), je Košir priznal, da je kot urednik "parkrat res sklonil" glavo (pred ASK in Šrotom, pa tudi nekdanjim članom nadzornega sveta Dela in odvetnikom Stojanom Zdolškom, dokler ni Zdolška iz nadzornega sveta spodila ASK), toda pritiski naj bi bili prehudi, pa še to naj bi kobajagi storil v korist novinarjev Dela.
Jurij Giacomelli namerava za novo odgovorno urednico Dela postaviti Romano Dobnikar Šerugo, urednico Nedela, kar podpira tudi Markeš. Podporniki Koširja trdijo, da naj bi Giacomelli pred kratkim Markešu plačo povišal tudi zato, ker mu slednji pomaga rušiti Koširja, Markeš pa si obeta še mesto urednika Sobotne priloge. Zamenjavo Koširja v zakulisju očitno forsira tudi stranka Zares, katere največji eksponent na Delu je že nekaj časa prav Markeš (takoj po našem ponedeljkovem zapisu se ga je množično prijel simpatični naziv Golobičev dvorni kaplan), saj so Gregor Golobič & Co. Strahovito penili nad članki Dela o aferi Ultra (pisal jih je predvsem Jančič), čeprav se Markeš iz tedna v teden strašno trudi, da bi s svojim pisanjem v Sobotni prilogi Golobičevo afero Ultra karseda zminimaliziral. Košir pa naj bi se začel dobrikrati LDS in Katarini Kresal, predvsem z neverjetno nadaljevanko o aferi Patria, da bi na LDS videli, kaj "on dela Janezu Janši." Ni naključje, da je Košir med svojimi uspehi v pismu novinarjem izpostavil Delovo prilogo Mag (čeprav je Mag poleg finančne priloge FT najmanj brana priloga časnika Delo), saj Mag Koširju služi predvsem za pritlehno in tračarsko obračunavanje s političnimi nasprotniki Koširjevih trenutnih političnih podpornikov, Košir pa v Magu občasno piše tudi uvodnike.
Tik pred glasovanje se je med Giacomellijem in Koširjem začelo totalno obračunavanje po elektronski pošti, ki so ga lahko muzajoče spremljali vsi novinarji Dela. Začel ga je Košir; podrejenim novinarjem je poslal posebno pismo in jim položil na dušo, naj glasujejo proti njegovi razrešitvi. Košir je v daljšem pismu med drugim zapisal, da so Giacomellijevi "argumenti nekje med absurdnim in žaljivim do novinarskega dela." Potem je pismo novinarjem poslal še Giacomelli, ki pravi, da je razrešitev Koširja predlagal zato, ker "ugotavlja pomanjkanje verodostojnosti odgovornega urednika v notranji in zunanji javnosti, ter kakovostne primanjkljaje, ki so predvsem posledica razvojnega zaostajanja osrednjega slovenskega časnika. Zato je sprememba v uredniškem vrhu Dela neizogibna, saj drugače upravljanje sprememb v družbi ni uresničljivo, prihodnost pa nam utegne ubežati za vselej." Nato je Giacomelliju spet odgovoril Košir; očital mu je neverodostojno tolmačenje padca naklade Nedela (Romana Dobnikar Šeruga!) in Slovenskih novic, čeprav sta se, zanimivo, pri tem oba, predsednik uprave Giacomelli in odgovorni urednik Košir, sklicevala na iste podatke.
Njuna polemika pred očmi kolektiva sicer eklatantno dokazujejo "slike in prilike" dogajanja na Delu, predvsem svojevrstno tabloidno stanje duha v največji slovenski časopisni hiši, ton polemike pa dokazuje, da je sobivanje Koširja in Giacomellija v prihodnje tako rekoč nemogoče. Giacomelli naj bi se v ožjih družbah pritoževal, da je Košir obseden z mestom odgovornega urednika in da ne razume, zakaj se Košir tega tako trmasto oklepa, Košir pa že napoveduje, da bo moral Giacomelli oditi, če bo on ostal odgovorni urednik, ali pa se bo moral posvetiti zgolj pridobivanju oglasov. Nadzorni svet naj bi odločitev sprejel v petek, Košir pa menda računa tudi na svoje – pravijo izjemno - dobre odnose s predsednico nadzornega sveta Marjeto Zevnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurij Giacomelli Darijana Koširja Peter Jančič Janez Markeš Brane Piano Bojana Šrota Andrijano Starina Kosem Stojanom Zdolškom Romano Dobnikar Šerugo Gregor Golobič Janezu Janši Marjeto Zevnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Urednik Dela Košir priznava, da je parkrat klonil pred tajkunom Šrotom