objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 6. marec 2010 ob 07:36

Afera Baričevič na pol razklala LDS, politični zaton kraljične Kresal?!
Prve raziskave javnega mnenja po aferi Baričevič so dobesedno prepolovile podporo LDS
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejše ankete javnega mnenja, prve po aferi Baričevič ali afere bulmastifi, so dokazale to, kar smo mnogi že vedeli: ministrici za notranje zadeve in predsednici LDS Katarini Kresal ter njeni stranki se je zgodila "afera Ultra". Delež volilvcev, ki bi to nedeljo volili LDS, se je namreč dobesedno prepolovil; če je LDS po raziskavi Slovenski utrip, ki jo mesečno pripravlja Fakulteta za uporabne študije iz Nove Gorice, še konec januarja prejela solidnih 6,7 odstotka in pristala na tretjem mestu (s trendom navzgor), za SDS in SD, je tokrat (raziskava je bila izvedena med 22. in 26. februarjem) dobila zgolj 3,9 odstotka glavo in pristala na četrtem mestu, daleč za Jelinčičevo SNS. Padec podpore LDS se bo po mnenju poznavalcev še nadaljeval. Zmago Jelinčič Plemeniti liberalne demokrate prehiteva za več kot polovico (dobil je 8,1 odstotka glasov), kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj je LDS tako ostro reagirala na Jelinčičeve izjave med debato v ponedeljkovi televizijski oddaji Polemika na TV Slovenija. Poslanec in lider SNS Jelinčič naj bi po mnenju LDS fural sovražni govor (med drugim je govoril o "plejadi politikov, ki naj bi zlorabljali pse") in "natolceval na račun stranke ter Katarine Kresal," čudijo pa se tudi, zakaj ga voditelj javne televizije Tomaž Bratož, sicer voditelj Odmevov, pri tem ni ustavil.
Javno mnenje, sodeč po Slovenskem utripu in anketi agencije Epicenter, ki dela za časnik Finance, se je tokrat tudi prvič resno obrnilo proti predsedniku vlade Borutu Pahorju in Socialnim demokratov, ki so za Janševo SDS zaostali dobrih osem odstotnih točk, v raziskavi Epicentra pa celo za 12 odstotnih tolčk. Opozicijska SDS je skupaj s Slovensko ljudsko stranko (celo brez Ječinčiča) – zanimivo – tokrat prejela več glasov kot vse štiri koalicijske stranke skupaj!
Slabih 60 odstotkov anketiranih je prepričanih, da je ministrica Kresalova stavbo za Dimičevi 16, ki jo je za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada najela od podjetja Ram Invest, katerega vodi razvpiti podjetnik Igor Jurij Pogačar, zaradi prijateljske naveze s Pogačarjem; večina anketiranih je tudi prepričana, da je bolje, če Kresalova zapusti ministrski položaj (za njen odhod se je izjasnilo 48,1 odstotka vprašanih, da lahko ostane, pa meni 45,5 odstotka sodelujočih v anketi). Večina vprašanih je tudi za odhod ministra za kemtijstvo Milana Pogačnika (razmerje je podobno, kot pri Kresalovi), medtem ko večina vprašanih (49,9) meni, da minister za pravosodje Aleš Zalar vendarle lahko ostane.
Afera Baričevič, Pogačarjeva stavba za Nacionalni preiskovalni urad in naveze odvetnika Mira Senice, partnerja Katarine Kresal, so "v nekaj tednih porušile medijski konstrukt, da bo predsednica LDS prihodnja kraljična naše države," je v časniku Finance zapisal kolumnist Stanislav Kovač (pri tem je bizarno, da je Kresalovo za kraljično razglasila nekdanja urednica revije Jana in Lady, članica vodstva stranke Zares Bernarda Jeklin, in to v uvodniku Jane, kjer so Kresalovo prej razglasili za  Slovenko leta, točno dan kasneje, po uvodniku Jeklinove, je vedeževalka tabloidne revije Lady Kresalovi napovedala, da bo predsednica vlade, dva meseca prej pa je isto založniško podjetje Delo Revije Kresalovo razglasilo za Obraz leta - no, če to ni medijski konstrukt?!; ampak "realno življenje ni Jana," je pred nekaj dnevi lucidno ugotovil nek spletni komentator), še več, "gre za začetek političnega zatona Katarine Kresal."
Liberalni demokrati, ki jih afera Baričevič najbolj bremeni, so predprejšnji ponedeljek za silo strnili vrste. Še pred sejo izvršnega odbora in sveta LDS so na tiskovni konferenci nastopili poslanec Tone Anderlič, evropski poslanec Jelko Kacin in psihiater ter podpredsednik LDS Slavko Ziherl. Kacin in Ziherl sta grobo, žaljivo, Ziherl pa celo zdravniško neetično (še dobro za LDS, da je Ziherl kmalu po sestavi Pahorjeve vlade odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje; si predstavljate še ta škandal, glede na dejstvo, da je Ziherl pisal zdravniška opravičila za pokojno Zoro Roter, ki se je tako izogibala odškodinski pravdi državljana Stanislava Megliča, zaradi napada bulmastifov umrlega zdravnika Saše Baričeviča in Roterjeve), obračunala s strankarskim kolegom Nikom Kavčičem, starosto slovenskega bančnistva, ki je tri dni prej na Pop TV nastopil tudi proti Kresalovi. Evropski poslanec Kacin je nenadoma politikantsko pozabil, da je bil prav Kavčič najbolj zaslužen, da je Kacin 15. oktobra 2005 postal predsednik LDS. Na ljubljanskem kongresu je za Kacina glasovalo 220 delegatov, za njegovega glavnega tekmeca Iva Vajgla, ki so ga podpirali tedanji predsednik države Janez Drnovšek, odhajajoči predsednik LDS Tone Rop in bodoči predsednik Zaresa Gregor Golobič pa 133. Jožef Školč je kot tretji kandidat dobil samo 45 glasov; za osvežitev spomina, Tone Rop je takoj po razglasitvi Kacinove zmage fizično zapustil kongres, Vajgl pa je, skupaj z Drnovškom in Golobičem, odšel iz LDS. No, kasneje je to storil tudi Rop, pa tudi sedanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je bil ob Kacinu izvoljen za podpredsednika. Celo kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak je disciplinirane izjave vidnih članov LDS, češ, vsi mi stojimo za Katarino Kresal, označil za "predmoderne".
Katarina Kresal je na očitke opozicije in javnosti, povezane z afero Baričevič, stavbo za Nacionalni preiskovalni urad ter interpelacijo, reagirala predvsem užaljeno, podcenjevalno, na trenutke pa celo agresivno, češ, kaj nam pa morete. Reagirala je pravzaprav točno tako, kot je njeno politično nastopanje opisal 94-letni Kavčič. Če bi imela več politične modrosti, bi vsaj upoštevala njegov nasvet, naj – za božjo voljo - sname tiste diamantne uhane in jih podari deklici Maši Topler, za katero cela Slovenija zbira zamaške, da si bo z njimi lahko plačala zdravljenje. Zdi se, da se je njen štab na hitro zadovoljil s prepričevanjem že prepričanih eldeesovcev (ti ji potem laskajo, kako dobro dela), raziskave javnega mnenja pa kažejo, da stranka hitro tone na politično obrobje. Kresalova ima tudi velik problem z javnim nastopanjem; po dolgem času se sooča z dejstvom, da ji novinarji postavljalo neprijetna vprašanja, hkrati pa so ljudje začeli pozorno poslušati, kaj govori. Zato slišijo vse polno vsebinsko praznega flancanja, podprtega z nerodno živčnim miganjem desne ali leve roke, odvisno od tega, v katerem televizijskem studiu sedi. Ministrica Katarina Kresal, katere natrenirani medijski nameh je izginil neznano kam, te zagato rešuje tako, da skrbno izbira novinarje in medijske hiše, kjer nastopa v živo, nekaj zadnjih dni pa se je tako ali tako spet zavila v molk.
Čeprav se zdi, da Kresalova uživa polno zaupanje in podporo stranke (to sama venomer poudarja), temu še zdaleč ni tako. Dolgoletni poslanec Tone Anderlič je že dejal, da Kresalova ni LDS in LDS ni Katarina Kresal (prej omenjeni kolumnist časnika Finance Kovač gre še dlje, on piše, da je "LDS zombi Katarine Kresal"), potem se je Anderlič malo potegnil nazaj, vendar naši viri iz LDS ugotavljajo, da stranka res postaja talec naveze Senica-Kresal. Odločitve stranke naj bi se sprejemale v najožjem krogu svetovalcev ministrice, tudi med vožnjo v njenem službenem avtomobilu, pri čemer nekateri njeni svetovalci sploh niso člani stranke.
Tudi Socialni demokrati slabo furajo stike z javnostmi, čeprav je njihov novopečeni komunikator Denis Sarkič neverjetno sproščeno, morda celo preotročje in funkciji premalo primerno s pivom v roki "norel" na petkovem koncertu legendarne sarajevske skupine Plavi Orkestar v ljubljanski Hali Tivoli. V soboto je tja, kot smo že poročali, prišla tudi Kresalova (brez Mira Senice), Pahorjeve Socialne demokrate pa so "zastopali" minister za šolstvo Igor Lukšič, poslanec Anton Colarič Cole in predsednica SD v Ljubljani Metka Tekavčič. Ponedeljkov nastop poslanca Socialnih demokratov v oddaji Polemika, Mariborčana Matevža Frangeža, je bil čista katastrofa. Poslanec z baby face izgledom deluje kot prazna kopija Boruta Pahorja; bizarno je preplonkal Pahorjeve gibe, posnema način njegove govorice … zato deluje kot slaba Pahorjeva lutka v Hri-baru. Na torkovih kolegijih vodstva stranke bi morali resneje – časi so pač zelo resni – pretuhtati, koga in zakaj bodo poslali na kakšno televizijsko debato.

Vodstvo stranke Zares, kjer menda potihem preklinjajo, da glasovanje o interpelaciji ni tajno ampak javno (sicer bi Kresalova zagotovo padla; na tajnem glasovanju bi proti Kresalovi po naših infomacijah glasovalo po nekaj poslancev iz SD, Zares in DeSUS), se od afere Baričevič poskušajo nekako distancirati, saj naj bi "afera imela nekatere vsebine, ki bi jih bilo povsem neprimerno komentirati," pravi radikalna poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Se je pa vodstvo stranke Zares spravilo na nekatere medije, pri čemer so res prekoračili vse meje dobrega okusa. Potem ko je predsednika Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič v intervjuju za časnik Dnevnik poskušal obračunati s Požareportom, tednikom Repoter, časnikom Finance in oddajo Svet na Kanalu A (govoril je o kanalizaciji medijev, ali drugače, novinarje je implicitno in nevarno primerjal s podganami, kar je, denimo, pred drugo svetovno vojno Hitler govoril Judom), novinarje Dnevnika pa okaral, češ, pazite, tudi vi že popučate kanalizacijskim poročevalskim maniram teh grdih medijev, se je nad tiste medije, ki naj bi "eksplicitno, neuravnoteženo in že agresivno poudarjeno namenjali pozornost nekaterim politikom," spravila še Cveta Zalokar Oražem. Mimogrede, slednja, čeprav je znana politična prestopnica (vse je že dala skozi, SD, LDS in Zares) menda računa, da bi ob morebitnem Golobičevem umiku zasedla mesto predsednice Zaresa. Cveta Zalokar Oražem tako pravi, da je "vse pogosteje slišati, da določeni novinarji in mediji za to, da opravljajo umazane politične posle, predvsem za dikreditacijo nekaterih posameznikov, dobijo plačilo oziroma donacije." Ker poslanka ni hotela povedati, za katere novinarje in medije gre, smo tako prikrajšani za pomembno novico. Poslanka torej ostaja na ravni navadne tračarke (sicer pa najverjetneje politiki Zaresa druge sodijo po sebi, morda so to z novinarji in mediji počeli ali pa še počnejo oni sami), čeprav je "vedno pogosteje slišati," kot bi rekla Cveta Zalokar Oražem, da naj bi te govorice Golobiču & Co. prinašal komentator Dela Janez Markeš. Nenazadnje je Markeš o tem že nekajkrat tračaril v Sobotni prilogi Dela, kjer naj bi po naših informacijah kmalu postal urednik, namesto Irene Štaudohar, nekdanje novinarke tednika Mag in tabloida Direkt. Markeš naj bi se to dogovoril z bodočo odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šerugo (danes novinarji Dela glasujejo o predlagani razrešitvi sedanjega odgovornega urednika Dela Darijana Koširja, ki je včeraj po elektronski pošti novinarjem pošiljal dopis, naj glasujejo proti njegovi razrešitvi), za vsak slučaj pa je Markešu novi predsednik uprave Dela Jurij Giacomeli pred časom že ustrezno povišal plačo. Tako vsaj pripovedujejo naši viri na Delu. Markeš, ki je menda trpi, ker ni tako vpliven, kot se njemu zdi, da bi moral biti (čeprav se ga ne spomnimo po nobeni novinarski zgodbi), po novem, odkar je iz politične desnice drastično prestopil na levico, za stranko Zares piše tako navijaško, da so – v primerjavi z Markeševimi članki - celo kolumne Vlada Miheljaka v časniku Dnevnik včasih videti bolj podobne spletni strani SDS.
Je pa zanimivo, da mediji presenetljivo niso ponatisnili ekskluzivnih fotografij, objavljenih v petek zvečer na našem portalu. Gre za fotografije z odvetniške poroke Dušana Korošca in Mate Potkonjak, junija 2008 na posestvu Mlinarjev Hram v Teharjih, ki je v lasti celjskega nepremičninskega mogotca Aleksandra Jančarja, iz katerih je razvidno, da so Miro Senica, Katarina Kresal in Igor Jurij Pogačar tako rekoč intimni prijatelji. Skupaj se zabavajo, skupaj so za mladoporočenca kupili tudi poročno darilo, motor prestižne znamke Harley Davidson. Zraven motorja so priložili pesmico za banalnim besedilom … spredaj veter v laseh, zadaj blondinka … na poroki pa se je zbrana druščina za zabavo vozila celo z helikopterjem. Fotografije so doslej omenili le v tedniku Reporter in časniku Finance, čeprav gre za kronski materialni dokaz laži ministrice Kresalove, ki je 16. februarja na spletnem portalu 24ur.com izjavila, da je njen partner, odvetnik Miro Senica, pred leti zastopal podjetje, v katerem je bil direktor Pogačar. "Tam se zadeva začne in tudi konča," je dejala Kresalova. Povedala je tudi, da ima "pri delu postavljene visoke etične standarde in ne bi vzela v najem stavbe, če bi bil lastnik njen partner, družinski član ali tesen prijatelj." Fotografije, kot že rečeno, pa nesporno dokazujejo, da so Miro Senica, Katarina Kresal in Igor Jurij Pogačar tesni prijatelji.
Mimogrede, ko me je pred nekaj dnevi Pogačar vprašal, kaj menim, da se bo izcimilo iz vsega tega, sem dejal, da po moje Kresalova, če želi delati političo kariero, od njega – zaradi njegove poslovne povezanosti z razvpito afero banke SIB in Mirom Senico – ne bi smela najeti nobene stavbe, četudi bi jo Pogačar oddajal za en evro. Pogačar mi je prostodušno odvrnil, da se s tem strinja, ampak on je pač samo poslovnež. Celjski mogotec Aleksander Jančar, znan kot prijatelj celjskega župana Bojana Šrota in "padlega tajkuna" Pivovarne Laško Boška Šrota, pa nam je včeraj po telefonu dejal, da nam bo njegove domnevne povezave z Mirom Senico in Dušanom Korošcem ter lokalne govorice, da naj bi za svoje posle pridobival velika nepovratna sredstva, pojasnil danes po elektonski pošti.
Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo zahtevo koprskega odvetnika Francija Matoza, ki je v odškodninski pravdi Stanislava Megliča, žrtve bulmastifov pokojnega zdravnika Saše Baričeviča in Zore Roter, predlagal, naj sodišče za začasnega zastopnika ali direktorja družbe Barsos-MC postavi Stanislava Megliča ali enega izmed neodvisnih strokovnjakov s seznama stečajnih upraviteljev. Ljubljansko Okrožna sodnica Janja Rozman se je postavila na stališče, da smiselna uporaba 256. člena Zakona o gospodarskih družbah, ki ureja delniške družbe, za d.o.o. ni mogoča. Matoz, ki se bo na sklep sodišča pritožil, pa je nad odločitvijo sodnice Rozmanove presenečen, saj pravi, da so v neki drugi podobni zadevi (leta 2006, sodila pa je sodnica Dida Vovk) pri istem sodišču že izposlovali sklep, s katerim je sodišče družbi z omejeno odgovornostjo brez pomislekov imenovalo direktorja in se pri tem oprlo ravno na ta člen Zakona o gospodarskih družbah. To kaže, pravi odvetnik Matoz, na različno obravnavo enakovrstnih zadev na ljubljanskem Okrožnem sodišču.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarini Kresal Zmago Jelinčič Plemeniti Tomaž Bratož Borutu Pahorju Janševo Igor Jurij Pogačar Milana Pogačnika Aleš Zalar Mira Senice Stanislav Kovač Bernarda Jeklin Tone Anderlič Jelko Kacin Slavko Ziherl Zoro Roter Stanislava Megliča Saše Baričeviča Nikom Kavčičem Iva Vajgla Janez Drnovšek Tone Rop Gregor Golobič Jožef Školč matej lahovnik Vlado Miheljak Maši Topler Denis Sarkič Igor Lukšič Anton Colarič Cole metka tekavčič Matevža Frangeža Cveta Zalokar Oražem Hitler Janez Markeš Irene Štaudohar Romano Dobnikar Šerugo Darijana Koširja Jurij Giacomeli Dušana Korošča Mate Potkonjak Aleksandra Jančarja Bojana Šrota Boška Šrota Francija Matoza Janja Rozman Dida Vovk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Baričevič na pol razklala LDS, politični zaton kraljične Kresal?!