objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 26. februar 2010 ob 08:38

Umazano: Alenki Paulin ugrabili psa, ko je odstopila, pa so ji ga vrnili
Kriminalisti, ki preiskujejo domnevno zlorabo položaja nekdanje direktorice STA, so se spustili celo v njeno intimo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Revizija poslovanja Slovenske tiskovne agencije, ki naj bi jo naročil generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl (Cvikl nam je sporočil, da je "skupna revizijska služba Generalnega sekretariata v skladu z letnim načrtom in Strateškim načrtom delovanja službe načrtovala redno letno revizijo v Uradu vlade za komuniciranje, katerega pristojnost se nanaša tudi na nadzor nad poslovanjem družbe Slovenske tiskovne agencije d.o.o.; v skladu z omenjenim je v zaključni fazi tudi samostojen strokovni nadzor poslovanja družbe STA d.o.o."), naj bi razkrila celo vrsto domnevnih nepravilnosti. Te naj bi se nanašale na poslovanje STA s podjetji Renderspace (skupina Pristop) in Nuit ter študentskem delu, zato naj bi revizija (ali pa vsaj nekateri podatki) že romala na policijo; je pa čudno, pravijo naši viri, da se podatki še niso znašli na straneh nekaterih medijev, denimo Delove priloge Delo Mag, kjer so doslej "tako temeljito" secirali STA, dokler jo je vodila nekdanja direktorica Alenka Paulin. Po nekaterih informacijah naj bi Cvikl samo čakal na pravi trenutek, ko naj bi izsledke revizije plasiral v javnost. Možno pa je tudi, da se je odhajajoči generalni sekretar vlade malce ustrašil tožbe nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča, ki je – preko odvetnika Francija Matoza - zoper Cvikla vložil odškodninsko tožbo zaradi domnevne afere s fotokopiranjem vladnih dokumentov; spomnimo, Predalič od Cvikla zahteva dobril 23 tisoč evrov odškodnine.
Alenko Paulin naj bi bremenilo tako imenovano drobljenje projektov, menda z namenom izogibanja javnim razpisom. Naročila naj bi tudi nekatere storitve v škodo agencije, saj naj bi bile nepotrebne ali pa naj bi se podvajale; nepravilnosti naj bi se dogajale tudi pri študentskem delu, saj naj bi obstajal sum plačila osmih fiktivnih študentskih napotnic, pri čemer naj bi tako izplačan denar šel za poplačilo drugih oseb in kritje poslovnih stroškov Alenke Paulin in drugih zaposlenih.
"Čudi me," pravi Paulinova, "da je bila ovadba glede študentskega dela na policijo poslana že lani, poslala pa naj bi jo oseba, ki je bila na STA zadolžena za finančni nadzor, saj bi morala ta oseba prva reagirati in zavrniti izplačilo nepravilnih študentskih napotnic." Po naših informacijah naj bi šlo za uslužbenko STA Jano Pipan. "Če je kaj takšnega obstajalo, tako Paulinova, pri več kot petsto študentskih napotnicah, ki sem jih podpisala, domnevam, da je to tudi možno, vendar se ne čutim osebno odgovorna, saj so bile v podjetju strokovne službe, ki so skrbele za zakonitost poslovanja." Alenka Paulin zavrača tudi obtožbe glede podvajanja in drobljenja projektov z namenom izogibanja javnim razpisom. "Če dve podjetji sodelujeta pri izvedbi večjega projekta, to še ne pomeni podvajanja dela. Dokler me niso začeli obtoževati nekakšnega drobljenja storitev z namenom izogibanja javnim razpisom, nisem niti vedela, da takšna praksa v javnem sektorju sploh obstaja." Višek vseh obtožb na svoj račun pa Alenka Paulin vidi v domnevnem pošiljanju že pripravljenih ponudb podjetjem, povabljenim na javni natečaj. "Formularji za oddajo ponudb niso nobena novost in se jih nisem jaz izmislila. Za idejo, da se nekomu pošlje že izdelana ponudba, ko ga vabiš na razpis, pa prvič slišim. Iz te zgodbe se bom še veliko naučila, tudi to, kakšne goljufije obstajajo v poslih, povezanih z državo."
Ljubljanski kriminalisti, ki so Paulinovo več ur zališali pred nekaj tedni v njihovih prostorih v ljubljanskem BTC (tam, kjer so zasliševali tudi osumljence in priče, povezane z afero Patria), se zdaj že drugič ukvarjajo z nekdanjo direktorico Slovenske tiskovne agencije; vse to se dogaja na podlagi anonimnih kazenskih ovadb, ki naj bi jih na policijo posredovali nekateri novinarji in drugi zaposleni na STA. Škandalozno pa je, da so kriminalisti preiskavo razširili tudi na intimo in zdravstveno plat Alenke Paulin. Tako je policija oktobra lani od njenega osebnega zdravnika zahtevala vpogled v medicijsko dokumentacijo nekdanje direktorice STA, kar je po mnenju nekaterih pravnikov izjemno redek primer tako radikalnega posega policije v zasebnost posameznika. Takšno ravnanje kriminalistov naj bi upravičeval sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, kar naj bi Paulinova storila s tem, da si ni obračunala štirih dni bolniškega dopusta, ki ga – po besedah Alenke Paulin – sploh ni koristila?! Kljub ginekološkemu posegu v ljubljanskem Kliničnem centru – ta podatek je zdaj splošno znan – je bila tedanja direktorica STA ves čas dosegljiva po elektronski pošti in telefonu, kjer je urejala službene zadeve, takoj po vrnitvi iz ginekološke klinike pa ji je kolega prinesel pošto in gradiva, kar je bilo potrebno pregledati in podpisati.
"Ne morem verjeti, da so kriminalisti šli v takšne skrajnosti, morda so zaslišali celo kirurga, ki me je operiral," je šokirana Alenka Paulin.
Zato je Paulinova posebno pismo poslala predsedniku vlade Borutu Pahorju, ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, predsednici državnozborske komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl ter informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar, da jih seznani, kot pravi, "z nenavadnimi preiskovalnimi metodami kriminalistične policije, ki pomenijo grob napad na mojo zasebnost in kršitev temeljnih človekovih pravic." Alenka Paulin v pismu piše, "da je po njej dostopnih odatkih policija na osnovi nekakšne ovadbe od mojega osebnega zdravnika zahtevala vpogled v mojo medicinsko dokumentacijo in podatke o mojem zdravstvenem stanju v obdobju od 1.7.2009 do 31.3.2009, torej v času, ko sem bila direktor Slovenske tiskovne agencije. Pri tem je, po mojem mnenju povsem neupravičeno, prišla do podatkov o mojih zdravstvenih težavah in ginekološki operaciji, ki sem ji bila podvržena v letu 2008. S podatkom, ali je bil pri tem poleg mojega osebnega zdravnika zaslišan tudi kirurg, ki me je operiral, v tem trenutku ne razpolagam, glede na potek preiskave pa obstaja velika verjetnost, da so kriminalisti v svojo preiskavo vključili tudi potek moje ginekološke operacije in zdravljenja. Iz moje medicinske dokumentacije je razvidno, da sem bila v obdobju od 1.7.2007 do 31.3.2009 upravičena do štirih dni bolniškega dopusta, ki pa ga zaradi številnih delovnih obveznosti in potrebe po stalni dosegljivosti nisem mogla koristiti, saj sem morala biti kljub operativnemu posegu v stalnem kontaktu s sodelavci. Sicer pa v času mojega direktorovanja na STA tudi v primeru morebitnega slabšega zdravstvenega počutja nisem nikoli koristila pravice do bolniškega dopusta, ampak sem vse svoje dolžnosti redno opravljala.
Ker nisem seznanjena s težo kaznivega dejanja, ki naj bi ga storila s svojimi ginekološkimi težavami in operativnim posegom na Ginekološki kliniki v Ljubljani, se na vas obračam z vprašanjem, sum kakšnega kaznivega dejanja lahko upravičuje tako grob poseg v zasebnost državljana s strani represivnih organov, da le-ti posežejo v njegovo medicinsko dokumentacijo in zahtevajo ter tudi pridobijo podatke o njegovem zdravstvenem stanju. Prosim vas tudi za mnenje,
" zaključuje pismo Paulinova, "ali je bil po vašem mnenju v mojem primeru takšen poseg upravičen in ali je kriminalistična policija glede na naravo domnevnega kaznivega dejanja in predhodno zbrane dokaze, ki naj bi sum o kaznivem dejanju potrjevali, ravnala ustrezno."
Alenki Paulin pa so se tik pred odstopom z mesta direktorice STA dogajale tudi neverjetno kriminalno-grozljive stvari. Neznanci so ji namreč iz vrta pred stanovanjem sredi Ljubljane (naslov je znan uredništvu) ugrabili psa in pustili listek, kjer je pisalo, da mora odstopiti z mesta direktorice, če hoče svojo živalco nazaj. Alenka Paulin, znana kot velika ljubiteljica živali (doma ima nekaj psov in mačk), je to tudi storila. Ko je odstopila, so ji čez dva dni vrnili psa.
Na vprašanje, zakaj ni šla na policijo, ji na oči pritečejo solze, odgovori pa takole: "Bala sem se za psa, želela sem ga dobiti nazaj." In potem skrivnostno pove: "Eni so igrali zelo umazano igro." Ko je to med zaslišanjem v BTC zaupala kriminalistom, pa so ji dejali, da jih to ne zanima, ker preiskujejo kaznivo dejanje zlorabe položaja.

Osebna usoda nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška pa je še veliko bolj tragična. Potem ko ga je novi direktor STA Bojan Veselinovič novembra lani razrešil z mesta odgovornega urednika in so ga zaradi kršitev delovnih obveznosti celo vrgli iz službe (kljub protestu Društva novinarjev in publicistov, Meško pa je na delovno sodišče takoj vložil tožbo), nekdanji odgovorni urednik Meško danes leži hudo bolan na onkološki kliniki v ljubljanskem Kliničnem centru …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan M. Cvikl Alenka Paulin Janševe Boža Predaliča Francija Matoza Jano Pipan Borutu Pahorju Katarini Kresal Evi Irgl Nataši Pirc Musar Boruta Meška Bojan Veselinović

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umazano: Alenki Paulin ugrabili psa, ko je odstopila, pa so ji ga vrnili