objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 15. februar 2010 ob 07:33

Baričevič: vmešan brat ministra Zalarja! Hrvati: groza v Ljubljani
Afera Baričevič, ki odmeva tudi v tujini, je posrkala še pravosodnega ministra Aleša Zalarja, čigar brat in višji sodnik Boštjan Zalar je na upravnem sodišču preprečil usmrtitev bulmastifov
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Afera Baričevič močno odmeva tudi v tujini. Zmago Jelinčič Plemeniti, poslanec in predsednik Slovenske nacionalne stranke, ki se je prejšnji teden službeno mudil v Franciji in Srbiji, pravi, da so ga tuji novinarji spraševali samo o Baričeviču. Vodilni hrvaški časnik Jutarnji list je v nedeljski izdaji aferi Baričevič namenil dve strani. V članku z naslovom Groza v Ljubljani novinarji Jutarnjega lista podrobno popisujejo afero in njene politične posledice.
V soboto zjutraj pa je Baričevičeva ljubljanska klinika Barsos po vsem sodeč prenehala z obratovanjem. Vsaj začasno, po navedbah solastnice Barsosa, pediatrinje Cvetke Dragoš, zaradi tragičnega dogodka. Naši viri pa trdijo, da naj bi pacienti prejšnji teden že množično odnašali zdravstvene kartone, precej zdravnikov, ki so doslej honorarno delali v kliniki, pa ne prihaja več na delo.
Po neverjetnem razkritju časnika Delo kar 38 zdravnikov iz ljubljanskega Kliničnega centra in Onkološkega inštituta, ki v kliniki Barsos opravljajo preglede iz interne medicine in tako imenovane menedžerske preglede, nima potrebnih dovoljenj za delo (te naj bi imela samo dva); to pomeni, da praktično vsi delajo na črno. Minister za zdravje Borut Miklavčič je zoper kliniko Barsos že napovedal ukrepe. "Če zdravniki nimajo soglasja svojega delodajalca za delo v Barsosu, bomo šli v nadzor. Ukrepamo lahko tako, da zamenjamo direktorja bolnišnice, iz katere so zdravniki, tja pa lahko pošljemo tudi delovnega inšpektorja, saj gre za kršitev delovne zakonodaje," pravi Miklavčič.
Mimogrede, ljubljanska družba za zdravstvene storitve Barsos-MC (katere solastnika sta preminuli zdravnik Saša Baričevič in pediatrinja Cvetka Dragoš), je leta 2008 imela 1,8 milijona evrov prihodkov, kar je za dobro četrtino več kot leto dni prej. Podatkov poslovanja za leto 2009 še ni. Barsos je leta 2008 za izvajanje koncesijske dejavnosti od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pokasiral dobrih 639 tisoč evrov, kar je četrtino več kot leto dni prej, dobiček družbe leta 2008 pa se je celo podvojil.
Na dan prihajajo tudi druge podrobnosti. Klinika Barsos naj je imela celo vrsto pogodb za menedžerske preglede, med njimi tudi z ljubljansko Ekonomsko fakulteto in javnim zavodom RTV Slovenija. Tisti, ki so hodili na preglede, pravijo, da si moral v kliniki ždeti po sedem ali osem ur, ker so preglede opravljali zdravniki iz Kliničnega centra, ki so se med svojo redno službo vozili v Barsos - delati na črno. Pokojni Sašo Baričevič naj bi (kot osebni zdravnik) imel okoli 3 tisoč pacientov, čeprav se profesionalno menda ne spodobi, da ima zdravnik več kot tisoč pacientov. Za tisoč evrov naj bi bilo možno dobiti vsakršno zdravniško potrdilo, trdijo naši viri, tudi takšno, ki je potrebno za predčasno upokojitev iz invalidskih ali zdravstvenih razlogov.
Ko je Baričevič pred leti želel prevzeti Rimske Toplice, se je pojavil tudi pri tedanjemu generalnemu direktorju RTV Janezu Čadežu. Skupaj z Baričevičem je prišel takratni direktor Tobačne Ljubljana, Nemec Peter Uhlig, ki ga je Baričevič Čadežu predstavil kot investitorja. Baričevič je od Čadeža zahteval, naj javni zavod RTV Slovenija medijsko podpre njegovo investicijo.

Da se afera Baričevič nevarno lepi za LDS, dokazuje najnovejše razkritje: član upravnega sodišča, ki je na zahtevo pokojnega Saše Baričeviča zadržalo usmrtitev bulmastifov, je bil tudi višji sodnik Boštjan Zalar, brat ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Ko je upravno sodišče o tem odločalo, Aleš Zalar resda še ni bil minister, bil pa je strankarski kolega predsednice LDS Katarine Kresal, medtem ko je njen življenjski sopotnik in odvetnik Miro Senica v postopku pred upravnim sodiščem Baričeviča zastopal.
Zanimiv je tudi primer odvetnika Petra Fašuna iz odvetniške pisarne Mira Senice, ki je bil do zadnje obravnave v razvpiti pravdi Stanislava Megliča (novembra lani) zastopnik pokojnega Baričeviča. Spomnimo, državljana Megliča so leta 2006 oklali štirje Baričevičevi bulmastifi in pred ljubljanskim sodiščem se še zdaj bori za pravično odškodnino, njegov pravni zastopnik pa je odvetnik Aleksander Čeferin. Fašun je na sodišču zagotavljal, da bo vedno službeno zadržani Baričevič maja letos zagotovo zaslišan. Nekaj tednov kasneje je Fašun zapustil odvetniško pisarno Senice in odprl svojo (Odvetniška družba Fašun, Melihen, Milač, Strojan, o.p. d.o.o.). Na vprašanja novinarjev Žurnala24, ali je njegov odhod povezan z morebitnimi pritiski Seniceve pisarne, da naj kot pravni pooblaščenec Baričeviča posreduje in vpliva pri postopkih vračanja psov Baričeviču, ni želel odgovoriti. Menda se je samo nasmehnil rekel: "Za vsa ta vprašanja se obrnite na gospoda Senico!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti Cvetke Dragoš Borut Miklavčič Saša Baričevič Cvetka Dragoš Janezu Čadežu Peter Uhlig Boštjan Zalar Aleša Zalarja Katarine Kresal miro senica Petra Fašuna Stanislava Megliča aleksander čeferin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Baričevič: vmešan brat ministra Zalarja! Hrvati: groza v Ljubljani