objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 16. februar 2010 ob 10:26

Baričevičeve pse posiljevalo več ljudi, Senica zanika, da je bil tam!
Afera Baričevič je slovenski Watergate: bulmastife perverznega zdravnika naj bi v hiši groze zlorabljalo več ljudi. Pogačnikovo ministrstvo namesto Vursu odločbo vročilo kar Baričeviču
2010 Pozareport

Odpri galerijo

"Če kakšna institucija deluje neodvisno in profesionalno, potem je to policija. Ljudje ji lahko popolnoma zaupajo, in zagotavljam vam, da – v okviru svojih pristojnosti - ne bom pustila, da se karkoli pomete pod preprogo. Policija je nedvoumno pojasnila, da postopek od prvega dne vodi profesionalno in neodvisno, zato je tudi prva ugotovila možnost zlorabe psov in na to večkrat posebej opozorila veterinarske inšpektorje in patologe."
Tako je izjavila ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, potem ko se deset dni po skrivnostni smrti zdravnika Saše Baričeviča sploh ni oglasila, še več, vmes naj bi celo mirno smučala. Po besedah odvetnika in njenega partnerja Mira Senica naj bi bil njun dopust že vnaprej načrtovan, naši viri pa trdijo, da temu ni čisto tako. Iz policijskih virov je namreč slišati, da naj bi se Kresalova za dopust (smučanje) odločila tako rekoč čez noč, kar naj bi povzročilo določeno varnostno težavo; Kresalova je kot notranja ministrica namreč varovana oseba, zato jo morajo ves čas spremljati varnostniki, tudi če zasebno potuje na smučanje. To sproža ugibanja, ali ni šlo celo za neke vrste začasni "umik in pobeg"; nenavadno je tudi, da Senica, ki z družino Baričevič prijateljuje že trideset let, ni prišel na zdravnikov pogreb, je pa v torek popoldne, praktično nekaj minut po Baričevičevi smrti, po telefonu poklical njegovo sestro Deo Baričevič, menda zato, da bi ji izrekel sožalje.
Sploh se policiji med afero Baričevič neverjetno zapleta. Šest ur je minilo, da je bila o smrti na Oražnovi ulici obveščena dežurna tožilka, čeprav je bil po navedbah direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška veterinarski inšpektor takoj opozorjen na sledove, ki so kazali na možnost zlorabe bulmastifov, torej mučenja živali, kar je kaznivo dejanje. Policisti naj bi klic na pomoč prejeli ob pol petih, preiskovalni sodnik pa je sporočilo dežurni tožilki prenesel šele nekaj ur pozneje. Na policiji zdaj ugotavljajo, zakaj se je to zgodilo. Gre pa verjetno za politična trenja med policijo, sodiščem in tožilstvom; torej med Kresalovo in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem na eni ter generalno državno tožilko Barbaro Brezigar na drugi strani.
Prav tako ni jasno, zakaj so policisti takoj po dogodku na varovano območje (za policijski trak) spustili državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec, saj bi lahko namenoma ali slučajno poškodovala ali uničila dokaze.
Najbolj intrigantno pa je dejstvo, da se policija sprva sploh ni lotila obravnave možnosti, da je bila na prizorišču Baričevičeve smrti še ena oseba. Iz "hiše groze", kot zdaj Ljubljančani pravijo Baričevičevi hiši, so v rešilca odpeljali eno gospo, nato se je na vratih pojavil še en gospod (šlo je strica pokojnega Baričeviča in njegovo ženo), na oknu se je opazilo tretjo osebo, medtem ko je nekdo v hiši ugasnil luč?! Toda pozor: tri osebe v Baričevičevi hiši sredi Rožne doline, policijo pa pokličejo sosedi?!				Policija (na sliki Aleksander Jevšek, prvi človek slovenskih kriminalistov) vedno glasnejših namigov, da je bila v hiši tretja oseba, ne zanika niti demantira, saj preiskava še poteka.			Policija (na sliki Aleksander Jevšek, prvi človek slovenskih kriminalistov) vedno glasnejših namigov, da je bila v hiši tretja oseba, ne zanika niti demantira, saj preiskava še poteka.

				Miro Senica zanika navedbe naših virov, da se je po smrti Baričeviča pojavil na Oražnovi ulici. Pravi, da je to čista izmišljotina.			Miro Senica zanika navedbe naših virov, da se je po smrti Baričeviča pojavil na Oražnovi ulici. Pravi, da je to čista izmišljotina.

Priče so tudi povedale, da so takoj po dogodku izpred hiše videle odpeljati nek večji avtomobil. Ali je imel Baričevič v času tragedije v zloglasni garaži res družbo, na Policijski upravi Ljubljana nočejo niti potrditi niti zanikati, ker preiskava še vedno poteka.
Naši viri blizu policije trdijo, da naj bi dobro uro (menda uro in dvajset minut) na prizorišče tragedije prišel odvetnik Miro Senica. Policistom naj bi se predstavil kot zastopnik Baričeviča in jim prepovedal vstop v preostali del hiše na Oražnovi ulici, češ, tam nimajo kaj iskati, saj so Baričeviča psi napadli v garaži, nihče od policistov pa od njega ni zahteval pooblastila. Kasneje naj bi Senica odšel. Po naših informacijah policija sploh ni opravila preiskave hiše, ampak samo ogled. No, Senica nam je včeraj zvečer zagotovil, da "to ni res in da gre za čisto izmišljotino."
Nenavadno je tudi, da so posnetke bližnjega križišča, s pomočjo katerih bi lahko izsledili morebitno tretjo osebo, pred nekaj dnevi izbrisali; menda zato, ker policija zanje ni zaprosila.
Ostaja tudi vprašanje famozne fotografije mrtvega Saše Baričeviča. Čeprav je nihče od slovenskih medijev ni objavil, sta ministrica Kresalova in generalni direktor policije Janko Goršek zagnala vik in krik, češ, objavljanje fotografije je nemoralno. Katarino Kresal pa naj bi objava trupla (na nekem ruskem portalu) še posebej šokirala?!
Tukaj ni jasno, zakaj ministrica za notranje zadeve in direktor policije sploh moralizirata ob možnosti objave fotografije mrtvega človeka, saj to sploh ni njuno delo; njuno delo je vse kaj drugega, ne pa tako imenovano etično presojanje uredniške politike slovenskih medijev. Poleg tega, le smo pošteni, mrtva in razmesarjena trupla lahko vsaj dan videvamo na televiziji, spletu in časnikih, pa "nikome ništa". Vsi slovenski mediji so objavili tudi fotografije obešenega iraškega diktatorja Sadama Huseina, vendar se nihče ni vznemirjal. Največji problem se skriva v tem, ker fotografija mrtvega Baričeviča še dodatno meče čudno luč na policijsko preiskavo. Okoli razmesarjenega trupla namreč ni niti kapljice krvi, kar lahko potrjuje namige, da je bil Baričevič odnekod prinešen v garažo. Morda iz drugega, zasebnega dela hiše na Oražnovi ulici? Je to naredila skrivnostna tretja oseba, da bi zameglila svojo prisotnost in uničila druge potrebne dokaze?
Slišati je tudi, da naj bi fotografijo z mobilnim telefonom posneli in lansirali v javnost zato, da vplivni posamezniki ali lobiji dogodka ne bi mogli več prikriti. To se je dejansko tudi zgodilo; fotografijo je kljub bojkotu slovenskih medijev preko spleta dobilo na tisoče ljudi. Ugiba se tudi, ali ni bilo posnetih celo več fotografij, ki naj bi prikazovale tudi druge detajle tragedije ali celo zločina. Po zadnjih informacijah naj bi telefon nokio 6303 classic, s katerim je bila fotografija posneta, odkrili med uporabniki v državni upravi, zadevo pa preiskuje specializirani oddelek pri vrhovnemu tožilstvu, ki običajno preiskuje kazniva dejanja policistov.
Včeraj pa je udarila direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič, ki "ne izključuje možnosti, da je bulmastife Saše Baričeviča zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe." Veterinarski inštitut od policije tako zahteva zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka, ki ga na Vursu želijo kot dokazno gradivo na sodišču, saj bo veterinarska uprava, če se bodo potrdili sumi na spolno zlorabo, vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca oziroma neznane storilce. "Poškodbe v anusih psov niso enake," pravi Vida Čadonič Špelič, "pri enem psu je namreč moč opaziti starejše poškodbe, vendar bo potrebno na analize počakati, predvidoma bodo ugotovitve znane še ta teden."
Direktorica Vursa obljublja, da "bodo primeru prišli do konca", postopke pa bodo "speljali natančno, čeprav to pomeni nekaj več časa." Spolna zloraba živali v Sloveniji ni nekaj nemogočega, saj so dobili že nekaj prijav, a predvsem pri rejnih živalih. Sumov niso mogli preveriti, ker so lastniki te živali - šlo je za ovce in svinjo – ubili. Vida Čadonič Špelič pravi, da "s kmetijskega ministrstva na upravo v primeru Baričevičevih psov niso nikoli pritiskali, so pa bili v preteklosti pritiski s strani Baričeviča in njegovega pravnega zastopnika Mira Senice." Slednji je na sodnih obravnavah, ko se je odločalo o psih, ki so leta 2006 napadli in poškodovali državljana Stanislava Megliča, zahteval izločitev Čadonič Špeličeve in veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki je delal na primeru. Senica je Andrenška tudi ovadil zaradi zlorabe položaja; ta postopek se je vlekel nekaj mesecev, sodišče pa je Andrenška na koncu oprostilo. Senica zdaj trdi, da se tega primera ne spomni, niti to, da bi vložil ovadbo zoper Andrenška. "V odvetniški pisarni Senica delamo na več tisoč primerih, zato se vseh ne spomnim," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Miro Senica.
Včeraj se je še izkazalo, da v Centralnem registru psov, ki ga vodijo na Vursu, Baričevičevi bulmastifi nikoli niso bili vpisani kot nevarni psi. Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pravi, da pse v register vpisujejo šele, ko odločbe postanejo pravnomočne, v primeru Baričevičevih psov pa se to ni zgodilo.
Do škandaloznega pravnega fiaska pa je prišlo s famozno odločbo ministrstva za kmetijstvo, izdano 22. junija lani, s katero so pse vrnili Baričeviču. Na 9. strani odločbe namreč jasno in glasno piše, da se odločba v osmih izvodih vroči Veterinarski upravi Republike Slovenije, območnemu uradu Ljubljana, na Vilharjevi 33, z navodilom, da Vurs odločbo vroči strankam. Kljub temu so pravniki kmetijskega ministra Milana Pogačnika odločbo kar sami dali v roke Baričeviču, kopijo odločbe pa nonšalantno poslali po faksu v zavetišče Gmajnice, kjer so bili bulmastifi. Pravnica ministrstva za kmetijstvo se je s tem celo javno hvalila v oddaji Vroči stol na Info TV!
Tudi vloga višjega sodnika Boštjana Zalarja, brata ministra za pravosodje Aleša Zalarja, v senatu upravnega sodišča, ki je na željo Baričeviča prepovedalo usmrtiti pse, je bila precej večja od članstva v senatu. Bil je namreč sodnik poročevalec, kar pomeni, da je vodil celotno zadevo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Afera Baričevič Katarina Kresal Sašo Baričevič miro senica Dea Baričevič aleksander jevšek Aleš Zalar Barbara Brezigar Sonja Bukovec Janko Goršek Sadam Husein Vida Čadonič Špelič Stanislav Meglič Uroš Andrenšek Milan Pogačnik Boštjan Zalar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Baričevičeve pse posiljevalo več ljudi, Senica zanika, da je bil tam!