objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 23. februar 2010 ob 14:57

Zaradi afere Baričevič odvetnika Senico prijavili odvetniški zbornici
Miha Kozinc pravi, da bodo primer obravnavali kot vsako drugo zadevo, Miro Senica prijave noče komentirati
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpitega Mira Senico, odvetnika in partnerja ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal, so zaradi afere Baričevič anonimneži ovadili na Odvetniško zbornico Slovenije, očitajo pa mu kršitev Kodeksa odvetniške etike.
Ovadba, dolga skoraj tri tipkane strani, temelji na znanih javnih izjavah odvetnika Senice. Tako naj bi njegova izjava, da "nikoli in z ničemer ni vplival na odločitve pristojnih organov v postopku vrnitve bulamstifov ter da nikoli nikogar ni klical ali se nanj obračal osebno," predstavljala zavajanje javnosti in hkrati kršitev ravnanja, opredeljenega v prvem odstavku 8. člena Kodeksa, ki določa, da naj odvetnik pri svojem delu skrbi, da ohrani čast odvetniškega poklica. Senica naj bi "svoj neprimeren in nezakonit način interveniranja" potrdil v izjavi za Žurnal24, ko je dejal, da "nikogar nisem klical. Edino naš odvetnik Fašun je vprašal, kdaj bo zadeva končana." Pravni postopki okoli vračanja bulmastifov pokojnemu zdravniku Saši Baričeviču pa naj bi se odvijali nenavadno hitro, kar je mogoče pripisati izključno vplivu in pritisku Mira Senice, trdijo pisci ovadbe zoper odvetnika Senico.

Miro Senica naj bi kršil tudi priporočila in zaveze, zajete v besedilu drugega odstavka 9. člena Kodeksa, da mora odvetnik pri opravljanju svojih nalog uživati zaupanje svojih strank, hkrati pa sodnih in drugih državnih organov, pri katerih zastopa ter uveljavlja njihove pravice in koristi. Zato naj si prizadeva, da si to zaupanje pridobi, ga utrjuje in z nobenim dejanjem ne omaje. Kot neetično nastopanje pokojnega Baričeviča naj bi predstavljalo dejstvo, da je odvetnik Senica v komisijo za odločanje o vrnitvi bulmastifov predlagal Rajka Rotnerja, strica svoje partnerice Katarine Kresal.
O zlaganosti spoštovanja etike in človekovega dostojanstva, priča tudi dejstvo, da odvetnik Senica, kljub številnim izjavam o večletnem prijateljskem odnosu z Baričevičem, neudeležbo na njegovem pogrebu opraviči oziroma nadomesti s smučanjem v tujini, piše v prijavi.
Predsednik odvetniške zbornice in ljubljanski odvetnik Miha Kozinc nam je dejal, da bo zadevo, kot vse podobne, obravnaval upravni odbor. Ta se običajno sestane enkrat mesečno, predvidoma prvi teden v mesecu. Upravni odbor bo sprejel odločitev, ali bo prijavo odstopil v reševanje pristojnemu območnemu odboru ali pa disciplinskemu sodišču. Miro Senica prijave ni hotel komentirati.

Eden izmed znanih slovenskih odvetnikov, ki pa ne želi biti imenovan, nam je dejal, da bo upravni odbor presodil, ali gre za kršitev kodeksa ali disciplinsko kršitev. Če gre za samo za kršitev kodeksa, potem odvetnik običajno dobi opozorilo, naj tega v bodoče ne počne več, če pa gre za disciplinsko kršitev, se lahko odvetniku izrečejo določeni ukrepi; od opomina, denarne kazni, pa tudi prepoved opravljanja poklica oziroma odvzema licence. Naš sogovornik še ugotavlja, da odvetnik Miro Senica po vsej verjetnosti ne bo kaznovan, saj naj bi bila ovadba napisana preveč na splošno in pravno premalo argumentirana.
Spomnimo, znan koprski odvetnik Franci Matoz, ki se ga omenja tudi kot možnega kandidata za ljubljanskega župana, je pred kratkim - zgolj zaradi intervjuja v reviji Jana - dobil opozorilo, naj kot odvetnik po nepotrebnem ne nastopa v javnosti.
Ovadba zoper Mira Senica pa nosi tudi politične dimenzije. Predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc je namreč dolgoletni zaupnik in tesen sodelavec predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, medtem ko je Senica zasebni partner predsednice LDS. Poleg tega je znano, da se "vrhunski slovenski odvetniki" med seboj enostavno ne marajo, nekateri se celo sploh ne prenesejo, zato bo usodo anonimne ovadbe zoper Senico zanimivo spremljati tudi v tej luči.
Mimogrede, Miro Senica ima v zadnjem času precej kadrovskih težav, saj so njegovo pisarno zapustili vsaj štirje usposobljeni odvetniki, Peter Fašun (delal je na primeru Baričevič, o čemer smo že pisali), Iztok Milač, Blaž Strojan in Aleš Melihen, ki so ustanovili svojo odvetniško pisarno Fašun, Melihen, Milač, Strojan, d.o.o.
Hkrati z ovadbo proti Senici so se pojavili dokumenti, ki razkrivajo, da je Miro Senica v postopku vračanja bulmastifov grozil tudi z odškodninskimi tožbami proti državi. Tako sta februarja 2008 Zora Roter in Saša Baričevič preko odvetniške pisarne Mira Senice trdila, da bi smrt psov Atlasa in Joya  predstavljala zanju "nepopravljivo škodo" in "za posledico odškodninsko odgovornost Veterinarske uprave RS oziroma Republike Slovenije." Roterjeva in Baričevič sta še zatrjevala, da sta "oba na psa čustveno zelo navezana" in da "gre za živali z veliko premoženjsko vrednostjo." Po napadu njunih psov na državljana Stanislava Megliča pa sta Roterjeva in Baričevič oporekala tudi navedbam ministrstva za kmetijstvo in Vursa, da je Meglič v napadu dobil življenjsko nevarne telesne poškodbe?!
Pri plačilu odvetniških storitev Miru Senici se v tej zadevi postavlja celo vprašanje davčne utaje, navajajo na spletni strani Žurnal24. Po pisanju časnika Dnevnik je namreč račun odvetniški pisarni Senica plačala klinika (družba) Barsos-MC, toda koristnika storitev sta bila Saša Baričevič (sicer solastnik Barsosa) in Zora Roter, zato naj bi obstajala možnost davčne utaje. Direktorica Barsosa in pediatrinja Cvetka Dragoš pa je za Žurnal24 zatrdila, da Barsos teh računov ni plačeval.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Senico Katarine Kresal Saši Baričeviču Rajka Rotnerja Miha Kozinc Franci Matoz Gregorja Golobiča Peter Fašun Iztok Milač Blaž Strojan Aleš Melihen Zora Roter Stanislava Megliča Cvetka Dragoš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaradi afere Baričevič odvetnika Senico prijavili odvetniški zbornici