objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 27. februar 2010 ob 08:25

Ljubljanski Cubo skrivnostnežem iz Cipra, Senica in Pogačar zanikata
Minister Matje Lahovnik je povsem neznanim lastnikom iz Cipra podaril 750 tisoč evrov nepovratnih sredstev
2010 Pozareport

Odpri galerijo


Cubo na Šmartinski ulici 55 velja za eno izmed najbolj prestižnih in najdražjih ljubljanskih restavracij, poleg Asa in Maxima, njena klientela so pretežno znani poslovneži, način plačila pa praviloma službene kreditne kartice ali naročilnice državnih podjetij. Restavracijo Cubo je pred osmimi leti odprl Boštjan Trstenjak, ki je skupaj z očetom Alojzem Trstenjakom ustanovil podjetje Trstenjak 2000, gostinstvo d.o.o. Po nekaj letih uspešnega poslovanja in zasoljenih cen je Boštjan Trstenjak dobil še večje ambicije, želel razširiti poslovanje in v centru Ljubljane na Slovenski ulici, v neposredni bližini Šumija, kupil stavbo, iz katere je nameraval narediti hotel.
Zato je ustanovil še eno podjetje Hotel Cubo, turizem in gostinstvo, d.o.o., s sedežem na Slovenski 15. Trstenjaku je stavbo prodal Ivan Sušnik, lobist in lastnik oglaševalske agencije Studio 3S; Sušnik je znan kot sodelavec še enega lobista Mileta Šetinca, ki med drugim svetuje ministru za zdravje Borut Miklavčiču; Šetinc, ki je blizu LDS, Zares in SD, je pred leti tedanji ljubljanski županji Viki Potočnik predstavil poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, znanega iz afere banka SIB in lastnika podjetja Ram Invest, ki je razvpito stavbo na Dimičevi 16 oddal Slovenskemu preiskovalnemu uradu, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je zaradi tega posla, povezanega z očitki korupcije in klientelizma, pred dvemi dnevi fasala interpelacijo vseh treh opozicijskih strank.
Mimogrede, ker je Mile Šetinc pred leti Pogačarja forsiral še za prokurista RTV Slovenija, njegov minister Miklavčič pa je tudi rinil v Pogačarjevo stavbo na Dimičevi, se pojavljajo ugibanja, ali ni Miklavčiča v posel s Pogačarjem nagovarjal prav Šetinc. Igor Jurij Pogačar nam je včeraj popoldne rekel da to ne drži, saj Mileta Šetinca ni videl že najmanj dve leti; še več, Pogačar pravi, da sploh ne ve, kaj Šetinc zdaj počne in da je, denimo, dobil sina s televizijsko novinarko Mojco Pašek.
Sušnik nam je potrdil navedbe Boštjana Trstenjaka, da je pri prodaji stavbe na Slovenski 15 sodeloval tudi Pogačar, vendar ne Pogačar osebno; v imenu Ram Investa naj bi posel vodila neka ženska, katere imena se Sušnik ne spomni več, ve pa, da je Pogačarja pripeljal Trstenjak. Pogačarjevo podjetje naj bi uredilo vso potrebno dokumentacijo, višino kupnine, za katero je Sušnik stavbo prodal Trstenjaku, pa Sušnik noče izdati. Pove pa, da jo je prodajal eno leto. Potrdil nam je tudi govorice, da se je za stavbo zanimal Damjan Janković, v imenu Electe, družinskega podjetja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, vendar se za nakup ni odločil.

Igor Jurij Pogačar nam je dejal, da je svoj posel izpeljal, vendar mu Trstenjak še ni plačal, zato je zoper njega (družbo Hotel Cubo d.o.o.) vložil izvršbo, v restavracijo Cubo pa ne hodi več, iz protesta, ker mu Trstenjak ne plača. Koliko denarja mu je dolžan Trstenjak in koliko časa že ni bil v restavraciji Cubo, nam Pogačar ni znal povedati, ker je trenutno v tujini, pravi pa, da gre za nekaj deset tisoč evrov, v Cubo pa ni šel najmanj eno leto. Povsem drugače pa čez svojega nekdanjega poslovnega prijatelja govori Trstenjak, ki sicer velja za precej "sluzavega" gostinca. Pravi, da Pogačar dela ni opravil, zato mu tudi ni plačal, izvršbo pa naj bi mu Pogačar nesramno počil med sodnimi počitnicami. Poleg tega, trdi, Trstenjak, "saj smo tukaj drug drugemu tako ali tako vsi nekaj dolžni …"
Prava drama pa se je začela odvijati šele po nakupu hotela Cubo. Očitno je šlo za posel, ki je bil za gostinca Trstenjaka prevelik. Banki (ali komu drugemu) menda zmogel odplačevati financiranja, padle so grožnje z zasegom premoženja, potem pa je nenadoma prišlo do čudežne rešitve. 25. avgusta 2009 so v obe Trstenjakovi ljubljanski družbi vstopila tri nenavadna in sumljiva podjetja iz Cipra. Povedano drugače, restavracijo in hotel Cubo so prevzeli trije anonimni investitorji preko poštnih nabiralnikov iz Cipra, pravi lastniki pa ostajajo neznani. Pozor: ta ciprska podjetja (Disonco Investments Limited, Finadria Holdings Limited in Green Apollo Holdings Limited) imajo isti naslov v Limassolu, nimajo internetnih strani, telefonskih številk ni mogoče najti, nimajo nobene poslovne zgodovine in dosedanjih projektov?!


Po vsem sodeč gre za zgodbo, podobno famoznemu poštnemu nabiralniku Kolonel, preko katerega je padli tajkun Boško Šrot obvladoval celoten imperij Pivovarne Laško. Da za Kolonelom stoji Boško Šrot, se je izkazalo šele kasneje. Na ljubljanski sceni se zdaj govori, da naj bi po 33-odstotni delež v družbi Hotel Cubo d.o.o., preko poštnih nabiralnikov na Cipru, imeli Igor Jurij Pogačar, odvetnik Miro Senica (Boštjan Trstenjak je pred časom celo nastopil v promocijskem prispevku na Pop TV o predsednici LDS in ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, kjer se je pokazalo, da se tikata) in Damjan Janković, vendar sta nam Pogačar in Senica to zanikala, Damjan Janković pa nam je to demantiral po objavi članka. Vsi trije so sicer znani kot redni gostje restavracije Cubo, no, Pogačar zdaj trdi, da on tja več ne hodi.
Kar zadeva lastništvo družbe Trstenjak 2000, ki obvladuje restavracijo Cubo, so si prej našteta ciprska podjetja razdelila 75 odstotkov lastništva, (vsako po 25), Boštjan Trstenjak pa je zadržal 25 odstotkov.
Po poročanju nekaterih medijev, denimo revije Manager, naj bi restavracijo in hotel Cubo kupilo ljubljansko podjetje TaxGroup d..o.o., ki ga vodita brata Klemen in Matija Šešok, sina Dušana Šešoka nekdanjega finančnega ministra in lastnika ter predsednika uprave Iskre, znanega tudi kot predsednika Košarkaške zveze Slovenije. Vendar je to malo verjetno, saj se TaxGroup ukvarja predvsem s finančnim in davčnim svetovanjem; je pa res, da se pri nekaterih nepremičninskih poslih njihovo podjetje pojavlja kot navidezni lastnik, da se prikrije pravega. Po naših informacijah brata Šešok poslovno precej sodelujeta tudi z Damjanom in Juretom Jankovićem. Sploh pa bi bilo skrajno čudno in nenavadno, zakaj slovensko podjetje TaxGroup lastništva prestižne ljubljanske restavracije in bodočega hotela ne bi korektno vpisalo v sodni register?! Ko smo lastništvo restavracije in hotela Cubo želeli preveriti pri Klemnu Šešoku, ga v pisarni ni bilo, tajnica Mateja pa nam je obljubila, potem ko smo morali natačno povedati, o čem želimo govoriti s Klemnom Šešokom, da nas bo poklical na mobilni telefon, vendar njegovega klica nismo dočakali.
Boštjan Trstenjak nam ni hotel povedati, kdo so novi lastniki njegove restavracije in hotela, saj o tem menda "zdaj ne more govoriti". "Gre za eno slovensko zgodbo, prosim vas, da o tem ne pišete," nam je dejal po telefonu. Na našo pripombo, da je vseeno malce čudno, če znano restavracijo sredi Ljubljane, za katero on govori, da je njegova, v resnici obvladujejo tri povsem neznana ciprska podjetja (enako velja tudi za hotel), pa je še enkrat prosil, naj o tem ne pišemo, ker naj bi "to odvrnilo goste."

Toda zgodba o Boštjanu Trstenjaku in ciprskih poštnih nabiralnikih še kako zadeva tudi javni interes in davkoplačevalce. Slabe štiri mesece potem (8. decembra 2009), ko so v družbo Trstenjak 2000 d.o.o. in Hotel Cubo d.o.o. vstopila tri neznana ciprska podjetja, je namreč ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Matej Lahovnik, družbi Hotel Cubo podelilo 750 tisoč evrov nepovratnih državnih sredstev! Poznavalci pravijo, da se za nepovratna državna sredstva bije pravo mesarsko klanje, zato je prav neverjetno, kako je mogoče, da ljubljansko podjetje z neznanimi in skrivnostnimi lastniki na Cipru od Lahovnika takoj "izvleče" tričetrt milijona evrov ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boštjan Trstenjak Alojzem Trstenjakom Ivan Sušnik Mileta Šetinca Borut Miklavčiču Viki Potočnik Igorja Jurija Pogačarja Katarina Kresal Mojco Pašek Damjan Janković Boško Šrot miro senica Klemen Matija Šešok Dušana Šešoka Juretom Jankovićem Mateja matej lahovnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ljubljanski Cubo skrivnostnežem iz Cipra, Senica in Pogačar zanikata