objavi na
pozareport.si

forum

Nedelja, 14. februar 2010 ob 09:39

Lov na drugo osebo, ki naj bi bila sredi tragedije v Baričevičevi hiši!
Nekateri naj bi videli, da se je kmalu po tragičnem dogodku od tam odpeljal večji avtomobil, tožilstvo pa je policiji odredilo, naj zaseže pasja trupla, da jih ne bi kremirali in uničili dokaze
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Deset dni po tragični smrti uglednega zdravnika Saša Baričeviča na prihajajo tudi sumljive podrobnosti, povezane z dogajanjem tistega usodnega torka na Oražnovi ulici v Ljubljani, reševalci, sodniki, tožilci in policijsko preiskavo.
Prvič. Vse več je ugibanj, celo indicev, da je bila v času Baričevičeve smrti (v torek, 2. februarja, pozno popoldne) v hiši še ena (skrivnostna) oseba. Direktor uprave kriminalistične službe Aleksander Jevšek sicer pravi, da trenutne ugotovitve kažejo, da "ni bilo še druge osebe"; vendar naj bi bilo na posameznih posnetkih ki so nastali 2. februarja, vidno, da je bil v hiši še nekdo, ki naj bi kukal skozi okno. Nekateri, ki so bili na kraju dogodka, naj bi tudi videli, da je kmalu po tragičnem dogodku od tam (izpred Oražnove ulice) odpeljal večji avtomobil. Sosedje so novinarjem povedali, da sta v hiši živela še Baričevičev sorodnik in njegova žena, ki pa sta v času tragedije prišla iz hiše. Podnajemnikov pa pokojni zdravnik Baričevič menda ni imel.
Drugič. Dve reševalni vozili sta se po dosedanjih informacijah na Oražnovi ulici skoraj zanesljivo pojavili zato, ker so bili reševalci obveščeni, da sta poškodovani dve osebi.
Tretjič. Preiskovalni sodnik in dežurni državni tožilec se - kar je skrajno nenavadno - nista pojavila na kraju Baričevičeve smrti. Hišno preiskavo naj bi opravili policisti sami, tožilstvo je vsekakor ni predlagalo, kar je medijem kasneje tudi potrdila ljubljanska tožilka Katjuša Čeferin. Sicer pa je bilo tožilstvo o napadu bulmastifov obveščeno šele ob pol enajstih zvečer, čeprav se je torkov napad zgodil pred šestimi urami. Preiskovalni sodnik naj bi poklical dežurno tožilko in jo obvestil, da so "psi napadli svojega lastnika in da je ta umrl." Po navedbah ljubljanskega okrožnega sodišča se dežurni sodnik in dežurni tožilec na kraju nesreče nista pojavila zato, ker sta "na podlagi obvestila policije ugotovila, da v konkretnem primeru niso bili izkazani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje."
In četrtič. Kaj se dogaja s famozno državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec, ki se je nepričakovano hitro znašla na kraju tragedije. Bukovčeva je namreč na bolniškem dopustu, je pa tudi sestra župana Semiča Janka Bukovca (enega od ustanoviteljev Slovenske ljudske stranke) in menda dobra prijateljica Vide Čadonič Špelič, generalne direktorice Vursa in nekdanje glavne tajnice Slovenskih krščanskih demokratov, ko jih je še vodil sedanji evropski poslanec Lojze Peterle. Sestra Sonje Bukovec, Marija Bukovec Marolt, je nekdanja državna uradnica in bivša revizorka (zaposlena je bila tudi v poslanski skupini SLS), zdaj pa je odvetnica v pisarni njenega moža, ljubljanskega odvetnika Zmaga Marolta.
So pa 11. februarja, torej devet dni kasneje, na vrhovnem državnem tožilstvu odredili policiji zaseg pasjih trupel, ker so se pojavili namigi, da je šlo za mučenje živali, kar je kaznivo dejanje. S kremiranjem psov bi namreč lahko uničili dokaze. Tožilstvo do takrat menda ni bilo obveščeno o znakih mučenja živali.
No, 11. februarja se je zgodila tiskovna konferenca generalnega direktorja policije Janka Gorška in šefa kriminalistov Aleksandra Jevška. Vprašanje kremiranja psov in tako morebitnega uničevanja dokazov je vodilnima policistoma postavil prav avtor teh vrstic. Goršek in Jevšek takrat še nista vedela, ali so pasja trupla že kremirana ali ne, po koncu tiskovne konference pa je očitno reagiralo tožilstvo in usodno kremiranje spolno zlorabljenih bulmastifov tudi preprečilo.

				Ministrica Katarina Kresal se je oglasila šele po desetih dnevih, na tiskovno konferenco, kjer bi ji novinarji lahko postavljali vprašanja, pa ni šla.			Ministrica Katarina Kresal se je oglasila šele po desetih dnevih, na tiskovno konferenco, kjer bi ji novinarji lahko postavljali vprašanja, pa ni šla.


Končno se je oglasila tudi ministrica za notranje zadeve in predsedica LDS Katarina Kresal; na spletni strani ministrstva so najprejn objavili njeno izjavo (ni se torej odločila za tiskovno konferenco, kjer bi ji novinarji lahko postavljali vprašanja), potem pa je dala še krajši intervju za Pop TV. Njeno izjavo objavljamo v celoti.

"Kadar je toliko izjav v zraku, kadar vsi – pristojni in nepristojni – hitijo govorit in obtoževat drugega drugega, kadar nivo razprave pade pod vsako dostojno raven, je prav, da kdo izbere tudi odločitev, da je tiho.
Ker pa so namigovanja in špekulacije o delovanju institucij države in prikrivanju dosegle višek, je treba nekatere stvari postavit na svoje mesto.
Če kakšna institucija deluje neodvisno in profesionalno, potem je to policija. Ljudje ji lahko popolnoma zaupajo, in zagotavljam vam, da – v okviru svojih pristojnosti - ne bom pustila, da se karkoli pomete pod preprogo.
Policija je nedvoumno pojasnila, da postopek od prvega dne vodi profesionalno in neodvisno, zato je tudi prva ugotovila možnost zlorabe psov in na to večkrat posebej opozorila veterinarske inšpektorje in patologe.
Če bi se izkazalo, da postopki, zakoni in strokovna merila pri odločanju glede vrnitve psov lastniku niso bili spoštovani, pričakujem, da bodo pristojni za to tudi odgovarjali. Tudi minister. To je temelj pravne države in verodostojnosti vsake vlade. V tem primeru pa gre tudi za veliko človeško tragedijo, ob kateri so se odprla vprašanja temeljnih vrednot posameznikov in družbe. Vprašanje  odnosa do živali in odnosa do temeljnega človekovega dostojanstva. Če se bo pokazalo, da je šlo res za zlorabo živali, potem je to vredno vsake obsodbe.
Kljub temu pa moramo pri tem ohraniti osnovni nivo dostojnosti do umrlih.
Zato me je naravnost šokirala brutalnost komentarjev, ki letijo na pokojnika in še posebej objava fotografij trupla. Nič od tega ni vredno razvite in strpne družbe, kar naj bi bili. Organizacije, ki zagovarjajo pravice živali so se že oglasile, pričakujem tudi ustrezen odziv institucij, ki varujejo človekovo dostojanstvo in osebnost.
Kot že tolikokrat prej, tudi v primeru izbrisanih je bilo tako, se mi očita osebne povezave. Ja, Miro Senica je moj partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom. Jasno je, da ne morem odgovarjati za ravnanja strank, ki jih zastopa odvetniška pisarna, niti ne za uspešnost zastopanja strank s strani pisarne. Prav tako ne morem odgovarjati za strokovna mnenja priznanih strokovnjakov. Odgovarjam lahko le za svoja dejanja in svoje poteze!
"

Predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav je včeraj v državnem zboru vložil interpelacijo zoper ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, ki jo podpira tudi Janševa SDS. Predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je že povedal, da bodo poslanci SNS glasovali za interpelacijo. Mimogrede, Jelinčič je bil zadnje dni službeno v Parizu in Srbiji, zato se doslej v aferi Baričevič tudi ni oglašal. Predsednik vlade Borut Pahor ministra Pogačnika medtem še vedno podpira, dokler se "ne dokaže njegova objektivna odgovornost." Pahor tudi pravi, da mu je Pogačnik že prejšnji teden dejal, da lahko zaradi primera bulmastifov, ki so pred dnevi ubili Saša Baričeviča, tudi odstopi. Pahor je to zavrnil, saj je po njegovem mnenju "prav, da se problem razčisti in potem vidi, katere nauke moramo povleči iz te tragične zgodbe".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Afera Baričevič Sašo Baričevič aleksander jevšek Katjuša Čeferin Sonja Bukovec Janko Bukovec Vida Čadonič Špelič lojze peterle Marija Bukovec Marolt Zmago Marolt Janko Goršek Katarina Kresal miro senica Rajko Rotner Radovan Žerjav Milan Pogačnik Zmago Jelinčič Plemeniti Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lov na drugo osebo, ki naj bi bila sredi tragedije v Baričevičevi hiši!