objavi na
pozareport.si

forum

Sobota, 20. februar 2010 ob 11:05

Senica ni bil ranjen, Pahor afero Baričevič spreminja v tragedijo
Uganka je vse večja: zakaj je policija ministrico Katarino Kresal o smrti Baričeviča obvestila celo pred preiskovalnim sodnikom?
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Posebno tiskovno konferenco je v četrtek čeraj sklicala Cvetka Dragoš-Jančar, pediatrinja in solastnica klinike Barsos-MC. Srečanje z novinarji je priredila v znani ljubljanski galeriji Equrna, kar je presenetljivo in pomenljivo hkrati. Presenetljivo zato, ker je klinika Barsos lokacijsko zelo blizu galerije Equrna, in res ni nobenega razloga, zakaj naj ne bi novinarje povabili v Barsos; pomenljivo pa zato, ker je Equrna kulturna inštitucija (dobiva tudi javna sredstva) in zato prejkone neprimerna za tiskovne konference predstavnikov zasebnih zdravstvenih klinik. Ampak tako se je najverjetneje odločila dolgoletna direktorica Equrne Taja Brejc Vidmar.
"Gospoda Senico sem poklicala takoj, ko sem izvedela za tragični dogodek, in sem ga prosila, naj pride. Prišel mi je ponudit moralno pomoč. Ni bil poškodovan in ni potreboval medicinske pomoči," je zatrdila Cvetka Dragoš-Jančar.
Spomnimo, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v sredo izjavila, da je njen življenjski sopotnik in odvetnik Miro Senica za smrt zdravnika Saše Baričeviča izvedel od nje, ona pa od policije, potem pa je – po navedbah Kresalove - Senica odšel v kliniko Barsos, da bi "nudil podporo". Telefonskega klica Cvetke Dragoš-Jančar Kresalova ni omenila, mnoge pa je tudi začudilo, zakaj je policija sploh takoj obvestila Kresalovo, da je umrl Baričevič. Prvič zato, ker policija zagotovo takoj ne obvešča notranje ministrice ob smrti vsakega državljana; drugič pa zato, ker je generalni direktor policije Janko Goršek pred enim tednom izjavil (na prvi tiskovni konferenci vodstva policije, devet dni po tragičnem dogodku), da "s Kresalovo po smrti Baričeviča še nista govorila." Dvomimo namreč, da bi lahko ministrico Kresalovo iz Oražnove ulice poklical kar eden izmed navadnih policistov.
"Policija je ministrico Kresalovo kot v vseh drugih primerih obvestila v skladu z usmeritvami in navodili nekje med pol šesto in šesto zvečer,” so novinarjem Žurnala24 povedali na ministrstvu za notranje zadeve. Torej dvajset minut prej, preden so policisti obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika, ki je klic sprejel ob 17.50. "Policija ministrico in državnega sekretarja tekoče in brez odlašanja obvešča o varnostno relevantnih in potencialno odmevnih dogodkih, ki po oceni policije predstavljajo hujše in množično ogrožanje javnega reda in miru ali o varnostnih dogodkih, pri katerih se zaradi varnostnih razmer, okoliščin dejanja, osebnih lastnosti žrtve ali storilca predvideva večji odziv javnosti,” pravijo na notranjem ministrstvu, vsebina obveščanja pa naj bi bila "osredotočena na obvestilo o dogodku in ne na operativne informacije."
Potemtakem je uganka še večja. Kako je Miro Senica lahko prišel v kliniko Barsos že ob pol šestih, če pa je ministrica Kresalova šele takrat, morda celo še pozneje, izvedela za Baričevičevo smrt?!
Cvetka Dragoš-Jančar je tudi zavrnila namige, da naj bi pri njih brez dovoljenj delali zdravniki, ki so sicer zaposleni v ljubljanskem Kliničnem centru. "Deset zdravnikov, ki so sicer redno zaposleni v UKC Ljubljana, sodeluje z Barsosom že 18 let in so doslej vedno dobili dovoljenje za delo zunaj zavoda. Pogosto se je zgodilo, da so odgovor na vlogo prejeli šele čez pol leta. Delali so po podjemnih pogodbah ali v zadnjih letih prek s. p. (statusev samostojnih podjetnikov; op.p.)" Ostalih dvajset zdravnikov soglasja ne potrebuje, ker so mlajši upokojeni profesorji. Ti pa so po podjemnih pogodbah sodelovali tudi s Kliničnim centrom?! "Če je to prekršek, sta v prekršku klinika Barsos in Klinični center," meni Cvetka Dragoš-Jančar. "Vsi zdravniki, ki sedaj delajo v Barsosu, so v Kliničnem centru pravočasno zaprosili za soglasja za letošnje leto, a za zdaj še niso dobili odgovora. Soglasja vsako leto zamujajo, sklepamo, da je tako tudi letos. Imajo pa vsi pisna soglasja predstojnikov oddelkov, ki presojajo njihovo vestno izpolnjevanje obveznosti do matične ustanove. Pa vendar, tisti zdravniki, ki nimajo soglasij, trenutno ne delajo v Barsosu."
Cvetka Dragoš-Jančar, ki se distancira od vseh afer, povezanih s smrtjo zdravnika Baričeviča, je komentirala tudi govorice, da bolniki množično zapuščajo Barsos. "Doslej je le šest bolnikov pokojnega Baričeviča zamenjalo osebnega zdravnika. Dva zato, ker sta se preselila v dom za starejše občane."
Predsednik vlade Borut Pahor pa je po v seji vlade presenetljivo dejal, da zgodbe o bulmastifih in njihovi vrnitvi lastniku Saši Baričeviču "ne razume kot afero, ampak kot tragedijo par excellence." Zato je prepričan, da se je pravilno odločil, ker ni takoj sprejel odstopa ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, saj je treba razčistiti vse okoliščine. "Če bi minister Pogačnik odstopil samo zaradi ljubega političnega miru, to ne bi bilo prav, ker je treba pred ukrepi raziskati, kaj je šlo narobe," pravi Pahor, vlada pa naj bi odgovor na interpelacijo obravnavala na prihodnji seji. Če ne bo novih okoliščin, bodo odgovor podprli in ga posredovali v državni zbor.
Borut Pahor je še dejal, da njegovo podporo uživa tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, njene pripombe, ki so zadevali Pahorjevo življenjsko sopotnico in odvetnico Tanjo Pečar pa naj bi razumel "dobronamerno". Toda predsednik vlade Pahor, kot trdijo naši viri, ni povzel še nobenih konkretnih korakov, ki naj bi vodili do raziskovanja, kaj je šlo narobe: v pravnem postopku vračanja psov, nenavadno dolgemu čakanju na poročilo Nacionalnega veterinarskega inštituta po obdukciji psov in celi kopici sumljivih dejstev med dosedanjim potekom policijske preiskave.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Afera Baričevič Cvetka Dragoš Jančar Taja Brejc Vidmar Katarina Kresal miro senica Sašo Baričevič Janko Goršek Borut Pahor Milan Pogačnik Tanja Pečar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Senica ni bil ranjen, Pahor afero Baričevič spreminja v tragedijo