objavi na
pozareport.si

forum

Sobota, 13. februar 2010 ob 08:53

Baričevičevi psi zverinsko posiljeni, Senica brani Kresalovo, razkol LDS?!
Policija potrdila vse navedbe Požareporta, direktor policije Goršek pa zahteva opravičilo Vursa. Ministrica Kresalova, ki je lani ob tem času veselo plesala na elitnem Dunajskem plesu, še vedno molči
2010 Pozareport

Odpri galerijo

Po točno devetih dnevi razvpite afere Baričevič, ki prerašča v afero desetletja, je vodstvo slovenske policije na posebni tiskovni konferenci, prvič sklicani na Dimčevi ulici v Ljubljani, v stavbi novopečenega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), potrdilo vse navedbe našega portala, povezane s tragično smrtjo uglednega zdravnika Saša Baričeviča, ki smo jih – ekskluzivno in kot edini izmed slovenskih medijev - objavili minuli petek zjutraj.
Obdukcijsko poročilo Nacionalnega veterinarskega inštituta dokazuje, da so imeli vsi Baričevičevi psi v predelih anusov hude telesne poškodbe, ki so se pojavljale tudi globje v notranjosti teles. Poglejmo nekatere grozljive podrobnosti, ki pričajo na brutalno, celo zverinsko zlorabljanje in posiljevanje ubogih psov:


Joy, psica in vodja krdela: krvavitve v sluznici tankega črevesa, na sluznici anusa je več vzdolžnih gub, ki so temno rdeče barve.


Atos: številne krvavitve pred vhodom v medenično votlino, raztrganine v sluznici rektuma.


Atlas: sluznica rektuma in anusa je močno zadebeljena, nagubana in rožnata, rektum je širok 5,5 centimetra, raztrganine anusa.


Joy: krvavitve v sluznici tankega črevesa, na sluznici anusa je več vzdolžnih gub, ki so temno rdeče barve.


Po nekaterih informacijah naj bi obstajala tudi skrita dokumentacija, ki priča o tem, da so bili psi zlorabljeni že pred leti, ko so bili prvič pripeljani v zavetišče na Gmajnici.

				Janko Goršek je bil na tiskovni konferenci videti besen. Očitno se zaveda, da lahko afera odnese tudi njega.			Janko Goršek je bil na tiskovni konferenci videti besen. Očitno se zaveda, da lahko afera odnese tudi njega.


Generalni direktor policije Janko Goršek in direktor uprave kriminalistične službe Aleksander Jevšek sta na včerajšnji tiskovni konferenci ostro zavrnila sredine navedbe tiskovnega predstavnika veterinarske uprave Matjaža Emeršiča, da podatkov o morebitni zlorabi bulmastifov ni, ker jih policija pri obdukciji ni posebej zahtevala. Policija naj bi delovala "strokovno in zakonito". Vodilna slovenska policista sta krivdo odločno prevalila na patologe Nacionalnega veterinarskega inštituta in veterinarsko upravo, kjer naj bi takorekoč celo "uničevali dokaze". "Osebno sem užaljen zaradi navedb, ki so bile izrečene tekom včerajšnjega dne. Gre za žalitve stroke in omalovaževanje dela kriminalističnih preiskovalcev … policija je dvakrat opozorila na sledi, ki bi lahko kazale na to, da so bili bulmastifi zlorabljeni. Odgovornost za samo izvedbo raztelešenja živali pa nosi veterinarski inštitut, ki je raztelešenje opravil. Prelaganje odgovornosti na policijo je nesprejemljivo. Zato zahtevam opravičilo pristojnih na Vursu," je zatrdil Goršek. Jevšek pa je dodal, da je bil "pri raztelešenju živali prisoten tudi kriminalist, ki je vse sledi, ki so nakazovale na morebitno zlorabo psov, fotografiral." Jevšek še pravi, da sta "kriminalist in patologinja o tem razpravljala." Policija bo dodatne analize krvi in tkiv psov, ki naj bi pokazale, ali so bili tudi drogirani, sama dodatno naročila na Inštitutu za sodno medicino. Jevšek pa ni hotel povedati, ali so kriminalisti že zaslišali državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec, ki se je presenetljivo hitro znašla na kraju Baričevičeve smrti na Oražnovi ulici 11 in je od takrat na bolniškem dopustu.
Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič (spomnimo, Čadonič Špeličeva je bila pred leti glavna tajnica Slovenskih krščanskih demokratov), ki je sinoči skakljala od televizije do televizije, je zdaj prisiljena od Nacionalnega veterinarskega inštituta zahtevati dodatna pojasnila, kaj je povzročilo takšne poškodbe in ali gre res za spolno zlorabo, hkrati pa se je pritoževala nad "nenavadnim načinom komunikacije", ki jo je izbralo vodstvo slovenske policije.
Novinarjem, prisotnim na tiskovni konferenci, ni ušlo, da je bil Janko Goršek videti izjemno jezen, celo razburjen, čeprav se je proti koncu tiskovne konference nekoliko umiril. Aleksander Jevšek je deloval bolj hladnokrvno, sta pa po koncu konference oba nemudoma izginila v njunih pisarnah.
Po naših informacijah naj bi Goršek začutil, da je v nevarnosti tudi on oziroma njegova policijska kariera, saj se je afera, ki lahko odnese še njega, včeraj dokončno preselila na politično sceno. Goršek je na vprašanje avtorja tega članka, ali je od smrti Baričeviča govoril z ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, odgovoril da ne, čemur pa – vsaj nekateri – novinarji – ne verjamejo. Je pa zanikal, da naj bi Kresalova nanj pritiskala, on pa naj bi izvajal pritiske na ljubljansko policijo.
Janko Goršek se je odzval tudi na dejstvo, da se je v javnosti pojavila fotografije obgrizenega trupla Saše Baričeviča. "Objava fotografije v ničemer ne prispeva k boljši obveščenosti javnosti in je nedostojna," trdi Goršek. Policija še vodi preiskavo, kako so fotografije prišle v javnost, o čemer smo že poročali. Na kraju tragedije na Oražnovi ulici je bilo sicer več kot 20 ljudi, poleg policistov tudi veterinarji, patologi, zdravniki in delavci Javnega podjetja Žale. Sum, da je dejanje storil eden od policistov, še ni bil potrjen. V primeru, da bo, pa bodo odgovorno osebo primerno preganjali, je zagotovil generalni direktor policije Goršek.
Zdi pa se, da je drama okoli fotografije vendarle nekoliko pretirana. Pol sveta, vključno s Slovenci, denimo, je videlo fotografijo ubitega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, pa se v Sloveniji zaradi tega ni nihče posebej vznemirjal.
Razvpito fotografijo mrtvega zdravnika Baričeviča si je zdaj mogoče ogledati tudi na posebnem Facebook profilu z naslovom "Primer Sašo Baričevič, sem proti mučenju živali, korupciji in izprijeni eliti".

				Na množičnem spletnem omrežju Facebook se je že pojavil poseben profil z dramatičnim naslovom Primer Sašo Baričevič, sem proti mučenju živali, korupciji in izprijeni eliti.			Na množičnem spletnem omrežju Facebook se je že pojavil poseben profil z dramatičnim naslovom Primer Sašo Baričevič, sem proti mučenju živali, korupciji in izprijeni eliti.


Za presenečenje pa je poskrbel odvetnik Miro Senica, ki ga dobršen del javnosti prepoznava kot enega izmed glavnih akterjev afere Baričevič. Najprej se je oglasil v intervjuju za spletni portal Žurnal24, kjer je med drugim dramatično dejal, da je "vse to napad na njegovo partnerko Katarino Kresal. Ni naključje, da se širijo govorice. Še nikoli niso nobenega odvetnika tako stigmatizirali. To je mazaška akcija."  Na vprašanje novinarjev, od kod izvor akcije, iz koalicije ali opozicije, je Senica odgovoril, da ga ne zanima. "Nikoli nisem vedel, kar se zdaj piše, da se je zasebno dogajalo pri Baričeviču," pravi Senica, ki priznava, da je Baričeviča poznal trideset let, poznal pa je tudi njegovo partnerico in starše. Senica je zanikal, da bi se umaknil v tujino. Minuli podaljšani vikend sta bila s Kresalovo na smučanju, zato ga v petek ni bilo na pogrebu. V tujino naj bi odpotovala v četrtek popoldne, vrnila pa naj bi se v ponedeljek.
Senica je potem izdal tudi posebno sporočilo za javnost, kjer pa je stavek o Katarini Kresal raje izpustil. Zakaj se je Senica odločil izdati posebno sporočilo za javnost, ni čisto jasno, ker se, kot sam pravi, najraje izogiba nastopom v javnosti, z omembo Kresalove pa je sam dodatno posegel v politično sfero. Z vidika odnosov z javnostmi je bilo njegovo sporočilo za javnost skoraj zanesljivo velika napaka, še posebej kasneje, ko je bizarno izjavil, da "mu ni žal, da je Baričevič dobil pse nazaj." Miro Senica je namreč na hitro dal tudi intervju za časnik Finance, kjer je "kot opazovalec in intelektualec, ki ne razmišlja politično," med drugim dejal, "da gospe Kresalovi (v intervjuju ji pravi gospa?!; op.p.) ta zadeva ne more škoditi, saj z njo ni povezana. Ljudje niso tako neumni, da ne bi prepoznali etiketiranja nje in mene z namenom, da bi škodili njeni karieri. Dolgoročno ji primer ne bo škodil." Tudi odvetniški pisarni ta afera ne bo škodila, je prepričan Miro Senica..
Še vedno pa vztrajno molči ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal, ki ne smuča več; v njenem imenu je medijem z izjavo postregla njena svetovalka za odnose z javnostmi Petra Škofic. Za MMC javne televizije je Škoficeva povedala, da "ministrica o poteku preiskave ne ve veliko, saj se konkretnim postopkom ne more in niti ne sme ukvarjati. Policija je ravnala tako, kot ravna vedno. Zaradi tega ona ne misli odstopiti. Ni odgovorna ne ona ne policija. Veterinarji so naredili obdukcijo, tako kot oni mislijo." Kresalova naj bi se novinarjem, predvsem televizijskim kameram, izmikala zato, ker se menda boji, da jo bodo novinarji takoj vprašali o vlogi njenega partnerja Mira Senica v aferi Baričevič. Molk Kresalove je pomenljiv tudi zato, ker se Kresalova sicer oglaša ob vsaki priložnosti; tudi "če gre čivava preko ceste," je slišati cinične komentarje. Naši viri (pa tudi njune reakcije) pričajo, da naj bi Senica in Kresalova izgubila živce in kompas ter ne vesta, kaj bi naredila.
Po drugi strani je molk Kresalove cinizem prve vrste. Sicer pa, lani ob tem času je Kresalova veselo plesala na elitnem Dunajskem plesu, zdaj pa se ji sesuva politična kariera. Kljub temu, kot pravijo naši viri, se Kresalova včeraj ni odrekla svojemu tradicionalnemu kosilu v elitni ljubljanski restavraciji Maxim.
Namesto Kresalove v javnosti – v imenu LDS – nastopa vodja poslanskega kluba in tržiški župan ter čisto slučajno tudi veterinar Borut Sajovic. Njegove izjave (čeprav jih je v sredo zvečer v oddaji Vroči stol na Info TV že nekoliko omilil in se malce potegnil nazaj) ter pišmevuhovsko obnašanje pa dajejo vtis, da LDS podpira pravno sporne, morda celo nezakonite poteze ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika; gre za pravna dejanja, ki jih je dovoljeval Pogačnik, da je pokojni Baričevič dobil nazaj svoje pse, vse skupaj pa naj bi iz ozadja vodil Miro Senica. Zato se je s posebnim sporočilom za javnost oglasil legendarni poslanec LDS Tone Anderlič, ki pravi takole: "V javnosti se morebiti ustvarja nejasna podoba, kakšno naj bi bilo stališče LDS oziroma posameznih poslancev glede tragičnih dogodkov v primeru Baričevič. V razjasnitev svojih stališč javnost obveščam, da celotno dogajanje po dogodku spremljam z veliko zaskrbljenostjo."
Za poznavalce razmer Anderličeva poteza sploh ni presetljiva, daleč od tega. Anderlič, nekdanji dolgoletni vodja poslanske skupine LDS, namreč ni zadovoljen z dejstvom, da je Sajovic vodja poslanske skupine LDS (Sajovic velja za enega od najbolj poslušnih in vdanih kadrov Katarine Kresal), afera Baričevič pa utegne znotraj LDS sprožiti pravi razkol. Vse več je namreč članov stranke, ki se bojijo, da jih utegne vloga Mira Senice (in posledično Kresalove) v aferi Baričevič potisniti v "eldeesovsko afero tipa Ultra", ki je praktično že pokopala Gregorja Golobiča in njegovo stranko Zares. Nekateri člani LDS tudi resignirano ugotavljajo, da je bilo "samo še vprašanje časa, kaj bo sistemsko vgrajena kolizija odvetniške pisarne Mira Senice in notranje ministrice Kresalove izbruhnila v obliki velike politične afere." Da se ta afera Baričevič dobesedno lepi na LDS, nesporno potrjujejo spletni forumi in drugi necenzurirani izlivi nezadovoljne javnosti, ki jo je afera Baričevič očitno "pahnila čez rob".
Povezavo med LDS in afero Baričevič utrjujejo tudi še ne povsem preverjene informacije, da naj bi podpredsednik LDS in kratkotrajni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Slavko Ziherl pisal ugodna psihiatrična mnenja oziroma zdravniška opravičila za pokojno zdravnico in Baričevičevo življensko sopotnico Zoro Roter, ki naj bi ji koristila v kazenskem postopku pred ljubljanskim okrajnim sodiščem, zaradi znanega napada njenih in Baričevičevih bulmastifov na državljana Stanislava Megliča.

				Predsednik vlade Borut Pahor je včerajšnji dan prebil v Bruslju, mnenje glede odgovornosti ministra Pogačnika pa še ni spremenil.			Predsednik vlade Borut Pahor je včerajšnji dan prebil v Bruslju, mnenje glede odgovornosti ministra Pogačnika pa še ni spremenil.


Iz vrst Socialnih demokratov pa je slišati, da naj predsednik vlade Borut Pahor medijsko napadanega ministra Pogačnika čim dlje ohrani v vladi. Češ, dokler Pogačnik zaradi afere Baričevič ne bo dejansko prisiljen odstopiti, se bo pritisk medijev nadaljeval, toda javnost kot glavnega krivca tako ali tako vidi Senico in Kresalovo, zato afera Baričevič najbolj škodi Kresalovi in slabi LDS. Naši viri blizu Pahorja, ki je bil včeraj cel dan v Bruslju, na seji Evropskega sveta, pravijo, da Pahor, kar zadeva odgovornost ministra Pogačnika, svojega mnenja ni spremenil.
Mimogrede, razširile se govorice, da naj bi bil dober prijatelj pokojnega zdravnika Baričeviča tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar.
"Ta primer je razgalil neka omrežja, ki imajo v Sloveniji pravzaprav absoluten vpliv oziroma kjer se neha tudi delitev na zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti. Očitno lahko neka odvetniška pisarna ali nek drug center moči z zvezami na vse strani in z različnimi prijemi obvladuje tako stroko kot izvršilno in zakonodajno ter tudi sodno vejo oblasti," pa je na tiskovni konferenci včeraj dejal predsednik opozicijske SDS Janez Janša. SDS bo tudi podprla interpelacijo zoper ministra Pogačnika, ki naj bi jo danes vložil predsednik SLS Radovan Žerjav.
"Nastopanje" Katarine Kresal, ki naj bi se že "vedla kot nova predsednica vlade", naj bi vedno bolj motilo tudi ministra za evropske zadeve in razvoj Mitjo Gasparija ter minister za gospodarstvo Mateja Lahovnika, trdijo naši viri. Enemu od ministrov Pahorjeve vlade pa so novinarji redakcije enega izmed slovenskih časnikov (šlo naj bi za Delo) potožili, da se znotraj njihove založniške hiše – kar zadeva afero Baričevič – izvajala cenzura. Tako naj bi bilo prepovedano omenjanje Mira Senice in Katarine Kresal – v negativnem kontekstu. Tovrstne pritožbe novinarjev, ki si tega zagotovo ne zmišljujejo, so v koliziji z navedbami predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna, ki v posebnem pismu poziva predsednika vlade Pahorja, naj se ugotovi, kdo naj bi na novinarje pritiskal iz kabineta ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika. Ponovno so se blamirali in pogrnili na izpitu novinarstva tudi tisti novinarji in uredniki, ki so še pred nekaj dnevi zatrjevali, da ne gre pisati o tem, kaj se dogaja "med štirimi stenami", ali pa opozarjali na "posebno previdnost pisanja" (denimo komentator Dela Janez Markeš), zaradi domnevnega varovanja osebnega dostojanstva pokojnega zdravnika Baričeviča. Povedano drugače, skupaj z nekaterimi lobiji in politiki so pristajali na to, da se stvari pometejo pod preprogo …
Padle pa so tudi že prve kazenske ovadbe. Društvo za zaščito živali Ljubljana je podalo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca v primeru torkovega tragičnega dogodka, ki je imel za posledico smrt Baričeviča in njegovih treh psov Joy, Atosa in Atlasa. Ovadbo so podali zato, da se ne bi uničili dokazi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Petra Škofic Borut Sajovic Tone Anderlič Gregorja Golobiča Slavko Ziherl Borut Pahor pavel gantar Janez Janša Radovan Žerjav Janez Markeš Afera Baričevič Sašo Baričevič Matjaž Emeršič Sonja Bukovec Katarina Kresal John F Kennedy Milan Pogačnik Gregor Golobič Zora Roter Stanislav Meglič Mitja Gaspari matej lahovnik Darko Štrajn aleksander jevšek Vida Čadonič Špelič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

cox

2015-03-19 08:29:19


zmagal je ptičar

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Baričevičevi psi zverinsko posiljeni, Senica brani Kresalovo, razkol LDS?!