objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 19. februar 2010 ob 07:25

Eno uro po smrti Baričeviča se je v kliniki Barsos pojavil Miro Senica!
Katarina Kresal sredi afere Baričevič državljanom svetuje, naj potujejo v urejeno državo Namibijo
2010 Pozareport

Odpri galerijo

V torek zvečer so se v elitni ljubljanski restavraciji As znašli trije znani Slovenci: predsednik vlade Borut Pahor, poslovnež Janez Škrabec in odvetnik Miro Senica. Sedeli so pri ločenih mizah, v družbi Senice pa je bil Igor Jurij Pogačar, lastnik stavbe na Dimčevi 16, kjer je sedež Nacionalnega preiskovalnega urada, torej stavbe, ki jo je najela ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Najetje Pogačarjeve stavbe je predmet hudih obtožb opozicije in medijev, zaradi domnevnega klientelizma in korupcije, Kresalovi pa grozi celo interpelacija. Ampak to je druga zgodba, vrnimo se k aferi Baričevič.
Kresalova je deset dni molčala, preden je prvič spregovorila o aferi Baričevič; zdaj pa je tudi ona spoznala, da afere noče biti konec in da se hudo lepi za LDS, zato po novem živahno komunicira z mediji, čeprav piarovsko strogo kontrolirano. Njeni svetovalci pošiljajo SMS-sporočila uredništvom, naj brišejo spletne komentarje, ki naj bi bili žaljivi za Kresalovo, tudi intervjuje daje samo določenim medijem. Na pogovorih z novinarji deluje precej manj samozavestno, nasmeh je izpuhtel z njenega obraza, gestikulacija rok pa je nerodno sunkovita in jezna. Zdi se, da spet gledamo medijsko nerodno Katarino Kresal izpred dveh let. Njeno slabo voljo in jezo naj bi čutili tudi na ministrstvu za notranje zadeve.
Na sredini tiskovni konferenci (to je bila pravzaprav prva odprta tiskovna konferenca, ki jo je Kresalova sklicala po izbruhi afere Baričevič) je Kresalova zanikala vse morebitne povezave z afero, pa tudi povezave, ki naj bi jih z afero imel njen partner Miro Senica, sicer odvetnik pokojnega zdravnika Saše Baričeviča. Poglejmo, kaj je povedala Katarina Kresal:
Postajam glavni akter zgodbe, s katero nimam nič.
Če je šlo za spolno zlorabo, je to grozljivo, zavrženo in nagnusno dejanje, ki ga sama absolutno obsojam. Jaz in moj partner sva bila šokirana in sva se o tem pogovarjala, a nisem nikoli zlorabila svoje funkcije. Po vsem, kar vemo, se mi ne zdi prav, da je Baričevič dobil pse nazaj.
Miro Senica ni bil na kraju dogodka in je za nesrečo izvedel od nje, ko je to sama izvedela od policije. On ni bil tam, ni se pogovarjal s kriminalisti, je pa poklical Baričevičevo sestro Deo in ji izrekel sožalje, to je bil v tem primeru prijateljski klic, ne pa zastopanje.
Z Mirom Senico tudi nista bila na pogrebu, ker sta že predhodno načrtovala smučanje, sta pa družini poslala sožalni venec.
(po naših informacijah  predsednik vlade Borut Pahor ni vedel oziroma je izvedel tik pred zdajci, da Kresalove ne bo na vladnem obisku v Beli Krajini; v petek, 6. februarja, potem ko sta Kresalova in Senica v četrtek odpotovala na smučanje)
Če nekdo pogleda vsa ta imena, ki se povezujejo z afero Baričevič, lahko res izgleda, kakor da je stvar usklajeno LDS-ovsko, vendar nič od tega ni res.
Miro Senica je bil tisti večer, ko so psi napadli Baričeviča, v zdravstveni kliniki Barsos. Pa ne zato, ker bi zaradi domnevnega napada psov tudi sam potreboval zdravniško oskrbo, kot se govori, ampak je šel ponudit podporo, če bi jo potrebovali.
Če se bo izkazalo, da je minister za kmetijstvo Milan Pogačnik naredil napako, menim, da bi moral odstopiti. Pozivam tudi predsednika vlade Boruta Pahorja, naj se pogosteje oglasi in državljanom pove, da ta država ne razpada po šivih. (
naši viri trdijo, da naj bi Kresalova hudi zamerila Pahorju, ker je premier javno ne brani, tako kot je v bran vzel ministra Pogačnika)
Katarina Kresal torej za razliko od Mira Senice meni, da ni prav, da je Baričevič dobil svoje bulmastife nazaj. Največ skrivnosti pa je še vedno povezanih z vlogo Mira Senice, kar je Kresalova z njeno izjavo, da se je Senica v torek zvečer, na dan tragične smrti Baričeviča, pojavil v njegovi kliniki Barsos MC, še dodatno zaintrigirala. Nenavadno je namreč, da se nekdo takoj pojavi v kliniki prijatelja, ki si ga zadnjič videl šele decembra, kot pravi Senica, poleg tega, kakšno podporo bi Senica sploh lahko nudil v kliniki. Na koncu pa s Kresalovo nista prišla niti na Baričevičev pogreb na ljubljanskih Žalah.
Naši viri v tej zvezi trdijo takole: na dan tragedije so v kliniki Barsos MC opravljali zdravniške preglede zaposlenih v Agencije za zavarovalniški nadzor. Približno ob pol šestih zvečer je v kliniko vstopil Miro Senica, nekdanji predsednik uprave Nove ljubljanske banke Draško Veselinovič pa dve uri za tem. Bila naj bi vidno razburjena. Po njunem prihodu naj bi v kliniki zavladalo obsedno stanje. Zaposleni so tekali gor in dol, nekatere paciente pa so poslali domov, rekoč, da bodo za preglede dobili nove datume.
Po končani tiskovni konferenci je Kresalova preko video zveze nastopila v oddaji Svet na Kanalu A, potem pa je odbrzela na pogovor z državljani v Trbovljah. Na pogovoru, ki ga je v knjižnici Toneta Seliškarja vodila Simona Solina, se je zbrali kakšnih 50 Trboveljčanov.
Čeprav je Kresalova slovenski javnosti včeraj sporočila, da jo lahko vprašamo, kar si želimo "in vse vam bom odgovorila", se je v Trbovljah krepko sprenevedala. Odgovorila ni niti na najbolj preprosto vprašanje, kje, za božjo voljo, je smučala po Baričevičevi smrti. Zbrani publiki je raje povedala, da je njena najljubša destinacija Namibija. "Gre za zelo urejeno državo, pozna se ji, da je bila dolga časa nemška kolonija, Nemci pa znajo vzpostaviti red," pravi Kresalova. "Ko sem prišla tja, sem doživela kulturni šok, saj vsi temnopolti govorijo nemško. Namibija je tako urejena dežela, zato priporočam Slovencem, da jo obiščejo." Ni pa premožna šefica liberalnih demokratov povedala, kako naj si, denimo, delavke Mure z nekaj več kot 500 evri plače, sploh lahko privoščijo potovanje v središče Afrike …
Pogovor v Trbovljah je sicer zvenel kot "pravi piarovski cirkus," poroča naš sodelavec, samostojni novinar Mitja Lomovšek, Kresalova pa je ves čas prihajala v popolno nasprotje s tem, kaj je povedala prej. Tako je dejala, da ni prepričana, da bo čez eno leto še v politki, kasneje pa je – na vprašanje voditeljice, kjer se vidi čez pet ali deset let – rekla, da si želi dokončati ministrski mandat in povečati ugled stranke LDS, ki je v Trbovljah zgodovinsko vedno imela veliko privržencev.
Katarina Kresal se je potožila tudi nad mediji: "Prvo leto, odkar sem leta 2007 prevzela LDS, so se zanimali samo kakšen avto vozim in kje jem, ne pa kaj delam. Prvi resen intervju sem dala šele po enem letu." Mimogrede, avtor teh vrsti na intervju s Kresalovo čaka že več kot dve leti?! Na naslov Janine Slovenke leta je kakopak ponosna, saj naj bi "tudi mediji slejkoprej ugotovili, kakšna sem." Njen navečji problem pa so trenutno bulmastifi pokojnega Baričeviča. Na izrecno vprašanje, ali se je kdaj zdravila pri pokojnemu Baričeviču, je notranja ministrica in predsednica LDS dejala, da je "bila večkrat pri njem na specialističnih pregledih." Zagotavlja pa, da "nikoli ni bila v Baričevičevi hiši."
Se pa Katarina Kresal strinja, da bi "morala država kaznovati politike, če so naredili kaj narobe." Ona pa ne vidi, da bi "doslej naredila karkoli narobe."
Za svojega partnerja Mira Senico pravi, da je "knjigofil, zelo načitan in razgledan. Oba zelo rada bereva." Trboveljčanom je še zaupala, da rada hodi v hribe, ni pa hotela povedati, kateri so – po njeno - najlepši slovenski kraji. "Z Mirom se zelo rada sprehajava. Kupila sva si čevlje, da bova spet več hodila v hribe …"
Zbrani Trboveljčani so Kresalovi na koncu podarili cvetje in srednje dolg aplavz.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor janez škrabec miro senica Katarina Kresal Saše Baričeviča Deo Milan Pogačnik Draško Veselinovič Simona Solina Mitja Lomovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eno uro po smrti Baričeviča se je v kliniki Barsos pojavil Miro Senica!